15 Май, 2019 18:30 5 400 8

Недоволство в Кипър срещу Великобритания

  • кипър-
  • дипломат-
  • великобритания

Външното министерство на страната привика британски дипломат

Недоволство в Кипър срещу Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на външните работи на Кипър привика върховния комисар на Великобритания в страната Стивън Лили, съобщи Катимерини.

Дипломатът ще трябва да даде обяснение за позицията на своята страна, относно изключителната икономическа зона на Кипър. Това става след изявление на британския министър за Европа Алън Дънкан.

По-рано Дънкан заяви, че е провел разговор с турския посланик. Той заяви, че проучвателно сондиране за петрол не трябва да се извършва в район, чийто суверенитет все още е предмет на спор.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис определи изказването като недопустимо. Турски проучвателни кораби правят опити за проучване за петрол в кипърската изключителна икономическа зона.

Те се намират на 40 морски мили западно от Кипър. ЕС и САЩ вече обявиха подкрепа за Кипър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koпа

    28 37 Отговор
    Аман от тези гърци знаят само да плачат и да се жалват.Щом си е решил да се противопоставя на правата на кипърските турци ще се разправя с Туция,ако му стиска .То гърците имат много стари и нови спомени с турския аскер,каквото са си надробили това ще си го сърбят гърците.

    Коментиран от #5

  • 2 Meganoob BG

    26 14 Отговор
    Могат да правят каквото си искат турците, защото Кипър е британска колония. Те и до днес имат военна база която се брои за суверенна територия на Британия, подобно на Гибралтар в Испания. Кипър никога не са имали суверенитет в пълният смисъл на думата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ayasofya

    18 3 Отговор
    Англия винаги е била и очевидно е на страната на Турция. По този начин, разбира се, Англия първо оспорва международното и морското право, които тя ги е подписала, второ оспорва собствената си ИИЗ в полза на европейските страни, Англия също е остров като Кипър, а трето оспорва ИИЗ на Фокланд и оправдава Аржентина. Много глупав ход, в който англичаните са свикнали, англичаните които вече не управляват света и са в голямо падане и износване.

    Коментиран от #6

  • 5 Турски пирати

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "koпа":

    Базирайки се на международното право, районът, в който се намира турския сондаж, се намира на континенталния шелф на Кипър, така че действията му са незаконни. Ако Турция смята региона за свой континентален шелф, ще трябва да отиде в международен съд и да поиска арбитраж, което естествено няма да се случи, защото Турция не признава нито Хагския трибунал, нито Република Кипър.
  • 6 Факт

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ayasofya":

    1921 година Англичаните дадоха Истанбул и Измир на Ататюрк след тригодишна окупация. Ататюрк им каза - дайте ми ги и ще съм ви вярно куче на вас в Лондон и Ню Йорк. Турция съществува заради Англия.

    Коментиран от #7

  • 7 John

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Еби си майката
  • 8 шилчо

    0 0 Отговор
    до 20г няма да съществува такава държава турция