9 Юни, 2019 16:33 2 318 15

Москва ще газифицира Република Сръбска

  • газпром-
  • република сръбска-
  • милорад додик-
  • газификация-
  • русия

Стойността на проекта ще бъде 300 милиона евро

Москва ще газифицира Република Сръбска - 1
Снимка: Shutterstock

Стойността на проекта за газификация на Република Сръбска ще възлезе на около 300 милиона евро, заяви председателят на колективното босненско председателство Милорад Додик пред телевизия РТРС.

Планира се строителството на газопровода да се финансира от "Газпром" и с наше участие, доколкото можем, каза Додик.

По думите му с общи усилия страните ще осигурят финансирането на проекта в размер на 300 милиона евро, като това ще включва и изграждането на газопровода. Очаква се руската компания да разработи проекта, а Република Сръбска да започне подготовките за реализацията му.

Додик посочи, че в рамките на проекта ще бъдат изградени две газови електростанции, като едната ще бъде разположена в Баня Лука, а другата в Приедор. Той добави, че ще бъде създадена и централа за втечняване на газ.

Председателят на колективното босненско председателство изрази надежда, че Федерация Босна и Херцеговина също ще се присъедини към проекта.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рьоне Артоа

    42 7 Отговор
    А пък на нас американците ще ни подарят още една гумена военна лодка. Супермодерна, бързонадуваема и даже комплект с лепенки при спукване. 20 военни вече се обучават в секретна база на НАТО как да духат та да напомпят лодката при спукване.

    Коментиран от #2

  • 2 До Лаика под мен

    5 33 Отговор

    До коментар #1 от "Рьоне Артоа":

    Не ми говори за газ 12 г съм на газ и Путин само ни цака с цените,сега през Гърция ще дойде по евтина Американска.

    Коментиран от #3, #4, #7, #8

  • 3 Мдааа

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "До Лаика под мен":

    Е тука баламите много. Отрова 1 грош, противоотрова 100 гроша. Тия цени на амер. сме ги гледали вече. Ама на теб за това ти плащат амер. Интересно ми е като те попитат какво работиш какво ли отговаряш.
  • 4 И, как

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "До Лаика под мен":

    И , как е дошла тази евтина американска от Гърция ! Я се поинтересувай по съсредоточено и ще видиш, че Руска газ се продава като Американска .
  • 5 Краси

    2 7 Отговор
    Правилната дума е "гъзифицира"
  • 6 Антиджендар

    13 1 Отговор
    Светът се върти нспред а нашата пропаднал държава се връща назад. Така било модерно , евроатлантически според сороскитегендари
  • 7 СПЕЦИАЛНА

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "До Лаика под мен":

    ДЕМОКРАТИЧНА ГАЗ Е ПОРЪЧАЛ БАНКЯНСКИЯТ "ГЕНИЙ" ! МА ЕВТИНА ТИ КАЗВАМ КАТ Ф16 И КАТ ТОК ОТ КРАВАРСКИ ТЕЦ !
  • 8 Ама болно тролче

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "До Лаика под мен":

    Той човека говори за военни лодки, ти да не би като прочете духане и да се сети за руски газ? Я като за начало иди на очен лекар да видим какво ще ти каже, пък ако симтомите продължават, значи работата е сериозна.
  • 9 Баба Пена

    10 0 Отговор
    Сърбите ква газ ще ползват си е тяхна работа,ние в България искаме американска газ,е чак газови електростанции САЩ няма да ни изгради,ама това не е проблем,ние имаме тирове с цистерни+ надуваемите лодки
  • 10 Иначе сериозно

    11 1 Отговор
    Има нещо гнило с тая американска свободна газ и въобще цялата дивотия с диверсификацията. Как по една и съща тръба ще минава различна газ? И как троловете твърдят че е по-евтина от руската, при положение, че цените на газта се определяли спрямо тези на петрола, т.е. и руската не е фиксирана, иамериканската няма как да е фиксирана.

    Коментиран от #11

  • 11 Баба Пена

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иначе сериозно":

    Няма нищо гнило,ние ще купуваме американска газ, защото е по евтина,нищо че германците твърдят обратното......ние на немците ли да вярваме или на Вожда Слънце от Банкя!?
  • 12 Дедо ви

    7 0 Отговор
    Американците добиват газта, после я втечняват, товарят на кораби, прекарват с корабите до пристанището, разтоварват, после от втечнена става пак газообразна и тръгва по тръбопровода. Пък руснаците само я добиват и пускат по тръбопровода. Трудно може да се повярва при това положение, че американската ще е по-евтина. Това си е чиста спекула.

    Коментиран от #13

  • 13 Мишел от съпротивата

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо ви":

    Така се прави. Една мутра отвори гозастанция и пусна газта по 10 ст. Хората зареждаха само при него и другите 2 газстанции фалираха. Тогава мутрата ги купи на безценица и на другия ден цената на газта и на 3-те газстанции стана 1.30 лева, а навсякъде другаде беше по 1 лев.
  • 14 Анонимен

    0 0 Отговор
    Природният газ не се втечнява при компресиране чрез компресорна станция.
  • 15 гост

    0 0 Отговор
    Така е. Аз от години говоря, че вместо да плащат реакторите за Белене трябваше да направят там газова централа с газ от Русия, огромна складова зона с широколентов път към Румъния и всичко това да е покрито с фотоволтаици. Така ще използваш вече изградените бази, ще имаш складови зони с ниски цени и намиращи се на стратегическо място, ще имаш добив на ток от слънцето и балансираща централа, за която има вече електрическите връзки до площадката. Това хората щяха да го оценят, защото е в посока на позитивно и нискоемисионно развитие на енергетика и оползотворяване на наличните бази. Хем евтин газ, хем еко-ток, хем участие в бързорастящ спедиторски бизнес. А какво стана? Чепкане от 20г. на една тема, милиарди прахосани за безрезултатни договори, консултанти и два реактора без приложение. Много умно, българска политика в пълната й красота.