Last news in Fakti

18 Май, 2019 18:57 3 640 58

Турция се готви за сондажи край Кипър

  • турция-
  • мевлют чавушоглу-
  • кипър

Мевлют Чавушоглу оспори международната подкрепа за Кипър

Турция се готви за сондажи край Кипър - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Районът край Западния бряг на Кипър е изцяло в рамките на турския континентален шелф. Това обяви в писмо до ЕС и външните министри на страните – членки, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи Хюриет.

Турското правителство планира да извършва проучвателно сондиране в района. ЕС и САЩ вече обявиха подкрепата си към Кипър в спора.

Според Чавушоглу подкрепата на ЕС е правно необоснована. Той добави, че неговата страна не признава едностранните искания за икономическата зона на кипърските гърци. Според него трети страни не трябва да взимат участие в решенията за припокриване на морски граници.

Според него няма закон, който да твърди, че островите създават твърди зони за морска юрисдикция. Кипър вече поиска подкрепа от международната общност по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    16 17 Отговор
    Рязаните са много необходими на САЩ и Израел за разкатаване на Русия. Търпят ги, за да ги направят на пушечно месо.

    Коментиран от #15

  • 2 Реалист

    23 18 Отговор
    Тоя имамбаялдъ министър заедно с реджеп ще докарат голяма сопа в задницата на всички турци. Работата отива на изолация - даже и Саудитска Арабия се отрече от турците а досега винаги са ги поддържали.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Западняка

    17 9 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    САЩ определят кой какво право има в днешния свят.
  • 4 Ууууу

    22 12 Отговор
    Кипърските власти да арестуват всички, които прекосят границата им и да видим колко ще му стиска на Ердоган да нападне Кипър.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чилбер

    19 11 Отговор
    Таман това си мислиха американците. Ще хвърчат чалми скоро.

    Коментиран от #8

  • 7 Сезгин

    25 9 Отговор
    Тези шалварковци тука все другите обвиняват и те все са невинни, ама хората вече прогледнаха отдавна и всички виждат как от османците нищо не става, а за всичките си неуспехи обвиняват другите.
  • 8 Долу радикалния ислям

    18 7 Отговор

    До коментар #6 от "Чилбер":

    И шалвари и шалвари.
  • 9 skedrinosu

    22 11 Отговор
    Тоя на снимката да го пуснеш в някоя от нашите махали, и не можеш да го различиш от местните. Чак и бялото в очите му е тъмно жълто.
  • 10 Хасан.

    9 13 Отговор
    Много добър политик и дипломат ..вкарва си чауша
  • 11 Гост

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ууууу":

    Сондажите няма да се правят в периметър от морскитв граници. За др няма как да се бъркат. Това навсякъде е така. По твоята логика до ходим да затворим ние пък Босфора.
  • 12 Реалист

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ами те досега ви отпускаха гювеч нефта заради религията ама и те ви разбраха що за стока са ви управниците - като бейовете навремето, ЗЕТЯ ДА ГО БИЕ ЧЕКМЕДЖЕТО С ПАРСАТА В КОРЕМА - МЕЧТА ЗА ВСЕКИ ТУРСКИ ПОЛИТИК, сина обира парсата по границата от краден петрол, а БУБА ЛАФМОАБЕТ ПЛЕЩИ да си обръщал народа доларите в лири. Асане, ти твойте долари кога ще гиобърнеш в лири бе? Силен си само на приказки, ама като опре яйцето до .... да помагаш и юруш под юргана. А тоя е като пиклата с малки цицки на пути - пускат го напред да говори глупости колкото вятър в залата да става. Сега реджеп, със г...а напред, се е запътил към пропаста и ви дърпа след себе си като овцете от клипа в тубата. Добре че все още има умни хора в Турция които не му вярват на диктатора. Мъдрите старци са казали - не ме слушай какво ти говоря, гледай ме какво правя... Ти кога ще си измиеш очите сутрин че да видиш какви ги върши реджеп? Толкова те е страх от света наоколо че сам себе си лъжеш че реджеп ще те спасява. КЮРДИТЕ НАЛИ - сънуваш ги вечер и пот те облива, хахахааха.... Ами " на каквото си послал, на такова ще легнеш бе"...
  • 13 Националист

    21 5 Отговор
    Турски империализъм в действие. Турските властимащи често са действали като хищници, когато са имали силово превъзходство над съседите си.
    Това ме кара да мисля, че ако дойде момент Българските турци да станат значително голям % от населението на България, Турция ще ги използва за империалистически цели, което може да прерасне в гражданска война противопоставяща Българи срещу Турци.
    Исляма не е религия на "Обичайте се един други". Исляма е политическа организация с империалистически цели използваща Бог за обедини и да държи в подчинение всички на властимащите. Исляма не е за Любов между всички хора. Че това е така се доказва от делата на всички ислямски държави водени от ислямисти.

    Коментиран от #22

  • 14 шляпалника

    11 4 Отговор
    Да им сондират на шалварите задниците мръсни!
  • 15 С 30 години си назад

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Всичко това важеше до 90-те години . Турция се поддържаше от САЩ в полу- неандерталски вид , манифактурна икономика , и всеки опит за откъсване от статуквото , завършваше с организирани преврати. След 90-те Турция беше поканена от Русия да заеме мястото на търговските пазари , на бившите соц. страни. И Турция се изправи на крака , набра сила , и самочувствие. От войната в Грузия може да се каже , че всеки неин ход , е в услуга на Русия . И опита за ескалиране на конфликт със сваленият самолет , и опита за преврат не успя , както е ставало преди . Ердоган набута чуждите агенти по затворите , и си води опасна за нас , в близко и далечно бъдеще , самостоятелна политика. А пушечното няма да е за кефа САЩ и Израел , а за придобиване на собствени територии и ресурси.

    Коментиран от #20

  • 16 Националист

    13 9 Отговор
    Ако Турция нарушава международното право и нарушава правата на Кипърците, то ООН трябва да вземе мерки срещу тях. Санкции трябва да бъдат първата стъпка, бойкот на Турски стоки и услуги.
    Ако вълците не бъдат спряни от самото начало то те ще давят все повече овце.
  • 17 Инфо

    12 8 Отговор
    "По повод 100-годишнината от Понтийския геноцид на 19 май, Турция най-накрая трябва да го признае" / Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция "Турция трябва да поиска искрено извинение за Понтийския геноцид" Прокопис Павлопулос, президент на Гърция.
  • 18 Санкции за турците

    10 4 Отговор
    Да се ​​блокира диалогът между ЕС и НАТО, докато продължават провокативните действия на Турция.

    Да се блокират преговорите за присъединяване на Турция с ЕС, от които Турция продължава да поема милиони евро всяка година за предполагаемата й корекция.

    Да се блокира диалога за повишаване на митническия съюз между Турция и ЕС, от който Турция очаква милиарди.

    Коментиран от #19

  • 19 sAs

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Санкции за турците":

    Също така юридически и финансови санкции срещу турски компании, извършващи незаконни сондажи и проучвания, както и за техния персонал. Иран страда много от тези санкции ...
  • 20 Реалист

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "С 30 години си назад":

    А ти си много откъснат от реалноста - най-големия икономически партньор на туркя е ЕВРОПА. Цялата икономическа мощ на туркя се крепи само и единственно на износа за Европа. Това е като да си пехливанин с един крак. Отделно Германия дава хляб на 3 - 4 милиона турци гастарбайтери. Ако тея два фактора се изключат, туркя си е същата средноазиатска монархия като Узбекистан, Татрстан и т.н. Нямат ресурси, нямат технологии, имат неквалифицирана евтина работна ръка. Китай полека-лека ги измества от търговията с Европа. намерението на Европа да приеме закони за стимулиране на младите хора да се занимават с ЕКОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ още по-вече ще ограничи турските възможности за печалби. Източно-европейците изтласкаха турците от квалифицирания и компютърен труд. На асан му дай дюнер и да го бие чекмеджето в корема, той не е работяга. Все пак ориенталския манталитет си остава - дори в Германия върви 2 крачки пред айшето.

    Коментиран от #23

  • 21 боярышник

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ами ако се замисли човек,много са правилни обвиненията им към турция.
  • 22 Хасан

    9 10 Отговор

    До коментар #13 от "Националист":

    Я ми кажи кои ислямски държави кого са нападнали??

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Реалист

    8 8 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Ами сигурно ви е в гена да сте тъпи тея дето сте останали в България при Овобождението от турско робство. На умните им е било ясно и са се изселили, само тъпите са останали. Сега вече ти ми обясни че е и от гена. А миризмата на овча лой и тя ли ви е от гена? Каква култура ми говориш като един народен танц със сложни стъпки нямате - само еднималоумни дервиши които се въртят в кръг докато им избие пяна по устата и кючека на айшето. Ама то на теб ти е простено да не знаеш, все пак ти ходиш до туркя само на гости и за малко. А за облагородяването благодаря че ми разясни - АХА ЗНАЧИ ОНИЯ МАНАФСКИ ИСТОРИИ ПО ВРЕМЕ НА ЕКСКУРЗИЯТА СА БИЛИ ОБЛАГОРОДЯВАНЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ ОТ ТУРСКИТЕ ТУРЦИ. И тебе ли те "облагородиха" тогава или сега само като ходиш на гости? Питам, да знам само кой е мижи-ТУРКА-та. А амсалака си амсалак без значение какъв е или иска да бъде. Ето ти например си се родил такъв, "българин", без да искаш - кой е виновен и кой е амсалак в рода ви. Баща ти ли, дядо ти ли че не са се изселили, или ти че си още тук... Ама оттатък голям глад се задава, тарикат пишлеме си ти, ще се скатаеш като целия ви род на сухо и като мине бурята пак ще се биеш в гърдите какъв турк си, хахахаха.... баши-бозук...

    Коментиран от #26

  • 25 Реалист

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Ти новини не четеш ли - сунити и шиити се избиват всеки божи ден. Саудитска Арабия и Йемен на стражари и апаши ли си играят или се нападат. Пакистан колко пъти убива мирни индийци по границата, даже и парламента им нападнаха. Ти в клетка ли живееш бе?

    Коментиран от #27

  • 26 Хасан

    10 9 Отговор

    До коментар #24 от "Реалист":

    Топиш се като лански сняг ..на година 60 хикяди ...ще изчезнеш и никой няма да те спомене ..милион двеста хикяди е прираста на Турция ...а ти си минус 60 хикяди

    Коментиран от #33, #37

  • 27 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист":

    САрабия са колонизирана от Запада държава ...тя е на концесия ..Иран са независими и сами си добиват и изнасят петрола ...и Сащ кара арабите да нападат персийците

    Коментиран от #43

  • 28 Долу радикалния ислям

    8 5 Отговор
    Каквото и да му обяснявате на хасанчо няма да вдене. От гена му е той толкова си може. Има два лафа на кръст и дрънка все едно и също за ланския сняг за топенето на българите и за прираста на османлъто вече до болка изтъркано. На някой пука ли му за този смешник хасанчо? Едва ли. Той си бръщолеви едно и също. Скучен е като конски екскремент.

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хасан

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "Долу радикалния ислям":

    Исляма е един ..няма радикален или демократичен .

    Коментиран от #38

  • 31 Явно бързият урок от 1973 е забравен

    4 4 Отговор
    Ще се наложи да го преговорим хахаха
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анти милиционер

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Те и в Столипиново и в Индия и Нигерия растат, ама нали.... всеки бяга от там.

    Коментиран от #34

  • 34 Тия същите и от българия бягат

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Анти милиционер":

    Хахахаха, даже предпочитат да се върнат пак там
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Коригирайте си заглавието

    7 5 Отговор
    Ако сте сериозна медия. Турция се готви да сондира континенталният си шелф. Толкоз. Който не е доволен има си съдебни институции. Който смята, че Турция нарушава някакви закони нека постъпи също спрямо законите. Само така с медийни изявления и на слепите е ясно, че няма никакви правни основания за претенции към Турция. Само пристрастия и двойни стандарти.

    Коментиран от #39, #44

  • 37 Реалист

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Я пак - "облагороден" ли си ти или родата ти от турския аскер по време на ексурзията. Щото тогава един ревеше по телевизията че него го "обидили" 6 пъти а жена му само 2, хахахахаха... Затова с такъв жар се хвърляш, знаеш какво те чака южно от Свиленград. А в тея милион и двеста хиляди КОЛКО СА КЮРДИТЕ ДА ЧУЯ??? Скоро пак ще обявят Диарбекир и общините за независими и ти какво ще правиш тогава? Мдааааа, като на всяка изживяла времето си империя и на туркя явно е дошъл края. Империите все с войни си отиват, и вашата на реджеп и тя така... Бий тъпана за последно. Ама като има амсалаци да гласуват за него. Добре че има и интелигентни турци а не само башибозук от селата...

    Коментиран от #40

  • 38 Реалист

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    асане и исляма не познаваш - сунити и шиити що се трепете бе? Защо си пращате малоумници с бомба на кръста в джамиите? Щото бил един исляма - амсалак, на едно място отивате - на 2 метра под земята и то за нищо. Ама непотребен евтин материал сте, за друго явно не ставате, а и акъла ви хич го няма от блъскане на главата в цимента. За господ сте явно като овчи барабонки - торите земята.

    Коментиран от #41

  • 39 Реалист

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Коригирайте си заглавието":

    Вземи прочети кое е континентален шелф и кое е изключителна икономическа зона преди да се правиш на адамакъллия. На тоя мазния на снимката хич не му се чува за ИИЗ.

    Коментиран от #49

  • 40 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "Реалист":

    Турция е република ..не е империя ..Сащ и Русия са империи

    Коментиран от #42

  • 41 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #38 от "Реалист":

    Още ли не разбра ...това е работа на евреите ..за да спокойни трябва да има хаос в района ..провокации,терористи.. това е само средство за създаване и управление на хаоса
  • 42 Реалист

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Туркя е фиктивна република - има всички признаци на империя. като почнеш от семейното управление на финансите на цялата държава, силовите методи на налагане на икономически решения, агресивната политика и завземане на чужди територии от съседите, подтискане и арести на независими журналисти, арестуване без съд и присъда на хора само по подозрение (например имал приложение за телефон инсталирано), несъобразяване с МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, ПОДТИСКАНЕ И НЕПРИЗНАВАНЕ НА ВОЛЯТА НА СОБСТВЕНИЯ НАРОД - ИЗБОРИТЕ В ИСТАНБУЛ... Айде стига ти... Ясно и за слепеца е реджеп управлява С ФАМИЛИЯТА СИ. А такова фамилно управление има само в монархиите/диктатурите...

    Коментиран от #47

  • 43 Реалист

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Я пак - бягай да си пуснеш ал джазира - там не знам защо ама персите нападат саудитски петролопроводи а не обратното... Що лъжеш на дребно бе, като апап от капалъто дето продава "италянски" фанелки...

    Коментиран от #48

  • 44 Заглавието е правилно

    7 5 Отговор

    До коментар #36 от "Коригирайте си заглавието":

    Турция не признава международното право. Нито пък признава международните съдилища за случая. Нито пък признава Република Кипър. Нито пък признава концепцията за ИИЗ. Тя изисква всичко и показва силата си. Французите и американците, които са по-силни, плащат да направят сондажи в Кипър. Руснаците плащат за това в Египет. Само Турция изисква безплатно. Не забравяйте да бъдете информиран, преди да говорите.

    Коментиран от #50, #51

  • 45 Странгер

    4 7 Отговор
    Няма причина да таим лоши чувства към някогу. Турците са нормални хора като нас. То в тези ширини, никой не знае, българин ли е шиптар ли е, турчин ли е.става дума за съвремието ... Ердоган прецака Турците.. Не друг.... този опит да ебе и двата лагера ще го унищожи. Ако не беше такъв ислямист можеше да се получи.....
  • 46 боярышник

    4 3 Отговор
    От ковентапите които чете човек разбира,че "хасан" е един откровен лъжец провокатор,нишо повече най-обикновенна мурзилка.
  • 47 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "Реалист":

    Турция беше подложена на терористични,икономически атаки от своите «съюзници»...целта беше да се дестабилизира ,но този хаос породи силния лидер ...просто има нов световен ред и Турция иска това което е изгубил преди 100_130г...съседните държави от Балканите ,Близкия изток ,Кавказ и Африка пак искат турски мир ..

    Коментиран от #54

  • 48 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Хахаха...ами ти си вярваш че иранци нападнаха арабски петролен танкер????..колко си наивен ....това е работа на диверсанти на Цру ..сигурно си вярваш че от нищото се създаде ДАЕШ ????организирани ,с оръжие,с пикапи...леле колко си тъп

    Коментиран от #52

  • 49 Вземи прочети ти

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Реалист":

    Прочети, че едното си е непроменяемо поради естествени геологични причини, а другото е въпрос на договорка между засегнати държави. Иска се и малко акъл, разбира се...

    Коментиран от #53

  • 50 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #44 от "Заглавието е правилно":

    Виж сега ..французи ,англичани,италианци не плащат ...те предизвикаха криза в Гърция и Кипър и взеха находищата на концесия ...като златните залежи в Крумовград ...не Франция,Англия,Италия ами енергийните компании ...те лобират политиците и политиците използват държавите за натиск
  • 51 Явно и за теб еволюцията

    3 6 Отговор

    До коментар #44 от "Заглавието е правилно":

    Предстои. Другите плащат на кого и за какво? Турция защо да плаща на себе си като има ресурси и възможности сама да сондира в собственият си континентален шелф? Шелфа си е неин, сондите са си нейни. Та на кого да плати? Плащат тези които нямат и искат чуждото. Примерно енергийна петролна компания плаща концесия за правата на добив срещу процент от същия. По тази схема канадска компания ти изнася златото. Сигурно си много доволен на 1% от добива. Ама като нямаш технологията за добива ще стоиш наведен. Сега стопли ли защо Турция иска сама да си разработва находищата?
  • 52 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Тъпия си ти - ДАЕШ се създадес активната помощ на турция и не напразно ПРОДАВАХА ПЕТРОЛА НА СИНА НА РЕДЖЕП. Има още видеоклипове в нета как по 500-600 камиона цистерни чакат да минат на турската граница. Явно по-далеко от Кърджали не си излизал - страните в АРАБСКИЯ ЗАЛИВ винаги са имали проблеми с персите. Това е и основната причина да държат на присъствието на американски войски. Иначе за Иран не би било проблем да завземе емирствата за няколко дни. Същото което реши да направи садам с Кувейт. Докато го има Иран като заплаха, арабите ще си плащат на американците да ги пазят. Анадън му абдал?
  • 53 Реалист

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Вземи прочети ти":

    Разбира се че се иска ум който на теб явно ти липсва. Я вземи прочети дефиницията за "шелф" и виж къде свършва шелфа пред турскот крайбрежие - на има-няма 3-5 килметра. какво прави турски кораб до брега на Кипър??? Използва че Кипър няма своя армия и се навира. Ами реджеп ще си го получи - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш... Не е голяма философия да потъне сонда.

    Коментиран от #58

  • 54 Реалист

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Нещо не ти отърва да ми отговориш на въпроса - султанат ли е туркя по същество? По етикет може и да се води република ама е султанат - кой ако не султана управлява със семейството си. А както сте тръгнали, скоро ще намерите това което търсите - НАТО ще ви изрита като крастав кьопек, Европа ще ви спре алъш=вериша заради евтините стоки от Китай, лирата пада като камък в кладенец на който дъното не се вижда, Единна Европейска Армия без вас щото сте с азиатец начело... Все светло бъдеще. Честито!

    Коментиран от #55

  • 55 Долу радикалния ислям

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Реалист":

    Свършиха му "доводите", ако изобщо заучените клишета могат да се нарекат така и за това мълчи, защото вече не знае, какво да ти отговори. Тоя е радикален ислямист с интелигентност на вдлъбнат леген.

    Коментиран от #56

  • 56 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #55 от "Долу радикалния ислям":

    Голямо забавление е с тия дето си блъскат главата в бетона, хахаха... Винаги повтарят едно и също и няма отговор като го накараш да мисли.

    Коментиран от #57

  • 57 Долу радикалния ислям

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Реалист":

    За да мислят трябва да имат с какво, но явно нищо не е останало там от ежедневното блъскане в земята. Всичко в главите им е само кетчуп и то ферментирал, за това и нищо не става от тях.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: