Last news in Fakti

27 Юли, 2019 09:56 5 542 6

Съдът разреши на Тръмп да построи стената

  • мексико-
  • стена-
  • тръмп-
  • строеж-
  • решение-
  • съд
Съдът разреши на Тръмп да построи стената - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Върховният съд на САЩ се произнесе, че може да се използват средства на Пентагона за изграждането на стена по границата с Мексико, предаде Асошиейтед прес.Върховните съдии решиха да вдигнат забраната върху използването на такива фондове, наложена от по-долна съдебна инстанция. Това означава, че администрацията на президента Доналд Тръмп може да пренасочи средствата и да започне работа по четири възложени договора.

Досегашната забрана не позволяваше на правителството да използва около 2,5 милиарда долара от фондовете на министерството на отбраната за замяна на съществуващи гранични бариери в щатите Аризона, Калифорния и Ню Мексико с по-стабилни огради.

Съдът, в който консерваторите имат мнозинство, гласува с 5:4 гласа и отмени съдебен акт на федерален съдия от Калифорния. Той беше мотивирал решението си с това, че Конгресът не е дал разрешение тези средства да бъдат пренасочени към изграждане на стената. Срещу нея се противопоставят американските демократи и правителството на Мексико.

Няколко минути след като съдът се произнесе, Тръмп написа в Туитър: "Еха! Голяма победа за Стената. Върховният съд на САЩ отменя разпореждане на по-долна инстанция и позволява изграждането на Южната гранична стена да продължи. Голяма победа за сигурността по границата и върховенството на закона!".

Президентската администрация каза, че планира да пренасочи 6,7 милиарда долара от министерството на отбраната и министерството на финансите за строеж на стената, а тези 2,5 милиарда са част от тях.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ?!?!?

    21 2 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПО СВЕТА И У НАС, КОЙТО СИ СПАЗВА ПРЕДИЗБОРНИТЕ ОБЕЩАНИЯ!
    С изключение на едно - да подобри отношенията с Русия.

    Коментиран от #6

  • 2 аха

    12 0 Отговор
    Съмнявам се че границата между САЩ и Мексико е с дължина 376,5 километра хах

    Коментиран от #3

  • 3 Borislav Popov

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "аха":

    Ми разбира се, има някаква грешка, по вече от 3000 км е дължината на границата.
  • 4 Morgoth

    5 1 Отговор
    По-горна инстанция, по-долна инстанция - и едното и другото се зове съд и очакваш решенията му да са базирани единствено на закона. Реално и едните и другите решават на база на политическите си пристрастия. Браво! Същите тези след това ще настояват, че нашата съдебна система била корумпирана.
  • 5 От Пирдоп

    0 0 Отговор
    Те сега БХК ще се оплаче на ,,арменския поп" , как може такова нещо?
  • 6 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "?!?!?":

    Това с Русия няма как да стане. Не за друго, а защото си мерят пишките!:) Руснаците напоследък дръпнаха, защото успяват да се разбират с Европа, без която не могат. Европа може без тях, но не и изнася, защото тогава САЩ хептем ще я яхне!:) Абе, любов!:) Какво да се прави?!:)