Last news in Fakti

4 Май, 2019 15:40 12 556 55

12-годишно момиче разклати Турция с тези думи

  • момиче-
  • арифе-
  • германка-
  • туркиня-
  • турция-
  • паника-
  • възмущение

Водещата изпадна в паника, а в социалните мрежи се надигна вълна от възмущение

12-годишно момиче разклати Турция с тези думи - 1
Стопкадър: NTV

Едно турско момиче казва пред камерите, че иска да учи в Германия и да стане германска гражданка. Социалните мрежи в Турция реагират бурно, привържениците на Ердоган са бесни на „родоотстъпничката". За тази история разказват „Ди Цайт", „Аугсбургер Алгемайне", „Дер Щандарт" и редица други немскоезични издания.

В предаване на живо по телевизионния канал NTV, който е близък до турското правителство, водещата пита една ученичка за нейните житейски планове. Отговорът на 12-годишната Арифе Вилдан гласи: „Искам да следвам медицина в Германия, в университета в Кьолн. И след това може би да стана германска гражданка".

Шок и възмущение

„О, не!" - възкликва водещата и с леко нервен смях се опитва да замаже казаното от Арифе. Защото в Турция дори съвсем безобидните критични реплики за състоянието на страната могат да доведат до неприятни последици. Но за замазване вече е късно: в социалните мрежи избухва истинска буря. Мнозина коментатори и политици са шокирани от факта, че една тийнейджърка като Арифе не вижда в родината си перспектива за развитие. Националистите дори я наричат „родоостъпничка" и призовават родителите ѝ да бъдат наказани. А Арифе всъщност е сирак…

Германските медии отбелязват, че думите на 12-годишното момиче, произнесени точно на турския Ден на детето, са бръкнали с пръст в раната, тъй като огласяват песимизма на много турци относно днешното състояние на страната им. В същото време изявлението на детето предизвиква гнева на националистите, които виждат врагове зад всяко кьоше. Известният публицист Джан Дюндар пише по този повод в „Ди Цайт":

„Западът ни завижда, каза преди време президентът Ердоган на предизборен митинг. Тази завист била предизвикана най-вече от големите турски проекти - язовири, мостове, подземна железница, тунела под Босфора. (…) И сега изведнъж се оказва, че една млада туркиня иска да стане гражданка на Германия - на една страна, която толкова ни завижда."

Всъщност милиони турци преследват същата мечта като Арифе, пише опозиционният коментатор Йълмаз Йоздил във вестник „Сьозчу". Ако нищо не се промени, след няколко години на Деня на детето няма да се намери дори едно дете, което да седне в президентското кресло, каквато е традицията на този ден.

Все повече турци си тръгват

Факт е, че все повече талантливи и образовани млади хора напускат страната. Според статистическата служба, през 2017 година са си тръгнали 254 000 души - с 42,5% повече от предишната година. Мнозина заможни турци изнасят парите си в чужбина, емигрират в САЩ и пращат децата си в тамошни университети. В Германия пък само през миналата година над 10 хиляди турски граждани са подали молба за политическо убежище.

Австрийският вестник „Дер Щандарт" припомня по този повод, че Германия открай време упражнява притегателна сила върху турците. Светски настроените хора, които могат да си го позволят, често изпращат децата си в немските гимназии в Турция, за да се научат на дисциплина и да усвоят езика на Гьоте и Шилер.

Дори у верните привърженици на Ердоган германската мечта на Арифе предизвиква не само гняв и критика. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мустафа Йенероглу написа в Туитър, че политиците трябва сериозно да се замислят, след като млади хора в Турция искат да осъществят мечтите си не в родината, а в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 намери се кой да им го каже

    62 8 Отговор
    А,той щот Ердоган малко плаче за Германия и за любимия ЕС.
  • 2 Християнска Държава

    59 27 Отговор
    То Германия вече 85% от населението си е от турци ако не и повече Хитлер ще се обърне в гроба.
  • 3 12345

    26 122 Отговор
    Все лошото пишете за Турция, доброто никой не вижда! Добре, че Велика Турция не се интересува от мнението на държави, който да много под нея във всяка едно отношение.

    Коментиран от #6, #7, #13

  • 4 Реалист

    107 15 Отговор
    Добро утро на всичкото хасан, орхан, синан и дургото ....ан. Това говори ли ви нещо? В Германия вече се говори да се отнеме статута на облагодетествана нация на туркя. Следващото е - който не иска да живее в Европа/Германия по европейски правила - ал палто, салто и гит.... Обратно в Анадола при кюрдите. На реджеп ердомуз почна да му отеснява под краката. Загуби Анкара и Истанбул, на следващите избори ще загуби и другите големи градове - хората са гладни и безработни. Вие тука си говорете глупостите, ама не отивате да живеете в туркя а си натискате парцалите тука...

    Коментиран от #14, #23

  • 5 Кумчо Вълчо

    54 22 Отговор
    Тук всяко второ дете иска да ходи в Германия ,а 70% заминават накъдето им видят очите след като завършат, те се запритеснявали че от 80милиона едно дете искало да ходи в Германия.....................................................................................
  • 6 Наблюдател

    56 3 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    Колкото по се отдалечава от Ататюрк, толкова по запада, това е истината.
  • 7 на Ердоган краката са къси

    46 4 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    Ние какво сме криви,че вече и ученичките в Турция разбраха какво представлява Турция.Само дето не знаят,че там и ще си останат,ама да не им чупим хатъра още от сега,деца са все пак,нека поне си мечтаят.
  • 8 Близ Близ

    35 5 Отговор
    Айде , сигурно не са я разбрали правилно?
    Да бяга от РАЯ на земята и падишахът на всички хора?
    Айде РОМЕИТЕ не почвайте да хулите детето !
    По добре ходете там в рая, та да си починем от вас !
    Че да повдигнете там процента на
    “Инвалидите” и социално слабите !
    Аааа забравих там тези не минават !
  • 9 ТТТ

    28 24 Отговор
    И тука в България почти всички искат да избягат
  • 10 Браво на момичето

    55 4 Отговор
    Къде е странното? Младите турци имат повече източници на информация, отколкото имат техните баби и дядовци, които вярват на глупостите които казва Ердоган, само и само за да остава на власт той и неговото алчно семейство, и да живеят луксозно.
  • 11 titico

    55 9 Отговор
    То и наште турци, след Великата голяма екскурзия, повечето се прибраха, не че ни трябват, ама айде хора сме, нека си дойдат. Останалите дето уж останаха в ТР, и те се тълпят масово за БГ паспорти, и презглава дърпат за запада. Най нещастни са онези, тамошните манави, дето нямат нашенски паспорти. И никаква благодарност нямат към българския народ, абе аланкооловци турци и роми, ако нямахте БГ документи, кога щяхте да видите свят, тиквеници.
  • 12 Driving pleasure

    29 26 Отговор
    Пишем за Турция и Ердоган... а що така пропускаме, че в "Европейска" България не е само едно дете, което иска да избяга и да се спаси!

    Коментиран от #15

  • 13 гост

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    Какво добро да видим ??? Че Ердо вече арестува членове на избирателни комисии в Истанбул , щото те са му виновни сигурно , че не го щат в най-големия град на Турция ?? И не са съгласни да си плюят в лицето и да лъжат , че резултатите не са били истински ??? Или и това не знаеш и не е вярно ???
  • 14 реалист 2

    22 33 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Добър ден и от мен, на всичките Иван, Драган, Петкан, Светлан и т.н. завършващи на АН. Това говори ли ви нещо? В Англия, Германия, Испания, Италия, Гърция им е писнало от вас. 2,5 милиона българи избягаха, и продължават да бягат. На следващите избори пак гласувайте за Бойко, Миглена, Доган, Волен и ония другите отрепки. И още ще избягат от Велика България, защото хората са бедни, гладни, безработни. А вие тука си пишете глупости и си живеете в страната!
    Защо като си толкова умен още не си напуснал, или чакаш Ердоган да заповяда на армията да завземе източна Румелия пак?
    Може би си мазохист, или обичаш да акаш на вътре?
    П.С. виж колко е еднакво всичко, и имена, и политика и мислене,
    и коментари.

    Коментиран от #19

  • 15 гост

    52 5 Отговор

    До коментар #12 от "Driving pleasure":

    Защото европейска България НЕ ТВЪРДИ , че е по-добре от Германия и иска да се равнява по нея , а самозабравилия се анадолски простак има наглостта да плямпа , че Германия му ЗАВИЖДАЛА , ахахаххахаах !!!!

    Коментиран от #17

  • 16 Аз Варна

    48 6 Отговор
    Браво на момичето!Иска да просперира,да загърби задръстения турски манталитет и да израстне без да бъде дърпана и спъвана от отживелици и измислени порядки.Дерзай момиче ,учи и бъди свободна.

    Коментиран от #18

  • 17 Фактолог

    29 12 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Момичето има своето право и не е редно да я присмиват и гонят. Тя иска да живее съвременно и не харесва тиранията. Ние бяхме под диктатура 350 г. болярски терор, 200 г. византийско болярски, 500 г. османско болярски, 100 г.монархобуржоазен, 12 г.монархофашистки, 45 г.комисарско партиен, 31 г. комисарка утре скочи панически политика ски корпоративен терор Познаваме ги. Младата туркиня иска да учи, да се развива. А в мутренски олигархични държави като Турция, България и други е почти невъзможно. И тя търси Пътя си навън. Нормално.
  • 18 Бай хой

    18 16 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Варна":

    Какъв рев. Козяшки на чужд гроб. Такава опорка са им пуснали. Вече турците искали в Германия. От кога ве аланкоолу? Колко милиона са там? Отново ривете на поредния турски сериал. Тоя път НПО. А колко хиляди Българчета всяка година заминават за Германия що ни ривети? Боко ги гони.

    Коментиран от #22, #51

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Знайко

    13 22 Отговор
    Службите ще се погрижат за момичето, не се притеснявайте. В Турция специалните служби са на почит и едва ли ще му се размине на това сладко девойче изложило родината си така зловещо. Пък и ако беше толкова умна, че да си заслужава да стане лекарка, нямаше да плещи такива неща на живо по телевизията :)
  • 22 Аз Варна

    23 9 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    Кой реве(пише се реве) на турски сериали,бе Бай хой?Кой изобщо ги гледа?Ти ако бършеш девет реда сълзи и сополи,аз такива глупави халтурки не гледам.И правилно се е ориентирало детето да учи в Германия.То,ако в Турция беше добре,щеше ли да иска да замине.А ти-вземи си оправи правописа,че се излагаш.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гмо

    11 17 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Варна":

    Първо това е свобода-кой където си иска там да отива.Но това са 84.милиона -ти недей да мислиш за Турция виж какво става в милата ни държавица.най-бедната.най-корумпирана.най.най.най.За това мисли за комшиите недей да мислиш
  • 25 Plovdiv

    4 1 Отговор
    Андерсен има една много хубава приказка по същата тема!
  • 26 реалист 2

    13 17 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    бреййййй, абе ти си бил голям философ, от всичко разбираш!
    Ясно, ти си чист бЪлгарин, с главно Ъ.
    Що не се кандидатираш за мин.председател , може и да те изберат, та да "оправиш" държавата, хората да забогатеят, да имат работа и да се върнат ония 2.5 милиона дето като тебе бачкат на половин работен ден - 12 часа за 100 евро и живеят по 10 човека в една стая с една външна тоалетна, и ядът консерви, и
    кътат пари за да ги харчат в БГ-то и се правят на паралии, а там живеят като скотове. Знам ви, познавам ви всичките, личите си от 100 километра. Ядете спагетите с хляб. И освен за общоработници за друго не ставате, поне в това сте се се доказали.
    Иначе като отидете в комшулука на море, ядете до пръсване, даже и в торбички си слагате, за вкъщи. Знам ви, пределно сте ми ясни.
    Много говорите, на големи се правите, от всичко разбирате, но опре ли ножа до кокала, не бях аз, ония така каза, той го направи. Даже и народните герои си оплюхте. С това май казах всичко. Знам, че някой ще ги заболи от истината, но истината е като девствена жена, и двете си имат своите неудобства.
    Сложете по един минус ако мислите като мен.......

    Коментиран от #29

  • 27 Аз Варна

    13 4 Отговор
    „За това мисли за комшиите недей да мислиш”-къде слагаш препинателния знак,за да разбера какво искаш да кажеш?Чел ли си „Царска милост” от Камен Зидаров?Там царят,помилвайки осъдения казва:„Да се обеси не да се помилва”(в крайна сметка е обесен ,заради една запетайка.По темата-изобщо не ми пука за политиката на онзи луд- Ердоган.Надявам се да си намери скоро майстора.
  • 28 толерастията е вредна

    19 2 Отговор
    И какво, мечтаят да отидат в Германия за да я превърнат на...Турция !
  • 29 Реалист

    21 11 Отговор

    До коментар #26 от "реалист 2":

    Ами БЪЛГАРИН СЪМ - това дразни ли те? Имам си работа и получавам по-вече от заплатата на премиера(официалната), така че не мисля да се кандидатирам. Не знам за какви общи работници говориш, но всеки си избира дали да учи или не. Като не си чел на времето, сега ще ми говориш за общи работници и ще подсмърчаш... Като отидеш на море се простирай според чергата си - какво лошо ако някой си е взел хубава храна по пътя. А турчина в Германия само за дюнерджия става. Или сервитьор... Че хубаво темане прави... И за какъв нож ми говориш бе сульо, нали сте ми падали в ръчичките. Като сте двама -трима само винкела ви оправя. Като сте сами - не бях аз бате, той асан бешИ, орхан бешИ... курназлъка ви 2 минути и после петите ви бият в гърба... Още, още по-интересно ще става - събудихте вие българина от съня му и пишман ще ставате...

    Коментиран от #31, #39, #46, #50

  • 30 999

    3 10 Отговор
    Абе защо всички американци европейци та дори и българи лаят по ердоган абе оставете го човека даси довърши държавата никой не говори за африка за сомали кадето умират от глат тези хора

    Коментиран от #49

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Реалист

    13 3 Отговор

    До коментар #31 от "реалист 2":

    МАЛЕ КОЛКО СИ СТРАХЛИИИИИВ!!! Запази си мнението за себе си и се покрий в миша дупка "да не ти дойдели резаците"... Пухльо си ти, сигурно и насън се стряскаш... Добре че не всички българи сме като теб. Аре бегай си пий валидола и си пускай турското сериалче за някоя ханъм-паша. Що не си свалиш панталонките или роклята, да се хванеш за палците на краката и така да тръгнеш на юг към Капитан Андреево. Мухльо!

    Коментиран от #34

  • 33 ататюрк

    12 5 Отговор
    Като видя руса туркиня или турчин с бяла кожа на лицето и с европейдни черти и се сещам за едни еничери от България в миналото така че небойте се наши потомци пошибкват туркинчета и им размиват гените хахахха
  • 34 реалист 2

    5 12 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    Казах ли ти, че си прост, изключително си прост, но това ти не го осъзнаваш. Осъзнават го тези с които комуникираш. Аз съм турчин, но ти явно не разбра.
    Достатъчно истини ти казах, замисли се над написаното, колкото и трудно да ти е това действие.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Реалист

    13 3 Отговор

    До коментар #34 от "реалист 2":

    Ами още по-вече е вярно което съм ти написал - чети пак: Публикувано във факти.бг: Що не си свалиш панталонките или роклята, да се хванеш за палците на краката и така да тръгнеш на юг към Капитан Андреево. Мухльо! Изтървал си екскурзията гяур, нали така ти викат на юг от Капитан Андреево... От някой който не знае кой и какъв е в тоя живот, акъл не искам. В България го броят за турчин, в Турция за гяур. Дърво без корен!

    Коментиран от #37

  • 37 реалист 2

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Реалист":

    беше ми приятно да поговоря с теб. лека нощ ти желая ,
    жив и здрав.
  • 38 Реалистите,

    8 10 Отговор
    подайте си ръка,пийте по една ракия и не се дърляйте,като петлета.
    Много сме близки с турците ,те са ни добри комшии.

    Коментиран от #40, #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ломски

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "Реалистите,":

    Близки по какво? Религия? Мислене? Начин на живот? Стандарт? Комшии ни били! Тия комшии се чудят как да ни завладеят и да им се размине. Мерил ли си си кръвното, щото пишеш глупости?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 888

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Реалист 2":

    Без да взимам страна по спора ви,как би могъл да коментираш коментар 43...не си глупав човек,ама такива хора ви вредят страшно много,и ти вместо да даваш отпор на такива ,си се втренчил в пъпа си и с коментара си по нищо не се различаваш от реалиста...чел съм всякакви крайни коментари и на българи и на турци ,но толкова простотия и омраза към собствения си народ и деца не съм срещал...и само един въпрос-според теб това ли е лицето на исляма? В същност изявлението ти,че твоите Публикувано във факти.бг: приятели са само българи, обяснява всичко..( дано модовете не изтрият коментар 43 ) п.п-и не се опитвай да ме убеждаваш че е български хейтър...няма да ти се получи..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Реалист

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "999":

    Ами и турци "лаят" както казваш срещу ердомуз бе - тях що не ги спомена? От красива Турция се опитва да я обърне в "арабистан" както казват прогресивните турци от големите градове. ердомуз е същия като джуджето пути - създава си външни или вътрешни врагове за да не гледа народа как краде той и цялата му фамилия. Зет му ли е най - компетентния икономист в държавата бе? Или най-крадливия? Или май най-доверения КРАДЕЦ?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Реалист

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    Интересно що никой не бяга към рашка? Мммм, ти знаеш ли? А защо курна мазна си прати чадото рафаелчо в ЩАТИТЕ? Да не би да е объркала посоките бе хой?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Реалист N-ти

    4 2 Отговор
    ААА...В Турция гладни няма. Ердоган ги храни с Ислям!
  • 54 123333

    5 1 Отговор
    Българките още кат заченат бягат на вън зада ги раждат а имената все нетипични български сакън да не ги усетят че са бг кажете че не е вярно аз не съм бг но ще ви подсетя нещо много свято Ооо неразумни юроде поради що се срамиш да се наречеш бугарин
  • 55 Срам срам

    4 3 Отговор
    Ако българина имаше акъл щеше да разбере колко е глупав българи юнаци
Новини по държави: