Last news in Fakti

4 Юни, 2019 19:40 3 549 3

Партията на Орбан направи обратен завой

  • виктор орбан-
  • фидес-
  • ес-
  • унгария-
  • завой-
  • енп

ЕНП замрази членството на ФИДЕС за неопределено време

Партията на Орбан направи обратен завой - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дясната партия на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС заявява, че иска да остане в редиците на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). С това тя прави обратен завой след евроизборите миналия месец, съобщи DPA.

"Смятам, че така е най-добре за нас. За ЕНП също е най-добре да ни задържи", заяви министърът в кабинета на премиера Гергей Гуляш в интервю за германския в. "Велт", публикувано днес. ЕНП замрази членството на ФИДЕС за неопределено време заради злостната кампания в Унгария преди евроизборите срещу консервативния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Миналия месец Орбан каза, че ФИДЕС ще напусне ЕНП по собствено желание, ако ЕНП реши да състави центристки блок със социалдемократите, Зелените и либералите в Европейския парламент. По думите му тогава ФИДЕС би трябвало да влезе в съюз с крайната десница в ЕП.

Гуляш използва по-умерен тон в публикуваното днес интервю: "Има въпроси, по които можем да сътрудничим със социалдемократите, Зелените и либералите". Изненадващата промяна последва по-слабото от очакваното представяне на десните популисти на евроизборите на 23-26 май.

Въпреки това Гуляш и ФИДЕС продължават да са против номинацията от ЕНП на германския консервативен депутат Манфред Вебер за председател на ЕК. Вебер, който бе председател на ЕНП в последния ЕП, влезе в сблъсък с ФИДЕС и подкрепи замразяването на членството на партията през март. Според Гуляш ЕНП трябва да номинира друг лидер от консервативния лагер за бъдещ ръководител на ЕК - един от най-висшите постове в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Docenta

    10 16 Отговор
    Орбан е поредния националсоциалист,протеже на путин

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Docenta":

    Е че ако Путин плащаше, щеше да работиш за него.
Новини по държави: