Last news in Fakti

17 Април, 2019 13:47 2 074 4

ЕС приема идеята за промяна на косовската граница

  • косово-
  • сърбия-
  • граница-
  • ес-
  • йоханес хан-
  • ивица дачич

Не е изключено да има "обмен на територии"

ЕС приема идеята за промяна на косовската граница - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз приема промяна на границите между Сърбия и Косово. Еврокомисарят Йоханес Хан подчерта, че териториалният обмен може да бъде част от споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни, съобщава МИА.

Говорейки за "Вашингтон пост", Хан каза, че правно обвързващо споразумение между двете страни ще обхване теми, по-широки от граничните въпроси, и че "един от ключовите елементи на бъдещия договор трябва да бъде зачитането на правата на малцинствата".

„На този етап никой не може да предвиди какъв може е крайният резултат. Възможен обмен на територии във всеки случай, може да бъде, ако искате - последната част от пъзела. Единственото предварително условие е двустранното споразумение да допринесе за мира и стабилността в региона", подчерта Хан.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в изявление до "Блиц", че Сърбия очаква Прищина да направи първата стъпка. Първо ги оставете да уредят наложените мита, след това вижте какво още ще се случи. Нека изчакаме да видим какво ще се случи в Берлин на 29 април”, казва Дачич, цитиран от Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Erdogan buyuk bir lider

    2 19 Отговор
    Зачи Турската империя ще се разшири за наша радост и ще избегнем българското робство

    Коментиран от #3

  • 2 Цар Стефан Душан

    16 8 Отговор
    Косово е Сърбия !
  • 3 Спас

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Erdogan buyuk bir lider":

    Турското задкулисно лоби в политиката ни доведе до това положение. Нарочно, за да кажат като теб: Вижте колко е зле. Но ние заедно ,е що унищожим до крак. Ясно !
  • 4 древен укр

    0 0 Отговор
    Ма не е, никак не е лицемерно да може за шиптърите да се разширяват на територия, която не е тяхна, обаче за една друга държава не може!!! Ние древните укри поддържаме това статукво и казваме, че и нашите приятели по древност древните македонци трябва и те да се разширят към Гърция, България, Албания и половината Косово - на последните така или иначе ще им дадат друга територийка....