Last news in Fakti

10 Август, 2019 20:12 1 966 27

Борисов пристигна в Туркменистан

  • бойко борисов-
  • посещение-
  • туркменистан

Той ще проведе двустранни разговори

Борисов пристигна в Туркменистан - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Туркменистан, където през следващите два дни ще участва в Първия каспийски икономически форум, съобщиха от правителствената пресслужба.

Настоящата визита в Туркменистан е втора за премиера Борисов. В рамките на втория му мандат като министър-председател, през 2015 година той направи официално посещение в Ашхабад, с което беше реализирана важна стъпка за възстановяване на двустранния диалог на най-високо равнище. Тогава беше подписано Съвместно заявление на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, в което бяха набелязани основните области на двустранното сътрудничество.

Като потвърждение на конструктивния характер на отношенията между двете страни, в рамките на настоящото посещение се предвижда допълнително да бъде разширена двустранната договорно-правна база и да се постигнат нови конкретни договорености.

За България Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море. Двете страни поддържат традиционно добри и приятелски отношения. Като цяло, регионът на Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. В този смисъл българската страна неведнъж е изразявала интереса си относно транспортната и енергийна свързаност в региона и разглежда предстоящия икономически форум като подходяща възможност за диалог по темите от взаимен интерес.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    45 5 Отговор
    Това не е ли най-големия Туркменистанец в Бг! :)
  • 2 Бойче

    35 6 Отговор
    За какво обикаля държави от Азия, като няма какво да изнасяме. Първо да направи заводи, за да има какво да предложим или ще лъже, като с Катар, че ще изнасяме пилци.

    Коментиран от #10

  • 3 сър робин дъ брейв

    29 6 Отговор
    Пак избяга.
  • 4 Кукумяу

    35 5 Отговор
    Да не се връща!!!
  • 5 5295

    36 3 Отговор
    Безвъзвратно загубени пари на данъкоплатеца.
  • 6 Простосмъртен

    34 4 Отговор
    Би било хубаво да остане там и да не се връща тук вече
  • 7 Боби

    28 3 Отговор
    Кому го дърви там, газ праз или свинско

    Коментиран от #8

  • 8 НАТО ВЕЦ

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "Боби":

    "Обменя" опит в "демокрацията" с Тюркменбаши ;))))
  • 9 Апостол

    14 1 Отговор
    Там ще му порнат ануса.
  • 10 гост

    4 19 Отговор

    До коментар #2 от "Бойче":

    Пак не сте разбрали , каскетииии , заспали такива !!! Нищо няма да изнася , а ще внася !!! В момента се урежда влизането на Туркменистан в Южен газов коридор !!! Има официална покана от ЕС , а Борисов е там да потвърди , че сме готови да транзитираме газ на север по Трансбалканския газопровод , който тъпите ушанки имаха глупостта да освободят от догодина !! До края на месеца ще има договор между БОТАС и Булгартрансгаз за транзит през сегашните тръби , само че в обратна посока на север !!! Плюс терминала в Мармара и интерконектора с Гърция , отиде та се не видя !!!! Казах аз , че Путя турския поток ще го прави атракцион за водолази , ама не ви се вярва , хахаххахах !!!

    Коментиран от #11

  • 11 НАТО ВЕЦ

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Чакам да го видя "реверса" ти. Не забравяй да се "обадиш" и на Булгаргаз, да свалят цените ;)))))

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО ВЕЦ":

    Турция гледа към продажби на LNG в България преди износа на газ от Турски поток Лондон- ICIS – Турският оператор на газопреносната мрежа BOTAS и Българският Булгартрансгаз са готови да подпишат споразумение за взаимно свързване за трансграничен капацитет, което би могло да позволи на Турция да продаде газ преди износа на руски газ по Турски поток в България, съобщиха три източници, близки до темата.

    Споразумението ще обхване съществуващата трансгранична точка, която понастоящем се използва от Турция за отвеждане, продажба на 14 милиарда кубически метра (bcm) / година газ от Русия по Трансбалканския газопровод.

    Русия, която е в процес на завършване на Турски поток и възнамерява да изнася газ в Централна Европа през Турция и България, трябва да изгради нова изходна точка, която да се свърже с българската преносна мрежа, казаха източниците.

    „Руската изходна точка за Турски поток2 ще бъде на около 20 км източно от сегашната трансгранична точка Странджа-Малкоклар“, каза един от трите източника.
  • 13 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО ВЕЦ":

    Съществуващият транс-граничен пункт Странджа-Малкочлар е източната крайна точка на Транс-балканския газопровод, който транзитира руски газ към Турция и Гърция през Република Молдова, Румъния и България.

    Максималното ежедневно изпращане през границата вече може да достигне до 51,4 милиона кубически метра (mcm), но досега потоци е имало само в посока север-юг.

    Източниците твърдят, че Турция може да изнася газ във физически реверсивни потоци заради модернизацията на българската система.

    Миналата година се очакваше българският газов мрежов оператор Булгартрансгаз да завърши 20-километрово съоръжение при Лозенец в близост до Бургас на Черно море, което да позволи годишният капацитет на газопровода да нарасне от 14bcm на 15,7bcm.
    Сега турското правителство има желание да отвори границите си и да започне да изнася природен газ по три направления.

    - Първо, Турция разшири капацитета си за внос на втечнен природен газ, който сега възлиза на близо 40 млрд. куб. м, или почти 90% от годишното търсене. Капацитетът на управлявания от BOTAS Мармара терминал, който се намира най-близо до българската граница, е разширен през 2017 г. от 22mcm / ден на 37mcm /ден. - Второ, чрез отваряне на границите и разрешаване на износа на излишния обем, турските компании, включително BOTAS, биха могли да намалят задълженията си по клаузата „вземи-или-плати“. Това ще зависи от приемането на съответните регламенти за спот експорт по тръбопроводи и договарянето за п
  • 14 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО ВЕЦ":

    Трето, износът на газ е част от по-широката визия на Турция, страната да се превърне в регионален газов хъб, въпреки че правителствата през последните две десетилетия никога не са формулирали детайлите на тази визия.
    Междувременно руският изходен пункт от Турция към България тепърва ще бъде завършен. Русия е в процес на въвеждане в експлоатация на Турски поток 1 и 2, които ще имат годишен капацитет от 15,75bcm всеки. Русия възнамерява да отклони обемите, които понастоящем се изнасят през ТрансБалканската линия за Турция към Турски поток 1, след като договорът за транзит с Украйна изтече в края на тази година. Русия настоява датата на въвеждане в експлоатация на Турски поток 2 да е 1 януари 2020 г., но пазарните източници в Турция и България твърдят, че ключовите части от инфраструктурата в Турция и България тепърва ще бъдат завършвани. Дори когато приключи, износът през Турски поток 2 ще трябва да бъде увеличен, което може да отнеме няколко месеца, казаха източници в Турция и България.

    „Турция има възможност да започне износ за България преди Русия и капацитетът може да бъде доста голям“, каза един от трите източника от Турция.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мършата

    2 4 Отговор
    Да им покаже как да направят магистрали, пътна инфраструктура!! Как да постигнат нещо, макар и не на такова равнище като нашето, ама пак им е файда!

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Мършата

    1 7 Отговор
    Аз искам да ми бъде премиер още много, много години!!! ПАК ЩЕ ВИ ГО ИЗБЕРЕМ!! ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМИЕР, да ни бъде здрав!!

    Коментиран от #22, #23

  • 18 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Мършата":

    Ами при положение , че Туркменистан в момента е с 50% ПО-МАЛКА икономика от България и то при наличие на най-големите запаси на газ в Азия , май има какво да им покаже , а ??
  • 19 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "Мършата":

    То всъщност на същото дередже са и Азербайджан и Узбекистан , така че май не износа на петрол и газ правят икономика , а ??? Хахахахах !!! Пък да не говорим за "великая и могучая" в калта плавучая , хахах !!!
  • 20 Гостилничаря

    7 2 Отговор
    Статия от сутринта "Борисов заминава за Туркменистан". Сега статия "Борисов пристигна в Туркменистан". После ще има сигурно "Борисов се прибра от Туркменистан."! Това ми заприлича на модела на насаждане на култ към личността от комунизма - "Прием на другаря Живков", "Другаря Живков с топли думи към братския съветски народ", "Мъдри думи на другаря Живков при посещението му в СР Румъния" и други. Медиите в момента по нищо не се отличават от червените пропагандни глашатаи от онова време....
  • 21 НАТО ВЕЦ

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Толкова много празни приказки, за да се каже нещо елементарно - ще купуваме газ от Турция. Трябва да си на ясно, че дори с примус да "пренесеш" газ през Турция, тя става турска. Няма абсолютно никакво значение от какъв източник е и по какъв газопровод ще дойде. Ще си я плащаме на "хубави" цени. Хич не ми дреме, нито ме "топли", че Турция ще стане "газов хъб". Не съм турчин. А ти може би си?! Забрави и че на Боко "хъбчето" така остава на сухо. Не е лошо да "удариш калема" и да сметнеш колко ни струва реализирането на "реверса", защото и него го плащаме от джоба ни, както и "магистралите" му. Мантрите за "светло бъдеще" съм ги слушал твърде дълго, за да им се вързвам. Айде да дойде, пък ще се извиня, че не съм бил прав.
  • 22 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мършата":

    А аз ще живея в Холандия докато ти си жив
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РВН

    6 1 Отговор
    Какво стана с този прословут хъб " Балкан" ? Готов ли е да поеме новата турквенска газ.
  • 25 Хасан4о

    2 1 Отговор
    Халал да им е и да си го чуват там.
  • 26 Дориан

    1 0 Отговор
    Икономическият гигант Булгаристан от Румели проявява интерес към задния си двор в централна Азия.
  • 27 КГБ-то

    1 0 Отговор
    Там да си остане,ич не ни тряба,да зема и цецу и цялата гербава маала с него!!!