Last news in Fakti

8 Юни, 2019 17:30 6 566 27

Германия взима мерки срещу измамите с детски надбавки

  • детски надбавки-
  • германия-
  • бебе

Този закон няма за цел да криминализира българите и румънците. Точно обратното

Германия взима мерки срещу измамите с детски надбавки - 1
Снимка: Shutterstock

"Този закон няма за цел да криминализира българите и румънците. Точно обратното - нашата цел е да ги защитим." Германия прие нов закон срещу измамите с детски надбавки и нелегалните практики при почасовото заплащане.

"Законът няма за цел да криминализира граждани на ЕС от България и Румъния, например. Точно обратното: нашата цел е да ги защитим. Ние не искаме те да бъдат примамвани към Германия с фалшиви обещания." Това обяви християндемократът Томас де Мезиер, бивш вътрешен министър на Германия, по време на дебата за новия закон срещу нелегалните практики при заплащането на работници и срещу измамите с детските надбавки. Той бе приет по-рано тази седмица.

От години германските общини се оплакват от измами със социални помощи и детски надбавки, извършвани от граждани на ЕС. В местните медии редовно се появяват информации за съвместни акции на полицията, митническите служби и Семейната каса, при които многократно са установявани злоупотреби, в които са замесени граждани от български и румънски произход. Много от тях обаче стават жертва на измамници - безскрупулни посредници ги примамват към Германия с обещания за добри трудови условия. Истината обаче често е друга: непочтени работодатели ги назначават като надничари срещу нелегално ниски трудови възнаграждения.

Какво точно се променя?

Новият закон има за цел да засили борбата срещу този вид престъпления. Той предвижда регионални клонове на отдел "Работа на черно" към Службата по финансов контрол да получат нови кадрови попълнения, а самите служители да имат повече правомощия в работата си - когато извършват контролни проверки или провеждат разследвания. Така например вече ще са позволени и контролни акции на самите борси за надничари. Това предпазва работниците от нелегалните практики при заплащането, тъй като немалко работодатели, които наемат оттам работници, им плащат много под минималната почасова ставка. Този закон обаче е от полза и за мнозинството почтени работодатели, които са стриктни в това отношение.

Що се отнася до злоупотребите с детски надбавки, тук ще бъдат разширени правомощията на Семейната каса. Тя ще има правото сама да проверява отделни случаи, например за да установи дали не са налице някакви нарушения, например на правото на свободно придвижване в ЕС. Изплащането на детски надбавки може да бъде преустановено дори и само при наличието на подозрение за измама. Освен това отсега нататък новопристигналите в Германия граждани на ЕС ще получават детски надбавки през първите три месеца от пребиваването си в страната само ако могат да докажат някакъв месечен доход.

"За доброто на Германия"

Мерките целят да спрат порочната практика "чужденци да идват в Германия само заради детските надбавки", както се изрази депутатът от ХДС Йоханес Щайнигер. По думите му, безработни граждани на по-бедни страни от ЕС възприемат германските детски надбавки като социални помощи.

Всички представители на ХДС/ХСС, участвали в дебата за новия закон, призоваха съответните институции и местните служби да започнат да прилагат закона бързо и последователно. Само тогава той ще има ефект, убедени са те. "Правим това за доброто на Германия", изтъкна Александер Радван от Християнсоциалния съюз. Според него, с този закон ще бъдат предотвратени огромни щети.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    41 4 Отговор
    Очаквайте нова вълна завърнали се цигани!

    Коментиран от #21

  • 2 Булгар

    41 2 Отговор
    Жалко тъкмо се отървахме от малка част циганя
  • 3 смях

    31 4 Отговор
    И там нашите граждани от кафяв произход се изложиха. Ама излагат и нас. Сега да видим как ще ги изгонят от Германия, като са свикнали на лесното. Май ще се случи ситуацията, при която ти го пъдиш през вратата, то влиза през прозореца.

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 сашо

    26 0 Отговор
    Де бе нали сте широкоскроени либерални дайте им на тъмно кафявите да ви цоцкат данъците както на над вече над 30 години.И вие западняците ще ми висойомерничите след като вие същите не можете и отказвате да ги търпите.
  • 6 Брат ми

    30 0 Отговор
    Аре сега глупости.Видеха дойчовците ,че нема интеграция на тия тъмнозелените и гледат бързо,бързо да ги разкарат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 шиша

    13 0 Отговор
    Сетила се Мара гола да се бара ... Но нещеш ли тя разбрала че пут...та и увехнала. !
  • 9 лимон

    25 2 Отговор
    Вие си ги искате мангалите,кво не им харесвате!Ще ги храните докато са живи и ще им помагате да се развъждат като хлебарки,без да работят...
  • 10 Тази новина ще хвърли в траур

    17 2 Отговор
    Половин България която виси на немския социал...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    20 1 Отговор
    България и Германия да вкарат закон,който да дава възможност и на двете държави да правят проверки една към друга,дали кандидатите за детцки или помощи,не взимат едновременно и от държавата от която идва.Има хора които взимат от Германия,а си живеят в България и обратното!
  • 13 Вярно е

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "смях":

    :-):-):-) Е СЕГА ЩЕ ВИДИМ ТЕЗИ ЕВРОПЕЙЦИ КАК ЩЕ ИНТЕГРИРАТ ОРКИТЕ :-):-):-) НАЛИ СА ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙЦИ :-):-):-) ЧЕСТИТО
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 onq s konq

    2 2 Отговор
    Тая статия на "тая Медия" ме лъже ПРАВО В ОЧИТЕ:)Затова и на Дойче веле ще изкажа мнението си ЧРЕЗ ДЕТСКА ПЕСНИЧКА:"Мама ми купи днес нова книжка със картинки...Тука Зайче как играе,Кума Лиса как го дебне,таралеж на кълбо ще избави зайчето".А ето го и проблемът:Таралежът ще избави зайчето-това добре,но пък Кума лиса ще остане гладна!Е същото е и с нашите и румънски мигранти в Германия- Спасена финансово Германия,но пък гладни мигранти.Та в общи линии седнал Швабата да ми обяснява С БЛАГ И ДОБРОНАМЕРЕН ТОН как "И вълкът може да бъде сит,и агнето- цяло"!Ама бат Бойко наистина е виновен тоя път - не е побарвал Меркел скоро и ето как нещата се изкривяват:)
  • 16 Антифашист

    3 3 Отговор
    Стига глупости, това си е чиста проба расизъм. За какви измами говори този Мезиер дори не се разбира? Колко да са детските надбавки в Германия, да са не повече от 80 евро на дете. Едни дете - 80 евро, две деца са 160 евро на месец. Кой ще иде да живее в Германия за 80 или 160 евро на месец? Истината е, че не искат българи и румънци, защото ние сме качествени служители срещу ниско заплащане и така част от техните младежи лентяи остават без работа. Англичаните направо се обриват от яд и злоба на тази тема. Виждал съм една англичанка, която беше изпаднала в истерия в парка и крещеше на една българка "вземате ни работата, вървете си у дома, свалете си детето от люлката, тя е за моето дете". Та тук говорим за чист расизъм. Не им е добре, че им вземаме работата и си люлеем децата на люлките им, но им е добре да дойдат за да нощуват и пиянстват из курортите ни на соц цени и високо обслужване. Айде молим не на нас тия. Щом българските и румънските деца са в страната им, значи са длъжни да им изплащат детски надбавки. Англичанката или германката, ако живее с децата си в България няма ли да очаква да си получава детските надбваки?

    Коментиран от #17

  • 17 Антифашист

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Антифашист":

    Спомням си едно бг семейство, които се биеха в гърдите, че не били дошли в Англия за помощи. Е да де, ама бяха с малко бебенце, а мъжът си загуби работата, защото работодателя му, чист англичанин го беше завлякъл с три заплати(вярвайте ми и това е напълно възможно в Англия). Трябваше да се изнесат от квартирата, защото неможеха да си платят наема. Да видиш ти, как си напускаха всичките видове помощи за нула време и така успяха да си стъпят на краката.
  • 18 777

    3 0 Отговор
    Детските са 180 евро на дете

    Коментиран от #19

  • 19 Антифашист

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "777":

    Струва ми се невероятно при положение, че в Англия са 80 паунда на дете. И колко време, ще живеете с 180 или 360 евро в Германия? Че те само покрай разходи за самите деца, ще хвръкнат. Това не са пари на Запад.

    Коментиран от #22

  • 20 vom Deutschland

    3 1 Отговор
    Във момента към днешна дата децките надбавки са 198€ на парче.. (казвам го така защото, нашите цигня не си зачитат децата).Полужението във момента е такова:
    Идват тъмните и моментално започват да смучат децки, след това се записват като безработни и соц. слаби във Arbeitsagentur(бюро по труда) за да може да получават по около 700..750€ на месец. След това се записват във Sozialsam(социалното бюро) и от там им изплащат ако не цялата сума за Wohnung(жилище), ако са без работа както 90% са...и също така половината от студения наем на самото жилище ако са със нисък доход при тези който са със работа, но не по-висок доход от 3000€ Нето на месец, защото тогава няма помощи.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Антифашист":

    Не си запознат,лично познавам жена в Германия с три деца,която взима 1650 евро помощи.Оставям на теб да сметнеш и прецениш,дали си прав!

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Germany

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Тя не взима само детски, а също и от арбайтамт затова е такава сумата
  • 24 Антифашист

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Чакайте малко, аман от преиначаваници. Тук говорим само за детски надбавки, а не за всякакви помощи. Тоест този Томас Де Мезиер говори само за детски. Няма как жена да взема 1650 евро child benefit за три деца.
  • 25 Антифашист

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "vom Deutschland":

    Не знам кои са "тъмните", но четейки, как си изписал думите "децките" и "полужението" имам усещането, че и ти не си от най-просветените. Добре, че такива като вас по-далеко от Белгия не стигат. Научете се на четмо и писмо поне, че се излагате пред чужденците.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 vom Deutschland

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антифашист":

    .... хахах то излагащите сте вие бе хърльо. По цял ден ми стойте в хола и следите новините за бате Бойко и за някой човек, който допуснал правописна грешка. Ей само ДИРЕКТОРИ в таз наща държава бе.. и в БГ да работиш туй срамно бе... кво туй нещо..?! Що не си стегнеш заднику и не се хванеш да бачкаш като нормален човек ми си седнал на хората правописни грешки да търсиш... ей от такива като тебе по-далечко от СС (Софийско Село) не стигат. Айде ти си от светлите.. Грамотнико ! ;)
  • 27 vom Deutschland

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антифашист":

    .. Забравих да Ти кажа само ! Че Ти живееш там, не Аз.. Мишко !
Новини по държави: