5 Юни, 2019 15:30 1 640 4

Ципрас: Преспанското споразумение беше скъпо, но си струваше

  • гърция-
  • северна македония-
  • алексис ципрас-
  • преспанско споразумение

Гръцкият премиер призна, че договорът за промяна на името на Северна Македония е било тежко политическо решение

Ципрас: Преспанското споразумение беше скъпо, но си струваше - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в интервю за телевизия ЕРТ, че Преспанското споразумение за промяна на името на Северна Македония е било тежко политическо решение, което неговите предшественици не са се осмелили да вземат, предаде агенция МИА.

"Трябва да призная, че беше смело и трудно политическо решение, с което се гордея. Гордея се и аз, и моето правителство и разбира се, сигурен съм, че е горд и тогавашният външен министър Никос Кодзиас. Ние се противопоставихме на теченията от този период, за да защитим националните интереси", каза Ципрас.

Той добави, че с Преспанското споразумение Гърция не само не е "изгубила Македония", както твърдят неговите противници, но е спечелила престиж.

Ципрас каза, че споразумението е имало отражение и политическа цена в цяла Гърция, като е хвърлило сянка върху позитивните икономически мерки на правителството.

"В ключовия период, когато страната започваше да диша, а аз като премиер за пръв път от осем години обявих позитивни мерки на международния панаир в Солун, се създаде климат на политическа конфронтация и поляризация, в която преобладаваше темата за идентичността, а не за икономиката, и бяха поставени на заден план укрепването, просперитетът и надеждата. Което значи, че ни нанесе вреда. Имаше политическа цена", каза премиерът.

Ципрас: Преспанското споразумение беше скъпо, но си струваше

В същото интервю Ципрас потвърди, че предсрочните парламентарни избори в южната ни съседка ще бъдат на 7 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джендър

    3 1 Отговор
    Затова ти взе главата това решение

    Коментиран от #2

  • 2 Портокал

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джендър":

    Не знам, защо са ти дали минус, но си уцелил в десетката. Ципрас загуби гласоподаватели, точно заради това решение, да признае друга държава с името Македония. Гърците искаха да се признае име, в което няма думата Македония.

    Коментиран от #4

  • 3 macedonicus

    3 3 Отговор
    Гърция за разлика от България провежда консеквентна политика с дълбоко чувство , че Македония е класическа гръцка страна и не си служи с пропаганда. Истината , фактите , аргументите и документите са на гръцката страна .Образованието , високата елинска култура и ортодоксалната църква са най-доброто средство срещу врагът на север.
  • 4 MOMO

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Портокал":

    Първият минус е от Факти.
Новини по държави: