Last news in Fakti

10 Май, 2019 05:59 4 623 118

Откриха паметник на Сталин в Новосибирск

  • русия-
  • паметник-
  • сталин

Противоречиви мнения за паметника

Откриха паметник на Сталин в Новосибирск - 1
Снимка: Shutterstock

В Новосибирск издигнаха паметник Йосиф Висарионович Сталин, съобщи „Свободна Европа“.

Паметникът е поставен в двора на областния комитет на Комунистическата партия на Руската федерация в града с разрешението на местните власти.

Неговото откриване се състоя на 9-ти май. От партията обявиха, че са избрали локацията на паметника така, че хората спокойно да могат да го почитат, като в същото време той да не дразни тези, които смятат Сталин за Тиранин.

На паметника е изписано: Генералисимус на Съветския съюз Сталин.

В подписка срещу издигането на паметника са се включили 11 000 душ. В същото време в Сургут се появи плакат в негова подкрепа. В крайна сметка поставянето на паметника мина спокойно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    5 17 Отговор
    Да а живей да живей ама умрел ,всеки ша мре ,дорде се наживей
  • 2 Руските свине

    30 33 Отговор
    Са единствените, които издигат на пиедестал своите убийци и мъчителни. Все едно в Батак да издигнат паметник на Ахмед ага Барутанлията.

    Коментиран от #5, #7, #27, #79, #102

  • 3 ФАКТ

    36 25 Отговор
    Сталин-строг и жесток---но СПРАВЕДЛИВ. Той дори синът си не е пожалил в името на Победата...Когато немците му предлагат размяна за един германски генерал,Сталин казва"Аз ефрейтор за генерал не сменям-как след това ще погледна народа в очите?"...В днешно време наистина е трудно да разберем това-но тогава реалито е било друго....

    Коментиран от #8, #16

  • 4 смешни

    23 28 Отговор
    Болшевишки сърца и промити мозъци
  • 5 Абе Пепи чо

    24 16 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    Нерде Ямбол-нерде Стамбул...И точно ти ще даваш пример за Батак-ти който преди дни отричаше турското робство и "анализираше " тук как нямало никакво Освобождение...-еми лицемерно и отвратително е от твоя страна.

    Коментиран от #18

  • 6 Реалито е такова

    34 19 Отговор
    То и при нас дойде времето народа да издига паметници на Бай Тошо.Обществото не можеш да го излъжеш със джендаризъм и евро-атлантически ценности.
  • 7 да си знаеш троле

    31 19 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    Наполеон през периода на Великата Френска Революция и после при преврата-1799 г. е избил над 12 мил.французи за перода на своята власт.Пък е пълно с паметници по Европа...Американските президенти в Корея и Виетнам хвърлиха на заколение почти 1 мил американци-пък е пълно с техни паметници.Та мисли малко с главЪта си преди да пишеш НПО лозунги и партенки

    Коментиран от #17, #33

  • 8 Жеката

    30 19 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ":

    Сталн през цялата война е бил само на войнишката дажба за храна-негови са думите-с какво ние сме по-важни от войника в окопите? И като умира оставя след себе си като лично имущество една лула и няколко униформи.

    Коментиран от #20

  • 9 Мужик

    13 18 Отговор
    Сега чакаме и лагерите открият.
  • 10 Миролюбец

    34 20 Отговор
    Поел огромна страна , с дървено рало , и огромни противоречия . Оставил я в космоса с обединен, стегнат народ , ясни граници събрали всичкото руско , и до тези граници , никой дори не може да си помисли да припари. Пратил милиони (от мършата) в трудовите лагери да копаят златото на" Колима " , за да могат сега техните наследници да си купуват апартаменти по известните курорти. Никога няма да му бъде простено от седящите в сянка световни кукловоди , че Русия не падна в най-тежкият си период , не беше разграбена , и разпарчетосана, и устоя благодарение на "стоманеният човек' - Нали така го е наричала и западната преса , по време на войната с фашизма. Хитлер до толкова им беше взел страха , та Сталин го величаеха като месия. За това в руският народ е останало и това чувство на признателност. Защото както правилно е казал Бисмарк - Нация и народ се обединяват само с желязо и кръв.

    Коментиран от #13, #23

  • 11 Румяна Костова

    29 12 Отговор
    Сталин е нееднозначна фигура.Не може да се споменават само убитите и пратените в лагери, а да се забравя, че под негово ръководство СССР спечелва ВСВ А също така и нулевата корупция на чиновниците. Те са живеели също така както обикновения човек. Започват да се охранват и да трупат богатства когато Хрусчов идва на власт. При Сталин са стопирали алчността си защото за разхищение на социалистическото имущество са щели да бъдат пратени в лагери, наред с обикновените крадци.

    Коментиран от #22

  • 12 Гост

    13 17 Отговор
    Историческото разбиране, че има общо между двата сражаващи се режима, се появява в съветското общество сред най-напредничавите му представители в края на 50-те години. Академик Лев Ландау, например, казва още през 1957 г.: "Смятам, че нашата система, както я познавам от 1937 г., съвършено определено е фашистка система". В началото на 60-те години това разбиране обхваща значителна част от съветската интелигенция.

    Коментиран от #15

  • 13 Румяна Костова

    21 8 Отговор

    До коментар #10 от "Миролюбец":

    Перфектно написано и няма какво да се допълни.
  • 14 Guest

    23 21 Отговор
    Аз само да вметна, че генерал Алфред Йодл подписва в Реймс, Франция, безусловната капитулация на Германия, на 7 май 1945г. Документът влиза в сила на следващия ден 8 май. А краят на ВСВ е на 2 септември 1945 г. , когато Япония подписва акта за безусловна капитулация на борда на американския кораб Мисури в Токийския залив.

    На 9 май, може да се празнува само възхода на чумата заразила Източна Европа.

    България тази война я губи за незапознатите, празнуващи.А заедно с войната губим територии и национален идеал.Губим и идентичност, свобода и достойнство за период от 45г.

    Денят на победата за Източна Европа е 9 ноември 1989г.

    Коментиран от #19, #86, #94

  • 15 Хи хи не хи а фи

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Да ти цитираш управлението - Хрусчов , и развенчаване култа към личността . Това е времето в което държавите трябва да забравят войните , да общуват да се развиват , да търсят път един към друг, хората да заживеят по-нормално , и Сталин става излишен . Всяка една държава в определен период минава през етапи на тоталитаризъм и диктатура , когато трябва да се подготви населението за предстоящи тежки изпитания , или да се наваксва изоставане в развитието. Естествено това не трябва да продължава дълго. Има и друг вид диктатура , като диктатура на парите. Едни хора напечатват едни пари , и чрез тях диктуват нещата , и за това е нужно да има "паразит" и "гостоприемник" - най-грубо казано.
  • 16 Истината

    15 17 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ":

    Е, че това са единствено митове и легенди. Немците никога не са предлагали подобна сделка на Сталин. А той от своя страна е избил много повече руснаци, отколкото са избили германците. Единствено тъпи дебили могат да го боготворят и да му издигат паметници.
  • 17 Руските свине

    15 18 Отговор

    До коментар #7 от "да си знаеш троле":

    Винаги са фалшифицирали историята, но руските роби ги надминават в това отношение.
  • 18 Руските свине

    17 16 Отговор

    До коментар #5 от "Абе Пепи чо":

    И руската измет много държат на "турското робство", за да мнушат на българите, че са во веки веков задължени на Русия и трябва вечно да лижат руски задници. По твоята логика поляците също са били роби, защото руснаците с много по големи жестокости потушават техните въстания.

    Коментиран от #29

  • 19 Да опънат килима идваме

    13 7 Отговор

    До коментар #14 от "Guest":

    Понеже говориш за идентичност , свобода , достойнство , то как оценяваш събитията в България след 1988г. - За един приятел питам? И каква идентичност, свобода, достойнство , щеше да има в България 1945г. , ако ни бяха цепнали територийката на 4 части -бетер Берлински Концерт, щото както си запознат от историята , победените обикновено ги Е..Т , и ние това упражнение го изпълняваме "доволно" много пъти , още от Междусъюзническата Война .

    Коментиран от #24

  • 20 Усмивката

    6 16 Отговор

    До коментар #8 от "Жеката":

    И милион репресирани ,депортирани и убити по негово нареждане....в името на?
  • 21 нервен

    8 19 Отговор
    Разликата между Сталин и Хитлер е не много голяма ...но въпреки това съществена !! Докато Хитлер доста ефективно масово е трепал чужди и вредни за човечеството нации като евреите , славяните ,циганите и тн. Сталин още по-масово и ефективно си е трепал свойте ...в края на краищата победата е решена от икономическия гигант САЩ....така наречения Lend-Lease в размер от 6-700 млрд$

    Коментиран от #31

  • 22 Усмивката

    11 17 Отговор

    До коментар #11 от "Румяна Костова":

    Издигнете му паметник тогава и в България .Нали тойни подчини и държа в робаство 45 години ,изби интелигенцията ни ,колкото и „противоричива” да е и тя ,но си е нашата .Настани негови велможи за интелигенция и .....ето го резултата ...Б.Б.,Ц.Ц.
  • 23 Българин

    11 14 Отговор

    До коментар #10 от "Миролюбец":

    И друг път съм казвал, че руската история е най-фалшифицираната. пълна е с митове, легенди, полуистини и откровени лъжи. Към последните спада и това, което пишеш ти за ралото. Цялата фраза е "Взял с сохой и оставил с атомноя бомбой" и лъжливата руска пропаганда я приписва на Чърчил. Изобщо руските фалшификатори много залагат на лъжливи цитати от западни величия. Дори в България Чърчил е фалшифициран от руските тролове . например за превръщането на София в картофена нива , за честитенето на банята и т.н.

    Коментиран от #104

  • 24 Българин

    9 12 Отговор

    До коментар #19 от "Да опънат килима идваме":

    Отново руски лъжи, как ако не е бил Сталин България е щяла да бъде поделена от съседните страни. Руските тролове срам нямате!
  • 25 Ачо

    15 3 Отговор
    С ние кога ще издигнем паметник на най-големия световен лидер Боко, благодарение на когото благоденстваме, задминахме отдавна тънещата в протести Франция, корумпирана Румъния и прочие и драпаме брутално напред? Толкова милионери начело с неговия слуга Цвъко искат да му се кланят за усвоеното и няма къде. Веждак, нали си скулптор милионер, отблагодари се вожда си като направиш един паметник да го боднем в центъра на София и да му се кланяме.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Borislav Popov

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    А що краварите си трепят президентите ?!! Или стрелят по тях !!!Уилям Хенри Харисън ,Ейбрахам Линкълн,Джеймс Гарфийлд,Уилям Маккинли,Уорън Хардинг,Джон Кенеди, Роналд Рейгън

    Коментиран от #32

  • 28 Спрямо нас

    20 7 Отговор
    Да не забравяме ролята на Сталин за България в края на ВСВ. Нашите днешни "приятели и съюзници" са искали значителни санкции за нас заради съюза ни с Райха (особено териториални). Благодарение на застъпничеството лично на Сталин това не се случва и излизаме от войната с по-голяма територия отколкото в началото.

    Коментиран от #35

  • 29 Borislav Popov

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "Руските свине":

    Да не си от столипиново случайно ?!!
  • 30 Анти седераст

    7 9 Отговор
    Хората си искат силен лидер, а не милиционер мижитурка, която се целува с Нетаняху, докато онзи им сваля самолетите и си погребват пилотите. Идиот.
  • 31 Borislav Popov

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "нервен":

    Краварите никога и никого не са трепали !! Особено стотина милиона индианци !!! Няколко милиона при войните в Ирак и Сирия !! Още няколко милиона при войните във Виетнам , Лаос , Афганистан , Корея !!! Англичаните също са вода ненапита ! Само двайсетина милиона индийци и няколко милиона аборигени в Австралия. И още няколко милиона при другите им колониални войни !

    Коментиран от #34, #74

  • 32 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Не само краварите, от които явно си обсебен си трепят президентите. Историята е пълна с примери. Но са рядкост управниците, които целенасочено избиват поданиците си. Като Сталин и Пол Пот например. Само недей да ми пишеш, че репресираните са били извънрдно малко като бройка.
  • 33 123

    8 12 Отговор

    До коментар #7 от "да си знаеш троле":

    Какви 12 милиона те гонят?! Загиналите французи са около милион и са загинали предимно при бойни действия. И дума ве може да става за сравнение със Сталин и милионите избити и вкарани в лагери по време на комунистическия терор. Такъв терор човечеството не познава.
  • 34 Българин

    8 14 Отговор

    До коментар #31 от "Borislav Popov":

    Не чувстваш ли, че ставаш смешен с постоянното си квичене, че "краварите избили сто милиона индианци"? Руската империя да не би да се е разширявала като коренното население доброволно се е присъединявало към нея?

    Коментиран от #36

  • 35 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #28 от "Спрямо нас":

    Публикувано във факти.бг: Отново руски лъжи, как ако не е бил Сталин България е щяла да бъде поделена от съседните страни. Руските тролове срам нямате!

    Коментиран от #39, #40, #41, #43, #44

  • 36 Borislav Popov

    10 6 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Руската империя виж от колко народи се състои !! И те още си живеят там !!! А краварите изтрепаха сто милиона индианци ! Цялото коренно население !!

    Коментиран от #45

  • 37 outlander

    7 8 Отговор
    За русопитеците и слугите им - русофилистиците - аналните оргазми продължават. Били открили паметник на някакъв кръволок. Голем праз!

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Borislav Popov

    12 4 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Ами точно така е било бе !!!............От 9 до 18 октомври 1944 г. Й. Сталин, В. Молотов, У. Чърчил, А. Идън и А. Хариман, американски посланик в СССР, уточняват в Москва общата позиция на съюзниците по балканските и полските дела. На тези разговори е обсъдено и примирието с България. Представителите на САЩ и Великобритания настояват за отношение към България, което да е заслужено за съюзничеството й с Герамния. Налага се на най-високо равнище съветската делегация да смекчава чувствително отношението към България, което е предварително обещано на Г. Димитров при негова среща с Й. Сталин на 6 октомври.

    Коментиран от #42

  • 40 Borislav Popov

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Така са създадени предпоставки за започване на преговорите за сключване на примирие, които се провеждат също в Москва от 26 до 28 октомври с участието на българска делегация в състав: Петко Стайнов (1890-1972), министър на външните работи, Добри Терпешев (1884-1967), министър без портфейл, Никола Петков (1889-1947), министър без портфейл и Петко Стоянов (1879-1973), министър на финансите. Съветският външен министър В. Молотов запознава българските пратеници с облекчените условия на примирието веднага след пристигането на делегацията в Москва за да може България да планира бъдещото си поведение в преговорите.
  • 41 Borislav Popov

    8 4 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Подписаното на 28 октомври 1944 г. в Москва примирие между България, от една страна, и СССР, Великобритания и САЩ, от друга, бе възможно най-щадящото страната ни, най-същественото в него бе, че България не бе заставена предварително и веднага да плаща репарационни задължения, а не бе въведен и окупационен режим - това е историческата истина, въпреки истеричните съвременни спекулации по този въпрос.
  • 42 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #39 от "Borislav Popov":

    Назобил си се с руска пропаганда като попско дете на задушница. Руската фалшификация на историята и пропагандните клишета всички ги знаем, но нямат нищо общо с истината. И до утре да ги повтаряш , няма да станат историческа истина а ще си останат лъжа.
  • 43 Borislav Popov

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Московското примирие включва и някои съглашения, те се отнасят до разпускане на фашистките и националистическите организации, до започване на съдебно преследване срещу лицата, отговорни за пагубния за България политически курс до септември 1944 г......
    ..................
  • 44 Borislav Popov

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Като следствие от подписването на Московското примирие и за да може да води военни действия срещу Германия и нейните съюзници новата Българска народна войска получи безвъзмездно съвременно съветско оръжие за въоръжаването на общо 5 пехотни дивизии - 30 хиляди винтовки, карабини и автомати, 2 хиляди картечници, 300 противотанкови установки, над 800 оръдия и миномети, заедно с боеприпасите за тях и различно друго военно оборудване и снаряжение.

    Коментиран от #46

  • 45 outlander

    5 5 Отговор

    До коментар #36 от "Borislav Popov":

    Ако си мислиш, че русопитеците са се усмихвали благо и са подарявали стъкалца и огледалца на местните народи и племена, за да си разширяват империята, а местните са им давали доброволно земите си заради благите усмивки, много се лъжеш. Римляните също са избивали народи и племена, преди тях и Александър Велики е правил същото, в Централна и Южна Америка империите на ацтеки, инки и маи са построени по същия начин, съвременния човек чрез избиване и асимилация е доминирал над неандерталците... изобщо в световната история всички империи лежат върху един и същ модел - избиване, асимилация и заграбване на територии. И много ясно, че тия народи и племена ще живеят там, това са си техни земи. Индианците също си живеят в техните земи, не съм чул да са се преместили в Зимбабве.
  • 46 Българин

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "Borislav Popov":

    Както винаги правиш копи пейст а единствените ти лично твои разсъждения са обиди и вулгаризми.
  • 47 Преброяване на бесните язовци

    8 5 Отговор
    Е просто няма такива дебили. Руснаци да издигнат паметник на грузинец, избил 20-30 млн руснака... Олигофрения от всякъде.

    Коментиран от #51, #53, #56

  • 48 Путкин

    5 5 Отговор
    Доскоро плахо, вече и явно, руснаците не понасят Путин и затова издигат паметник на Сталин след петдесет и кусур години.

    Коментиран от #63

  • 49 Добре информиран !!!

    10 4 Отговор
    Оказва се че и жертвите на Сталин не са толкова много, колкото ги водят. Те са със 100 пъти умишлено преувеличени по времето на Хрушчов. Това предварително е било замислено по този начин. За да очернят човека, направил толкова много за страната си. Всички управления след Сталин, грижливо са прикривали истината за жертвите, за да си обслужват подривните корупционни интереси.
    Наскоро бях в Русия и се запознах че има инициатива от независими от властта анализатори, които заключават че жертвите са първо 100 пъти преувуличени. (Тогава никой не е обърнал внимание на това). И второ - съотношението на несправедливо обвинени към престъпници е 20 към 80.
    За такава голяма страна като Съветският Съюз броят на жертвите от "репресии" се оказва не много голям имайки впредвид историческите съвития.
    Управлението на Путин също няма да обяви истината за Сталин, защото и то е твърде корумпирано.
    В заключение - Според обикновените граждани живяли по времето на Сталин е имало тогава преди всичко 3 неща - справедливост, гражданско достоинство и нулева корупция. Това са продължавали да го твърдят обикновените хора и след смртта на Сталин и не са доумявали как е възможно жертвите да са толкова много. Между другото и тези които ги има, не са дело на Сталин а на Берия.
    Така че този човек си заслужава паметника. Той трябва да бъде и световно признат и да се свалят лъжливите обвинения.
  • 50 Тръмп

    2 0 Отговор
    Пратете един паметник и на Позитано-20,деее-диййй конци селски!!!:):):)
  • 51 да да българин

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Преброяване на бесните язовци":

    Що бе пич ние тук в България нали си имаме паметник на американците бомбардирали София .Това не е ли подигравка с нашия народ а? Избити са над 2000 души.

    Коментиран от #54

  • 52 Тръмп

    4 2 Отговор
    Другарю Путин,ще има ли паметници в Москва на Радев-Христов и Нинова-Йончева!!!:):):)

    Коментиран от #61, #64

  • 53 outlander

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Преброяване на бесните язовци":

    Русопитека разбира само от кьотек и колкото повече го биеш, толкова повече те уважава. Сталин чрез избиване и терор е спечелил уважението на русопитеците и то в най-висша форма, така че и до днес да треперят от него и да му издигат паметници, че и върху икони да го изобразяват с ореол около главата. Рамзан Кадиров постигна същото, на 16-годишна възраст убива първия си русопитек и до момента, в който изрусения монголоиден изтърсак, с платформите, се видя принуден да плаща десетки милиони всяка година за мир в Чечня, кой знае колко русопитеци е избил Рамзан, благодарение на което в Санкт Петербург на името на баща му е именуван мост - "Ахмад Кадиров". Изтърсака, с платформите, дотолкова е бил благодарен, че конфликтът в Чечня е решен с плащане, че е искал мостът да носи името "Рамзан Кадиров", но Рамзан макар и убиец, е скромен човек и се задоволява мостът да носи името на баща му, все пак споразумението за плащането за мир в Чечня е подписано при управлението на Ахмад Кадиров. Отделен въпрос е, че да плащаш за мир си е чист рекет, но върху такива ценности е построена цялата русопитекска империя - ако не е с рекет, ще е чрез терор и убийства.

    Коментиран от #58, #60

  • 54 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "да да българин":

    Има паметник на съветската армия окупаторка, няма паметник на американските летци. Има паметна плоча издигната от американците. И за разлика от 40 метровия монумент на окупаторите е по-малка от два метра.

    Коментиран от #57

  • 55 Тръмп

    2 2 Отговор
    Паметниците за Путин готови ли са???:);):)
  • 56 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "Преброяване на бесните язовци":

    Къде го пише че Сталин избил 20-30 милиона руснаци ??!! Дай и ние да прочетем ?!! Как и защо ги е избил ??? Май дъвчеш едни измислици на Иво сороса - а ????!!!!!!!!!!!!!!!
  • 57 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    И паметната плоча какво ни кара да помним ??? Осакатените и избити български деца ????!!!

    Коментиран от #70

  • 58 Borislav Popov

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "outlander":

    Дай информация - кога , къде ,колко и защо Сталин е избил руснаци !!...Май всичко в болните ви фантазии !!!

    Коментиран от #65

  • 59 варна

    4 5 Отговор
    Слава на Русия! Слава на Сталин! След време ще направят и паметник на Путин. А в София направиха паметник на Рейгън да има къде да препикават глутниците кучета -помияри с които е пълна столицата,а това ,че от време на време ухапват и изяват някой не го броим.
  • 60 Точи и Меси

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "outlander":

    То явно и ти си свикнал така да те оправят ?!! Явно демокрацията не ти влияе добре !!
  • 61 Цанко

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Тръмп":

    А доню ще го заровят до кръста и нагоре ще го варосат !
  • 62 Добре информиран !!!

    2 3 Отговор
    То май от много лъжи, ще се окаже че Сталин е избил толкова много, колкото падат убити през Втората Световна Война. Брей да му се невиди !!!

    Коментиран от #72, #73

  • 63 Borislav Popov

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Путкин":

    Едното няма общо с другото !!
  • 64 бат Рамбо е гей

    5 2 Отговор

    До коментар #52 от "Тръмп":

    А на баце , а на Цецо с апартаментите , На Ц Цачева , на оскубания ястреб Плевньо и останалите с апартаментите и хотелите - паметници ще има ли - от благодарния български народ ???
  • 65 Усмивката

    4 4 Отговор

    До коментар #58 от "Borislav Popov":

    Гладомора.Украинския геноцит.Знаеш ,но се правиш че не си чувал.Всички комунисти ли сте такива ,лукави.Не случайно ви нареждат до дявола

    Коментиран от #66, #67, #68

  • 66 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Усмивката":

    При гладомора 20-30 милиона руснаци ли загиват ???........... крайните украински националисти и кръгът около бившия президент на страната Виктор Юшченко се опитваха да представят "гладомора" като съзнателно осъществяван от властите в Москва "геноцид" срещу украинското население................. според професора от Университета на Западна Вирджиния Марк Таугър сред причините за глада са били на първо място изключително лошата реколта през 1932-а........................
  • 67 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #65 от "Усмивката":

    Самите украински историци оценяват броя на умрелите от глад на територията на Украйна на 600-800 хиляди души и смятат цифрата 10 млн. жертви на "гладомора", лансирана от Юшченко, за абсурдна......................
    ........................ Досега украинските учени не са намерили документални потвърждения на тезата за "съзнателно осъществяван геноцид на етнически принцип срещу украинския народ".

    Коментиран от #69

  • 68 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #65 от "Усмивката":

    Всъщност идеята за голямата историческо-пропагандна игра на "оранжева" Украйна срещу Русия, в чиято основа бе поставена и тезата на "гладомора", беше подхвърлена навремето от неколцина британски и американски "съветолози". Така още през 1986 г. се появява книгата на американския историк Робърт Конкуест "Скръбна жътва" (The Harvest of Sorrow: Soviet Collectivization and the Terror-Famine), а след това темата е подхваната и от американския съветолог Джеймс Мейси (1952-2004)....................
    ........................................Подемайки техните тези

    и опитвайки се да ги използват за целите на конфронтацията си с Москва, бившият украински президент Юшченко и кръгът около него, съзнателно игнорираха мнението на редица други западноевропейски и американски изследователи на проблема за "гладомора", като например историците Марк Таугър, Ричард Денис, или Майкъл Елмън
  • 69 Усмивката

    3 2 Отговор

    До коментар #67 от "Borislav Popov":

    Дай пример от съвременният свят толкоз много хора да загиват заради лоша реколта.Навсичкото и сте лоши агитатори.Пошли драскачи.Тънки манипулатори.Но това не ви е 19 век.
  • 70 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "Borislav Popov":

    Паметната плоча е направена от американци за техните паднали в бой летци. А теб да какво ти напомня паметника на окупатора в Борисовата градина? От какво са те освободили червеноармейците? И не бяха ли САЩ, Великобритания и СССР съюзници в антихитлеристката коалиция? Щом има 40 метров паметник на едните, не трябвали да има и два метра паметна плоча на другите?
  • 71 Психиатър

    3 3 Отговор
    И най-тежката форма на русофилия се лекува с живот в самата руска кочина. Така например Депардьо получи руско гражданство лично от Путин, но след като изтрезня избяга чак в Белгия и предпочита от там да се обяснява в любов към Русия и Путин. На българските ушанки са достатъчни 6 месеца живот в Русия за да станат нормални българи.
  • 72 Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #62 от "Добре информиран !!!":

    Изобщо не си информиран ами си един обикновен лъжлив руски трол. Две трети от българската партийна емиграция в СССР е избита или е преминала през лагерите на другарят Сталин. Така например един от съратниците на Георги Димитров в Лайпцигския процес -Благой Попов е арестуван през 1937 година и след две години разпити е осъден на 15 години лагер. Чак през 1939 година Попов е осъден на 15 години строг затвор в трудово-изправителните лагери. Присъдата изтърпява в далечния север в лагера „Дудинка“.[2]
    Първоначално Георги Димитров изглежда смята Попов за екзекутиран, но от 1941 година той прави множество опити официално да изиска освобождаването му. През 1946 година Димитров отново се опитва да издейства от съветския диктатор Йосиф Сталин изпращането му в България, но Сталин отказва с мотива, че след използваните при следствието мъчения не е целесъобразно Попов да бъде пускан в чужбина.[1]
    Освободен и се завръща в България през 1954 г.[3]. Работи в системата на Министерството на външните работи.
  • 73 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "Добре информиран !!!":

    Та щом с българите комунисти е постъпвано така, как мислиш са постъпвали с обикновените руснаци?

    Коментиран от #76

  • 74 нервен

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Borislav Popov":

    И ..не разбрах това защо ми го казваш ???

    Коментиран от #78

  • 75 червени дебили

    2 3 Отговор
    Сталин е избил по мирно време повече по брой мирно население от колкото са загинали през войната от Германците На Фюрера жертвите са по време на война а на Сатрапа Сталин повече през мирно време

    Коментиран от #77

  • 76 Добре информиран !!!

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    Това с Попов не го отричам. Имаш право. Доста често покрай сухото, гори и мокрото. Но какво да се прави. За да възтържествува светът на справедливостта, досто често падат и невинни жертви. Тогава в следвоенните години е трябвало да се вземат крути мерки за да се изчисти боклука и да се пресекът всякакви опити за подронване на идеалите и на хармонията в обществото. Никой не е застрахован от грешки. Важна е целта - справедливо и хармонично общество - без колаборатьори, мошеници и тарикати.

    Коментиран от #80

  • 77 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "червени дебили":

    Да да видим къде , как ,защо и колко човека е избил Сталин ???!! Ама май само си го повтаряте колкото да има какво да кажете !!!

    Коментиран от #108

  • 78 Borislav Popov

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "нервен":

    И кое не си разбрал бе нервак ? Или разбирате само това което ви изнася - а ???

    Коментиран от #95

  • 79 Помнещ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    И у НАС има едно ,,паметниче' на едни ,,пилотчета" и то в столицата ни!

    Коментиран от #81

  • 80 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Добре информиран !!!":

    И Хитлер е правил същото. И за какви следвоенни години ми говориш? Репресиите продължават без прекъсване от края на гражданската война през 1923 година до смъртта на Сталин през 1953 година.
  • 81 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "Помнещ":

    Публикувано във факти.бг: Паметната плоча е направена от американци за техните паднали в бой летци. А теб да какво ти напомня паметника на окупатора в Борисовата градина? От какво са те освободили червеноармейците? И не бяха ли САЩ, Великобритания и СССР съюзници в антихитлеристката коалиция? Щом има 40 метров паметник на едните, не трябвали да има и два метра паметна плоча на другите?

    Коментиран от #83

  • 82 До коментар 80

    0 0 Отговор
    Веднага ще ти обясня. Боклук е имало винаги и винаги ще го има. Важното е той да не циркулира свободно и да не трови почтенните граждани, които добросъвестно си изкарват прехраната. Защото обикновеният човек не е да служи за подигравка от всякаква пасмина, която иска да забогатее на негов гръб. Същото се отнася и за предателството в годините на война. Хора които са предали родината си или са са смятали да я предадат, също нямат място в нея. Даже и Левски го е казал в предсмъртното си слово. Хитлер не е правел същото. Той е искал да затрие други народи за сметка на благоденствието на неговата нация.

    Коментиран от #84

  • 83 11ап

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "Българин":

    Е все пак руски самолети не са бомбадирали ,,врагът" България! А що не вземе Япония да сложи една паметна плоча на Нагумо в Пърл Харбър!

    Коментиран от #85

  • 84 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "До коментар 80":

    Прекалено се доверяваш на пропагандата. Непримирим е бил единствено срещу евреите. Във Вафен SS са били приемани араби, индийци, мюсюлмани и от разни други народности. Ако беше непримирим към тях изобщо нямаше да припарят там. Не забравяй и, над 1 500 000 руснака са били в редиците на вермаха като хи-ви -доброволни сътрудници. Т.е. били са шофьори, готвачи, дърводелци и т.н. Всички приказки, че щял е да ги прави на сапун са безпочвени.

    Коментиран от #87

  • 85 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #83 от "11ап":

    Неграмотността е синоним на русофилията. Русия бомбардира Добрич на 22 Юни 1941. ,Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника. Всичко това е добре пазена тайна

    Коментиран от #93

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Добре информиран !!!

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    Тези така наречени чуждестранци в редиците на SS, са изпълнявали същата роля както в нашите земи така наречените яничари. За да не се пролива ненужно арийска кръв. А не от голямо уважение към тях. В случай на победа, те щяха да си заемат полагащото им се място на непривилегировани, отритнати или унищожени.
    Това което можеби не предполагаш е че съм живял 12 години в Австрия в Линц - любимия град на Хитлер, където е израснал с родителите си и знам най - малки подробности от неговата история и идеология.

    Коментиран от #89

  • 88 майкооо

    3 2 Отговор
    Той ги трепе те паметници му вдигат
  • 89 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #87 от "Добре информиран !!!":

    SS са били елита на германската армия бе приятел. Чел съм и Моята борба , която представа основите на расовата теория. Всъщност тя е една огромна глупост, която на практика се е прилагала единствено към евреи и цигани.
  • 90 Оптимист

    0 1 Отговор
    Скоро и у нас, не се съмнявам!
  • 91 До коментар 88

    3 0 Отговор
    Щом са останали оше толкова милиони в тяхната държава, значи не ги е изтрепал. Отстранил е когото трябва. А в условията на капитализма това не е ли изтребление - геноцид? Всички капиталистически страни са с отрицателен прираст и населението им се свива. Най - много в България. Това не е ли също убийство на хора които не са успели да се родят? По този начин не се ли затриват народи? Кой ще поеме отговорността за това?
  • 92 До коментар 89

    3 0 Отговор
    Още мили мой и към славявите са били безмилостни. Наричали са ги "Untermenschen", което буквално преведено означава "нехора" или "подчовеци". С други думи роби, хора за работа. Не забравяй, че и българският народ е славянски.
    Виж какво направиха и със западните народи, които покориха - Франция, Белгия, Холандия. Да не би да ги третираха на равна нога с тях?
  • 93 Боне крайненеца

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Българин":

    Щом си рекъл!
  • 94 Лупи

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Guest":

    Денят на победата за Европа свиньо мръсна е 9-ти май, когато се подписва капитулацията на Германия и се закрива фашизма. Причините България да е била на страната на Германия имат преясни исторически обяснения, че дори дебили като теб да могат да ги разберат, като те със сигурност не са защото това е била волята на народа!
    А 89-та година е най-черната дата в новата история на България защото тогава ни смениха господаря от такъв на който му пука какви хора ще има тук с такъв, който се интересува какво има за крадене тук! Това да не виждаш фактите и реалностите и разрухата след 89-та, както и ясната и предначертана гибел на родината ни е чисто и просто уникална простотия от твоя страна!
  • 95 нервен

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Borislav Popov":

    Ми не разбирам причината поради която ми казваш нещо което всеки знае и няма нищо общо с темата или коментара ми ...освен ако не страдаш от шизофрения ..това би обяснило много неща !!!!!
  • 96 Българин - Русофил

    3 1 Отговор
    Каквито и превъплъщения и еманация да ни поднася историята през годините никой не може да промени добрите ни взаимоотношения между българи и руси.
    Толкова много фактори ни събират като една религия ,един език една народопсихологията. Да не забравяме че българите преди да се преселят на Дунава са били столетия в Кавказ ; Велика България и Вложка България.

    Коментиран от #97

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Добре информиран !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "нервен":

    Приятел! Много, ама много бъркаш тук с езика !!! Езиците са започнали да се оформят много хилядолетия преди въобще за бъде измислена някаква азбука на земятя. Езикът който говорим в България не е Прабългарския език както си мислиш. Сегашният Български език произлиза от Старобългарския език. Но Старобългарски не е равно на Прабългарски. Когато Хан Аспарух идва в България, нетовите хора са наброявали около 300 000 души, добре организирани във военно отношение. Местното население на територията на днешна България е наброявало около 3 милиона, разделено на племена, съставено предимно от славяви и в частност от остатъци от траки. А в някои случаи дори и умешани помежду си. Езикът с който са общували масите е бил Славянският, понеже славяните са били преобладаващо мнозинство. През Първото Българско царство прабългарите са били едва 10% от общото население. По - късно като официален език на Българското царство се налага Славянският а не Прабългарският, поради мнозинството славяни. Именно този Славянски език с някоя друга прабългарска дума се нарича впоследствие Старобългарски. Това че на Руснаците сме им дали азбука, не означава че сме им дали и език. Те също говорят на Славянски, малко по - различен от нашия, както междувпрочем всички славянски народи.

    Коментиран от #99

  • 99 нервен

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Добре информиран !!!":

    Не ми се четат комунистическите простотии лансирани от режима тиражиран от Москва ...промит мозък такъв .. вземи намери летописи от съвременници ,прочети ...и разбери че с идването ни в тази част на Европа главите на славянските вождове в първобитния им строй са станали на чаши а с кръвта на останалите е била напоена почвата ..има достатъчно и гръцки и арабски и български източници от онези времена ...а светите братя не са измисли нов език а за измислили нива писмена форма на вече съществуващия НАШ език ... замисъл а бил да се измести и засенчи гръцкия ..за това са биле и мисионерските им мисии в днешна Чехия , в хазария и тн. Ама това от комунистически редактирани учебници по история няма как да разбереш ...кон с капаци си а си тръгнал да се правиш на знаещ ...не те ли е срам бе !!!

    Коментиран от #101

  • 100 До коментар 99

    0 0 Отговор
    Из между нас двамата има един незнаещ, ама не съм аз. Не знам къде си я учил историята, ама не е е било тук на земята. Може да е на Марс или на Луната, но това което говориш не отговаря на истината. Позволи ми все пак да знам малко повече от тебе. Аз от 20 години се занимавам активно с история, освен тази която съм учил в училище и по университетите. Учавствал съм в исторически беседи с историци и съм посещавал различни музеи, където съм чел странична литература. Така че не говори с мен от позицията на знаещ, защото виждам че ти липсват мното знания и си сглобямаш невярна представа за Историята. Няма данни славяни и техните вождове да са живяли в първобитно - общинния строй, защото тогава не е имало азбука. Само скални рисунки и пещерни знаци. Българските ханове винаги са водили политика на обединение и толерантност към славяните, защото са знаели значението им за изграждане на силна българска държава, която да може успешно да се противопостави на Византия. Славяните пък от своя страна са търсели защита от прабългарските владетели, защото са се чувствали угнетени от Византия. Така те постепенно са се обединили. Разбира се понякога е имало и саморазправа, както от едните, така и от другите, когато не са искали да спазват или са изневерявали на политиката на асимиласия. Но тогава и едните и другите са били наказвани строго от българските владетели.
    Прочети малко повече и тогава пак можем да говорим. Историята е една и не бива да се влияе от това кой как
  • 101 Добре информиран !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "нервен":

    Да не говорим че през Второто Българско царство даже българската аристокрасия става вече със славянски произход и самите царе са със славянски имена (повечето). А накрая дори и с кумански корени - династията на Шишманови.

    Коментиран от #103

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 нервен

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Добре информиран !!!":

    Абе момче ти четеш ли какви глупости пишеш ?? славянин и държава ?!??!! пак ти казвам има си летописи от съвременници ...писменото слово е хилядолетно ако не знаеш ..та преведи си ги ..!! исторически беседи с историци вика 😁 абе български историци има ли ? за мен са подлоги обслужващи политически интереси !!!..дрънкащи разни глупости от сорта на вярванията на българите в Тангра и други врели не кипели

    Коментиран от #106, #107

  • 104 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Кой се опитваш да лъжеш?
  • 105 До коментар 103

    0 0 Отговор
    А ти в кои историци и в коя история вярваш? Тази която сам си си я измислил? Или черпиш информация от звездите? За какви други несъществуващи летописи ми говориш? Нали именно аз на тях се базирам за да ти го кажа как е. Ти още малко ще отречеш и историческото образование в България и нейната цялостна история. Тази информация която ти поднесох за Дунавска България не я споделят само български историци а също и английски и немски. Не вярмам някой в световен мащаб учен да го оспорва. Това което ми е интересно в теб обаче е : - Ти какво целиш да постигнеш с твоята дезинформация? Защо така упорито си вярваш в нея? Това ми прилича малко на сектанско вярване! Дето викал един - "Аз вярвам че съм тук, обаче хич ме няма!"
  • 106 Добре информиран !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "нервен":

    Искаш ли с теб да измислиме друга история. Ти ще ми я диктуваш а аз ще я стенографирам. Тебе ще те обявим за божество а аз ще бъда вторият Паисий Хилендарски. Той е написал "История Славянобългарская" а аз ще напиша "Историята на България, диктувана от Божеството Нервак". Може и да привлечем някакви последователи. Как мислиш?
  • 107 Добре информиран !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "нервен":

    Как да започнем нашата "История"? Нещо като: " - Ооооо! Неразумний Юроде! " - както Паисий Хилендарски го е написал. Или нещо по - различно? Какво е твоето компетентно мнение?

    Коментиран от #110

  • 108 жоро уудстока

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Borislav Popov":

    Браво,Борче!Громи гадните антикомунисти,отсвирвай ги наред/не да им правиш свирки,палавник такъв!/.Ама пропускаш тук-таме някой.Затова не слизай от амбразурата,ние-ятаците,ще ти носим хляб и сол/без да я сипваме в раните ти като жар/.Ще ти пратим самодиви в бели премени/не от 4-ти км.,нееее/да ти сменят памперсите и да бършат пяната от устата.Остани на пост като Гюро Михайлов и ще ти издигнем паметник неръкотворен!Маладец-наздравлю!
  • 109 нервен

    0 0 Отговор
    Мисля че няма да е зле да разбереш самия Паисий Хилендарски от къде е черпил сведения за да напише труда на живота си ...също може да се образоваш относно манастира където е пребивавал част от живота си и защо днес не е български ...иначе нямам против да пренапишем учениците ...имам един вагон с литература на темата на каквито езици се сетиш ...
  • 110 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Добре информиран !!!":

    Мисля че няма да е зле да разбереш самия Паисий Хилендарски от къде е черпил сведения за да напише труда на живота си ...също може да се образоваш относно манастира където е пребивавал част от живота си и защо днес не е български ...иначе нямам против да пренапишем учениците ...имам един вагон с литература на темата на каквито езици се сетиш ...
  • 111 До коментар 110

    0 0 Отговор
    Ееееей! Не искаш да обявиш капитулация и това си е. Хем виждаш че не си прав. На бялото бяло не казваш. Защо си мислиш че само от Паисий черпя информация? Всички интелигентни и образовани хора мислят като мен. Защото е като бял ден ясно че е така. Време е да свалиш вече очилата на Рей Чарлз ! Иначе само има да си бръщулевим с тебе от пусто в празно ...
    Този вагон дето го имаш вкъщи, да не е бракуван ??? От кое издателство е той?

    Коментиран от #113

  • 112 До коментар 110

    1 0 Отговор
    Кажи ми и нещо друго. Защо ги мразиш толкова руснаците?
    Виж че са веселяци по душа и са добряци. Не са като западняците лицемери и подлеци. Винаги ще те поканят на гости, както и ние тях. Ще ти помогнат ако има нужда, ще ти услужат.Това си е народо - психология близка до нашата. Имат най - готините мадами, които все още не са така еманципирани като на запад. От онези какво си видял? Те не ни смятат за равни с тях и ни гледат от високо. Не мога да те разбера ...

    Коментиран от #114

  • 113 нервен

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "До коментар 110":

    Нещо май не можеш и да четеш даже ..казах да видиш Паисий Хилендарски от къде е черпил сведения ..не че ти черпиш информация от него ..или продължаваш да не слушаш какво ти говоря .. до сега имах впечатление че дискутирам нещо с начетен човек а не с дървен философ който само едно си знае едно си бае ..нали хайде малко по-сериозно ... относно литературата ми ами да ти кажа привлече вниманието на някой историци и един професор ...на който междудругото му дойде идея за една от книгите но да не изпадам в подробности
  • 114 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "До коментар 110":

    В тотална грешка си ..не мразя руснаците ..мразя държаваната им политика ... с разпадането на текущата им държава ще получат свобода българите живеещи на територията им ..който днес насила са накарани да се наричат татари ..ако се сещаш за какво говоря
  • 115 До коментар 112

    0 1 Отговор
    А не мислиш ли, че с разпадането на държавата им, ще настъпи тотален хаос на земята. Светът ще стане еднополюсен и американците ще диктуват на всеки каквото си поискат. Не че сега не се опитват да го правят. Но в другия случай ще са пълни господари. Аз съм например за двуполюсен или триполюсен модел както е в момента. Но единият от полюсите да е такъв, близък до нашата народо - психология като народ. Кой строй не ти харесва при руснаците? Капитализъм или Комунизъм? Ако си пък за това държавата им да изчезне напълно, някак си не е почтено. Нищо че татарите - българи от Волжска България, ще се наричат отново българи. И какво от това? Етнически българи има и в Украйна, Румъния, Албания, Северна Македония и още къде ли не? Да не би да искаш и те да изчезнат като държави? Това не е сериозно нали?

    Коментиран от #117

  • 116 До коментар 112

    0 0 Отговор
    Паисий е използвал исторически съчинения на Цезар Бароний и историческа книга на Мавро Орбини. А също и литература от Атонския манастир и от манастир в Сремски Карловци. И какво от това? Источниците са много а не един. Не може всички да са неверни ???
  • 117 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "До коментар 112":

    Много съм сериозен даже !!! почтено ?? тази дума няма място в политиката ... разпадането на руската федерация е неизбежно въпрос на време е ... че света няма да е еднополюсен след това е ясно все пак темповете и неописуемият капацитет на китай вече започват да се виждат много отчетливо ....и мисля че като българин няма нищо лошо да мечтая за някакъв национален идеал ,..
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания