Last news in Fakti

15 Април, 2019 08:59 2 352 19

Папата към младите: Вдигнете главите от телефоните

  • папа франциск-
  • ватикан-
  • мобилен телефон-
  • младеж

Светият отец прикани юношите и девойките да не се страхуват от тишината

Папата към младите: Вдигнете главите от телефоните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Младите хора не трябва постоянно да се взират в своите мобилни телефони, призова папа Франциск, цитиран от ДПА.

"Моля ви, освободете се от своята зависимост от мобилните телефони", каза Светият отец във Ватикана пред ученици от "Висконти" - елитна гимназия в центъра на Рим. "Сигурно сте чували за трагедията на пристрастяването, но тази с мобилните телефони е много незабележима", предупреди 82-годишният папа.

Франциск призна, че "мобилните телефони са от голяма полза, голям напредък". "Те трябва да се използват и е хубаво, че всеки знае как да ги използва, но когато станеш роб на мобилния си телефон, губиш свободата си", подчерта той.

Светият отец прикани юношите и девойките да не се страхуват от тишината, да бъдат сами със себе си; не винаги, защото това не е добре, но да отделят време да бъдат сами със себе си.

През 2017 г. папата се оплака, че по време на литургия се използват мобилни телефони, включително от "много свещеници и епископи".

"Моля ви! Литургията не е шоу!", каза тогава Франциск, като отбеляза, че по време на служба свещеникът казва "Издигнете сърцата си", а не "Издигнете мобилните си телефони, за да направите снимка".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    5 28 Отговор
    Папата да го дуа. 🖕

    Коментиран от #6

  • 2 Гост

    7 2 Отговор
    Е, то аз откога съм го казал, ама трябва някаква си папа да е.
  • 3 Мда

    9 7 Отговор
    Не ми цитирайте папата, а слушайте нашите свещеници ! Нито е от нашата религия, нито българин, не живее с нас ! Отървете се от тази българска болест да хвалим чуждото, да говорим чужди езици, да мечтаем за живот в чужбина, да следваме чужди капацитети !
  • 4 660

    11 3 Отговор
    У НАС ГЛАВНИЯТ ПРОБЛЕМ СА ЦИГАРИТЕ, ТУКА СЕ ПУШИ КАТО ЗА СВЕТОВНО, ТИНЕЙДЖЪРИТЕ ПРЕД УЧИЛИЩАТА ВСИЧКИ С ЦИГАРА В УСТА, НА ЗАПАД НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ВЪРТЯТ КЛИПОВЕ С ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ПРОТИВ ПУШЕНЕТО, ТУКА НЯМА НИКАКВА ПРОГРАМА ЗА ТОЗИ БИЧ . . . НАВРЕМЕТО В ИСПАНИЯ ИМАШЕ КЛИП С ЙОХАН КРОЙФ - ГОВОРЕШЕ КАК ФУТБОЛА МУ ДАЛ ВСИЧКО А ЦИГАРИТЕ МУ ОТНЕХА ВСИЧКО - НАКРАЯ УМРЯ ОТ РАК, КОЙТО РАЗВИВАШЕ ОЩЕ 35-40 ВЪЗРАСТ

    Коментиран от #8

  • 5 куку руку ку

    9 0 Отговор
    Все едно да кажеш на наркоман и той да спре, ей тъй от раз дрогата.
  • 6 Хасан ал кюмюр

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Ей Яхмет очаквай Неочакваното!!!
  • 7 да го духа

    3 4 Отговор
    рептилята мръсен - черния поп!
  • 8 3333

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "660":

    Тук правят точно обратното, по всички български филми главните герои пушат като за световно, дори и в докторските. Това ако не е реклама на цигари здраве му кажи.
  • 9 КОНТРАТА

    4 4 Отговор
    Към малдите :вдигнете глави от телефоните в противен случай някой Кардинал може ви изненада изодзад реско! Амин
  • 10 телефонджията

    2 2 Отговор
    Ъм ти що си завря главата в краката на сомалийците.
  • 11 Голям Слон

    6 0 Отговор
    Прав е. Колко обаче ще му го признаят? Нали не е от тяхната религия. Поне на пръв поглед. Но дали това има значение? Истината не е монета с две страни. Истината е била и ще бъде винаги една! В случая правилно казва Папата. Истинският Папа! Всичко живо се е вторачило в тези глупави телефони. Няма спиране даже и докато шофират... Бичът на 21 век. Трябва само глава да го разбереш.

    Коментиран от #15

  • 12 Онзи

    0 3 Отговор
    Много му е скучна и монотонна литургията.
  • 13 Eleonora

    4 2 Отговор
    Скъпи ми Берголио! Всеизвестно е, че се ангажираш по въпроси(политически, тези за глобалното затопляне, възпитателни и пр.), които не са в твоята компетенция, а и не би трябвало, щото твоята задача е друга. Добронамерено от твоя страна, но все пак остави това със зависимостта към телефоните на родителите, учителите, възпитателите и на вещите лица и се заеми най-после с добронамереното разчистване на дългогодишните злоупотреби в католическата църква, за да не се срамуват католиците да се нарекат католици!!!
  • 14 Гзт

    1 3 Отговор
    Да дигнат глава от телефони , и да погледнат към измисления , не съществуваш бог. Кой ги слуша тези тъпи католици , свещенници , попове , що не си гледат тъпа бог и да ни оставят на мира.
  • 15 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Голям Слон":

    Кое е истина според Библията?Колкото и да я претърсвате ще разберете,че според Божието слово:Бог е истина,законът Му е истина,словото Му е истина.Папите са стояли винаги далече от Божията истина,на нали същият този папа им обеща индулгенции(документ за прощение на греховете)при условие,че го последват в Туитър.А колкото за литургиите наистина са шоу,което няма никаква стойност в Божиите очи,защото не храни вярващите с словото Му а представлява заучени фрази и повторения без никаква стойност,научени по фарисейски.Папата твърди, че говори непогрешимо, може да променя времена и закони(има се предвид Божият морален закон), освобождава себе си и другите от повеленията на Христос и апостолите .Всъщност католическата доктрина напълно отрича службата на Христос и я заменя със спасение чрез църквата.Папата е върховен водач,свещеникът е този,който прощава греховете а Мария става посредник между човека и Бога.В апостолическите си писма папата говори като Бог за себе си в множествено число.Подобно на древните императори той притежава както църковна,така и светска власт,нарушавайки принципа на разделение на църква от държава оставен от Христос:Кераревото на Кесаря а Божието на Бога.На статуята си Папа Григорий тринадесети е изобразен възседнал змей, а всеки християнин знае,че змеят в Библията е символ на Сатана. Единственото описание в Божието слово за Богохулство е бидейки човек да се приравняваш с Бог като твърдиш,че можеш да прощаваш грехове,позиция не принадлежаща

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 467

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Слава на Господа Бога Ийсуса Христа
  • 19 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Благодаря много, но от лекция по теология нямах нужда. Папата беше прав за това, за което говореше: телефоните правят от хората роби! И точно сега единствено само това има някакво значение.