Last news in Fakti

28 Юли, 2019 08:30 8 158 37

Ван дер Любе не е запалил Райхстага

  • ван дер любе-
  • райхстаг-
  • германия-
  • пожар-
  • палеж

Той бе обвинен за палежа и екзекутиран

Ван дер Любе не е запалил Райхстага - 1
Снимка: Shutterstock

Нов документ оневинява окончателно Маринус ван дер Любе за пожара на Райхстага в Берлин през 1933 година, съобщи DPA.

В архивите на съда в Хановер е открита нотариално заверена декларация от 1955 г. от бивш член на Националсоциалистическата партия, от която става ясно, че Ван дер Любе е пристигнал пред сградата, когато тя вече е била обхваната от пламъците, предаде БНР.

Показанията са дадени от Ханс-Мартин Ленингс, бивш член на паравоенното нацистко подразделение Щурмабтайлунг, повече познато като СА. Той твърди, че лично е откарал 24-годишния холандски комунист Маринус Ван дер Любе до Райхстага в нощта на пожара, посочва Дойче веле. В показанията си Ленингс заявява, че когато той и колегите му от СА закарали Любе с камиона до германският парламент „от сградата вече се разнасял мирис на изгоряло и имало облаци дим в залите“. Не става ясно обаче защо СА са откарали комуниста от лечебницата, в която се намирал, до Райхстага, но в показанията ясно се посочва, че сградата вече е била в пламъци по времето на пристигането им.

По-късно Ван дер Любе е обвинен в подпалвачество, осъден за палеж и екзекутиран, след като си признава, че е извършил деянието сам. Той посочва, че е искал действията му да послужат за всеобщо въстание на комунистите срещу нацистите. Четирима други обвиняеми по случая са оправдани – решение, което разгневява Хитлер. Ленингс, който умира през 1962 година, посочва в показанията си, че той и колегите му протестирали срещу ареста на Ван дер Любе. „Бяхме напълно убедени, че Ван дер Любе не може по никакъв начин да е подпалвачът, защото,според видяното от нас Райхтагът вече беше в пламъци, когато го докарахме пред сградата“, посочва в показанията си Ленингс.

Той твърди, че заедно с други свидетели е бил арестуван и принуден да подпише документ, в който отрича да знае за инцидента. По-късно почти всички, замесени в случая с пожара в Райхстага са екзекутирани. Ленингс обаче бил предупреден и успял да избяга и да се укрие в бивша Чехословакия. Той поискал показанията му да бъдат записани през 1955 година - в случай, че делото за подпалването на Райхстага бъде подновено. С оглед на новите доказателства в момента историците са раздвоени по въпроса кой точно е подпалил германския парламент. Повечето са съгласни с тезата, че Ван дер Любе е действал сам, докато други обвиняват висши нацистки функционери в умишленото подпалване на сградата, за да оправдаят смазването на опонентите си.

През 2008 година Германия посмъртно оправда Ван дер Любе по силата на приет през 1998 г. закон, с който бяха отменени всички присъди на хора, извършили престъпления и осъдени по време на нацисткия режим. По обвинения за съучастничество в подпалването на пожара бяха арестувани и 3-ма българи, дейци на Коминтерна - Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов. С аргументираната си и пламенна защитна реч, произнесена на немски език, Георги Димитров обръща хода на процеса. А с помощта на организираната защита на международната антифашистка общественост, включително проведения в Лондон паралелен контрапроцес, комунистите са оправдани на Лайпцигския процес.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    62 42 Отговор
    Дори при фашите е имало независим съд.
    Докато при комунистите няма лабаво 30000 българи, цвета на нацията, са избити.
    Комунистите са изроди

    Коментиран от #3, #5, #7, #14

  • 2 Бачо Киро

    15 12 Отговор
    И от какъв зор са "оневинили" всички през1998? Що за безсмислени глупости, за да се правят на интересни... Да не говорим, че особено по време на войната хората изкарват на показ най-гадните си черти. Няма начин всички да са били неправомерно осъдени... Добра или лоша, това е била Германия тогава. Все едно италианците да оневинят всички избити от Рим, заробени и тн...

    Коментиран от #31

  • 3 Комуниста

    38 29 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    От кога българските фашисти станаха цвета на нацията? Цвета на една нация са децата а не слугите на нацистите от Балканите. Мариус Ван Дер Любе е купен от Гестапо и дори топи Георги Димитров пред съда но Георги Димитров успява да докаже невинноста си и дори 1933 г. в Лайпциг прави за смях Хернан Георинг. Ван Дер Любе е ренегат маша в ръцете на Нацистите!

    Коментиран от #8, #36

  • 4 Гошо Тарабата

    14 6 Отговор
    Имало е независим съд в началото на режима, 1933 г. Просто още не са имали опита да правят показни процеси, който по- късно заимстват от сродния на националсоциализма режим на Сталин. За целта съдия Роланд Фрайслер е ходил на обмяна на опит в СССР. И през 1944 г води процеса срещу атентаторите
  • 5 Бачо Киро

    35 15 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Цветът на нацията, а? Интелигенцията, а? Да бе, сигурно... Били са същите "вип" боклуци като тея, дето имаме след 1989... Само като прочетеш какви боклуци стават депутати и бизнесмени, наследили на дядо си фабриката от турско (малко трудно да я е имал преди 500г, демек е бил предател и човек на турците, кой мислиш е направил пари по турско?).... Само погледни Иванчо Хаджипенчович - най-яркият пример за това, какви боклуци са били твоите "интелигенти"... Подписалият смъртната присъда на Левски и пръв гъзолизец на турците после става депутат, член на Държавния съвет и Върховния съд... С подкрепата на русенци...
  • 6 толерантен

    28 2 Отговор
    Бе, то и Партийният дом не е запален от протестиращите, ама за това ще се покаже "нотариалния акт" след 70г.

    Коментиран от #9

  • 7 Червен плащ

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    ,,Конунистите" просто са продължили ,,Белия терор" заливал страната ни от 1918 та чак до 1944!
  • 8 Българин

    23 14 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    Гошо Тарабата изобщо не е правил никой за смях на процеса, просто си се надъхал с комунистически митове и легенди. По-добре ни разправи защо един от съпроцесниците на Димитров, Благой Попов е изпратен в Гулаг и излиза едва след смъртта на Сталин?

    Коментиран от #12

  • 9 Наблюдател

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "толерантен":

    Партийният дом бе запален от агенти на българското Гестапо.
  • 10 Волф Никел

    10 16 Отговор
    Комунист ли е , да му се одере кожата.

    Коментиран от #26

  • 11 Хосе

    12 13 Отговор
    Защо пухльо Димитров не се опита да обърне процес при чичко Сталин ? Не е смеел една дума напрека да му каже.
  • 12 Комуниста

    10 14 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    В Гулаг е пратен дедо ти за спомагачество на нацистите-фашисти в България!

    Коментиран от #16

  • 13 Бесен Язовец

    12 5 Отговор
    Ван Дер Любе е заливен по време на пакежа и се договаря с Гестапо да убвинят Г. Димитров защото Любе е дребна риба а Г. Димитров Акула дори има докуненти в които Любе топи българското БКП! На процеса има наблюдатели от цял Свят дали се води справедливо! Хернан Георинг казва на Димитров че е варварин от варварско племе Димитров му връща :когато в България е имало писменост в Германия сте говорили на Латински с конете си!

    Коментиран от #24, #27

  • 14 Дориан Попа

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Ако цвета на нацията наричате "случайно" забогатели парвенюта и други субекти... След време някой ще нарича цвета на нацията Ахмед Доган, Васил Божков, тимаджиите.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Комуниста

    21 10 Отговор

    До коментар #14 от "Дориан Попа":

    Цвета на нацията разни даскали - шпиони докторчета- шпиони офицерчета къде се кланяха на Царя Фашист и
    превратаджиите от 1923г.! Цета на нацията къде яхаше народа преди 9.9.1944г.четете Елин Пелин и Гео Милев, Въпцаров за вашия цвят на нацията колко бил гнил! Чорбаджийските наследни забогатели по време на Робството били цвета на нацията. Тоя цвят на нацията вкарва България в две национални катастрофи!
  • 16 Българин

    14 13 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста":

    Червените каскети сте с толкова провит мозък, че нищо извън комунистическите фалшиви митове не знаете. Напише н Гугъл Благой Попов и сам се увери, дори там го пише. В Гулаг отива две трети от българската партийна емиграция. Васил Коларов е един от инициаторите да отидат в този "курорт".
  • 17 Само питам

    4 12 Отговор

    До коментар #14 от "Дориан Попа":

    Ами ти ли си цвета на нацията бе приятел? Или "Комуниста"? Може би Корнелия Нинова, Кирчо Добрев или Александър Симов?

    Коментиран от #18, #19

  • 18 bateto

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Ами ти ли си цвета на нацията бе гургур? Или "Комуниста"? Може би ББ, Цвъки или Цецка Ца4ева
  • 19 Дориан Попа

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Някакви неща, които нямат връзка. Но нали трябва да разтягаме локуми. Разберете, че като сте завършили местния техникум, това не ви прави образовани.
  • 20 Адолф Хитлер

    3 7 Отговор
    Само малко да ви светна.Ноща на дългите ножове беше,за да ликвидирам боклука в държавата-комунисти, хомосексуалисти и национални предатели.Ернс Рьом беше с грешна сексуална ориентация и си плати цената за това.Ромел се продаде на англичаните и също си плати цената.ДА ЖИВЕЕ NSDAP!!!
  • 21 Русофил

    6 6 Отговор
    Ние русофилите мразим Хитлер,защото се подчовеци,хомосексуални и национални предатели.Аз лично по 5 пъти на ден го гълтам куртака.Рооосссссииииияяяяя наша свещенна,Оооооо Рооосиияяя земя на педали....
  • 22 Хитлер

    1 1 Отговор
    Гешев учи се. После всички били избити. Кеф, а?
  • 23 стоян георгиев

    6 3 Отговор
    тва че ван дер любе не е запалил раихстага едва ли е няаква новина.раихсстага е запален от нацистите с идея да се разправят с комунисти и социалисти, а ситуацията с палежа е просто постановка.както комунистите правят с процеса .няма никакви речи на димитров ,а щуротиите писани тук за някакъв комитет в лондон дето повлиял на немския съд са си щуротии.немския съд го е интерасувало мнението на ромен ролан и на групата комунистически лобисти в европа колкото мнението на евреите за газовите камери е интерасувало химлер.истината е много по-прозаична.към лятото на 1933 германия има три секретни полигона в ссср.там бачкат стотици немски военни специалисти с огромно количество техника и докумнтация.руснаците заявяват на хитлер в прав текст кво ще се случи с тези полигони и немските активи ако осъдят димитров.другото са художествени интерпретации от времето на соца!

    Коментиран от #29, #35

  • 24 Доко

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Аре чети малко преди да пишеш.Казал е ,че говорят на НЕМСКИ само с конете си.

    Коментиран от #25

  • 25 Бесен Язовец

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Доко":

    Точните думи са че :немския император Карл 5 говорел с конете си само на немски от срам а на латински пишел и говорел с дворяните а през туй време българите са имали писменост!Димитров е обвинен че Вандер Любе е комунист и Димитров отвръща Мариус Ван Дер Любе не е комунист а анархист! Из записки на процеса:Димитров - МЕН НАРИЧАХА ТЪМЕН БАЛКАНСКИ СУБЕКТ А НАРОДА МИ ВАРВАРСКИ ААЗ НЕ МОГА ДА ОТМИНА ТОВА С МЪЛЧАНИЕ ВЯРНО Е, БГ. ФАШИЗМА Е ТЪМЕН И ВАРВАРСКИ, НО НАРОД СЪВСЕМ НЕ Е ВАРВАРСКИ!!!
  • 26 Зик

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Волф Никел":

    А твойта да я опече на бавен огън.
  • 27 Тен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    На немски с конете си.Латинският тогава е бил официален...
  • 28 А бе

    0 2 Отговор
    Имало е много добър закон за защита на държавата насочен срещу терористите комунисто-евреи които от край време жадуват да ни унищожат.
  • 29 плевен

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Рядко съм съгласен с теб, и за първи път-напълно. През 33-та националсоциалистите току-що са дошли на власт. Не са контролирали напълно съда. До 37-ма разликите между техният, и болшевишкият съд, напълно изчезват. С изключение на мащабите.

    Коментиран от #30

  • 30 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "плевен":

    съда е бил 100% под контрол при този процес.процеса осъжда ван дер любе на смърт,но освобождава тримата българи ,които са резиденти на сталин в германия и които са 100000 пъти по-виновни от лудия ,но невинен холандец.без контрол на съда трябваше или ван дер любе да бе оправдан или димитров,танев и попов обесени.та съда взима решение изцяло в полза и интереса на хитлер без да се води въобще от търсенето на справедливост.наистина впоследствие немския съд става пълна хитлерова марионетка ,но и въпросния през 1933 не е правил изключение.димитров реално е знаел че няма да бъде осъден и се гаври с немските водачи ,а в последствие иска да бъде екстрадиран в българия ,където има смъртна присъда!смях!българското правителство се насира от страх и му отнема гражданството вместо да го приеме и обеси.та както писах лаипциския процес е един комунистически водевил ,които после 50 години ни го прожектираха,като някаква мъжествена постъпка на димитров и компанията. съратниците на димитров се уплашват щото или не са наясно или нямат доверие на ссср ,което довежда до сервилното им поведение на процеса довело до политическите им самоубииства.тук трябва да споменем че с процеса се почва разгрома на непокорната на сталин германска комунистическа партия.за неините лидери сталин не прави нищо,даже напротив ,екстрадира доста от тях впоследствие,но това е една друга история.
  • 31 Защото, невежи глупако

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Правото е наука за справедливото и макар и винаги е важно една несраведливост да бъде поправена. Пък макар и след това време. Осъдените имат роднини, наследници. Хубаво е имената им да бъдат изчистени.
    Но като ти чета коментара, нямаш потенциал да осмислиш тези неща.
  • 32 боцмана

    1 0 Отговор
    Да , бе , да!!! Кибрита му бил мокър.
  • 33 анова

    0 4 Отговор
    Димитров е вербувадан да работи за Германия по време на процеса глупостите че е направил за смях ХЕРМАН са плод на пропаганда в този период става агент на БЕРЛИН
  • 34 моабит

    1 2 Отговор
    Ван дер Любе е дребна риба.Той е от тези които трябва да бъдат пожертвани,като Сергей Антонов и Вапцаров.Обаче Гошо Тарабата съвсем не е дребна риба.Като висш функционер на Коминтерна няма той да ходи и да драска клечката на Райхстага.Той е от поръчителите с ''чисти ръце''.
    Ама бил невинен.Дрън дрън колкото и Серги Антонов е невинен за атентата с/у папата.
    Ама научил немски в затвора.Ми ясно що за затвор е щом ще го дундуркат да си повишава езиковата култура.Това затвор ли е или учебен център ?
    Ама голяма реч произнесъл.Първо речта му е написана от Ото Куусинен-пак функционер на Коминтерна.Нашето момче е знаел елементарен немски и е дрънкал неразбираеми фрази което принуждавало съда да го вика многократно за изслушване щото не могат да разберат какво иска да каже.Нооо Коминтерна стои зад него подготвят му реч, фалшиви свидетели за алибито и т.н.
    Че те за един Сергей Антонов дето е низшо звено в осигуряването на атентата намериха адвокати и дигнаха международна кампания за защита,та за един от най верните маши на Сталин ли няма.
  • 35 слънцето

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Пишеш че нацистите искали да се справят с комунистите и социалистите.
    Т.нар нацисти са всъщност национал-социалисти.
    Та те и със себе си ли са искали да се справят ???
    С две думи пишеш глупости.

    А иначе си прав че Химлер не се интересувал от мнението на евреите за газовите камери.
    Защо да се интересува от легенди и митове ?
    То и в средните векове се е разправяло че Слънцето се върти около Земята. Нали.Ама после се оказало че е лъжа.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "слънцето":

    нацинал социалистите са били социалисти колкото в шоколада кума лиса има лисици.а газовите камери са били в огромни количества и всеки дето твърди обратното е жалък лъжец.надявам се да прочете:жалък лъжец!
Новини по държави: