Last news in Fakti

10 Юни, 2019 11:20 14 230 72

ЕС прави балкански съюз, за да спре Русия и Китай

  • ес-
  • балкани-
  • русия-
  • китай

Стратегията на Брюксел против Москва и Пекин се разработва от дълго време, но нейната реализация ще бъде ускорена

ЕС прави балкански съюз, за да спре Русия и Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз е разработил проект, с който иска да предотврати навлизането на Русия и Китай на Балканите, а централна част от тази стратегия е формирането на балкански съюз, в който биха влезли Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина, пише "Сръбски телеграф".

Зад тази идея стоят германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и доскорошният канцлер на Австрия Себастиан Курц, пише изданието, позовавайки се на неназовани източници.

Според източниците на вестника стратегията на ЕС против Москва и Пекин се разработва от дълго време, но нейната реализация ще бъде ускорена след като преди няколко дни в Русия се срещнаха президентите Путин и Си Дзинпин.

Лидерите на Русия и Китай се съгласиха, а те не криеха твърде много това, че двете страни действат съвместно по света, навсякъде където имат взаимен интерес. Един от тези райони със сигурност е балканският и то по две причини, казва източник на "Сръбски телеграф" от дипломатическите среди.

Първата е близката линия на съприкосновение на Кремъл със Запада и НАТО, а втората е, че този регион е важна част от китайския икономически мегапроект "Един пояс, един път", а и потенциален стратегически възел за потоците руски газ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    32 46 Отговор
    Една добра идея с почти невъзможна /исторически погледнато/ реализация. За съжаление на всички без Китай и Русия

    Коментиран от #46, #68

  • 2 Bahti

    53 14 Отговор
    Виц! Европа винаги е бойно поле. А нали сме толерасти, каква Война? Няма логика.
  • 3 Гост

    85 13 Отговор
    Хайде пак "новини" ,които да настройват хората един срещу друг. То Европа е пълна с руснаци и китайци, повече от половината стоки в Европа са от Китай, Германия купува газ от Русия те балканите били проблема. Ама добре, явно журналистите се кефят да има спорове и разделението запад - изток да е още по-голямо а народа още по-объркан и стресиран. Хайде американски и руски тролове имате поле за изява...давай..напън

    Коментиран от #28, #41, #55

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТОЧКАТА

    54 10 Отговор
    СЪЮЗ!!!!???Съюз да съюза ,мила моя майно льо...то ЕС, то бенелюкс,то три морета,то шенгеня,,то банков, то балкански.Значи почна и разделемието на ,,съюза,,,,оня големия ,в който и ние се радваме ,че сме ..... в девета глуха...
  • 6 среднощен

    62 11 Отговор
    Чуден пример за "Европа на две скорости", а много по-точно би звучало - "разделяй и владей"..!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бомбандираха

    82 23 Отговор
    Бомбандираха Югославия за да я нацепят на малки държави, а сега ще правят съюз на нейно място ... със същите държави ... аз ли не мога да чета или ЕС отдавна няма идея какво прави ? Важно е, че при всяко действие някой е капитализирал положението.... модерни ценности в днешно време, наречени: капитал.

    Коментиран от #9, #12, #21

  • 9 Само питам

    23 69 Отговор

    До коментар #8 от "Бомбандираха":

    Кога започна разпада на Югославия и кога станаха бомбардировките, бе умник? Русофилията окончателно е повредила възможността да мислиш.

    Коментиран от #43, #50

  • 10 ЕС се движи на самотек

    51 9 Отговор
    ЕС не знае на кой свят се намира. Само вижте кои отиват като евродепутати...
  • 11 Ачо

    60 22 Отговор
    Гнилото еврогейско съюзче ще спре Русия и Китай, които ако спрат за една седмица стокопотока и енергопотока за импотентното съюзче и ще го върнат в каменната ера. Няма такива изкукалци като тия просто. Идете се чекнете по гей парадите и не се месете при големите, палячовци от евросъюзчето.

    Коментиран от #69, #70

  • 12 бомбаНдировчик

    16 21 Отговор

    До коментар #8 от "Бомбандираха":

    БомбаНдирчо неграмотен. Пише се "бомбардира".

    Коментиран от #60

  • 13 123

    19 44 Отговор
    ЕС има огромен потенциал и ако европейските страни са единни срещу добре осъзната външна опасност, рашките и китайците ще си стоят в Азия и няма да могат да припарят в Европа.

    Коментиран от #32

  • 14 Боже

    38 6 Отговор
    Каква простотия. Колко съюза ще им в Ес.
  • 15 TтТ

    12 35 Отговор

    До коментар #4 от "Руснак":

    Русия е огаснсла преди 20 години!

    Коментиран от #23

  • 16 344

    16 20 Отговор
    Това са глупости! Ще правят пак Велика Сърбия? Как ще се разберат Албанци със Сърби или пък с Бошняци? Кажете един дето да не мрази сърбите от изброените горе?
  • 17 Гост

    48 7 Отговор
    Много се изговори за Русия, че била заплаха, ама някой няма ли да каже нещо за едни специални хора, идващи от близкия изток. Идват в Европа, взимат огромни помощи, не работят масово, налагат си религията без грам да се съобразяват с нас...и те не ходят в другите богати страни с които изповядват една религия а идват в Европа....отговорете си на въпроса защо и помислете Русия ли е най- голямата заплаха за Европа.

    Коментиран от #19, #62

  • 18 ТтТ

    9 32 Отговор
    Балканите и Украйна и рашките да духат супата!Да стоят и да гледат, как се правят нещата!

    Коментиран от #67

  • 19 ТтТ

    5 40 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Защото на Европа и трябват жители работна рака и потребители! А това с религията ще се претопи както и техния цвят, умнико! Хората мислят научно, не като теб махленски!!!

    Коментиран от #27, #29, #35, #52

  • 20 robur

    10 6 Отговор
    Ох преди малко направих поръчка от Алиекспрес а сега какво ще стане
  • 21 Main Fürher

    16 19 Отговор

    До коментар #8 от "Бомбандираха":

    Югославия беше измислена държава,пода до много причини.Дори племето славяни никога не е съществувало.1/2 от страните на балканите са фалшиви.Косово, Македония,Сърбия и Босна са държави,които дефакто не трябва да ги има.Товс са проектчета на еврейте,с цел да разделят балканите за да ги владеят.

    Коментиран от #24, #30

  • 22 Румяна Костова

    28 13 Отговор
    Подлата стратегия срещу Путин и Си Дзинпин европейците ускоряват след като преди няколко дни гореспоменатите два лидера са си поговорили дружески. А те, Макрон и Меркел не са ли били в час, че на международното поле руският и китайският лидер действуват съвместно почти по всички въпроси? Още повече се убеждавам, че Макрон и Меркел са само марионетки на Вашингтон. След като САЩ обяви война на Китай, европейците обезателно трябва да пеят същата песен.
  • 23 Ох, мале

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "TтТ":

    Огаснал си ти, малоумнико! Не знаеш още да пишеш, седнал си да се изказваш по сложни теми!
  • 24 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Main Fürher":

    Я кажи, кои трябва да ги има... Да чуем "компетентното" ти мнение!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    10 6 Отговор
    Някакъв сръбски парцал написал нещо си и веднага се родила голямата новина!!! Бъдете малко повече професионалисти.
  • 27 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "ТтТ":

    Кога и как ще се претопи религията им?! Ти май съвсем не си запознат с реалностите! Колкото до работната ръка и потребителите, тук пък съвсем не си в час! Работната ръка все по-малко ще е необходима предвид автоматизацията на процесите! Отделно, ако не знаеш, същите тези не си падат по работата! Необходимостта от потребление може да стане с увеличаване на износа, не е задължително да вкарваш хора!

    Коментиран от #39

  • 28 Румяна Костова

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Въобще не мисля и да се стресирсм от статия, базирана на сръбския телеграф.Тези емоции си пазя само относно политиката в България..Вучич вече е подписал с Китай много договори. Имаше един за производство на летящи китайски автомобили в Сърбия срещу износ на свинско месо. Не се бъзикам. Сръбските ни съседи се славят с остър и цветист хумор Е, та те проявиха тази особеност на своята националност в социалните мрежи и you tube в коментарите по тази тема.
  • 29 тръц тръц

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "ТтТ":

    Шием фесове по мярка. Ама ти сигурно си имаш вече.

    Коментиран от #38

  • 30 Румяна Костова

    13 8 Отговор

    До коментар #21 от "Main Fürher":

    Племето славяни не е съществувало, но пък ние, българите, сърби, хървати, словаци, поляци, чехи, словенци, говорим на славянски език. Чудна работа!!!

    Коментиран от #66

  • 31 Sms System

    14 4 Отговор
    Там е бъдещето.Повтаря се сценария от социализма.железни стени огради , граници Държавна сигурност- не казвам нищо лошо за нея имаше държава имаше и инструменти. Но крайният резултат е плачевен от един военен блок отидохе в противоположният.Извод за мен не трябва да има политическо икономическо и военно противопоставяне на планетата.Всички на тази земя сме длъжни да я запазиме в най добрият си за живот вид.Всеки има право да получи най добри условия за живот.Наше задължение е да се борим за това да има лечение за всички болести и дълголетие с минимален негативен отпечатък върху нашият общ дом.Да се спре с превръщането на медицината в печатница на пари и извор на страдание.Дано някога дойде денят в който хората няма да знаят какво е гробище.Пожелавам го на всички.
  • 32 някой

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Чети коментар 11,човека много точно го е писал,ти малоумен ли си
  • 33 Циганин

    18 3 Отговор
    Леле много хора са за бой вече, какво е тов лицемерие не знам. Искат да спрат Русия на изток а междувременно единодушно застават зад северен поток. Как ми е писнало от еврогейската демагогия.
  • 34 Грух

    3 8 Отговор
    Стайков е педераст и се ебе с руснаци и китайци.
  • 35 Румяна Костова

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "ТтТ":

    Дано емигрантите не изпълнят основната си задача защо са нужни на Европа, че тогава тежко и горко ни, на всички европейци.От трибуната на ООН прозвуча преди време призив за намаление на потреблението,а не увеличение. Африка и Индия няма какво да подготвят психически за това, че идват по-тежки икономически времена, те и сега не живеят много весело. Това се отнася по-скоро за нас, европейците и американците С въвеждането на цифровизацията много обикновенни хора ще станат излишни Трябва по някакъв начин да се редуцира техния брой, за да не се изплащат социални помощи. Една война между мюсюлмани и европейци в Европа ще свърши добра работа в този процес После идва военно положение и обрязване на повечето социални придобивки. Дано това се окаже само поредната теория на конспирацията, а не действителност след 15-20 години!

    Коментиран от #37

  • 36 извод

    9 1 Отговор
    Никога не давай нищо без бой. Взеха източна европа даром а бранят със зъби и нокти всяка паланка.
  • 37 ТтТ

    3 8 Отговор

    До коментар #35 от "Румяна Костова":

    Нали точно ей такива като теб реват, че България и Европа намалява жизнения си показател? Още не казала хоп, а скача !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ТтТ

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Ааа, а ти щот си падаш по работата???Това, че ЕС е повече като население от САЩ е нещо г-н всеЗнайко!

    Коментиран от #47

  • 40 чичо

    10 3 Отговор
    ВИНАГИ ПОЛИТИЦИТЕ СА СТОЯЛИ ЗАД БРАТОУБИЙСТВЕНАТА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА,СЕГА ОТНОВО ГЛЕДАТ ДА Я РАЗПАЛЯТ ЗА ДА ВСЯВАТ СТРАХ И УЖАС СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО НА БАЛКАНИТЕ !!!!
  • 41 Мнение

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Проблема им е да не вземат тези страни,.които все още на са в ЕС да дръпнат икономически и да видят че от ЕС няма смисъл. А и друго си е да са бедни и прости и да се контролират по-лесно.
  • 42 Bubbles

    12 2 Отговор
    Е разпосъха Югославия през 90-те, ся пак ще я събират...
    ...само дето ако турят и албанците вътре ще се изтрепят едни други.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бслканец

    15 2 Отговор
    Никскъв шанс няма такъв съюз. Китсй и Русия вече инвестират и стрият на балканите без пропаднала Бг а Сърбия никога няма да влезе в съюз със собствената си територия Косово населена с американизирани ислямски терористи търговци на дрога и човешки органи.
  • 45 Вагабонто

    17 3 Отговор
    Стратегията е следната: Ще работим повече от китайците, ще получаваме по-малко от руснаците и ще целуваме задниците на по-богатите европейски държави. Стига толкоз стратегии, че останахме без гащи бре!
  • 46 Дзен

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госта":

    Макрон и Меркел са бити карти ! Това е манипулативна "новина"!
  • 47 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "ТтТ":

    Страшни доводи извади! Само това ли успя да "измътиш"?!
  • 48 КОНСТАНТИНОВ

    14 6 Отговор
    НИКОИ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ДВЕТЕ ВЕЛИКИ ДЪРЖАВИ.ДОБРЕ ЧЕ НЕ СА АГРЕСИВНИ КАТО КРАВАРИТЕ
  • 49 България ЕС Нато

    5 10 Отговор
    Комунистическите режими дружно ще се хванат за опашките
  • 50 None

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Всичко е свързано бе умник! Преди да започне бонбардирането трябва да се намери повод и службите на САЩ и нейните съюзници го направиха! Какво си мислиш че се случи тук по времето на изселването на мюсюлмани ни към Турция. Да не си мисли че всичко е било случайно! Случайни неща няма. За икономиките на западните държави като ФРГ, Франция,Англия и т. н. беше необходимо ние да сме в изолация и санкции както и размирици за да падне нашият строй и те да ни колонизират и ограбят ресурсите и добре класифицираната работна ръка! При нас фалита започна много по рано от 1989г. но се усети именно с изселването на близо половин милион мюсюлмани които работиха във всички сфери и бяха необходими както за селското стопанство така и за останалата част от икономиката. Югославия беше много по развита икономически от нас и пречеше на запада затова и им се случиха тези неща от размириците до бомбардирането.
  • 51 мислещ

    6 1 Отговор
    Еврапа е разклатена от вътре и вън времето назад не се връща допуснатата грешка не може да се поправи хората и са материалисти те нямат душевна нагласа целта им е една заблуда че всички можем да сме милионери.
  • 52 Савата

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "ТтТ":

    За три поколения колко се претопиха алжирците във Франция? А...!?

    Коментиран от #54

  • 53 Патил

    6 3 Отговор
    Очаквайте неприятности с две думи.
  • 54 ТтТ

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Савата":

    25%
  • 55 Тисъна

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Абсолютно си прав!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Спиране

    5 1 Отговор
    Има в необозримо бъдеще, намерение да спре. Но може и да спре някого си на "куково лято"!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Емо Гаврилов

    5 1 Отговор
    Естественият враг(икономически!) на ЕС е САЩ,а не Русия и Китай!Балкански съюз няма да има никога!Погледнете историята и ще е ясно,че не можем да се обединиме на Балканите,пък и няма да ни позволят точно Германия,Франция и подобни!
  • 60 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "бомбаНдировчик":

    Така се е правилно било някога когато е ставало въпрос за артилерия /бомбарда/ Сега термина не актуален Бомбандираме е по реален термин
  • 61 Ха ха

    1 1 Отговор
    На Боце началниците май пак го пуснаха по пързаката
  • 62 Нашия

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Какво можем да направим ние, освен да не ги толериаме!
  • 63 Нашия

    0 1 Отговор
    Идват, приспособяват се с цел да да оцелеят, и не разбират че няма да им се получи.
  • 64 Шваба

    2 2 Отговор
    А знаете ли колко милиона руснаци има в Германия. Тия статии са кретенизми. Германия е превзета.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Знам знам🙄

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Румяна Костова":

    Не Руми ние всички говорим на БЪЛГАРСКИ. И пишем на БЪЛГАРИЦА не на Кирилица. Ама нали тогава някои велики сили ще трябва да се откажат от основите на имперските си амбиции. А и как цяла Европа имаща ни за някакви варвари на дребни кончета, ще си признае че дължи културата и религията си на България. 1000 години ни трият пренаписват изопачавят а в последно време най нагло крадът историята ни
  • 67 Бони

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "ТтТ":

    Как се правят нещата.както в България ги правим ли?
  • 68 Бони

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госта":

    Това не беше ли Югославия този саюз.те май и хитлеровата идеология ще събудят.ама що не.като си докараха работливи имигранти
  • 69 М Илиев

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ачо":

    Като ти чета словоблудството и се чудя : Стигнал си до "каменната ера" в познанията си ( квото и да значи каменна ера) , ми да беше попрочел и малко по нататък де.. Да придобиеш представа за мястото и ролята на Европа в историята на човечеството. Може пък да ти се проясни малко картинката.
  • 70 М Илиев

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ачо":

    Като ти чета словоблудството и се чудя : Стигнал си до "каменната ера" в познанията си ( квото и да значи каменна ера) , ми да беше попрочел и малко по нататък де.. Да придобиеш представа за мястото и ролята на Европа в историята на човечеството. Може пък да ти се проясни малко картинката.
  • 71 Григор Колев

    0 0 Отговор
    Супер идея, ама няма кой да го допусне, начело с Германи, Франция и Великобритания.
    За Русия незнам, тя си има силни позиции на Бълканите, а Китай е далече.
    Но съюз на почти 100 милиона души си е директна заплаха към великите в ЕС
  • 72 Григор Колев

    0 0 Отговор
    Няма да направят такова нещо, по скоро ще ни скарат и ще ни вкарат във война.
    Ако сме в съюз може да решим да не слушаме. А Западна Европа най-много от това я е страх.
    Какво ще стане ако Източна Европа спре да слуша, каквито сме вироглави по природа и какво не обичаме писаните закони
Новини по държави: