Last news in Fakti

25 Юли, 2019 16:30 2 770 18

"Турски поток" започва работа скоро

  • турция-
  • газ-
  • турски поток

Доставките може да започнат до края на годината

"Турски поток" започва работа скоро - 1
Снимка: Shutterstock

В Турция очакват „Турски поток“ да започне работа до края на годината, съобщи „Сабах“.

Вече са приключени 90% от всички строителни работи на терминала от турска страна в Къйъкьой. От там руският газ ще бъде прехвърлян през Черно море до Турция.

„Съоръженията по суша в Русия са на 99% са завършени. Двата тръбопровода, свързващи двата бряга, са напълно завършени. Строителството на офшорния сегмен от проекта беше завършен за рекордно кратко време. Това е забележително постижение за такъв предизвикателен проект“, заяви заместник – председателя на управителния съвет на „Газпром“ Олег Аксютин.

Проектът трябва да доставя газ за Турция и Европа. Отбелязва се, че той е пример за икономическото сътрудничество между Турция и Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам

    9 12 Отговор
    То хубаво до Турция, а после ...?

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 среднощен

    10 15 Отговор
    Това което не можаха да постигнат в Украйна американците, много по-лесно могат да постигнат в Турция, през "турски поток"..? Руски газ за Европа "комисиониран" през турско-американски дружества...? След това се включва и "катарския проект" и всички ще са доволни..? От Тел-Авив до Вашингтон - всички ще са доволни..!

    Коментиран от #14

  • 4 Хрониките на Евразия

    17 6 Отговор
    Според турските закони , газ и петрол влезли на турска територия , стават собственост на държавата .
    И кой ще бъде доставчика за Европа ?

    Коментиран от #5

  • 5 среднощен

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хрониките на Евразия":

    Именно..!? Въпросът е коя част от сегашната Турция ще го внася..? Европейската или Анадолската - защото и това го има в плановете на "Великите сили"..!!
  • 6 Гост

    14 2 Отговор
    После ще се наредите на опашка на турската граница. Не подценявайте турците, много са добри в покупко продажби за тяхна изгода
  • 7 Значи

    7 9 Отговор
    И така, процесът започнал със свалянето на руския боен самолет, Турция става напълно зависима от Русия, марионетка в ръцете на Путин.
  • 8 Хокотимо

    18 4 Отговор
    Турция и Русия партньори, а къде е България, а да, пред световната банка молеща за кредит за новите летящи трабантчета
  • 9 Дедо ви

    5 6 Отговор
    Сега ще видят руснаците кон боб яде ли. И европейците също. Турция ще почне яко изнудване на руснаците да намалят цената на газта. И същия този газ ще го препродават на Европа на много по-високи цени. Ще видите наглостта дали има граници, или няма.
  • 10 Aчо

    13 3 Отговор
    Тука имаше експерти, дето се заклеваха, че турски поток никога нямало да стане.

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Турчина

    7 1 Отговор
    България не можа да осъществи "Южен поток".САЩ имат един политолог,казва се Джордж Фридман и има негов коментар:" Трагедията на Балканите е,че са вечните губещи..."Най-тъжната истина за България е,че тя не е суверена държава.Повече от двадесет години тя е в условията на "валутен борд" и няма как да дойде наистина голям инвеститор от национално значение.Условията биха се поправили положително ако страната има стабилна валута или приемем "евро"-то,но това пак ще е дълъг процес.Дано идните поколения живеят по-добър живот!
  • 12 Амии

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "само питам":

    После до завода на Фолцваген,а пък ние ще си чоплим носъ
  • 13 Хихихихи

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Aчо":

    Не са тука, на Козяк са за нови опорни точки!

    Коментиран от #16

  • 14 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Американците нямат нужда от Украйна , а още по-малко пък от умрялата Турция , за да си продават газа , което всъщност правят и Турция , за сметка именно на ушанките !!!
    Година след като се договори с властите на САЩ, ЕС е увеличил вноса на американски втечнен природен газ (LNG) почти пет пъти. Това е почти една трета от експорта на LNG от САЩ за 2019 г. Това става ясно от отчета на Европейската комисия по отношение на внедряването на тези търговски договорености със САЩ от края на юли миналата година.

    „От юли 2018 г. общият внос в ЕС на втечнен газ от САЩ се е увеличил с 367 %. Към 10 юли 2019 г. 32 % - 7,7 млрд. куб м от общия обем на американски експорт от LNG е постъпил в ЕС през 2019 г.“, се казва в документа.
    Данните за американския експорт през 2018 г. са за 11 %, а за 2017 г. - за 10 %.

    Доставките са довели до това, че на САЩ се падат 12,4 % от общия обем на внос в Европейския съюз на втечнен природен газ за този период от първата половина на настоящата година. Този показател за миналата 2018 г. е бил на ниво от 5 %, а за 2017 г. - 4 %.
    Ако искаш мога да ти дам и данните за Турция , ама ме е страх , че ще хвърлиш топа , хахах !!!

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Aчо":

    А какво му е "станало" на Турския поток , освен частта за Турция , дето така или иначе щеше да я има ?? Обаче колко ще е пълна е въпроса , при положение , че самата Турция се скъсва да купува азерски и американски газ и не ще и да чуе за ушанковския , хахах !!!
  • 16 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хихихихи":

    Турция през първото тримесечие на 2019 г. намали вноса на руски газ до 4,522 млрд. куб. метра от 7,917 млрд. куб. метра за същия период на 2018 г., става ясно от тримесечния доклад на „Газпром“.

    Тази цифра е минималната за текущото десетилетие. По-малко внос на руски газ за първо тримесечие е имало само през 2010 г. – 4.323 млрд. куб. метра.

    Страната страда от парична и икономическа криза, която намалява покупателната способност на икономиката. От друга страна, Турция се възползва от диверсификацията на доставките, увеличаването на покупките на газ от Азербайджан, както и от световния пазар - под формата на LNG.

    От началото на годината (по данни на Съвета за регулиране на енергийния пазар на Турция), доставките на втечнен природен газ за страната са надвишили доставките на газ чрез тръбопроводи от Русия (през 2018 г. доставките на „Газпром“ са повече от общия внос на LNG). През януари 2019 г. от Русия Турция е получила 1.837 млрд. куб. м, а втечнен газ – 2.34 млрд. куб. м, през февруари – 1.214 млрд. куб. м и 1.693 млрд. куб. метра LNG. Само да не ти прилошее от "опорките" , че никой няма да му пука за руски подлоги , хахах !!!!
  • 17 среднощен

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Защо тогава изобщо се захваща с Русия..? Отговорът е, че иска да бъде в голямата геополитика..! Няма лошо, но когато "играеш с батковците" може да получиш и някой "шамар"..! Иначе за сега схемите на Русия през Турция работят..! Голяма част от златото на Венецуела минава за Москва, но през Турция.. Докато са си взаимно изгодни - няма страшно..!
  • 18 Овен

    0 0 Отговор
    Стига сте правили сметки на другите държави,Русия ,Турция,Фащ-гнездото на злото,те са по добре от нас на България с тия продажници,забраниха да строим Южен поток и АЕЦ Белене ,турците като по хитри веднага усетиха изгодата и кво стана от Южен стана Турски и АЕЦ строят,стадо тъпо българско заспало стадо пак сте зависими роби и ще сте такива още най малко 1000 години...
Новини по държави: