Last news in Fakti

10 Май, 2019 14:08 7 015 21

САЩ готвят защита срещу военни удари от Русия и Китай

  • арктика-
  • сащ-
  • русия-
  • китай

Началникът на американското Северно командване обяви Арктическия регион за отбранителна линия на страната

САЩ готвят защита срещу военни удари от Русия и Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати се готвят за руски удари от Арктика. Началникът на американското Северно командване генерал Терънс О'Шонеси обяви Арктическия регион за отбранителна линия на САЩ и Канада, пише руският електронен в. "Нюз".

О'Шонеси отговаря за отбраната на континентална Америка и за американско-канадското военнокосмическо командване НОРАД. Неотдавнашният форум на Арктическия съвет във Финландия открои засилващата се икономическа конкуренция около Севера, а думите на генерала очертават и перспективи за военно съперничество в региона, предупреждава изданието в коментар за заседание на подкомисията по стратегическите сили към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

Русия разполага модерни ракети с голям обсег, които могат да летят през северните подстъпи към Северна Америка и да поразяват цели в САЩ и Канада. Това стана основна военна заплаха в Арктика, а междувременно се трупат и проблеми около топенето на морския лед и потенциалната конкуренция за ресурси. Очаква се Москва да концентрира в Арктика и значителни сили от надводния си флот, посочи пред комисията О'Шонеси.

Китай също не иска да остане само наблюдател в Арктика и активно се стреми да засили военноморското и търговското си присъствие в региона, за да разшири своя достъп до богатствата на региона и маршрутите за корабоплаване, добави военачалникът от САЩ.

Според О'Шонеси Русия и Китай може да използват срещу американски военни крилати ракети, самолети и хиперзвукови оръжия, отбелязва "Независимая газета". "Ако не предприемем действия сега, ще се формира ситуация, когато ще имаме неравни възможности", цитира всекидневникът изявление на генерала.

В статията се коментира и срещата на Арктическия съвет във Финландия. Участниците изглежда не се опитваха да скрият, че Северът постепенно се превръща в ново поле на борба за международните играчи. "Регионът вече се превърна в арена на глобалните сили и конкуренцията (между тях)", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Според експерти на ООН до 2050 г. температурата в Арктическия регион ще се повиши с 3 до 5 градуса. Това означава, че ще е по-лесен и по-удобен достъпът до местните находища на горива, което отваря нова страница в енергийната конфронтация между световните сили, пише "Независимая газета".

"Известия" свързва със "свръхприоритетните проблеми на Арктика" смяната на главнокомандващия военноморските сили на Русия. С указ на президента Владимир Путин на този пост бе назначен тези дни адмирал Николай Евменов, бивш командващ Северния флот. Предишният главнокомандващ Владимир Корольов ще работи занапред в Обединената корабостроителна корпорация, писаха руските медии.

САЩ готвят защита срещу военни удари от Русия и Китай

Назначението на Евменов е продиктувано до голяма степен от нарасналото през последните години военно значение на Арктика и от опита на новия командващ в управлението на морските стратегически ядрени сили на Русия, чието развитие също е сред приоритетите на Москва във военното строителство, обяснява "Известия".

Военноморският флот на Русия днес е "единственият инструмент, способен системно и продължително да действа извън пределите на страната, особено при конфронтация с НАТО и съюзниците на алианса", подчертава вестникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    9 63 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #18

  • 2 ТТТТТТТТТ

    55 7 Отговор
    Е да де-ама ако наистина САЩ искат да съществуват-по добре да си натискат парцалите пред Русия и Китай--прекалено голяма лъжица са за краварската уста
  • 3 Batushka

    5 30 Отговор
    ИМАМ КЪМ ДВА-ТРИНАДЕСЕТ АБОРТА ОТ РУСНАЦИ,КО ДА ПРАЯ КАТ ОБИЧАМ РУСКИ ПИШКИ НЕ МИТИ.!!!

    Коментиран от #7

  • 4 Bahti

    20 2 Отговор
    С Гол у ръце... Избере части по джендърска принадлежност. И бонус Памперс.
  • 5 ККК

    43 1 Отговор
    СМЪРТ ЗА САТАНИСТКАТА КАШЕРНА ЦИОНИСТКА КЛОАКА САЩ

    Коментиран от #15

  • 6 Borislav Popov

    2 15 Отговор
    Пише руският електронен в. "Нюз". Аман значи тук, от руски фейк-новини и пропаганди, че и Нюз са се прекръстили даже, на западен тертип и да звучи пр правдиво !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Guest

    4 29 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.
  • 9 Guest

    5 23 Отговор
    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.
  • 10 onq s konq

    35 3 Отговор
    А сега американци грабят България, къде е разликата бе Guest, руснаците поне ни бяха превърнали в индустриална държава, сега тия ни връщат там където ни е мястото,обслужващ персонал,дори се погрижиха да стопим населението както си беше по плана на Ран и Ът-5млн. Поне да бъдем селскостопанска страна, но не и това не може. Само може да се гледа едното жито което им трябва и това е.виж къде има най-много субсидии и ще ти стане ясно.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЪРП

    25 3 Отговор
    САМО КРАВАРОПИТЕК Е СПОСОБЕН ДА ЗАТРИЕ ТАЗИ ПЛАНЕТА!!!!!!!!!!
  • 13 Фактолог

    6 1 Отговор
    Првят нов континент, който никой Колумб да не открие.
  • 14 ТОЧКАТА

    19 1 Отговор
    квото правите,правите ,че скоро изтича и арендата на Аляска....и тогава руснаците са направо в Америка,няма да имат нужда от Арктика.....Бая рев ви чака...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "El comandante":

    СЛАМА ЗА САЩ.
  • 19 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    2 0 Отговор
    СЛАМА ЗА САЩ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.