Last news in Fakti

26 Юни, 2019 15:12 3 644 6

Пълна чистка на върха в Киев

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • петро порошенко-
  • киев-
  • юлия тимошенко

Партията на украинския президент продължава да води в анкета преди изборите на 21 юли 

Пълна чистка на върха в Киев - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентската партия в Украйна продължава да води според резултатите от проучване на общественото мнение преди парламентарните избори на 21 юли, съобщи Ройтерс.

Анкетата на изследователската група "Рейтинг", извършена от 20 до 24 юни, констатира, че партията "Слуга на народа", основана от президента Володимир Зеленски, има подкрепата на 37,3 на сто от хората, заявили, че ще гласуват. В предишната анкета на "Рейтинг" (8-12 юни) тази партия получи 36,9%.

В отиващия си парламент, разпуснат от Зеленски след убедителната му победа на президентските избори през април, "Слуга на народа" няма представители. Досега във Върховната рада мнозинство имаха съюзниците на бившия президент Петро Порошенко.

Според "Рейтинг" на второ място се класира проруската "Опозиционна платформа" с 9,9 процента, следвана с резултат 6,9 пункта от нова партия - "Глас", - основана от рок певеца Святослав Вакарчук. Движението "Европейска солидарност" на експрезидента Порошенко може да разчита на 5,9 на сто от гласовете, а партията "Отечество" на експремиера Юлия Тимошенко заема четвъртото място с 5,8%. Тъй като тези две партии надхвърлят 5-процентния праг за влизане във Върховната рада, те запазват шансовете си да пратят депутати в парламента.

Пълна чистка на върха в Киев

Анкетата на "Рейтинг" е обхванала 2000 гласоподаватели от всички области на бившата съветска република, но без анексирания Крим. Половината от мандатите в 450-местния парламент на Украйна се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоганя

    7 2 Отговор
    Чисти!
  • 2 Гошо

    8 0 Отговор
    А така на другите избори други слуги на народа ще се появят та да изчистят днешните

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Може , ама до тогава русконадупените съвсем ще са натирени от Украйна , а спонсорите им от Кремъл няма да имат пари за хляб , да не говорим за разни измекяри в Украйна !!
  • 4 Румяна Костова

    2 1 Отговор
    Партията на певеца Вакарчук е най-забавна. Тя се явява сателит на порошенковската партия. По време на агитацията за втория тур на изборите за президент Вакарчук открито агитирал
    ше за Порошенко След загубата му, певецът тотално отрича симпатиите си към бившия президент. Разбира, се певецът е против корупцията (те всички преди да дойдат на власт са активни бирци против нея). Още той иска да предложи самите депутати да приемат закон да нямат право да бъдат в парламента повече от два мандата!!! В същото време, обаче значителна част от персоните в неговата листа имат вече два мандата. Толкова за този смешник.
  • 5 Румяна Костова

    3 1 Отговор
    Върхушката на партията,, Слуга на народа " активно се придвижва на агитационните си мероприятия на велосипеди,за да демонстрира близостта си към народа. Да оставим на страна факта, че велосипедите им са по-скъпи от автомобилите, които карат по-голяма част от украинците.
  • 6 Народа на слугата на сорос

    1 0 Отговор
    ще му дойде акъла в главата и след макс. 2 години партията на палячото ще има рейтин 5.5%
Новини по държави: