Last news in Fakti

4 Юли, 2019 15:06 1 782 19

В ЕС се губи географското равенство

  • ес-
  • равенство-
  • доналд туск

Доналд Туск призова ЕП да подкрепи Урсула фон дер Лайен

В ЕС се губи географското равенство - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова ЕП да одобри кандидатурата на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК, съобщи EU Observer.

Туск заяви, че е щастлив от факта, че жена ще заеме най-високия пост в ЕС. Според него обаче номинациите не свидетелстват за географаско равенство в Съюза.

„За първи път ние постигнахме равенство между половете на върховите позиции в ЕС. Европа не само говори за жените, а и избира жени.

Надявам се, че това ще вдъхнови Европейския парламент при взимането на решения. Виждаме обаче, че Източна Европа няма представители по висшите постове и това нарушава географския баланс“, заяви Туск.

Освен Урсула фон дер Лайен, за председател на Европейския съвет вече беше избран италианеца Давид Мария Сасоли, основен кандидат за председател на Европейския парламент е белгийския премиер Шарл Мишел, очаква се за шеф на ЕЦБ да бъде избрана французойката Кристин Лагард, а за основен преговарящ испанеца Жозел Борел.

Това значи, че всички висши постове са заети от представители на Западна Европа.

Според Туск ЕС може да е устойчив пред силните глобални играчи, само когато е обединен.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    16 3 Отговор
    СЛАВА НА РОССИЯ хяхяхя! ;)
  • 2 El texeran

    15 2 Отговор
    Урсула фон дер Лайен Лайен Лайен Лайен.... :)

    Коментиран от #12

  • 3 1234

    15 0 Отговор
    Колко по равни ставаме толко джендърията превзема този континент, а германия и франция стават по равни от другите
  • 4 чиче

    11 0 Отговор
    В ЕС е загубено не само не само географското равенство
  • 5 Българина

    13 2 Отговор
    Тъпите западняци вече разбират какво е било през социализма. Както и да гласуваш, накрая лай ното на тортата го слага някой партиен другар от никой не избиран често неизвестен. При соца едно беше хубаво, знаеше св целта на упражнението, ще изпълняваме петилетка, ще гоним шпиони, ще произведем х краставици или друго.. При глобализма няма цели, всичко се обяснява с пазарна логика по която на големите им е писано да стават по големи бедните по бедни и всичко това с усмивка и демократично, да не се усетиш за крайната цел. А тя е анти белия интелигентен човек в европа изобщо. Всички действия са в тази посока независимо кой ги предлага
  • 6 Bahti

    9 0 Отговор
    Жена да управлява Армия? А Гащите дигнаха ли си, и да избършат устенца.
  • 7 източна европа

    17 1 Отговор
    е победена територия от студената война и запада диктува правилата като победител към победен. Източна европа си запазва правото да плаща репарации на победилия запад: слаби икономики и армии, развитие на периферни производства обслужващи големите западни фирми (примерно да прави колани и чистачки за автомобилите, или на много седалки), евтино експлоатиране на природните богатства, да купува скъпо въоръжение без да оспорва цената, военни бази за да поемат отвретния удар, двойни стандарти при заплати и при цените и качеството на едни и същи стоки, да козирува на началниците и да кима одобрително и т.н. Демокрация Сър.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Снайперист

    6 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #13

  • 11 243

    8 0 Отговор
    НА БУНТ!!! Да изнесем всичките лапачи в Брюксел от ЕП - тая долна институция не трябва да съществува!

    Коментиран от #14

  • 12 Бесен Язовец

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "El texeran":

    Да бе, като оная вашта руска финансова министърка - Елвира Наебибулина, дет ва фърли на върбата, кът направи рублата от 1 към 30 спрямо долара, на 1 към 60 .
  • 13 Червен еврейски интернационал

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Снайперист":

    Истинския приятел на България...Ще го търсим и след сто години
  • 14 Bahti

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "243":

    Това е Корпоративен Интерес. Тия шибеци нямат никакво значение. Ма сме матрял де!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дориан

    8 0 Отговор
    После защо Туск не е уважаван в Полша. Онези са сбъркани по принцип, но този си е тотален изменник. Да изберем гинеколожка със съмнителна диплома? Заемала е три министерски поста за 15 години - семейна политика, социална политика и отбрана. Тези ресори нямат абсолютно нищо общо помежду си, още по-малко с образованието ѝ, но заради пустия феминизъм... Как действа това на младите хора? Гледат някакъв крокодил от години стои на високи постове в държавата просто защото е жена. Тотално да убиеш амбициите на някой млад и свеж човек. И Туск-чо си говори за еманципация на жени, равенство, права. Затова няма да ви харесват. Заформихте се една проядена бюрократична шайка от 55+ годишни с мислене от студената война, смучете пари, излизате и почвате с гръмките изказвания. Появят се нови сили от хора с различно от бюрократичното мислене и се почва - скептици, сепаратисти, популисти.
  • 17 Румяна Костова

    6 0 Отговор
    До къде ще се стигне, ако за висшите постове гледат да има равенство между половете, а не професиални критерии. Какво ще стане, ако останалите 30 джендърски пола претендират също за равенство и настояват на следващите избори да си имат свои представители сред управляващите ЕС?
  • 18 Ачо

    2 1 Отговор
    Тая баба е гинеколожка. Управлява армии, министерства, евросъюзчета, от всичко разбира. Просто няма по-добра, това е.
  • 19 Хаха

    0 0 Отговор
    До коментар 18, Ачо: Много си прав. Нека си припомним с коя част на женската анатомия работят гинеколозите и гинеколожките. Това обяснява напълно защо се е справяла (?) в такива иначе нелогични професионално и разнородни среди - работила пак със същата тази анатомична част на тези институции ... Което говори цели енциклопедии за тях.
Новини по държави: