6 Юли, 2019 09:20 3 515 10

Мелания Тръмп от дърво шокира света (СНИМКИ)

  • мелания тръмп-
  • севница-
  • брад доуни-
  • първа дама-
  • доналд тръмп

Скулптура на първата дама на САЩ край родния ѝ град предизвика противоречиви реакции

Дървена скулптура в естествен ръст на първата дама на САЩ Мелания Тръмп беше открита край родния ѝ град Севница в Югоизточна Словения, предаде Ройтерс.

Поръчана от работещия в Берлин американски артист Брад Доуни и издялана с моторна резачка от местния занаятчия Алеш Жупевц, статуята служи като допълнение към експозицията на Доуни в словенската столица, посветена на корените на Мелания в малката държава.

Ъгловатата непретенциозна фигура е издялана от дънера на живо липово дърво, чиято основа е оформена като висок постамент в поле край река Сава в село Рожно, на 8 километра от Севница, където Мелания е прекарала детството си.

Не е правен опит за постигане на прецизна прилика, дотолкова, че галерията в Любляна не е сигурна дали да приема статуята сериозно.

Въпреки че лицето на статуята е грубо издялано и не може да се познае, че това е Мелания, фигурата е с дреха, боядисана в светлосиньо, за да напомня мантото, с което г-жа Тръмп беше на церемонията по встъпването в длъжност на съпруга ѝ като президент.

Доуни каза, че е искал да "води диалог с политическата ситуация в страната си" и да изведе на преден план статута на Мелания като имигрантка, омъжила се за президент, който се закле да намали имиграцията.

Скулпторът, известен с артистичното име Макси, е връстник на г-жа Тръмп и е роден в същата болница като нея. В момента той се занимава главно с полагане на тръби.

"Нека си го кажем", заявява Макси във филмче, показвано като част от експозицията, "тя притежава половината Америка, а аз нямам нищо".

След тортата "Мелания", домашните пантофи "Бял дом" и президентските бургери това е поредна придобивка за родното място на Мелания Тръмп, която обаче предизвика противоречиви реакции на местно ниво.

Градчето Севница, което има 5000 жители, от три години се възползва от известността на Мелания и това стимулира и местните търговци да предлагат стоки, свързани с първата дама.

Въпреки че местата, свързани с Мелания Кнавс, са обективно ограничени - нейното училище и сградата, където е живяла, туристическите агенции не се колебаят да предлагат тематични обиколки.

Американският концептуален артист казва, че е искал чрез статуята на първата дама на САЩ и други произведения да изследва корените на 49-годишната Мелания Тръмп, която често е описвана като загадъчна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ториното

    8 1 Отговор
    Ибаси

    Коментиран от #3

  • 2 onq s konq

    8 2 Отговор
    Мноо ми аресва
  • 3 Borislav Popov

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ториното":

    Някой наш майстор дърворезбар от Трявна може да я направи, къде, къде по хубава.
  • 4 Николов

    4 0 Отговор
    Малко бие на кафяво, не е ли Мишел Обама?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТОЙ баща ТОЙ майка

    5 1 Отговор
    А дървена скулптура на нашата първа дама Бойка Борисова, кога ???

    Коментиран от #8

  • 7 Рашидов

    2 0 Отговор
    И аз мога да я извая с мойто длето.
  • 8 Вуте

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТОЙ баща ТОЙ майка":

    Нема толкова дебело дърво бате
  • 9 А бе

    1 2 Отговор
    Бих я онождал и дървена...
  • 10 Драйвър

    1 1 Отговор
    Приликата е УНИКАЛНА!Трябва да наемат автора да издяла една статуя и на простакеса Деса в родното и село,и тя като Мелания е глупачка,която е омъжена за откровен идиот който си мисли ,че от него нещо зависи в тази държава;)
Новини по държави: