18 Май, 2019 23:42 6 378 17

Китай отправя скрити заплахи

  • китай-
  • тайван-
  • сащ-
  • заплахи-
  • война-
  • автономия-
  • ннезависимост-
  • манипулации-
  • медии

Съединените щати няма да могат за запазят сигурността на Тайван и времето е на страната на Китай – това стана ясно от думите на един от висшите чиновници на Пекин. В своята реч по време на четвъртата годишна среща на медийни организации от Китай и Тайван Уанг Янг даде висока оценка на силата на Китай.

„Докато Китай планира 100 години напред в бъдещето, тайванските власти дори не могат да планират какво ще се случи след две години. Ето защо сме уверени, когато казваме, че времето е на наша страна, на страната на Континентален Китай“, заяви Уанг, добавяйки, че именно това е довело тайванците да се осланят на САЩ и на неговата воля да ги защитава.

„Американците просто използват Тайван като пешка и се съмнявам да се бият с Китай за Тайван. И ако все пак се стигне до война, дали Американците ще спечелят?! Преди повече от 70 години чуждите оръжия не победиха комунистическите пушки, когато американците подкрепиха националистическото правителство, а американците не спечелиха и корейската война. Те не ни победиха, дори когато бяхме много бедни, така че какво ще се случи, ако се изправят срещу Китай днес? Биха ли имали смелостта да се бият с нас? Тайвнската независимост няма шанс и САЩ не могат да им я гарантират“, каза още той.

Коментарите бяха направени по време на срещата на затворени врати, организирана от базираната в Тайван медийна група Want Want, дълго време смятана за приближена на китайския режим и китайската Beijing Daily Group, на която присъстваха представители на няколко тайвански медийни организации.

Забележките на Уанг не бяха предназначени за „обществено ползване“, но тайвански медии, които не присъстваха на срещата, успяха да получат цялото му изявление. Нещо повече – китайската информационна агенция Синхуа предаде повечето от коментарите на Уанг по отношение на връзките с Тайван, включително и призива му за ускоряване на процеса по „мирно обединение“, но почти не спомена нищо от коментарите му по отношение на САЩ, освен позицията, че не е разумно Тайван да оставя независимостта си в ръцете на чуждестранни сили.

Китайските медии са относително спокойни що се отнася до търговския спор между Вашингтон и Пекин, а Синхуа може умишлено да запази коментарите на Уанг за САЩ от изявлението за момент, когато търговските преговори навлязат в най-острата си фаза.

Тайванското правителство разкритикува изявлението. Президентът Цай Ин-уен описа коментарите на Уанг и действията на Пекин като пречка за тайванската демокрация и свободата на пресата, както и като отявлен опит за намеса във вътрешните работи на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 outlander

    16 52 Отговор
    Китайците забравят, че през Втората световна война половината Китай беше окупиран от малка Япония и се освободиха благодарение на намесата на САЩ Канада, Австралия и Нова Зеландия, за което японците са си виновни, че атакуваха Пърл Харбър, за това много да не се тупат в гърдите, че планирали за 100 години напред, щото едва ли бяха планирали окупацията си.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Голямата новина

    26 2 Отговор
    При война е ясно че континенталните ще победят въпреки че островитяните имат доста силна армия с военен бюджет долу-горе колкото всички балкански държави взети заедно няма да е разумно да направят войната на века само за да покажат колко са силни полза няма да имат
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    32 9 Отговор
    Кравари и ингилизи да си се прибират по оборите и да не се месят из целия свят
  • 5 outlander

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Blesed":

    Всъщност историята с окупацията няма нищо общо с опиума. Най-старата партия в Азия - Гоминдан - управляваща Република Китай от 1912 г. до оттеглянето си на остров Тайван, обявява край на последната династия Цин (1644-1911 г.) и Китай става република. Преди това династия Цин води войни с Япония и след победата на Японската империя Тайван бива преотстъпен на Япония, като с това японската колониална власт се оказва инструментална за индустриализацията на острова, разширявайки железопътната и други транспортни мрежи, построявайки голяма санитарна мрежа и основавайки образователна система. През 1920 г. се създава Китайската комунистическа партия (ККП), като съответно тя и Гоминданът започват борба за установяване на власт. Втората световна война временно слага край на разногласията между Гоминдан и ККП и усилията са насочени срещу японския окупатор, но след края на войната двете партии подновяват битката една срещу друга и я водят до 1949 г. когато традиционалистите (Гоминдан) се оттеглят на остров Тайван, а на континенталната част от Китай се установява Китайската народна република (КНР). С Гоминдан на Тайван се преселват над 2 милиона души, а местното население, което наброява повече от 6 милиона, охотно приема републиканската власт и Тайван става новата Република Китай, погрешно считана за част от КНР. Националния флаг е също червен като на КНР, но с тъмно син правоъгълник в горния ляв ъгъл, в центъра на който е гербът на Гоминдан - бял кръг с 12 лъча. Днес

    Коментиран от #8

  • 6 outlander

    12 12 Отговор
    Днес Тайван е 22-рата най-голяма икономика в света и високотехнологичната ѝ промишленост играе ключова роля в глобалната икономика, а населението на острова надхвърля 23 милиона души.

    Коментиран от #7

  • 7 Хихихихи

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "outlander":

    Направо ги притесни китайците!
  • 8 Румяна Костова

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "outlander":

    Не трябва да се забравя, обаче, че традиционналистите се оттеглят на Тайван с помощта на американците, които по този начин създават анти Китай на Тайван.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Расате

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "outlander":

    Който не познава историята да не пише, че се излага.

    СССР освобождава Китай, разбивайки японската Квантунска армия за две седмици.
    СССР освобождава и Корея, като се отдръпва от юга отстъпвайки я на САЩ съгласно споразуменията преди това.

    Капитулацията на Япония е вследствие на разгрома на Квантунска армия, а не на бомбадировките на Хирошима и Нагасаки.
    Императора избира САЩ пред СССР, за да запази властта си.

    Коментиран от #11, #17

  • 11 outlander

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "Расате":

    По-смешно нещо не бях чел и пренаписване на историята няма да помогне.
  • 12 Иво

    11 4 Отговор
    Няма пренаписване, Япония капитулира само няколко часа след като СССР й обявява война,няма нищо общо с Хирушима,.много добре са знаели че САЩ няма да влязат със жива сила ,защото са нямали шанс за успех ,но СССР е друго нещо показал е че дори Германия не успя

    Коментиран от #13

  • 13 outlander

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Иво":

    На 8 август 1945 г. СеСеСеРе обявява война на Япония, два дни преди това САЩ детонират атомна бомба над Хирошима, втората е хвърлена над Нагазаки на 9 август, в резултат на което на 14 август японското правителство моли за примирие, през това време битката в североизточен Китай и Корея между Квантунската и съветската армия продължава. На 15 август японския император обявява капитулацията на Япония в радиообръщение, командващия Квантунската армия заповядва на армията си да се предаде на 16 август, въпреки това някои дивизии отказват да се предадат и сраженията продължават през следващите няколко дни, така постъпват и други остатъци от японската армия в различни райони на Азия. На 26 август американските окупационни сили навлизат в Япония, а капитулацията е подписана официално на 2 септември 1945 г., а японските армии в Китай се предават едва на 9 септември, с което идва и окончателния край на ВСВ.
  • 14 outlander

    3 5 Отговор
    Темата всъщност е друга, а не войните и кой кого победил. Тайван (Република Китай) няма абсолютно нищо общо с континентален Китай (Китайската народна република). Нормално е континентален Китай да иска да сложи ръка на Тайван, но пък е нормално и Тайван да не иска да е провинция на континентален Китай.
  • 15 outlander

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Какъв анти Китай те гони? Китай съществува от хиляди години, сменяли са се династии, след това Китай отхвърля династиите и става република, след което се появяват комунистите и го превръщат в народна република. Тайван е Република Китай, но няма нищо общо с континентален Китай, който е Китайска народна република, от там идва и заблуждението ви, че Тайван е част от континентален Китай. Все едно да кажеш, че Южна и Северна Корея са едно цяло. Някога Корея е била едно цяло и все някога пак ще бъде, но за сега различията им са твърде големи поради очевидни причини и скоро няма шанс да се обединят. Същата работа е и с континентален Китай и Тайван.
  • 16 Връщане

    2 2 Отговор
    Логика! Върнали сме си Добруджа. Ще си върнат Тайван.
  • 17 Вили

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Расате":

    Квантунската армия която се е намирала на територията на Китай била с 1 милион войници, а на територията на Япония е имало мобилизирани 7 милиона войници. Така че съветската армия да победи японците на японска територия е нямало как да стане.