Last news in Fakti

26 Юли, 2019 19:30 3 195 48

Музей на ужасите на комунизма

  • румъния-
  • комунизъм-
  • ужас-
  • музей-
  • клаус йоханис

Експозицията ще запознава посетителите със злоупотребите и престъпленията на комунистическия режим в Румъния

Музей на ужасите на комунизма - 1
Снимка: Shutterstock

Румънският президент Клаус Йоханис одобри закон за създаване на музей на ужасите на комунизма в Букурещ, предаде ТАСС.

Според закона националният музей ще бъде разположен в Двореца на парламента и ще бъде подчинен на министерството на културата.

Той ще показва характерни моменти от социално-икономическия и културния живот в страната в периода 1945-1989 г.

Експозицията ще запознава посетителите със злоупотребите и престъпленията на комунистическия режим и изтезанията, на които са били подлагани неговите противници.

Музеят ще се финансира от държавния бюджет и от собствени приходи от посещения, дарения и спонсорство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любляна

    27 27 Отговор
    Не разбрах само Сорищос ли е спонсора или някой друг от негово име? И да не забравят да има надпис че Чаушеску им остави нула $ задължение 1989г.а сега гонят 100 000 000 000 $ външен дълг!

    Коментиран от #2, #6, #16

  • 2 Eee

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Любляна":

    И 10мил. зад граница 😬
  • 3 Секурита

    15 27 Отговор
    Слава на Чаушеску!
  • 4 Jonathan

    32 18 Отговор
    Всички комунисти в БГ трябва да ги затворим в лагер и да копаят камъни по цял ден!

    Коментиран от #7, #20, #40

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГОТИН

    36 8 Отговор

    До коментар #1 от "Любляна":

    Ти яявно си мноого малка и хабер си нямаш за какво иде реч, тия хора живееха като цигани и по - зле, на Чаушеску съпругата беше с 4 класа образование!!!А това, че гонели 100 000 000 000 са пълни глупости, свободни съчинения!!!Румъния беше цигания каквото не можете да си представите, днес Румъния като стандарт е далеч по - напред от България!!!ЗАбравих, че сте пратен трол!!!

    Коментиран от #8, #34

  • 7 Bulba

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Jonathan":

    Ееее, тогава кой ще остане !!!!! .....НАВЪН?
  • 8 Любляна

    12 18 Отговор

    До коментар #6 от "ГОТИН":

    Беше зле в Румъния точно 5 години кога Николае Чаушеско ги стегна за да си платят дългове, сешаш ли се подлого? И външния им дълг преди да влязат в ЕС е бил 45 миларда за 12 г. е стигнал 100 след влизабето в ЕС! Свирец...

    Коментиран от #21, #45

  • 9 Димитров

    11 8 Отговор
    Оставете ги сега е тяхното време нека се забавляват ще дойде време ще има и музеи на либерализма и на капитализма още малко им остава.
    А да не забравим и музея на джендър идеологията къде без него нали той дава правото на децата ни сами да определят съдбата си.
  • 10 Шляхтиц

    12 4 Отговор
    Разглеждайки и подреждайки дрехите в гардероба си жената се пита: Как съм могла да нося тези дрехи?????Никога не си задава въпроса: Как нося сегашните??????? Та хората като правят музей за минали времена, не е лошо да направят и музей за сегашното време.
  • 11 Дориан

    6 6 Отговор
    Напълно логично е да се създаде и музей за ужасите на маршал Антонеску. Половин милион евреи убити на румънска територия. Терор в окупираната Молдова над молдовани, руснаци, украинци и българи. Да не забравяме грабежа на Одеса след оттеглянето на окупацията. Ами желязната гвардия, която преследва противниците на режима? Или бутафорната романизация на земите отвъд Дунав. Малоумната пропаганда искала да докаже, че жителите на Николаевска област в Украйна имат римски корени... Пази Боже.
  • 12 Игор Додон

    5 7 Отговор
    Чаушеску е нищо в сравнение с Антонеску!
  • 13 Калоян

    6 2 Отговор
    Иска те ли да оставите вече Евреите на мира като че ли други народи никога не са страдали само те са изпитали неправдите на живота. За благодарност що не вземат да ни купят няколко изтребителя от приятелите си нали приятел в нужда се познавал - уж.
  • 14 Софиянец

    6 5 Отговор
    А ние си имаме соц музей, да не забравим колко ни е било хубаво ;)

    Коментиран от #15

  • 15 Димитров

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Да те и тебе в СОФИЯНЕЦА.
  • 16 Morgoth

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "Любляна":

    Чаушеску им остави глад и мизерия на фона на огромен площад и втората най-голяма сграда на света за него самия. А дълга трябва да се гледа като сравнение с БВП, като чиста стойност той не значи нищо. Румъния днес с точно 5 пъти по-богата от 89-та, за разлика от нас, които имаме двойно по-нисък растеж. Всичко това е защото те директно разстреляха Чаушеску и изхвърлиха всички комунисти, докато ние им дадохме време да сложат нови маски и да поемат отново властта.

    Коментиран от #19

  • 17 уредник

    19 11 Отговор
    По време на "ужасите на комунизма" отивахме към 9млн.. Имахме 700хил. армия със запаса, с 300 (ТРИ-СТА), най-модерни, затогава, самолета(повече отколкото има „обединена” Германия, днес) и 2000 танка. Милиция и вътрешен ред (циганите и турците, ама много добре си знаеха мястото). През границата пиле не можеше да прехвръкне. Промишленост. СЕЛСКО СТОПАНСТВО. ОБРАЗОВАНИЕ. Социална сигурност. Наука. СПОРТ. Бяхме на 8-мо място на Олимпиадата в Сеул през 1988г. Днешните сор.осоиди бяха в Белене.

    Е, верно е, нямахме много работи: чужди военни бази в страната, безработица, гей паради, банкови фалити, пирамиди, тел. и имотни измами. чалга, наркотици, порнография, проституция трафик на хора, соро.соидиоти, "бежанци", "битова"/"ромска" престъпност, ментета, клошари... А! И банани! Само по Нова Година.

    Коментиран от #23, #42

  • 18 Bubbles

    8 4 Отговор
    Тогава е редно да има и музей на ужасите на капитализма.
  • 19 Калоян

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Morgoth":

    Глупостите за 5 пъти по богата си ги запази за себе си.
    И десет пъти повече пари да взимат при десет пъти повече разходи,такси данъци си е все същото.Те за това ли набиха европата да берат домати като бели роби щот родината им даде 5 пъти повече.

    Коментиран от #22

  • 20 Bubbles

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Jonathan":

    Теб и подобните ти бих ви затворил в градски клозет с отворени уста!
  • 21 Morgoth

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Любляна":

    Когато гледате на 89-та като преди ЕС и 10 години след това като след ЕС не забравяйте, че 89-та е момента в който всяка една социалистическа страна е загубила студената война. Може да не е имало бомбардирани градове, може да не е имало маршируващи чужди армии, но резултата върху икономиките на загубилите беше разрушителна. Така че възхода от тогава е доста сериозен, буквално от пълна разруха до в пъти по-добре от преди за 20 години. И ако България е изостанала от другите бивши соц. страни, то вината си е изцяло наша, а не на ЕС.

    Коментиран от #24, #28, #39

  • 22 Morgoth

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Калоян":

    Отиват да работят в Европа, защото могат, защото няма никой на границата да им пусне няколко куршума в гърба за това, че искат по-добър живот. Това, че сега и България и Румъния сме много по-добре далеч не значи, че можем да се сравняваме с Германия. Още много време ще ходим да им берем плодовете.

    Коментиран от #26, #41

  • 23 Morgoth

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "уредник":

    Повярвай ми, ако започнем да живеем много зле, ако ни затворят границите и заприличаме на циганите, пак ще станем 9 милиона и ще сме точно като през соца.

    Коментиран от #25

  • 24 Димитров

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    За едно си прав , западния блок спечели войната 89 , и я спечели не за да те направи по богат 20 години по късно а бавно да изсмуче и последното останало от теб. Така че колкото по рано проумеем че не ние а те са виновни за това което сме сега толкоз по добре.
  • 25 уредник

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "Morgoth":

    Повярвай ми, ако не ни бяха разсипали армията, промишлеността и селското стопанство и да ни принуждават да развъждаме цигани, че да ни колят, щяхме да сме добре и без 8 ф16 и без гей парад.
  • 26 Калоян

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Morgoth":

    Отиват защото могат или май отиват защото в родината си не могат. Нали били 5 пъти по богати що си не берат доматите в собствения си двор.

    Коментиран от #29

  • 27 Кой68

    2 1 Отговор
    Бивши комуняги сега върли демократи????
  • 28 Монгола

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Каква студебщна война са загубили соца бе? Загубиха Централна и Източна Европа Русия се отърва от пиавиците загубили били!! Голем просперитет, бели роби станаха мамалигите и пазар на ГМО и яко заеми от Банките на Ротшилдите!!!
  • 29 Любляна

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Калоян":

    Не берат домати, защото им забраниха от ЕС да произвеждат.
  • 30 Въпрос

    4 2 Отговор
    А в България кога ще има такъв музей?

    Коментиран от #33

  • 31 Дориан Попа

    2 0 Отговор
    По принцип от Яш до Букарест се стигаше за три дни, сега за по малко. Нека не забравяме колко бързо се дупят като навлезе чуждата войска
  • 32 Элджей

    4 1 Отговор
    И може би най голямото недоразумение е, че им втълпиха, че са наследници на Рим и имат нещо общо с испанци и французи.
  • 33 Кой68

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Въпрос":

    Всичко около теб.Огледай се-сгради,пътища и хора?
  • 34 Живко

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГОТИН":

    Така е телевизия имаха от 2 часа на ден и пускаха основно речи на Чаулеско.
    За тях имаше виц:
    "Знаете ли как започват румънските рецепти? Открадвате 3 яица ..."
    Не съм сигурен,че младите ще го разберат 💙

    Коментиран от #38

  • 35 месара

    3 1 Отговор
    а у нас кога?
  • 36 Цар Калоян

    4 1 Отговор
    България-музей за ужасите на демокрацията!
  • 37 Барчо

    3 1 Отговор
    И непременно да разположат там разстрела без съд и присъда на Чеушеску и жена му. Ейййй. То пък те не са жертва на комунизма.
  • 38 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Живко":

    Много готино. Аз разбирам, а и всички, които знаят че Румъния е населявана от власи, цигани и подобни и е ясно, че няма как да забъркаш нещо без да го откраднеш.
  • 39 СссереМ

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Благодаря за точния коментар, най-смисления за днес.
  • 40 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Jonathan":

    Според мем повече работа ще свърши, ако се пращат онези безделници от Народното ни събрание на принудителелно трудово приземяване в реалността на обикновения човек. И то всяка година поне за по един месец. И да живеят през това време само от заплатата си.
  • 41 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Morgoth":

    Кой ли пък може да каже какво изобщо ще се случи в Германия след 10-20 години? Социалната им система не е бездънна, нито разтегателна, въпреки високите данъци. Откъде ще се изплащат пари на новопристигащите
    милиони неработещите мюсюлмани? Сега в ЕС Зелените взеха добри позиции Тази либерална агитка е за насърчаване на приемането им и пълното премахване на квотите за тях.
  • 42 Хахах

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "уредник":

    Точно от такава пропаганда за ниско интелигентни - България е на това дередже. Още малко и по естествен път пропадналите защитници на престъпния и потъпкващ българщината режим,-слогуващ на Москва, ще си отидат. Тогава България ще просперира. Докато има такива заблудени като теб, ще си бприказват измишльотини и децата ти ще мечтаят да избягат някъде където не е имало комунизъм РЕАЛНОСТ!!!
  • 43 Пак ни изпревариха

    4 0 Отговор
    Браво на румънците Историята не трябва да се забравя и фалшифицира
  • 44 Тодор

    2 0 Отговор
    Кога ще направят музей за Ужасите на демокрацията ?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Предлагам да има и постоянен онлайн форум с руско-червените форумници на Факти. Така посетителите ще се запознаят пряко с пораженията, които комунизма е нанесъл на човешките същества и ще исхитат истински ужас.
  • 47 Времрна, нрави

    0 0 Отговор
    Какъвто режима, талива и ужасите. Предишен - едни. Сегсшен - други.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: