Last news in Fakti

22 Юли, 2019 20:00 2 539 24

България е против приемане на мигранти директно от корабите

  • мигранти-
  • ес-
  • бежанци-
  • кораби-
  • българия-
  • прием-
  • екатерина захариева

Важно е да говорим с един глас по тази тема, изтъкна Захариева

България е против приемане на мигранти директно от корабите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов участваха в неформална среща на външните и вътрешните министри от ЕС и Шенген в Париж, посветена на актуалните проблеми на миграцията в Средиземноморието.

Срещата се организира по покана на френския външен и вътрешен министър - Жан-Ив льо Дриан и Кристоф Кастанер. Вицепремиерът Захариева посочи, че временните мерки не могат да предложат трайни решения и се застъпи за необходимостта от постоянен механизъм, който да обхваща както морските, така и сухопътните граници. Тя заяви, че приветства усилията и прагматичния подход на Финландското председателство на Съвета на ЕС в търсене в цялостно и устойчиво европейско решение. Тя изтъкна, че следва да продължат усилията за ефективно изпълнение на споразуменията за реадмисия с трети страни и договаряне на нови.

Ако искаме да предотвратим нелегалните влизания в ЕС е нужна усилена работа с всички страни по маршрута и то във всички области, каза още Захариева и изтъкна, че не бива да се поставя акцент само върху натиска в Централното Средиземноморие, но и да се обърне внимание на Източното Средиземноморие, където основният приток е от граждани на Афганистан, Ирак и Сирия. Ключов елемент е балансът между отговорност и солидарност или казано по друг начин справедливото споделяне на тежестите, каза Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

“Без наличието на един, постоянен и общо важащ за целия ЕС механизъм проблемът няма да се реши. Временните решения или коалиционните решения (на група ДЧ) могат да облекчат държавите на предна линия, но няма да решат в цялост проблема, пред който е изправен ЕС. Важно е да говорим с един глас и по тази тема и да отправи правилните послания”, изтъкна Захариева.

Министър Маринов заяви, че всички държави по маршрутите, държавите на дестинация, транзит и произход, са засегнати от миграцията и следва да поемат своите отговорности – както към хората, имащи нужда от закрила, така и към своите граждани. Като част от Източносредиземноморския маршрут България от години поема своята отговорност като държава на първа линия и гарантира високо ниво на сигурност на външната граница на Европейския съюз, каза той. Българският вътрешен министър акцентира върху сериозните финансови, технически и човешки ресурси, които страната ни влага за гарантиране на граничната сигурност, противодействие на нелегалната миграция, както и за недопускане възникването на нови маршрути и предотвратяване на вторични движения. Поддържането на необходимото ниво на политическо и професионално сътрудничество със съседните държави е гаранция за бърз обмен на информация и реализиране на съвместни действия при необходимост, приоритетно сред които е трайното разбиване на организираните престъпни групи за контрабанда на мигранти, посочи още вътрешният министър.

Министър Маринов увери делегатите, че България ще продължи максимално отговорно да противодейства на незаконната миграция както и досега. Българските министри ясно заявиха, че са против приемане на мигранти директно от корабите.

През 2018 г. са били регистрирани 150 000 случая на нелегални влизания в ЕС, което е спад с 25 % в сравнение с 2017 г. и най-ниското ниво от пет години. За първото полугодие на 2019 г. по море са влезли само около 32 000 нелегални мигранти. Най-много са регистрирани в Гърция – 13 600 (сходен брой спрямо същия период на 2018 г.) и Испания – 10 500 (намаление с 5 000). В резултат на сътрудничеството на Италия с либийските власти и новата политика на страната да не допуска в Италия спасени мигранти, пристиганията там са едва 2800 (спрямо 16500 през същия период на 2018 г.). В Централното Средиземноморие увеличение регистрира само Малта с 1200 случая (спрямо 235).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Луди хора

    5 12 Отговор
    Ще не ще ще приема😂😭щом получава от Европа пари и помощи нема как.Сике сике

    Коментиран от #8

  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    22 1 Отговор
    Аз съм за приемането на мигранти от корабите.... но на остров Белене.
  • 5 боцмана

    25 0 Отговор
    Не от корабите , ами изобщо не ни трябва тази паплач. Може да приемаме толкова от тях , колкото може да поеме капацитета на огромен крематориум , построен с европейски средства , и тогава ще станем най големия износител на сапун за пране.

    Коментиран от #6

  • 6 Хигиенист

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "боцмана":

    Ти пък - за пране... Бла! Ми то някои и тротоарите на улиците мият, там по-бързо ще се измирише...
  • 7 ****

    18 0 Отговор
    Тези наши боклуци пред нас говорят едно,а на вън говорят друго.На вън говорят това което е огодно на западните им дресьори.
  • 8 Халал да ти са;-)!!!

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Луди хора":

    По ТВОЯТА логика, ти, дето получаваш "пари и помощи" от един "филантроп" , трябва да си с предимство при приемането. Прочие," филантропът" ще е добре да ти хариже и "малко" вазелинец;-) ... Плюшени мечета дано вече ти е пратил.
  • 9 анова

    16 0 Отговор
    Вижте снимката сравнете индивидите на нея с маймуни и открийте разликите ЗОО ПАРК СИ ИМАМЕ С ОКОЛО 300 ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАЗЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ едва ли ни трябват още
  • 10 Patriot

    20 0 Отговор
    Какви бежанци са,те си искат в Европа на всичко готово!?Вече могат да се връщат обратно в държавите си,ама нещо не искат,май им хареса на аванта в Европа,която след 25-30 години ще е тяхна.

    Коментиран от #20

  • 11 Кой68

    16 1 Отговор
    Изобщо да не се приемат мигранти...STOP.STOP.Вижте ги как изглеждат:млади и здрави?Това че бягат от беднотия и война е само предлог..От къде имат няколко хиляди долара да си платят пътя до определена държава?
  • 12 гост

    15 0 Отговор
    Нашата..ръжда" е малко , та още ли да ръждясваме ?
  • 13 Луди хора

    0 16 Отговор
    Ние когато сме се преселили преди 1300 г.някой да ни е канил в Европа .Нееее.Същото което го говорите сега Еланите са го коментирали преди 1300 г.За това преглъщай и гълтай.А сапуна така и така идва внос от чужбина

    Коментиран от #14

  • 14 анова

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Луди хора":

    Да поканени сме от ВИЗАНТИЯ ДА ПАЗИМ СЕВЕРНИТЕ ПОДСТЪПИ КЪМ КОНСТАНТИНОПОЛ създаването на сегашна България е сепаративна зделка ЗЕМЯ СРЕЩУ ОХРАНА
  • 15 886

    13 0 Отговор
    Тез на снимката какви доказали се инженери, лекари и учители са, нямам думи даже!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 душа

    0 0 Отговор
    Хан Аспарух напразно ли е създал България за своите и за себе си ?
    През 681 година е откриването на територията и е била себе си .
    При българите явно всичко се оправя с бой, ликвидиране, убийства и т.н., а при други народи не е така .
    Нещо странично:
    През вековете фалшивите и истинските престъпници по света и у нас са ги убивали, изтезавали, оставяли са ги да гният някъде докато не издъхнат, ставали са бандити, осакатявали са ги..., а само едно нещо не са ги направили.
  • 18 моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Луди хора":

    Имигрантите не са добре дошли. Изчезнат ли от тук българите, континента ще се потопи, ще бъде създаден нов за да започне живота по правилен начин. Не може да мешиш народите и да смачкваш доброто вечно. Без значение кой си . Дисхармонията избива и води до дълбоки промени. Динозаврите бяха разкарани, за да се създадат условия за по-красиви, човечен, справедлив свят. Но щом повечето народи го удрят на животинско размножени е и преселения и неправди, дисбаланса от тях ще доведе до катаклизми промени. В момента полюсите на Земята са изместени от дисбаланса породен от повечето хора с животинско поведение. Това води и до топене на ледовете. Могат да се оправят, но за да има смисъл трябва да се махнат хората с животинско мислене от света, те рушат правилния порядък. Като се местят масово те заличават местни екосистеми. И за да се възстанови баланса трябва взрив. Така е в природата.
  • 19 анова

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Луди хора":

    Странно мислене вместо да се противопоставим казваме КАКВО ЛОШО ИМА тази позиция е меко казано безотговорна за това сме в такова положение
  • 20 Барчо

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Patriot":

    Това го говоря още от времето, когато унищожиха Ирак, а след това Либия. Това бяха тоталитарите, които задържаха камиларите и чалмите да тръгнат да превземат Европа. Имаше страхотно интервю на Кадафито няколко години преди да го гътнат. Точно това обясняваше и се радваше, че това е един от факторите за гарантираното му царуване там. Само че го обясняваше малко по-подробно да стане ясно и на неграмотниците. За съжаление обаче то не видя бял свят.
  • 21 Г.З.

    7 0 Отговор
    Истината е :ако си мюсюлманин нямаш място в Европа религията не ти го разрешава.
  • 22 Румяна Костова

    5 0 Отговор
    Тези по върховете на Европейските правителства докато се изпреветствуеат един друг и си говорят на своя птичи език(да ме извинят птиците), Европа съвсем ще загуби своя облик. Мюсюлманската инвазия още не е достигнала своя пик, сега е просто затишие пред буря. Имаме новия пакт на ООН за мигрантите. Да са им отворени пътищата и на всички граници трябва да им се спазват човешките права и да бъдат безпроблемно пропускани.Спасява ни само това че те, емигрантите, по-скоро биха се върнали в собствените си страни, отколкото да останат в България.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Няма как

    3 0 Отговор
    България получава пари от ЕС,за да храни и развъжда цигани ли бяха,роми ли и сега естествено е длъжна да се отблагодари подобаващо,като приеме и другите цигани.Танто за кукуригу