17 Юни, 2019 08:30 2 123 12

Ядрените сили модернизират арсеналите

  • ядрен арсенал-
  • атомна бомба-
  • студена война-
  • международeн институт за изследвания на мира

Около 2000 атомни бойни глави са поддържани във висока степен на готовност

Ядрените сили модернизират арсеналите - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Световните ядрени сили продължават да модернизират и да развиват ядрените си арсенали, но има малък спад на броя на ядрените бойни глави, съобщи Международният институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ).

Глобално ядрените бойни глави са наброявали 13 865 в началото на годината, с 600 по-малко от началото на 2018 г., сочат данни в годишния доклад на СИПРИ, цитиран от ДПА. Това включва годните бойни глави, държани в складове или готови за демонтиране.

"По наши оценки общият брой на ядрените оръжия намалява, но всички държави, притежаващи ядрени оръжия, или ги модернизират, или са обявили планове за модернизация", каза изследователят от СИПРИ Шанън Кайл.

Девет държави притежават ядрени оръжия: Великобритания, Израел, Индия, Китай, Пакистан, Русия, Северна Корея, Съединените щати и Франция.

"Ясно е, че ядрените оръжия остават централен елемент във военните им стратегии и доктрини за национална сигурност. Ядрените оръжия не са загубили значението си за националната сигурност", добави той.

Около 2000 ядрени бойни глави са поддържани във висока степен на готовност, посочи СИПРИ.
САЩ и Русия - най-големите ядрени сили, притежават над 90 процента от ядрените арсенали в света. В началото на годината САЩ са имали 6185 ядрени бойни глави, а Русия - 6500. И двете страни са намалили запасите си в изпълнение на двустранния Договор за намаляване на ядрените оръжия от 2010 г., известен като Нов СТАРТ (New Start). Съкращенията засегнаха остарели бойни глави от Студената война, но темпът на съкращаване се забавя в сравнение с преди 10 години, добавя СИПРИ.

И САЩ, и Русия, както и другите ядрени държави модернизират арсеналите си. Те или изпълняват, или планират програми за разработване на нови ракети и самолетни системи за пренасяне на ядрено оръжие, както и заводи за производство на ядрени оръжия.

Ядрените сили модернизират арсеналите

Индия и Пакистан продължават да увеличават ядрените си арсенали и може значително да ги разширят в следващите 10-15 години. Индия има между 130 и 140 ядрени бойни глави, а Пакистан - между 150 и 160, което е леко увеличение в сравнение с 2018 г.

Докладът на СИПРИ се основава на официални източници, включително на правителствата на САЩ и Великобритания, които дават относително прозрачна информация за ядрените си арсенали.

Великобритания има около 200 ядрени бойни глави, Франция - 300, Китай - 290. Арсеналът на Израел разполага с 80-90 ядрени бойни глави. Северна Корея има може би между 20 и 30, но информацията за нея е много ограничена.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    6 4 Отговор
    С 6000 глави като паднат където трябва,ще се сдобием с най-голямото огледало на земята.

    Коментиран от #3

  • 2 Монгола

    2 3 Отговор
    Само главите са във висока степен на бойна готовност а тялото (ракетата) спии спиии!!
  • 3 Бесен Язовец

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    А само да не се откри гледка чак до Япония от западното крайбрежие на Европа!!!

    Коментиран от #9

  • 4 Хитлер

    3 2 Отговор
    И като унищожат врага си и победят какво ще ядат? Но спокойно Ванга е казала че трета световна ще има но не и в близкото бъдеще.Утешава ме факта че няма да съм жив да преживея тази катастрофа.

    Коментиран от #5

  • 5 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хитлер":

    Ти нали живееш в пещерите на Антарктика,след като се пресели от Аржентина?
  • 6 Иван

    4 1 Отговор
    Израел има,ама не влиза в групата. Отвращения.
  • 7 Иван

    4 0 Отговор
    Содом и Гомор повече информация ли дава от Северна Корея?
  • 8 Българското ЦРУ Гестапо СС ДС ФБР

    4 8 Отговор
    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение - куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че връщането на социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание на тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване и безплатни помощници за гледането им, и придвижването им, мечтата е единственото което им остава, в малко оставащите им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии
  • 9 СссереМ

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Трудна работа е това,още от 80-те години на миналия век САЩ имат система на предупреждение и възпиране на подобни мечти на самоварите,а какво имат сега може само да гадаем,ДАРПА не спи а и в РИА Новости нищо не казват.
  • 10 Behemoth

    4 1 Отговор
    Защото какъв е смисълът от свят в който Русия не съществува..... хахахххххх...
  • 11 а са гръмнали

    2 0 Отговор
    а е станало всичко шише-джам.
  • 12 ДОКО

    0 0 Отговор
    ГОЛЕМИ ЗАЛЕЖИ ОТ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ ИМА И В БАНКЯ..
Новини по държави: