Last news in Fakti

31 Юли, 2019 13:23 3 656 28

Защо е важно да кажем, че убиецът е от Еритрея?

  • франкфурт-
  • еритрея-
  • истина-
  • убийство-
  • дете-
  • африканец-
  • важно-
  • германия

Неговият произход е част от истината

Защо е важно да кажем, че убиецът е от Еритрея? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Това ужасяващо деяние потресе Германия: осемгодишно дете и майка му са съборени пред влак на Франкфуртската жп гара, една от най-големите в страната. Детето е убито, майката успява да оцелее. Предполагаемият извършител се опитва да избяга, но хората наоколо го задържат, а в крайна сметка полицията го арестува. Няколко часа по-късно полицейски говорител обявява, че мъжът е 40-годишен и, според наличната информация, няма никаква лична връзка с жертвите. Съобщава се също, че е родом от Еритрея.

Дълг на всеки независим журналист е да информира за фактите - такива, каквито са. Звучи съвсем ясно, но въпреки това крие и капани. Защото информациите, които медиите разпространяват (или не разпространяват) поставят сериозен отпечатък върху обществените дебати. Ето защо редица германски медии са поели доброволен ангажимент към определени правила, които се наричат "Кодекс на пресата".

Кога трябва да се съобщава произходът?

Редом с всичко останало, този кодекс съдържа и указания кога да се съобщава за точния произход на човек, заподозрян в тежко престъпление: "Когато този произход има пряка връзка с извършеното деяние или когато обществеността има основателен интерес да го научи". Освен това споменаването на етническата или религиозната принадлежност на един заподозрян или извършител по никакъв начин не бива да води до дискриминиращи обобщения по повод едно отделно взето деяние.

И така: каква роля играе фактът, че предполагаемият извършител от Франкфурт произхожда от Еритрея? И дали Дойче Веле трябва да информира за този факт?

От лятото на 2015 година насам - момента, в който канцлерката Меркел реши да не затваря границата, а да приеме в страната хората, които бягаха главно от гражданската война в Сирия, Германия се променя. В прекия смисъл, защото за повече от един милион бежанци трябваше да се намерят храна, подслон, грижи, интеграция.

Променят се обаче и настроенията в страната. Има германци, които изпитват дълбоко чувство на несигурност и страх, които приемат всяко престъпление или нарушение, извършено от бежанец, като доказателство, че собствената им страна е заплашена в основите си от тези "чужди" хора.

Но ги има и другите германци, които гледат да успокояват топката, които настояват да се полагат повече грижи за тези отчасти травматизирани пришълци, и които в крайна сметка търсят начин да се постигне едно функциониращо съжителство. Въпреки културните различия и въпреки травматичните преживявания.

И накрая: има ги и политическите актьори, извличат печалби от страха на хората и не пропускат нито една възможност да събират подкрепа за своята политика на враждебност и изолация.

Тъй че нека попитаме отново: кога германските медии трябва да информират за произхода на един извършител? Тоест, кога обществеността действително има "основателен интерес" да го знае?

В момента Германия се бори със себе си. От едната страна е споменатото чувство за несигурност, от другата - очевидният факт, че от благоденствието на страната произтичат и задължения. Германия се бори със себе си и във връзка с достиженията на тукашното общество - например по въпроса допустимо ли е изобщо да се правят компромиси с такива ценности като равнопоставеността на жените и мъжете. Като журналисти ние сме длъжни да информираме и за това: да даваме гласност на различните позиции, да обясняваме различната мотивация на хората, а също така за какво се борят и от какво се боят. И да не премълчаваме опитите на различни партии да извличат ползи от всичко това.

Това е част от истината

Убийството на осемгодишното момче ще изостри дебата в Германия. Някои медии ще подклаждат расизма, защото това им носи повече внимание - и съответно трафик и оборот. Това е осъдително и няма никаква връзка с обществения интерес, формулиран от "Кодекса на печата". Независимо от всичко дискусията е налице и човек може да се ориентира в нея единствено, ако знае, че заподозреният е от Еритрея. Защото неговият произход също е част от истината, към която ние имаме дълг като журналисти.

Тази истина обаче има и още една задължителна част: в тези дни нашите сърца трябва да са преизпълнени най-вече със скръб за убитото дете и със съчувствие към неговите близки.

Автор Инес Пол


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    46 3 Отговор
    Скоро ще пишат във вестниците Рома от България изнасилиха 14 годишна германка, за да се знае че става въпрос за неинтегрирана Маймуна!
  • 2 Бамби

    63 1 Отговор
    А защо е нужно да се крие произходът?Напротив, нека да се знае кой извършва безсмислени и жестоки престъпления в тази иначе подредена страна.Може би има страх, че статистиката ще потвърди безмилостната истина: "битовите" престъпления се извършват главно от пришълци, с нехристиянско самосъзнание и са ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОМРАЗА?

    Коментиран от #7

  • 3 плевен

    44 1 Отговор
    Статията е върхът на лицемерието. Ако имаше възможност, ДВ щеше да скрие истината. Това е нейната задача. От кого е поставена, е очевидно. Но понеже има и други канали на информация, те ни заливат с потоци от думи, с които да разводнят неприятния за тях факт.
  • 4 Гьобелс

    41 1 Отговор
    Мълчете си,нека ви избиват и изнасилват по гарите.То истински германци не останаха,само зомбирани,псевдо либерални овце.

    Коментиран от #8

  • 5 сноу

    28 4 Отговор
    Определено неначесана от арабел или маймун немска уруспия..Само такава може да ги суче така витиевато.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    3 18 Отговор

    До коментар #2 от "Бамби":

    Добре де ,Германия все пак е страната която изобрети нацизма,концлагерите ,камерите ....защо да се учудваме толкова!?

    Коментиран от #12, #17

  • 8 Диди

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гьобелс":

    Убиецът живее в Швейцария.Баща на 3 деца.Заплашвал е съседката си с нож...полицията е издала заповед за издирване. Сега немските власти уточняват как е преминал в Германия. На гарата след като блъска детето и майката,опитал се е да блъсне и още една жена, но не е успял.
  • 9 Мер Калтията!

    19 4 Отговор
    Убиецът е германец!!!Отворил. границите на Европа!Нарушил законите на 27 държави!Нямам нищо против бежанците!Абсолютно против съм това което вършат!Германец освободи злото в Европа!За кой ли път?!!Защо ли?Попита ли ни някой политик съгласни ли сме?Не!!!!Европолитиците се нуждаят от квалифицирана психиатрична помощ!Диагнозата е песима!Лечението е невъзможно!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    3 22 Отговор
    В Сащ един бял,християнин ,англосаксонски произход извърши масово убийство на един фестивал ....това е криминален акт и никой не пита за религия ,произход и цвят на кожата

    Коментиран от #13

  • 12 Учудваме се

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Защото тези дето не изгоряха, днес трепят немците! И този сигурно е ислямско куче!
  • 13 Напротив

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Всички питат за религията! Дето влезе исляма, мир за народа няма! Ти Роме, това какво те засяга?
  • 14 Дориан

    15 1 Отговор
    По принцип тази медия има лицемерен характер. Всячески се опитват да замажат положението на обществото като стане някой подобен инцидент. Случайно някой да не се усъмни в политиката на бабата. В същото време правят язвителни и ксенофобски коментари по адрес на рускоговорящи. Но важното е медии като тази да подържат мита за безупречната политика на бабата, Германия и номер едно и прочие. Затова от две години икономиката ви е в стагнация, а от половин година вече отбелязва спад. Затова и Франция ще е номер едно. Няма как държава с 305 американски бази да бъде независима, да води самостоятелна политика и думата ѝ на международната сцена да тежи.
  • 15 Хайл

    12 1 Отговор
    Расизмът ще спаси света!
  • 16 ТРОПЧО

    12 2 Отговор
    СТРАШНА СТАТИЯ ДЪЛГИ РАЗМИСЛИ БЕЗ НИКАКЪВ СМИСЪЛ МАКО КАТО ПРЕДАВАНЕТО НА ПРОФЕСОР ВУЧКОВ СЕ ЕДНО СА РОДНИНА
  • 17 рамазан

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Не се учудваме.
    Концлагерите са измислени от Великобритания.
    Расизмът е още от древността.
    Камерите са измислени от една болшевистка етническа група.
  • 18 САМО ЛЪЖИ

    11 2 Отговор
    „От благоденствието на страната изтичат и задължения” - това е защото вие продавахте оръжия на воюващите. Но задължението не е от съвест, а защото искахте да има воюващи и искахте емигрантски поток към Европа, по-спец. към Германия, където имате остра.нужда от нови потребители и работна ръка.
  • 19 САМО ЛЪЖИ

    23 0 Отговор
    А емигрантите от Сирия са няма и 30%. Другите са от Африка, благодарение на това че утрепахте кадафи за да му вземете парите, които си държеше във вашите банки, петрола и газа; от Афганистан, Пакистан, Ирак и други държави, в които американския ботуш раздава демокрация.
  • 20 Ahmed cakomo

    2 4 Отговор
    Eritreya e malka dirjva koyato se otkisna of etiopiya
  • 21 САМО ЛЪЖИ

    21 0 Отговор
    „каква роля играе фактът, че предполагаемият извършител от Франкфурт...” Хората го заловили, обаче според дойче веле е предполагаем..... Не е важно от Еритрея ли е, или от Пакистан, важното е че не е германец и още по-важното е какво прави в Германия
  • 22 Тръмп

    17 2 Отговор
    Мюсюлмански негър убива масово бели християни,просто е!!!:):):)В случая имаме късмет,че жертвите не са повече!!!:):):) Германия и Франция до кога ще си затварят очите за расизма и религиозния ислямски фанатизъм от страна на мигрантите към белите християни???:):):)Докато се спука гърнето ли???:):):)
  • 23 Тръмп

    16 1 Отговор
    И докога Германия ще обявява мюсюлманския расизъм и фанатизъм за "психически проблеми"???:):):)Наистина трябва германците да са психопати за да повярват на тези лицемерни инсинуации!!!!:):):)
  • 24 Тръмп

    14 1 Отговор
    Ако се окаже,че всички мюсюлмани са с промити религиозно мозъци и възпитавани в расизъм към белите и хубавите,какво ще направят германци и франсета???:):):)Приказките от 1001нощ вече не минават!!!:):):)
  • 25 Анти милиционер

    11 0 Отговор
    Евреинът Сорос спбственика на DW, още ли е жив?
  • 26 ГОСТ

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: кога германските медии трябва да информират за произхода на един извършител? Как кога? Ми този не бяга от война, значи не го е канила меркел.Тия дето ги покани са божи кравички
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПетровДругарят Петров

    5 0 Отговор
    Много е важно !Писаха , че българин е изритал и осакатил украинска студентка , не писаха , че са тумба цигани от България.Ако случайно си спомняте случката в берлинското метро.
Новини по държави: