Last news in Fakti

22 Април, 2019 11:39 24 815 17

Те хвърлят в ужас дори страховитите бели акули (ВИДЕО)

  • бяла акула-
  • косатка

Косатките вече носят короната на върховен морски хищник

Те хвърлят в ужас дори страховитите бели акули (ВИДЕО) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Косатките отнеха короната на големите бели акули като върховен морски хищник, съобщи Сайънс алърт.

Морски еколози установиха, че големите бели акули веднага напускат предпочитаното си ловно поле и не се връщат там цяла година, ако в него се появят косатки, дори и за кратко.

Специалистите от аквариума на залива Монтерей събраха данни за движението на 165 големи бели акули с GPS чипове, поставени им от 2006 г. до 2013 г. Те ги сравниха с данните, събирани 27 години за популациите косатки, акули и тюлени от консервационен център на югоизточния о-в Ферълон край Сан Франциско. Екипът е документирал и четири срещи между голяма бяла акула и косатка.

Анализът разкри, че големите бели акули за минути напускат района, ако се появи косатка, дори и да е само за час, и не се връщат до следващия сезон. Избягалите акули никак не са били малки - някои са били дълги 5,5 м. Този размер обаче не може да смути косатките.

Те хвърлят в ужас дори страховитите бели акули (ВИДЕО)

Акулите не винаги бягат далече. Понякога само се преместват на безопасно разстояние. Има случаи обаче да достигнат до средата на Тихия океан, в района наречен "кафенето на белите акули".
Известни са случаи косатка да убие голяма бяла акула. Когато такива трупове достигнат до брега, обикновено липсва черният дроб, който е богат на мазнини и витамини.

Дали големите бели акули инстинктивно избягват хищниците, които лесно могат да ги изкормят, или в миналото косатките са ги изместили в борбата за предпочитаната им храна - морските слонове, не е известно.

"Това според мен е доказателство, че хранителните вериги не винаги са линейни - каза Салвадор Йоргенсен от екипа. - Така наречените странични взаимодействия между върховни хищници са известни на сушата. В океана обаче е по-трудно да бъдат документирани".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    54 5 Отговор
    Косатките обикновено се движат на стада. Това също допринася за победите над белите акули, които доколкото знам предпочитат да са предимно сами.
  • 2 Банго васил

    38 21 Отговор
    Бялата акула е като белия човек срещу циганите /косатките /, винаги отстъпва по численост !

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адолх Путяхин

    7 42 Отговор
    Срещу обединена Европа руските косатки са безсилни,затова трябва да бъде разединена.

    Коментиран от #11, #12

  • 5 куку руку ку

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Банго васил":

    Глупаво сравнение. Просто акулският черен дроб е деликатес за косатките. Преди доста години имаше филм за това как косатките убиват белите акули заради черния им дроб. Тактиката е да преобърнат рязко акулата с корема нагоре, тогава тя става като парализирана и готово меню.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 някой

    22 2 Отговор
    Косатките са хищници, но са от семейството на делфините. Изключително интелигентни и поддаващи се на опитомяване и дресировка. За разлика от акулите, за които всичко е плячка. Никога няма да видите опитомена акула. Като крокодилите. А всяка прилика с поведението на разни партийни лидерки е случайна. Има голямо значение да можеш по някакъв начин да установиш контакт с което и да е живо същество. За съжаление понякога това е невъзможно, дори и при хората.
  • 8 JPower

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Косатката е най-големият делфин, т.е бозайник. Акулата е проста риба!!! Сравнението ти между човека и циганина, трябва да влезе в учебниците....нашите Хасан, сиян и таз новата сузанита, която уж трябва да е от ДПС Търговище, са най-обикновени скумрии!! :)))

    Коментиран от #13

  • 9 още истина

    11 0 Отговор
    Косатките убиват китове и делфини!
  • 10 медиаторчето трол

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Косатката яде и хора. Имаше случай, да убие дресьорката си .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Paxnas

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Адолх Путяхин":

    Идете на преглед ,може и нищо да ви няма.
  • 13 Хасан

    2 22 Отговор

    До коментар #8 от "JPower":

    Недей така, 500г ви оплождаме жените, почти една кръв сме.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Talasam

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Искрено се забавлявах на поднесена та по този начин иначе с научна стойност информация
  • 15 Talasam

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    И не сме прихванали циганско семе. Виж българската войска, доста кадънки е зарадвала в междусъюзническата война
  • 16 бай Даньо

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Хасане това дето сте оплождали са лакърдии за маса. Реалноста е че ние българите нямаме никакви генетични прилики с вас турците, това показват напоследък много модерните изследвания. НО пък при вас турците има много от нашите славянски гени и не е случайно а заради еничарството . Еничарите всъщност са правили доста добра кариера в турската армия , някой са станали богати хора и са оставили поколение и наследство за разлика от обикновения башибузук. Половината от великите ви везири са били еничари ... Ха се огледай сега в огледалото ако малко имаш нещо с белия човек ( такива сте доста от българските турци) зафърляй османлъка, че е мътна и неясна тая...

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: