Last news in Fakti

9 Май, 2019 21:45 7 662 58

Обвиниха Турция във „втора инвазия“

  • кипър-
  • инвазия-
  • сондажи-
  • кораб-
  • турция-
  • никос анастасиадис-
  • фатих

Международната общност подкрепя Кипър

Обвиниха Турция във „втора инвазия“ - 1
Снимка: Shutterstock

„Втора инвазия” нарече президентът на Кипър Никос Анастасиадис навлизането на турския сондажен кораб „Фатих” в изключителната икономическа зона на страната. Международната общност подкрепя Кипър и неговите суверенни права, предаде БНР.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш настоява за полагане на усилия за намаляване на напрежението. Той отново посочва позицията на международната организация, че офшорните въглеводороди могат да бъдат от полза и за двете общности в Кипър. Гутериш припомня и че лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци са се договорили в преговорите, че природните ресурси в обединен Кипър ще бъдат отговорност на бъдещото федерално правителство.

Анастасиадис нарече навлизането на Турция в изключителната икономическа зона на острова в събота „втора инвазия”, тъй като действията ѝ са „активно нарушение на международното право за пореден път”. Това не позволява възобновяване на преговорите за обединение на страната, тъй като е невъзможно да се говори за мир под заплаха, заяви той.

Никозия продължава активно усилията си за предотвратяване на турските газови сондажи с всички възможни действия на правно, политическо и на дипломатическо равнище. Правителството е в постоянна връзка с Европейската комисия, с държавите членки на ЕС и на Съвета за сигурност. Твърда подкрепа заявиха Италия и Франция, чиито водещи енергийни компании работят в офшорната зона на Кипър и призоваха Анкара да прекрати предизвикателствата си.

Външният министър Никос Христодулидис е в Париж, където този въпрос е в дневния ред на срещите му. За провокационните действия на Турция и подготвените от нея газови сондажи в зоната на Кипър президентът Анастасиадис ще информира европейските си колеги на неофициалния Европейски съвет. Като един от начините за противодействие Кипър може да поиска преразглеждане на митническия съюз между ЕС и Турция или блокиране на достъпа на Анкара до предприсъединителните фондове на ЕС. По информация в турски медии корабът „Фатих” (”Завоевателя”) се очаква да започне сондажа за газ на 60 километра западно от Кипър в петък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синан

    63 59 Отговор
    Ердоган трябва да управлява Турция! При Ердоган Турция си гледа интересите а не да е роб и да слуша САЩ какво казват... Това, което прави Турция, почти никой в света не го прави и то е да си отстоява интересите в международен план! Евала Турция!

    Коментиран от #13, #20, #40

  • 2 Мехмед

    46 41 Отговор
    Хахаха, газ пикаят елено-езичните киприоти.
  • 3 999

    48 53 Отговор
    Турски военни кораби са до "Фатих"! Браво на Велика Турция.
  • 4 Санкции

    58 47 Отговор
    Санкции до дупка и ще раздават по 300 грама ориз, като в Северна Корея. Как ще навлизат в чужди води и ще копаят за газ и петрол на друга държава.

    Коментиран от #54

  • 5 Заличаване

    47 39 Отговор
    Да закрият Турция и да дадат властта на 40 милионните кюрди.Трябва да граничим с Кюрдистан

    Коментиран от #29

  • 6 чатачета

    37 19 Отговор
    Коментиращите псевдотурчета полюции получиха от кеф, айде вървете да оправяте овчиците в обора и не ги мислете кипърците !
  • 7 Васил

    46 32 Отговор
    Нищо няма да им направят на Турция разиграват си коня както си знаят защото са силни а не като Българите вечните роби
  • 8 Националист

    31 13 Отговор
    Мирише на Турски империализъм.
  • 9 Сезгин

    34 36 Отговор
    Дано да се задържи този техния по дълго време, че да натвори гаф след гаф и да вкара тази античовешка страна в такава криза, че 1 кг. лук да стане 100000000000000000000000 лири. Нека, нека още да се задържи на власт колкото се може повече, че да ги върне не в 13-ти век, а направо в каменната ера.
  • 10 toapsoap

    29 19 Отговор
    Наближава им края, враговете им няма да ги пожалят. Трябва да си минираме границата да не ни налазят когато бягат. Всичко ще ври, Ангелът им е изгубил вече небесната битка.

    Коментиран от #12

  • 11 МДААА

    31 16 Отговор
    И ако всички държави започнат да спазват законите като Турция , и да си докарват военните за да правят каквото прави Турция ? Тогава да казваме ли и на другите държави евалла ?
  • 12 ivan4o

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "toapsoap":

    Кажи кои са тея врагове ?
  • 13 Милен

    35 26 Отговор

    До коментар #1 от "Синан":

    Какво евала бе. Кипърска турска република е непризната от никой, което значи че не съществува. Оттам излиза че някакъв идиот решил да праща кораб в чужда държава. Само не разбирам кипърците кво го бавят тоя. Да потапят кораба, ако не може да се арестува и толкова. Като се знае кой ще дупчи там и какви интереси играят, каква Турция, какъв Ердоган, какви пет лева.

    Коментиран от #30, #43, #53

  • 14 гост

    26 14 Отговор
    Ердоган усеща , че времето му изтича и гледа да прехвърли топката , че отвън искат да го свалят !!! Типични номера на диктатори като него , Путя и Кимчо !!!!! Стягайте коланите , че "външния враг " ни напада и трябват жертви за "родината" , познато до болка от Рашастан !!!! Ако не беше толкова жалко щеше да е смешно !!!!

    Коментиран от #52

  • 15 Преброяване на бесните язовци

    18 14 Отговор
    Потапяйте ги тия гемии. Кво ги бавите?
  • 16 Дедо ви

    28 20 Отговор
    Кипър си няма армия и виждате ли как тия нахалници си правят каквото си искат. Ако имаха ракети това турско корито нямаше да смее да припари близо до Кипър. Това да ни е за урок и на нас. Силна и модерна армия ни е нужна.

    Коментиран от #19, #41

  • 17 Мехмед

    33 27 Отговор
    Българинът винаги злобее, когато се отнася до интересите на Турция. Абе пукнете от яд! Турция си гони и ще си следва сметките, а не като нищожна българийка да кляка и се клани пред всеки.

    Ох, че кеф - нищо не може да направите, освен да драскате глупости. Ай сега ми цъкайте минуси. Колкото повече, толкова ще се радвам. Ха ха ха!

    Коментиран от #18, #22

  • 18 Анти седераст

    24 12 Отговор

    До коментар #17 от "Мехмед":

    Ако дойде един негър и те изнасили отзад, пак ли с такъв патос ще ни обясняваш, че оня си е гонил интереса?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Батката-Баш майстора

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Синан":

    Днес лирата поевтиня с още 1%.
  • 21 a bee

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Анти седераст":

    За негър не знам . Знам само :колко курди и пакистанци (бивши индийци )ша са заселят у тея земи- пустеещи , А (малко ли ни са ) А ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 999

    14 16 Отговор
    Ами турците точно това чакат гърците да нападнат кораба и после границата ще е на гръцки бряк ане до турски бряк

    Коментиран от #25, #33, #42

  • 24 Borislav Popov

    14 15 Отговор
    Забелязахте ли, че ни една руска подлога не влезна тук и да напише нещо против турските своеволия, просто те сега с турчуклята са първи дружки и от Мацква не им разрешават да ги ругаят !! Турски патоци, С - 400, това онова, братушки бляяяя ! А онзи ден същите тез подлоги, само за няколко ракети, които евреите изстреляха, срещу терористите от Хамаз, веднага застанаха на амбразурата да защитят арабелите и ореваха тук орталъка. Продажно племе еййййййй , само заради някаква турска тръба, защитават тук мюсулманите и ислямистите, а за православните ни братя хич не ги е еня !!!
  • 25 Сезгин

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "999":

    Личи си, че си пюскюл неграмотнико. В едно, повтарям само в едно изречение си допуснал 4 грешки. Поздравления. Трудно някой би могъл да надмине рекорда ти по неграмотност и простотия.
  • 26 Тръмп

    9 1 Отговор
    Трябва търпение!!! Нещата вървят към своят край ПО ПЛАН!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сезгин

    13 4 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    На мен ми е през улука бе пюскюл вдлъбнат, те кюрдите твоя задник ще накацат. За нашите цигани не бери грижа, те са като невинни дечица пред кюрдите, които живи ще ви ядат. Аре тичай при козичката, която играе ролята на жена ти, че скоро и нея няма да имаш.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИСТИНАТА

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Милен":

    ПИЧ ТАЗИ ДЪРЖАВА СЪЩЕСТВУВА , АКО НЕ МИ ВЯРВАШ ОПИТАЙ СЕ С ОРЪЖИЕ ДА НАРУШИШ ГРАНИЦИТЕ И !!!!
  • 31 Велика Турция

    15 23 Отговор
    Ние ще отсечем ръцете и ще счупим главите на всеки, който ни се съпротивлява. Ние сме имперска власт, те ще ни уважават и ще се страхуват от нас. Всичко ни принадлежи. Източното Средиземноморие е турско езеро. Днес ние сме в Сирия и Кипър, утре в Израел и Египет и на следващия ден се връщаме към нашите невярващи роби на Балканите, гърците и българите. Пригответе се!

    Коментиран от #34, #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Осведомен

    14 5 Отговор

    До коментар #23 от "999":

    Ще ти кажа една тайна. Те ви очакват в ъгъла, за да направите фаталната грешка, да вземете животи. И ще направите фаталната грешка, защото вие сте много раздразнени, много страстни и в задънена улица. Те знаят, че ще направите фаталната грешка. Веднага след това, американците, гърците, египтяните, французите и евреите, заедно, ще е^&т п*&^%та. Слушайте ме и няма да загубите.
  • 34 Сезгин

    17 6 Отговор

    До коментар #31 от "Велика Турция":

    Вие сте най-големите смешници и бъдещи роби на сегашното ви малцинство, което е 40 милиона или половината от вас. Никой няма да ви позволи да направите каквото и да било и ще слушкате, защото иначе ще се разпаднете дори по-бързо и от предвидения план на великите сили, за които вие сте едно нищо. Разбра ли пюскюлче фанатизирано. Вашата е изпята. Питай чичо Дони. А и да не забравя да попитам, колко е днес лука?

    Коментиран от #45

  • 35 повръщане

    9 6 Отговор

    До коментар #31 от "Велика Турция":

    никой друг не казва тези неща днес, никъде по света. заслужавате да изчезнете. вие сте бреме за човечеството.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Eй умнико

    14 8 Отговор

    До коментар #36 от "Мехмед":

    "Растежът" с кредитна експанзия (заеми) приключи. Каквото и да е "растежът", който видяхте, видяхте го. Сега е време за плащане (врещане на заемите). Пред вас има инфлация, високи лихви, безработица, глад и мизерия. Очаква ви огорчение, сълзи и кръв. В ситуацията, в която се намирате, може да има революция и гражданска война. Във всеки случай връщането на кочината е сигурна. Никой няма да ви съжелява.
  • 38 факт

    8 10 Отговор
    турция трябва да бъде изгонена като куче от нато.
  • 39 Бизнесмен от България

    17 12 Отговор
    А бе не знам тези коментиращи ганьовци какво си мислят , но аз всеки месец прехвърлям в турски фабрики по 200-300хил.€ за да си зареждам складовете , половината ми стока е турска и се радвам на добри продажби българската стока ми представлява 3-4% от асортимента и се търгува много зле , и така де драги ми коментиращи ако не е Турция гладни ще умрете а сте тръгнали да лаете по държавата която дава хляб пряко или косвено на поне 1млн. българи
  • 40 erdo

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Синан":

    Точно така. Пожелавам ти в двора да ти влезе комшията и да си го усвои ,по свое усмотрение. Дано тогава пак си на страната на комшията,че си защитава интереса

    Коментиран от #44

  • 41 Кочо

    12 6 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо ви":

    Кипър има 12-13хиляди армия, но огромно количество танкове и ракетни установки. Няколко пъти повече от нас. Ако в момента стане война между България и Кипър, мисля че сме загубили. След 1974г са купили оръжие, но Турция е сила и никой от преките й съседи няма шанс срещу нея. Поотделно. Дори Иран.
  • 42 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "999":

    Неграмотните да не драскат тъпи коментари бряГ се пише
  • 43 Хахаха

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Милен":

    СКТР е призната от Турция и според Турските закони действията на Турция са законни. Ти като не я признаваш отиди да ги изгониш. Това едва ли можеш да го проумееш, затова ще ти го алегоризирам. Представи си, че ти и жена ти сте семейство. Обаче ти не признаваш никакви нейни права. Жена ти съвсем резонно си намира друг който се отнася с нея човешки и заживява с него. Ти обаче не и даваш развод защото ламтиш за цялото семейно богатство и не признаваш нейният дял. Започна ли да стопляш малко от малко....?
  • 44 Пожелавам ти

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "erdo":

    Комшията ти да се ожени за дъщеря ти,, ти да му дадеш като зестра половината от твоя двор и после зет ти да я претрепва от бой подкукуросван от другият ти комшия който иска да изгони дъщеря ти и да осинови бившия ти зет, но зестрата да си остане. Ти ако си мишка не му влизай в двора който е бил твой.
  • 45 Хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Сезгин":

    А днес българия е с 5000 души по-малка от вчера....
  • 46 Кучетата си лаят

    4 5 Отговор
    А сондажите днес започнаха хахахс
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Фатих Мехмед

    4 4 Отговор
    Скоро ще има сонди и в черно море ,щом Шел боде до Силистар и Турция ще боде до Резово , няма се плашите българчета всички е под контрол

    Коментиран от #49, #50

  • 49 НОСТРАДАМУС

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Фатих Мехмед":

    Всички пюскюли ще отидете в АДА и там ще ви чакат не 72 девици, а 72-ма от вашите, които ще ви боцкат ежедневно и редовно. Османлъ ще бъде разпарчетосана до 5 години и някой малцинства ще си имат държави на тяхно място.

    Коментиран от #55

  • 50 Субсахарец

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Фатих Мехмед":

    Шел боде до Силистар, а тебе анадолските манафи те бодат!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    До 14 ком Браво -точен отговор=с този си ход Ердуган разсейва раята от икономическите проблеми
  • 53 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Милен":

    Не може,защото Турция е в НАТО а Кипър не е ...Ако нападне турски кораб демек напада нативски и се задейства чл 5 ..Турция трябваше да вземе целия Кипър и сега нямаше да има проблеми

    Коментиран от #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 1234

    1 1 Отговор
    Турция няма работа в кипър трябва да платят за инвазията и да се разкарат от там
  • 57 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Хасан":

    Ако неспазват законите и границите могат да си ги потапят колкото си искат и НАТО нищо не може да направи тези действия на турция не са под флага на НАТО и НАТО няма право да се намесва там трябва да действа ООН
  • 58 Хасан е гей

    2 0 Отговор
    Хасане ще видиш Българската подводница