Last news in Fakti

1 Юли, 2019 22:00 23 193 94

Какво може руската противоракетна система С-400?

  • с-400-
  • система-
  • ракети-
  • русия-
  • турция-
  • сащ-
  • нато

Защо това руско оръжие е толкова специално?

Какво може руската противоракетна система С-400? - 1
Снимка: Shutterstock

Турция явно ще стане първата и единствена членка на НАТО, която ще се сдобие с модерната руска противоракетна система С-400. И то съвсем скоро - вероятно още през юли. Изглежда, че не е имало голяма полза от призивите на американското правителство за отмяна на сделката с Русия, чиято стойност възлиза на 2,5 милиарда долара. Във Вашингтон се опасяват, че чрез своите оръжейни системи Москва би могла да шпионира НАТО. Затова американците заплашват, че няма да доставят на Турция обещаните американски изтребители F-35.

С-400 е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие. Това е най-мощният модел от поредицата противоракетни системи, разработени след Втората световна война в СССР и модернизирани по-късно в Русия. Числото 400 символизира максималния обхват в километри. Според Министерството на отбраната в Москва, С-400 трябва да бъде гръбнакът на руската противовъздушна отбрана. Системата е пусната в експлоатация през 2007 година. Оттогава все повече военни части биват оборудвани с нея - включително на анексирания полуостров Крим, както и на руския ексклав на Балтийско море Калининград.

Предимствата на С-400

Комплексът С-400 включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Производител е държавният оръжеен концерн "Алмаз-Антей", който попада в списъка със санкции, наложени от ЕС и САЩ заради действията на Русия срещу Украйна. С-400 е способна да унищожава разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число и "невидими" самолети, разработени по технологията "Стелт"), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, както и безпилотни самолети на височини до 27 километра. Руските медии твърдят, че руската противоракетна система е по-добра от тази на САЩ или Франция.

"Докато Западът произвежда по-добри самолети, руснаците винаги са били лидери в ракетната технология", потвърждава Ричард Конъли от университета в Бирмингам, Великобритания. Според него важно предимство е и цената: "С-400 е два пъти по-евтина от американската система "Patriot"", казва Конъли.

Зад покупката на тази противоракетна система обаче биха могли да се крият и политически причини. Самият факт, че С-400 е специално проектирана за действие срещу американски оръжия, би могъл да бъде привлекателен за Турция, смята британският експерт. Според московския военен експерт Александер Голц, закупуването на С-400 е чисто политическо решение. "Турция няма врагове, от които да трябва да се защитава със С-400. Това е сигнал, оправен към САЩ и другите, че Анкара упражнява независима отбранителна политика", казва Голц.

Турция ще бъде втората страна след Китай, снабдена със отбранителни системи от вида С-400. И Индия вече е подписала договор за 5,5 милиарда долара и очаква своята доставка. Някои страни от Персийския залив също проявяват интерес.

И все пак: С-400 има и своите недостатъци, казват експерти. "Системата никога не е била тествана в истинска военна ситуация", изтъква Сиймон Веземан от Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI. "Единствената противовъздушна система, изпробвана в битка, беше американската "Patriot" по време на войната в Персийския залив през 1991 година."

Русия вече е разположила отбранителната си система в Сирия, за да защитава тамошните си бази. "С-400 можеше да демонстрира способностите си при американския удар над Сирия с крилатите ракети "Tomahawk" през 2018 година, но руското ръководство беше достатъчно разумно да не я използва", обяснява Александер Голц.

Една от особеностите на С-400 е, че тя може да се използва самостоятелно. Именно това позволява на Турция да използва руското оръжие извън мрежата на НАТО. Остава въпросът как Турция ще защити своята С-400 от въздушни нападения. В Русия това се случва с помощта на модерна система за противовъздушна отбрана на къси разстояния. Дали Турция ще закупи и тази система от Русия? Засега не е ясно. Знае се обаче, че Москва е изразила желание да продава и други оръжия на Анкара.

Идва ред и на С-500

Турция от своя страна се надява на технологичен обмен. Някои части за С-400 трябва да се произвеждат в Турция. "Но това е по-скоро символично участие - няколко винта, не повече", казва Александер Голц. Според непотвърдени съобщения в руските медии, Москва е отказала да даде достъп на Турция до електронни настройки, като например софтуера, програмиран да разграничава "приятел" от "враг".

Докато Русия оборудва собствената си армия със С-400, тя вече работи усилено върху следващия модел противоракетна система. Той трябва да се нарича С-500 "Прометей" и се очаква да влезе в експлоатация през 2020 година. Новата система трябва да бъде с още по-голям обсег на действие и да е способна да унищожава дори ниско летящи сателити.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Шиле

    36 32 Отговор
    Седя си в къщи и си хапвам истудена салата! И чакам , кога УБорката Попов ще се изходи по въпроса! Ей така, забавно е!

    Коментиран от #13

  • 3 Бесен Язовец

    17 86 Отговор
    Нищо не може, Дойче Веле лъжат, това не аз го казвам, руските подлоги постоянно тук го твърдят !
  • 4 Турция

    73 26 Отговор
    Ердоган за един ден се срещна със Путин и Тръмп и мн. др. Утре отива в Китай! Каква световна политика върти Ердоган, и крайна сметка винаги поставя Турция на първо място и извлича максималното от всички!

    Коментиран от #24

  • 5 Иван

    135 22 Отговор
    Докато Турция претендира за 120 изтребителя Ф-35 от САЩ и C-400 от Русия, България си остава най- бедната и корупирана държава в ЕС.

    Коментиран от #89

  • 6 Borislav Popov

    22 80 Отговор
    Хе,хе,хе, видяхме ги днес от заранка какво могат, сирийците са я изстряляли в посока Израел, а тя горката ракетка паднала в Кипър !

    Коментиран от #9, #51, #65

  • 7 125 000

    28 25 Отговор
    Айде, Ердоган , след C-400 и C-500 Прометей чакаме в Турция!
  • 8 Скинхедс

    24 38 Отговор
    Еми заминавай си в твоята Труция и престани да ни занимаваш и да се фущкаш че си купил ракети С400, да не ти ги завра в.... преди да стигнеш границата...

    Коментиран от #30

  • 9 999

    48 17 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Така казваш, защото сега Турция я купи, ако беше България да вземе C-400, роман щеше да пишеш колко са хубави ракетите.

    Коментиран от #18, #46

  • 10 Гост

    26 39 Отговор

    До коментар #1 от "Скинхедс":

    Сядай си на миризливия пърдялник да не заиграе османския шамар зад врата ти
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гнусна Соросня

    55 28 Отговор
    Краварите треперят,скоро ше ядът дървото на Руската военна мощ! Треперете, Русия и Китай ще ви смажат някой ден за ужас на Сороснята
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 факти

    25 63 Отговор
    Нищо неможе системата на пияницата от москва ??
    Изрел всеки ден влиза във въздушното просранство на сирия ,а те имат системи с-300 и 400.И още не се свали ли самолет.Просия жалко и гнусно нещо.България завинаги в НАТО и ЕС

    Коментиран от #66

  • 15 реалиста

    16 31 Отговор
    поне половината части са американски и китайски
  • 16 Скинхедс

    18 35 Отговор
    До коментар номер 7 - Цигани, комплексари, които сте отритнати от българското общество и избивате комплекси за малоценност, като за плашвате България с някакви тръби дето хвърлят лайна нагоре, но забравяте че можете да бъдете смачкани тУк на българска земя и нито Русия нито Турция ще ви спасят знаете го вече от опит....И кво сега плашите ли ни с тия С400??? ДА НЕ ЗАИГРАЯТ РОКЕРИТЕ И СКИНАРИТЕ С БУХАЛКИТЕ И ВЕРИГИТЕ, ЧЕ С ТИЯ ИЗМИСЛЕНИ ОТ САЙТА ФАКТИ С400-500, ЩЕ СЕ УМЕШАТЕ КАТО ПИЛЕТА У КАЛЧИЩА??? И РУСКОТО ПОСОЛСТВО НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ. Ще сатнете само на ракети, противоракети и лайна ще хвърчат на всички страни от откоси от калашници.....

    Коментиран от #33

  • 17 Няй важното

    27 8 Отговор
    Вдига самочивствието на форумните турчеещи се тролове!
  • 18 Borislav Popov

    13 30 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    Амииии, неща да ги видя, дет руснаците имат един лаф - Даром не нужна, а вие амуджите, взехте, че и пари им дадохте на това отгоре за тия прехвалени боклуци !! Е, и како ще правите с тях сега ? Ще си ги наврете у дупиту и ще викате, виж те ни кви сме велики баламурници.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Скинхедс

    17 25 Отговор
    До коментар 10 - Сядай си на еврейския задник /нали знаете че турците сте едно от 12-те еврейски племена/, че концлагерите и газовите камери стоят непокътнати, да не станеш набързо на сапун за пране на жена ти айшето
  • 21 Анти милиционер

    4 13 Отговор
    Както е видно в т.нар. "израел" - нищо не може. Милиционери.
  • 22 Turkiye

    18 18 Отговор
    Да е жив и здрав Бай Ердо, и да въоражава така силно Турция!
  • 23 Бесен Язовец

    34 15 Отговор
    На краварите им се изплъзнаха 2,5 миларда $ под носа, не можаха да си пробутат скрабта и сега ще залежава по складовете! С400 нсй модерната сустема за ПВО на тази Планета, а грманите да коментират как им падат от небето самолетите не да се занимават с руския. Х.....!

    Коментиран от #27, #35

  • 24 Големия хур

    15 24 Отговор

    До коментар #4 от "Турция":

    Да де то се вижда по курса на лирата, руска измет

    Коментиран от #29, #34, #38

  • 25 Симбат

    25 13 Отговор
    Агата е велик стратег и не дава алчна соросня да го минава с вехта технология като някои други балканци на Север.
  • 26 Гнусна русофилня

    12 33 Отговор

    До коментар #19 от "Гнусна Соросня":

    Не знам аз за сороснята, ала вие русофилнята сте такива гадни предатели и родоотстпници, че скоро всите ще ви натоварим в товарни вагони и ще ви изпратим в Сибир да събирате кедрови орехи.
  • 27 125 000

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен Язовец":

    Ето го зенитно-ракетенят комплекс C-400 на Турция - https://m.youtube.com/watch?v=95aOa3g1GJc
  • 28 Анти милиционер

    12 7 Отговор
    Миналия месец пускахте по една статия за тези бурии дневно. Напоследък ги увеличихте до 3 дневно. Много важна тема.
  • 29 Мехмед

    16 9 Отговор

    До коментар #24 от "Големия хур":

    Ти не гледай лирата, а лева, който го държи валутния борд!
  • 30 Утайник надрусан,

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Скинхедс":

    мълчи за да не ядеш шамарите, че на юмрук няма да устискаш.
  • 31 Ройтерс

    36 12 Отговор
    Англетата се оплакват че техните Пейтриът в Кипър не са засекли старата съветска ракета от преди 60 години с200 ,и само късмета ги е спасил че ракетата не е паднала в тяхната база,, падишаха знае какво да купува, боклуци не ще

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Turcina

    5 14 Отговор

    До коментар #16 от "Скинхедс":

    Sofiya ne e bulgaristan pic svikvay vece.
  • 34 Турция

    14 14 Отговор

    До коментар #24 от "Големия хур":

    Лирата ще се оправи рано или късно, на срещата на Г-20 в Япония Тръмп и Ердоган едв не се целунаха, ако Турция се размине със санкциите на САЩ, да вземе Турция C-400 и после малко да поотихнат нещата и лирата ще се оправи, ама кажи нещо за българската армия с какви ракети разполага?? Или викаш българската армия са като извънземните - не съществуват!
  • 35 Еl comandante

    8 9 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен Язовец":

    Сус ма ебана мангя.ХЯХЯХЯ!!!
  • 36 BBC

    9 6 Отговор

    До коментар #31 от "Ройтерс":

    Товаце бокежката с С400 в Турция стават уязвими всички в региона няма да могат да атакуват Турция вбъдеще!
  • 37 Ердоган

    10 20 Отговор
    Ердоган днеска е с Путин, утре е с Тръмп, и от двамата извлича максималното за Турция! Жив и здрав да си Ердоган - не, все така да правиш Турция велика.
  • 38 руснака

    9 8 Отговор

    До коментар #24 от "Големия хур":

    руското ми курче в твоето павурче
  • 39 Бесен Язовец

    27 6 Отговор
    1500 пъти им се каза че турците ще куоят С400 и 2 седмици префи достваката соросите от DW още се съмняват! Са такива лумпени немците и логично губят две световни войни!

    Коментиран от #40

  • 40 Ники

    11 10 Отговор

    До коментар #39 от "Бесен Язовец":

    Ти остай, че ще вземат C-400, но вече официално се заговори и за съвместно производство, дори Ердоган с половин уста намеква, и за C-500 Прометей, че изживява желание да го купи. Като гледах срещата межди Ердоган и Тръмп на Г-20 в Япония, вече си и мисля, че Турция ще вземе и 120 - те броя Ф-35 рано или късно...

    Коментиран от #41

  • 41 Турска русалка

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ники":

    Ма направо не искаш ли да им кумуваш на сватбата на Ердоган и Тръмп?

    Коментиран от #44

  • 42 Груз 200

    13 24 Отговор
    Нищо не може хахах... Вчера израелците пак разбомбиха Сирия и даже една заблудена урбулешки изстреляна ракета С200 падна в окупираната турска зона на Кипър... На хартия и анимации може много хахаххх. Както и руските тенекии наречени самолети, които имат 0 победи срещу модерните американски самолети, независимо кой ги пилотира...

    Първият ракетен комплекс С-200 е доставен в Сирия през 1982 г. и тогава е бил най-новото и най-модерното, с което СССР разполага. Това се случва, след като Израел унищожава с удари от въздуха, всичките 22 "сирийски" ПВО батареи разположени в Ливан и западна Сирия с удари от въздуха, избивайки съветските им екипажи. Целият соц. лагер тогава настръхва, защото вижда как израелските самолети унищожават оръжията, предназначени да се борят с тях, без да им причини абсолютно никакви загуби! Като към това прибавим и тоталният разгром на "сирийската" авиация, част от която летяща с руски пилоти, пак без нито една израелска загуба, лъсва пълната несъстоятелност на съветското оръжие! Оказва се, че е абсолютно безполезно срещу западното. От тогава насам руснаците, колкото и да са нагли, все-пак не смеят да претендират, че оръжието им е адекватно на западното и им остава да плашат единствено с недоказалото се в бой ядрено оръжие. 9 години по-рано пък в Битката при Латакия беше доказано в реална битка между сирийски и най-модерните за онова време съветски кораби, пълната безпомощност на вторите при битка със западни кораби. За капак на всичк

    Коментиран от #62, #92

  • 43 444

    17 5 Отговор
    Ако американците позволят на Турция да получи руска система без санкции, тогава всеки в НАТО ще направи това, което иска и ще купи каквото си иска. Така че, скоро, нито НАТО няма да съществува, нито Америка. Ето защо американските чиновници, които ги разбират тези неща, няма да позволят на Тръмп да завърши глупостта, която е направил.
  • 44 Ники

    11 7 Отговор

    До коментар #41 от "Турска русалка":

    Защо пък не? Айде, Бойко или Радев да направят нещата, който прави Ердоган? Айде, Бойко или Радев да се срещнат с Путин и Тръмп в един ден? Айде, Бойко или Радев да правят такава световна политика както Ердоган? Кой ги знае, че дишат извън България.
  • 45 Scout for funn

    5 1 Отговор
    мале кви лумпени са немците верно ...що не разкажеш кви лумпени са по точно ма и две войни губят верно....разкажи още ...малко..моляте
  • 46 Бай Шиле

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    Ами той Борката Попов си платен трол, какво те учудва!? Той само си плюе, и затова му плащат! Няма статия, в която да се спомене РФ и той се активизира! Освен, ако не е , политика на редакцията! ДОБИЯТ И ЛОШИЯТ!

    Коментиран от #61

  • 47 Скинхедс

    12 21 Отговор
    Русофил, български турчин, българо-руски мелез = цигани, които си тананикат... ''фук, фук, фук, пълни гащи с лук, ние чакаме ракетите С400 тук, за да плашиме българите тук /в сайта/, ама нямааа, не ни ги доставят и това е... Лъжат ни вече 4-та година - фук, фук, фук, изсрахме се ний циганите руски, тук''....

    Коментиран от #48

  • 48 Бесен Язовец

    14 4 Отговор

    До коментар #47 от "Скинхедс":

    Мангало добре помниш песничката, изглежда доста са ти пяли в междучасието съочениците в ТВУто!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ехааа

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Скинхедс":

    голем си,копеуе!Ела ми с бухалката,да ти я заврем у дупето,че сереш по-лесно после
  • 51 айде бе

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    бавиш се-бай шиле питаше за теб
  • 52 Грух

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Скинхедс":

    Тихо, тихо, не викай, че ще те арестуват за глупост !
  • 53 Шаолина

    17 3 Отговор
    Вече 75 години след ВСВ са окупирани немците от САЩ и пак защитават интересите на окупатора.
  • 54 дявола

    11 7 Отговор
    Нека Американците си мислят че имат въоръжение смешковци
  • 55 523

    9 15 Отговор
    С400 неможе да види стелт.Само от 40км разстояние,което вече ще е късно

    Коментиран от #56

  • 56 Опа тролче

    7 5 Отговор

    До коментар #55 от "523":

    Хич не може, те по-старите могат и свалят Ф117, ти за тая се притесняваш!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 реалист

    4 4 Отговор
    Да го духа ЦРУ
  • 60 бай Даньо

    4 6 Отговор
    Докато турчулята тук на форум му се радват на "успехите" на Ердо Турция се превръща стабилно от субект на геополитиката в нейн обект и очаквам как руснаците докато ги потупват по рамото ще ги предадат на американците и еврейте... Русия е корумпирана и безпринципна държава , лашкана от интересите на управляващата я върхушка, руснаците предават всички в определнеи моменти, нас няколко пъти вече, скоро сърбе на върбе ще имат честа ... Честито турчалята, тая вашата безкритичност не е на добро, нашата българска самокритичност виж е откат в другата посока. Все пак по добре с ламаринка отзад отколкото като попа на границата с двата ... ха-ха
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Голда Меер

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "Груз 200":

    Като си толкова запознат , на кого принадлежат думите? - Израелската авиация е с пречупени криле. и по какъв повод са казани.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Скинхедс

    5 7 Отговор
    Могат да меткат ла.на праааааво нагоре, а турците да ги лапкат и да си плащат за това удоволствие. Хора тези противоракети свалят само руски самолети, на натовски не са пробвани още и само глупак може да ги купи, освен ако не иска с тях да сваля руските самолети на Асад и нашите руски потрошляци.Изстреляха от Сирия такива С400 към израелските F16 и те ги подминаха и удариха руски военнотранспортен ИЛ с 50 души войска и екипаж. Така че с тези противоракети С400-500 може да си плашите гаргите накацали по тях.Нас българите не можете да ни плашите с ла.номети и стига сте се фукали с тези С400.

    Коментиран от #67, #68

  • 65 Тъпото ми то..

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Браво бе трол..! Сирийците за твое неграмотно сведение нямат С-400...! Ама какво ли разбира свиня от кладенчова вода,нали...? Та и ти така..!
  • 66 Николай

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "факти":

    Глупости на търкалета. И ти разбираш от ПВО системи точно толкова колкото е казал колегата горе за онзи трол...! Поне като пишете прочетете нещо а не повтаряйте измислици от съмнителни сайтчета. С-400 не охранява Сирия,а само 2-те руски бази там. Сега виж ако толкова държиш да си точен и къде се намират в Сирия..! Израел си позволява да пуска насочващи се ракети въздух-земя само по позиции на иранските военни в Сирия защото от там чалмите им пускат ракети. И това е договорено от Натаняхо когато беше на червеното килимче при Путин в Русия. Ама невежи хора като теб,и оня другия явно не можете да го смелите с малкия си мозък..!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Тъпото ми то..

    7 2 Отговор

    До коментар #64 от "Скинхедс":

    Личи си колко си ми необразован мойто м,че..! Кой е изстрелял ракета на С-400 бе шайба...? Та сирийците когато удариха руския транспортен самолет нямаха дори С-300 тогава.! След този инцидент по вина на Израел,Русия достави С-300 за сирийската армия и ги върза в единна противовъздушна система с намиращите се С-400 в руските бази там. До тогава сирийците стреляха с ПВО -Бук,и С-175 които нямаха опознавателна система свой-чужд...! Аман от неграмотници пишешти простотий братче...!А за твое сведение в Сирия САЩ,се мъчеше по всячески да „провокира” руснаците да изстрелят ракета от С-400 за да могат да и запишат характеристиките...неща като време на реакция,скорост,параметри на полета,време до поразяването на целта...и все други важни за тях неща за да могат да си сглобят картинката с/у каква система евентуално ще се изправят с някой скъп самолет като златното им гюле Ф-35 . Но не им се даде възможност,нали.? Щото руснаците не са толкова глупави.
  • 69 Петър

    8 2 Отговор
    Чета...чета...и все простащини от книжни експерти или откровенни простаци не знаещи какво е ПВО система,но пишешти на воля простотий..! Аз в глупави спорове няма да влизам..! Но ми е любопитно оня пич дето пишеше под ник „Българин” къде изчезна...? Същия тоя образ уверено се хвалеше че ще се хване на бас с всеки за 500лв,че С-400 вобще няма да пристигне в Турция...! И аз още тогава му писах че приемам облога му,и му заявих че тия 500 лв,ще са ми най-лесно спечелените ми дори и от Евро-бет...ха...ха..! Та колкото минава времето нещо не му виждам ника нещо.? Пич спестяваш ли от закуски,и колко събра за моите 500лв,а.? Ако още не си ги събрал почвай да спестяваш и от тоалетна хартия ако искаш...! Да запомниш друг път да не се пъчиш толкова с просташки изцепки..!

    Коментиран от #84

  • 70 Хрониките на Евразия

    3 4 Отговор
    От коментарите човек може да разбере против кого се борят ушанките ..
    Против враговете на Турция , против враговете на Русия , против Сорос , Америка МИ-6, илюминати , рептилоиди— това е ясно ..
    Но за какво ?
    Каква ви е целта , какъв живот искате да имате след като победите всичките си врагове ?
    И какво бъдеще ще оставите на вашите деца и внуци след Победата ?
    Замислете се и отговорете !
    Ако , разбира се , не сте бавноразвиващи .
    За което и подозирам , защото само имбецил се бори , без да знае защо !

    Коментиран от #72, #81

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Знаещ

    4 6 Отговор
    Нищо!Нищо не могат.Същия боклук като всичко руско.Те горките в стрелковото оръжие изостават с десетилетия, тръгнали ракети да продават, а турските балъци им се връзват.Хахахаха
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Тъпчо

    1 1 Отговор
    Поинтересувайте се за зазработена израелска система, която унищожава С400. Освен това има американска система, при която от самолет или дрон се изстрелват няколко ракети откриващи локацията на С400, ангажират я да се активира, но преди това са предали координатите и С400 става уязвима. Нищо не е черно бяло. Надявайте се да не се случва, а не се карайте за глупости.

    Коментиран от #86

  • 77 Антикомунисt 1

    1 6 Отговор
    Ако беше Рейгън, Турция вече щеше да яде ракети C-400, a за 500 щеше да си смазва аналните части.
    Мъчително е да се гледа как парите не са оставили и 1% свободна зона – всичко се владее от тях. И Турция и Русия ще "огладнеят" за 1 година и ще се чудят накъде да хванат, ако имаше един сериозен политик. И фашизма и комунизма са резултат от липсата на лидери и от властта на пустите мангизи.

    Коментиран от #78

  • 78 Антиамериканец3

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "Антикомунисt 1":

    И какво щеше да направи Рейгън,начело на една държава затънала в дългове? Сега ситуацията е коренно различна от онези времена преди 40 години
  • 79 Клупак

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Скинхедс":

    Мечтаеш си да си рокер май а?
  • 80 Курис

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Ултрас":

    Ти си за лечение.
  • 81 Тото Кратуно

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Хрониките на Евразия":

    А за какво се борите вие и вашия Тръмп? За богатствата на другите народи е за това. Няма място на планетата където не се е опитал да завладее и плячкоса.
  • 82 Млад русофил с млада майка рускиня

    0 0 Отговор
    Сейчас мы получаем все меньше и меньше денег, и мне уже интересно, стоит ли ехать в лагерь дяди Сороса?
  • 83 А какво може българският левски

    1 0 Отговор
    Новакът в Регионална Лига Бавария (четвъртото ниво на футбола в Германия) Тюркгюджю-Атаспор (Мюнхен) направи за смях българския гранд Левски, побеждавайки го с 4:0 в контролна среща. Проверката се игра в Австрия, където и двата тима са на подготовка. Поражението бе трето поредно за "сините" в алпийската страна
  • 84 Той безхаберникът си е тука

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Петър":

    Ама пише под различни никове. Ту като реалист, ту като гост, знаеш ги тролските прийоми....

    Коментиран от #85

  • 85 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Той безхаберникът си е тука":

    Предполагам че е така,приятел...! Дори има още един ник със същия стил на писане ..! Ще заблуди баба си тоя сигурно,или си мисли че всички са по-тъпи от него тук..! Смешник..!

    Коментиран от #87

  • 86 Петър

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Тъпчо":

    Ами не,не си прав и ще ти кажа защо..! Израел никога не са унищожавали С-400 пак си в голяма грешка. От тук си правя извода че вобще не ти е ясно или не правиш разлика м/у С-400 и Панцер С-1 .И 2-те са ПВО системи с тази разлика че едната основно е проектирана да охранява другата. И е така защото Панцер С-1 е за малки и средни разстояния до 70-80км,и от 10м височина минимално,до 9-10км височина макс. Точно такава унищожиха Израел,защото системата е била с изчерпани ракети,и са я хванали в момент когато е потегляла за зареждане с нови боеприпаси. И за да не каже някой че си измислям нека изрови снимката където се вижда свалената „мачта” на радио-локатора и. Тоест не е била в „боен” режим. Не се заяждам пич,просто ти обяснявам за да го разбереш и да не пишеш глупости..!
  • 87 Не е само още един

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Петър":

    Но глупавият му начин на "мислене" си личи. Но все пак и той има нужда от прехрана, какво друго да прави хайванчето....
  • 88 гошо

    2 3 Отговор
    Видяхме в Сирия че освен за кюнци за печка чудо, за друго не стават :)
  • 89 Ванкааа

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Заради такива тапири като тебе сме най бедни.Да знаеш.
  • 90 ДОКО

    4 0 Отговор
    ОСВЕН ТОВА С-400 ПОРАЗЯВА ЗАПАДНИ ПАМПЕРСИ МНОГО ТОЧКО УЛУЧВА ГИ В КАФЯВАТА ТОЧКА..
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Истината

    0 0 Отговор
    Бай Ганю Турция е фактор! Само една могъща страна като Турция може да каже НЕ на сащ! Ердоган не е слуга като нашите политици и за това Русия иска добри отношения с него!
Новини по държави: