Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Ватиканът надига глас срещу унищожаването на половете

Наръчник се противопоставя на тенденцията за заличаване на половите различия между мъжа и жената

Публикувана: 13 Юни, 2019 06:30
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1256
Ватиканът надига глас срещу унищожаването на половете
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ватиканът издаде документ, с който критикува "джендър теорията". Тя противоречи на вярата, здравия разум и човешката природа, смятат авторите на документа. Активисти го наричат "зловреден".


"...Бог сътвори мъжа и жената" - под това заглавие Ватиканът издаде наръчник, посветен на отношението към т.нар. джендър теория, който е предназначен за католическите училища. В него се посочва, че в учебните заведения има спешна нужда от разяснения по въпросите на сексуалността. Според документа, джендър теорията е "идеология, която отрича разликата (...) между природата на мъжа и природата на жената, стремяща се към едно общество без полови различия, с което разрушава антропологичната основа на семейството".

Наръчникът се противопоставя на "тенденцията за заличаване на половите различия между мъжа и жената". Но същевременно се изтъква, че "никой не бива да бъде преследван или дискриминиран заради своята вяра или сексуална ориентация".

Още в увода на въпросния наръчник, състоящ се от 57 отделни точки, се посочва, че трябва да се прави разлика между научното изследване на половете и джендър идеологията. Целта на изследователите на половете била да разберем по-добре в какво се изразяват разликите между мъжа и жената в различните култури, пише в документа.

Това "противоречи на вярата и здравия разум"

В много случаи обаче днес се насаждат "уж неутрални концепции за образа на човека", които "противоречат на вярата, на здравия разум, но и на човешката природа", четем по-нататък в наръчника. "Отдалечаването от природата" водело дотам, че чувствата на отделния човек се превръщали в единствен критерий при вземането на решения. Подобен поглед върху нещата водел до "размиването" на разбиранията за сексуална идентичност и за семейство, се казва още в документа.

Според неговите автори, основите на тези теории са залегнали в "една дуалистична антропология, която разделя тялото (сведено само до безжизнен материал) от човешката воля, която пък получава абсолютната свобода да манипулира тялото по свое собствено усмотрение". В нейната основа е залегнала една "смущаваща концепция за свобода", ръководена от чувства и желания, някои от които са само временни.

Сдружението New Ways Ministry, застъпващо се за правата на лесбийките, хомо- и бисексуалните, както и на трансджендърите (ЛГБТ) в Католическата църква, разкритикува остро "зловредния" документ. Според активистите, неговата подвеждаща информация "ще доведе дотам, че семейства ще започнат да отхвърлят децата си, а хомосексуалните и трансджендърите ще продължат да бъдат дискриминирани". Полът не се определя "само от външните полови органи, а също и от генетични и химични фактори, както и от хормони, които не са видими веднага след раждането. Ватиканът си остава някъде в Средновековието, насърчава грешни тези и се опира на митове, слухове и откровени неистини", се посочва в становището на сдружението.

"Коварна индоктринация"

Католическата църква, но и папа Франциск често се обявяват открито срещу т.нар. джендър теория, защото тя, според тях, подкопава традиционната представа за мъжа и жената като брачни партньори и родители. Така например през 2016 година папа Франциск обвини френската държава, че разпространявала джендър теорията в училищата. Чрез джендър теорията френските учебници способствали за "коварна индоктринация". Според папата, "едно е да си хомосексуален или да си сменяш пола, друго е да интегрираш тази тема в учебния процес".

Подобни оценки за т.нар. джендър теория се съдържат и в книгата на папа Франциск "Amoris laetitia" от 2016 година, посветена на брака и семейството. "Човешката идентичност бива принасяна в жертва на някакъв индивидуалистичен свободен избор, който с течение на времето се променя".

Ватикан

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Morgoth
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Прав е папата! Едно е да си обратен, съвсем друго да разпространяваш тази вредна идеология, която води до увреждане на деца чрез хормонални терапии за отлагане на пубертета и убеждаване, че можеш да си смениш пола - нещо което съвременната медицина не може да направи.

Оценка:
-1 +35

Сега ли
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Сетиха се

Оценка:
-1 +22

Моите уважения
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Към папата но всички тези приказки са за да отвлече вниманието от неговата къщичка. Колко папи, пастори, попове и всякакви други набожни служители са гейове. Колко педофили има сред тях които посяга към деца. Какви мерки е взел та тръгнал да се прави на голям моралист. Да изгони всички гейове и педофили от Ватикана тогава да говори за цял свят.

Оценка:
-18 +10

Усмивката
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Съдейки по твоята логика и ние скоро не може да съдим родните педофили и геьове

Оценка:
-0 +8

5
Този коментар е премахнат от модератор
Tanya
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Тя цялата католическа църква е пълна с педофили и педерасти. За начало трябва да отстранят този папа защото самият той е педофил.

Оценка:
-9 +6

Които е без грешен,
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Нека пръв хвърли камъка. Какво толкова ви пречат не мога да разбера. Всеки сам избира какъв да е. Не забравяйте, че има и утре ами, ако вашите деца и внуци решат да сменят пола си или да бъдат гей. Какво ще правите ще им обърнете гръб или ще ги подкрепите.

Коментиран от #9, #11, #12


Оценка:
-17 +1

неЕС
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Цитата от Мирор и Телеграф - Англия:''''
"В края на октомври 2017 година в много британски медии се завъртя тревожната новина, че рекорден брой деца – около 50 на седмица – прибягват до консултации и услуги в клиники за смяна на пола. Според специалистите това увеличение е драстично и се дължи на засиленото говорене и обсъждане на джендър тематиката и на темата за равноправието на половете в училище, и като цяло в общественото пространство. Във Великобритания децата, които имат проблем с половата си идентичност, на възраст 11 или повече години могат да бъдат лекувани легитимно с хормони, за да се потиснат физиологичните изменения в тялото през пубертета. След като стигнат до 16-годишна възраст, младежите могат да решат дали все още искат да продължат с промяната на пола си. В този случай те се подлагат на засилена хормонална терапия – момичетата приемат тестостерон, а момчета – естроген, за да се задейства промяната"

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +12

Бат Вал
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #7 от "Които е без грешен,":


Тихо, но настоятелно ще ги помоля да напуснат дома ми, и никога повече да не прекрачват прага! Може да ми е мъчно, но това ще ми е наказанието, че не съм ги възпитал правилно!

Оценка:
-2 +11

Бат Вал
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Ватиканските служители каакво се прАвят на ощипани? Педерастията и педофилията там са основната политика! А може би кардиналите искат да са сигурни, когато пожелаят мъжко дупе, че е точно такова?

Оценка:
-5 +3

Проблемът
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #7 от "Които е без грешен,":


Е, че вие искате да пропагандирате болестите си сред децата!

Оценка:
-0 +12

Споко,
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #7 от "Които е без грешен,":


за разлика от ислямофашистите (които ползват такива като тебе за кросно, докато си изтъкат ”платното” и разложат отвътре обществото на ”неверниците”, а после не го сритват, ами направо го правят на трески) няма да ги пречукаме с камъни...

Оценка:
-0 +4

Morgoth
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #8 от "неЕС":


Именно това е най-голямата простотия, защото детето третирано с такива хормони бавно, но сигурно се отделя от собствения си пол и дори съмненията му да са били напълно погрешни (а това е така в повечето случаи), то резултата от терапията го убеждава, че наистина е различно и, че настина трябва да си смени пола.

Оценка:
-1 +6

доктор
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Как до днес не е ясно, че гей не е избор, а по рождение. Масовата неграмотност се използва за политическа пропаганда.

Оценка:
-10 +1

Дядо Йоцо
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Ако не знаеш какъв си , погледни какво имаш между краката си , много е просто.Ти си такъв , какъвто те е създала природата , а некакъв се чувстваш или какъв искаш да бъдеш.На хората им се НАТРАПВАТ куп малоумни ,,научно доказани"теории които посяват съмнение и объркват не само децата , но и възрастните .Всичко е целенасочено и ,,финансирано"най-вече ,,отвъд океана"защото първо те ,,признаха ТРЕТИЯ ПОЛ" , и това отговаря напълно на ,,ЛИБЕРАЛИЗМА "който насаждат във света.Нма семейство , няма отделни нации и национално самосъзнание а само някаква ,,АМОРФНА МАСА ОТ ХОРА" , няма НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ , УНИЩОЖЕНИЕ НА ,,ХТИСТИЯНСКАТА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА".Основата на всяка държава е ,,ЗДРАВОТО СЕМЕЙСТВО а ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯТА Е НАСОЧЕНА СРЕЩУ СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ !Докато ОБЩЕСТВОТО Е БЕЗУЧАСТНО , ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ ,,ЗАГИВА" а всички ала-бала приказки за ,,равноправие и демократичност"са прах във очите на хората.Който се ,,съмнява в себе си" да отиде на доктор , или по-добре на ПСИХИАТЪР , и да се ЛЕКУВА !

Оценка:
-0 +7

време
(гост)

Неутрално
16 Отговор
по добре късно отколкото никога

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.