Last news in Fakti

3 Май, 2019 19:55 2 331 30

ООН: Унгария лишава мигранти от храна

  • мигранти-
  • бежанци-
  • унгария

Властите в Будапеща обещаха да прекратят тази практика след предупреждение от Европейския съд по правата на човека

ООН: Унгария лишава мигранти от храна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария съзнателно лишава от храна мигранти, на които е отказано убежище, в нарушение на международното право, заяви ООН, като осъди антиимигрантската политика на министър-председателя Виктор Орбан, предаде Франс прес.

"Най-малко 21 мигранти, които очакват да бъдат експулсирани, са били лишени от храна от унгарските власти, в някои случаи до 5 дни, от август 2018 г., сочат информации, получени от службата на върховния комисар на ООН по правата на човека.

През септември миналата година върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет вече обвини Унгария, че не дава храна на мигранти, държани в транзитни зони по границата със Сърбия. Унгарските власти обещаха да прекратят тази практика след предупреждение от Европейския съд по правата на човека.

"Въпреки това, съжаляваме, че при липсата на ясна промяна в законовата рамка, докладите сочат, че тази практика продължава", заяви говорителката на службата Равина Шамдасани.

Тя посочи, че след като молбата им за убежище бъде отхвърлена, всички пълнолетни мигранти, с изключение на бременните жени и кърмачките, "съзнателно са лишавани от храна". Това може да доведе до недохранване, да увреди здравето им и по същество е нехуманно, подчерта Шамдасани.

В началото на седмицата унгарското правителство заяви на официалния си сайт, че "кандидатите за убежище, чиито молби са в процес на проучване, продължават да получават хранителна помощ и подслон, както винаги е било". В същото време то отбеляза, че "Унгария не носи отговорност за тези, които не подават молби за убежище, нито за онези, чиито молби са отхвърлени".

Правителството на Орбан каза още, че тези хора са свободни да напуснат Унгария и да се върнат по посока на Сърбия.

Службата на върховният комисар на ООН по правата на човека отхвърли този аргумент и подчерта, че в резултат на тези "доброволни заминавания" мигрантите може "да влязат нелегално в Сърбия, нарушавайки сръбския закон". "Насърчаваме Унгария да спазва задълженията си по отношение на човешките права спрямо хората, лишени от свобода, които са в транзитни зони или в центрове за задържане, където не могат да се издържат", призова тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    55 6 Отговор
    Какви човешки права може да има един примат?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Клюкар

    71 3 Отговор
    Това е все едно, някой да ми влезе в къщата без да съм го канил и аз да съм длъжен да го храня и обличам. Нещо не се връзва.

    Коментиран от #8

  • 5 Meganoob BG

    54 2 Отговор
    Да ве спазвайте правата на човека. Вземете храната от устата на народа си и я давайте на забрадените терористи викащи "Аз имам права!"

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бат Вал

    39 1 Отговор
    И защо трябва да храни онези, които САЩ прокудиха от родината им, за да могат по-лесно за ползват благата? И България трябва да отказва подслон и храна, ама нашите управляващи са стеахливи ибрикчии! В България има предостатъчно гладуващи БЪЛГАРИ, които трябва да бъдат нахранени, вместо онези...
  • 8 Едо

    7 21 Отговор

    До коментар #4 от "Клюкар":

    ДЪРЖАВАТА Е ОСНОВНА ЦЕННОСТ ЗА ВСИЧКИ НЕЙНИ ГРАЖДАНИ, А ТВОЕТО СЕМЕЙСТВО И ЖИЛИЩЕ СА С НЕСРАВНИМО ПО-СКРОМНИ ВЪЗМОЖНОСТИ,ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ПРИЮТЯВА НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ ПОКРИВ НАД ГЛАВАТА,НАЙ-МАЛКО БАНКЕРИТЕ! ПОСЛЕДНИТЕ ТОЧНО ОБРАТНО,ИЗХВЪРЛЯТ СЕМЕЙСТВА С БЕБЕТА НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА! ЗАТОВА НАЙ-УБЕДЕНО ТВЪРДЯ-БАНКЕРИТЕ СА НАЙ - ЗЛИТЕ ИЗМЕЖДУ ЗЛИТЕ НА ТОЗИ СВЯТ! НО,ДА ЛИШАВАШ ОТ ХРАНА ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО,КАКВОТО И ДА Е ТО И ДА ГО ПРАВИШ ОТ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ВИСОКАТА СИ ВЛАСТОВА ПОЗИЦИЯ, НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ ТОВА НА ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ НА ХОРТИ?

    Коментиран от #12, #13, #21

  • 9 mediator37

    36 3 Отговор
    Никой не е длъжен да храни друг.
  • 10 Еразъм

    38 1 Отговор
    Тия паразити от ООН, които вдигат шум за гладните навлеци биха могли с ЛИЧНИТЕ си спестявания да ги хранят!
  • 11 симпатягата

    35 1 Отговор
    А може би на мигрантите им харесва да гладуват, иначе нямаше да отиват в Унгария , а напротив щяха да бягат от Унгария.
  • 12 Октопод

    5 24 Отговор

    До коментар #8 от "Едо":

    Много си прав.Виждам само примитивно мислене в другите коментари! Всяка страна е субсидирана с европейски пари за бежанците.Друг е въпросът дали тези пари ще достигнат до тях,съмнително,това също е далавера.Никой не е казал на тези селяни тука че трябва да хранят и подслоняват някого,от глад говорят глупости ! Трябва да мислите хуманно,което беше характерно преди прехода,след което се озверяхте !!!

    Коментиран от #14, #22, #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Orthodox

    26 2 Отговор
    Няма лошо - да погладуват малко, та да кротнат. Иначе, каквито са диви, все за зулуми мислят...
  • 16 Хаджи хаджи Българин

    25 1 Отговор
    България не само се циганизира, но и ислямизира! " Къде отиде закона за неприкосновенното" лично прави на самоопределяне на индивида! ???? Да ви е@а и организациите!!!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Октопод

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Хаджи хаджи Българин":

    Сами сте си виновни,българи предадоха и продадоха българите.Вие подписахте Ран-Ът,вие регистрирахте ДПС и т.н. Защо търсите вината в другите,овчари !

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Петрички начин за лекуване на емигранти

    24 1 Отговор
    Да им се готви пред очите Свинско сьс зеле,Свинско с лук,Свинско с гьби, Свински котлети на Скара, за изпьт сланина,хлябьт да е намазан сьс свинска мазнина! Ако не желаят емигрантите ,да ядьт борови шишарки!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 циганите сте най- мръсното племе

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Октопод":

    виждаш ли се пишеш на чист Бълтарски, взимате соц. помощи, телкове и какви ли не още помощи от България, ползвате лични карти и т.н. обаче не се смятате за Българи - " Вие Българите" Ти щом не си Българин защо не вземеш да хващаш влака за Индия пък си вземи още някои друг братовчед с теб. На излизане от България оставете личните си карти те Индииците ви припознаха ще ви дадът нови.
  • 21 Хайл

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Едо":

    Те си имат държави,да си се връщат там що са тръгнали на майната си без да си носят храна? Ти мислиш ли че ще си отворя хладилника за някой натрапник дето "имал права"-като има права има магазини,там плащат и си купуват храна.както имат пари за каналджиите дето ги прекарват,да си носят пари за храна,няма да живее мързеливия натрапник на мой гръб...ти защо искаш твоя народ да страда?
  • 22 Хайл

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Октопод":

    Иди ги нахрани ти тогава,изнеси всичко от вас и го дай на натрапницитр пък женати и децата ти да идат да просят...за какви европейски глупости ми говориш ти,какво ти е дала прокажената европа-гол туй,разруши ти чрез нпо,фондации и антибългарски организации всичко хубаво което имахме,ти си седнал да ми ревеш за досадниците...къде беше вчера когато пред магазина стоеше един негър и само добър ден казва и проси да му дадеш нещо,или да му напазаруваш още по добре...идиотското мислене край няма,промит ти е мозъка

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Октопод

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хайл":

    Остави теа глупости !Помощи от 30 лв. пенсии 120 лв. всичко това е мизерия ! Гледай новините,намерили 10 милийона в хотелска стая ! Не слагай всички под общ знаменател и аз бих казал че сте крадливо и корумпирано племе но честните и достойни българи (за разлика от тебе) са много по-вече и те ще победят! За личната ми карта не се безпокой,отдавна съм я предал в БГ.посолството в Холандия ! Ти твоята я дай на някой сириец,само те може да се радват на бг.лични карти !!!
  • 24 Октопод

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хайл":

    Европа ми е дала това което не ни дават в България ,равноправие,работа,добро заплащане,честен живот,също права и задължения. Споменаваш за някакъв негър,което няма нищо общо,темата беше за германски,белгийски,холандски и др. Роми които по нищо не се различават от останалите и живеят честно.

    Коментиран от #25

  • 25 не ме карай да се смея

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Октопод":

    Аз също съм бил в германия и там циганите живеят на гета и са изолирани от останалия свят и просят, продават проститутки, крадът, продават наркотици и т.н. Така че тея ходи ги разправяй на някои друг единици са като зрънца циганите които живеят честно и не са в гетата. Такива хора аз също уважавам, жалко че са толкова малко

    Коментиран от #26

  • 26 Октопод

    1 7 Отговор

    До коментар #25 от "не ме карай да се смея":

    Тези престъпления ги има при всички но виждам че ти държиш ромите да бъдат престъпници.Ако събереш престъпленията от българи то циганските са нищо ! Гета има в България но не и в Европа и тя дава нужното на всеки човек.Явно си имал проблеми с ромите за да си толкова комплексиран.

    Коментиран от #30

  • 27 Plovdiv

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Октопод":

    Че вземете си ги в къщи тогава, бе смотани либерасти загубени!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 28 Main Fürher

    6 0 Отговор
    Български национален съюз!Там е истината!ДПС са роби на Ердоган,БСП са терористи и роби на Москва, ГЕРБ са бивши терористи и роби на Йерусалим-Брюксел,Болен Сидеров и неговите патриоти са русодупевадци и комуняги,така че освен Български национален съюз друга нормална алтернатива няма.Има и други хубави малки партии,но БНС са най-подходящи.ГЕНЕРАЛ ХРИСТО ЛУКОВ, ГЕНЕРАЛ ХРИСТО ЛУКОВ! ГЕНЕРАЛ ХРИСТО ЛУКОВ!!! ВСИЧКИ КОМУНИСТИ НА СЪД,НА СЪД,НА СЪД, ВСИЧКИ КОМУНИСТИ НА СЪД, НА СЪД, НА СЪД!!!
  • 29 Октопод

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Plovdiv":

    Вземал съм в къщата си много хора,помагал съм на роми,българи,турци.Храната просто не е въпрос но интересното е че нямаше никаква разлика между тях,положението им беше еднакво,на улицата,без пари,без работа и когато седнехме на маса ром,българин и турчин,м/у нас нямаше никаква омраза,просто разбираха че от нея полза няма.Кога и ти ще разбереш това,не трябва ли да бъде единен бг. народ ???
  • 30 имал съм проблем с циганите да...

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Октопод":

    дори и сега имам и затова имам брадва зад леглото в момента и мачете доло до портата. На село циганите явно не са като в европата. Тук тая мръсна сган разбива къщи влиза по дворовете като мръсно ято скакалци. Проблема ми е като влезне някои циганин в двора ми дали кучетата ми ще се справят или ще трябва да го мъкна на гръб
Новини по държави: