Last news in Fakti

7 Юни, 2019 07:49 2 497 11

Край! Тереза Мей подава оставка

  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • консервативна партия

Британският министър-председател ще подаде официално оставка като лидер на Консервативната партия 

Край! Тереза Мей подава оставка - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Британският министър-председател Тереза Мей официално подава оставка като председател на британската Консервативна партия. Това поставя началото на надпревара за неин приемник. Тази надпревара ще доведе на власт и нов премиер, предаде Ройтерс.

Мей обяви намерението си да подаде оставка на 24 май в емоционално изказване, след като британските депутати на три пъти отхвърлиха нейното споразумение за Брекзит, договорено с ЕС.

След днешното обявяване на оставката започва неколкоседмичен процес по избор на приемник на лидерския пост на Консервативната партия. На 10 юни ще се приемат кандидатури за поста. На 13 юни консервативните законодатели ще проведат няколко кръга гласувания, за да намалят броя на кандидатите, като всеки път ще се гласува тайно.

Всеки кандидат с 16 гласа или по-малко в първия кръг отпада от състезанието. Ако всички кандидати имат повече от 16 гласа, отпада този с най-малко гласове. Във втори кръг на гласуване отпада всеки кандидат с 32 гласа или по-малко. Ако всички кандидати имат повече от 32 гласа, отпада този с най-малко гласове.

По-нататъшните гласувания са насрочени за 18, 19 и 20 юни и ще продължат, докато останат двама кандидати.

Край! Тереза Мей подава оставка

За окончателните двама кандидати гласуват всички членове на Консервативната партия, като победителят се обявява за нов лидер. При предишни състезания за лидерския пост това гласуване се извършваше по пощата. Партията каза, че иска да завърши този етап в седмицата, която започва на 22 юли.

Докато тече процедурата, Мей ще изпълнява функциите на премиер.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 среднощен

    7 1 Отговор
    Наистина процедурата за избор на премиер в UK е една от най-демократичните в света... Дано този път да са "мъдри" при гласуването..?
  • 3 233

    7 2 Отговор
    AAAAAAAAAAAAAAA ще се побъркам, не мога да си намеря място, изпочупих всичко!!!!
  • 4 666

    2 0 Отговор
    Започвам да се чудя дали е по-добре ук да е в или извън ес.
  • 5 Кочо

    5 2 Отговор
    Да не подава оставка, ами да си довърши работата, а именно да изпрати окончателно една империя на бунището на историята.
  • 6 Дидо

    6 2 Отговор
    Късно е!Тая брантия досъсипа Острова,а пък за оня мюсли-кмета на Лондон,не ми се приказва....!
  • 7 джи пи

    2 1 Отговор
    Джендьрите и разказаха играта Робуваи Британия
  • 8 БУК

    3 0 Отговор
    АЙДИ ДЕ!!!!!!!
  • 9 Сега

    2 0 Отговор
    Ще изберът он невминяемия рошльо. От трън на глог.
  • 10 KENEPH BG

    4 0 Отговор
    Кралството си е добре. Бабата ще си е кралица още двйсетина години (майка и почина на 102). Уважението към бабата голямо - Тръмп и целува ръка, внуците и докарват до истерия тълпи от хора в колониите - от Ямайка до Нова Зеландия. Тя и там си е кралица нали? Така че нека се боричкат в парламента. Аз самият гласувах за брекзит. Кралството ще се върне там където му е мястото - заедно с бившите си колонии като САЩ, и настоящите такива като белите доминиони Канада и Австралия. Трябваше отдавна да се махнат от Брюксел.
  • 11 Една камила си отива

    2 0 Отговор
    Идва един наперен петел който знае всичко за новичока
Новини по държави: