Last news in Fakti

3 Август, 2019 11:00 34 413 45

Скопие: Борисов да не ни заплашва с Гоце Делчев

  • тито петковски-
  • зоран заев-
  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • бойко борисов

Тито Петковски си задава въпроса, дали един ден и Борисов няма да бъде обявен за предател за това, че е подписал договора със Северна Македония

Скопие: Борисов да не ни заплашва с Гоце Делчев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият председател на македонския парламент и бивш лидер на „Нова социалдемократическа партия“ (НСДП), която е коалиционен партньор в правителството на Северна Македония, Тито Петковски, е изненадан от изявлението на българския премиер Бойко Борисов на съвместната пресконференция със Зоран Заев, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.

Неговата реакция бе предизвикана от изявлението на Борисов, че въпросът за Гоце Делчев трябва да бъде решен до октомври. Според Петковски българският премиер не зачита решението на София да предаде мощите на Гоце Делчев на Скопие.

„Не можех да повярвам, че премиер на страна членка на ЕС може така жестоко и енергично да се бори против решение, взето от предишно легитимно българско правителство“, заяви той.

Петковски си задава въпроса, дали един ден и Борисов няма да бъде обявен за предател за това, че е подписал договора с Македония.

„Ако се знае, че международните договори и решения трябва да се зачитат, тогава тук е и договорът за предаване на мощите на Гоце Делчев. Особено ме изненада изявлението, че ако приеме факта за Делчев, той ще бъде обявен за предател на българската история. Както се знае, когато дойдоха на власт Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариев те обявиха за предатели тези, които взеха решение за мощите. Дали според това, което каза Борисов, значи, че и решението, което взе той и подписа Договор за добросъседство може да бъде основание за някои следващи правителства да го обявят за предател? Това е още едно потвърждение, че договорите трябва да се спазват“, категоричен е Петковски.

Той вижда като заплаха това, че на въпрос на журналист, дали ще блокира Северна Македония ако историците не се договорят до октомври, Борисов е заявил, че трябва да се намери решение до октомври.

„Абсолютно е неприемливо Борисов да заплашва с това или до октомври да се реши въпросът за Гоце Делчев, или България ще има съвсем различно отношение към Северна Македония по отношение на интеграцията в ЕС“, посочи бившият председател на парламента в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактите говорят

    100 5 Отговор
    Българска Македония

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    93 36 Отговор
    Борисов, не се крий от проблемите, а ела лично да закопаваш умъртвени прасета, да проектираш дигитална защита на личните данни, да буташ хотели по презастроеното черноморие и да откажеш купуването на американски летящи антики. Защото иначе и за теб ще има 19-ти февруари.

    Коментиран от #30, #32, #33

  • 4 Най-добре

    108 6 Отговор
    да затворим границата със северомакетата, да ги блокираме и ние 20 години, че да си оправят характера! Ако не са нашите паспорти, от глад ще умрат! Направиха си европейски фирми с наши паспорти, Куманово, Шефа на телевизия 5 всички са с български европейски паспорти!

    Коментиран от #5

  • 5 goni

    37 5 Отговор

    До коментар #4 от "Най-добре":

    Няма проблем. Ако, ние го направим комшии те ще ни крепнат. Ще им остане отворена само границата с Косово и Албания. Алал да им на шиптърите! Ама, не виждам какво печелим ние?!:)

    Коментиран от #8

  • 6 Българин

    48 19 Отговор
    Не е хубаво, макар и неволно постоянно да се внушава, че има някакво напрежение между България и Македония. Мнението на македонски русофили, сърбомани и българофоби не е "Скопие"!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Защото не знаеш що е албанец

    64 1 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    Емнат ли ги албанците, сами ще дойдат при нас! Случайно ли втория след българския официален език е албанския!

    Коментиран от #10

  • 9 goni

    36 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Прав си. Не е! Скопие отдавна е албанско. Ако, не вярваш си направи справка!:)
  • 10 goni

    45 1 Отговор

    До коментар #8 от "Защото не знаеш що е албанец":

    Ауу! Голяма новина!:) Единствената причина така наречената Северна македония да съществува сме ние!:) Даже гърците клекнаха и ни оставиха да се оправяме сами. Направо не е за вярване! Посланието е: А, да видим, какво ще направите?!
  • 11 Бг Македонец

    55 12 Отговор
    Само че Албанците ни имат уважението защото са ни яли попарата докато тези Главочи така наречените Македонци са създадени и управлявани от СръпскоКремълската пропаганда и БКП

    Коментиран от #14

  • 12 Пинчера

    44 33 Отговор
    Смърт за Боко мършата свобода за народа
  • 13 Панов

    51 8 Отговор
    Т.н правителство което е предало костите на Далчев не е било легитимно а марионетно на окупирана от болшевиките България.
  • 14 goni

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бг Македонец":

    Абе, човек! Остави миналото. Знаеш ли къде се намира най-голямата база на САЩ в Европа?! Чувал ли си за Бидон вил?! Не знам как успяват албанците, ама наистина го правят! Не случайно ни оставиха горещият картоф!:) Никой не го иска. Ние сме на ред!:)
  • 15 Георги Илиев Митев

    4 8 Отговор
    ВИСШИСТ ЗАПОЧНАЛ ДА ГОВОРИ,
    ЗА ДА УГОВОРИ НЯКАКВА ИГРА
    ЗНАЧИ Е В БЕДА.
    УЧЕН ДА ТЕ ЗАЩИТИ ОТ
    "СЕЛСКИТЕ ЧЕРТИ" И
    "ГРАДСКИТЕ МЕЧТИ" ЗНАЧИ , ЧЕ
    ГРЕШИ,
    ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЯМАТА БЕДА
    Е ПЛАНЕТНАТА МЕЧТА.
  • 16 стоян георгиев

    54 5 Отговор
    тито петковски!!!какво хубаво македонско име.как името на тито петковски кореспондира с тва на георги делчев?та преди петковски да говори за морал да иде да попита баща си що го е кръстил така?
  • 17 Иван

    50 5 Отговор
    Крайно време е да им се тегли една на тези, докато почнат да се осъзнават. И да им се отнемат паспортите. И когато си научат историята можем да говорим евентуално. А този учуден възрастен хилядолетен македонец даже елементарни неща за 1 клас не знае. Като например че костите са дадени на Югославия, а не на някаква си македония. Даже не виждам смисъл да се пише или говори с тези.
  • 18 Кой68

    46 11 Отговор
    Предатели на Българската иория са тези дето признаха една област Македония за "държава".Правителството извършило това предателство разпродаде България-забравихте ли?Когато е виновен Борисов е виновен но не му приписвайте чужди грехове .....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трпе

    28 16 Отговор
    Абе оставете ги Македонците на мира!Опрайте си я България !Кой вие виновен че за пари си продавате гражданство!То и негрите станаха българи!!Нищо чудно сигурно и дядовците им биле българи!Смешни сте!

    Коментиран от #24, #43

  • 21 Кой68

    32 7 Отговор
    За това което е казал Бойко и прави със външния министър относно Гоце Делчев-защитава Българската история..Така се опитва да поправи предателството на едно лицемерно правителство и на едни хора които излъгаха хората че комунизма си е отишъл.Да сега ще ме плюете но Бойко за това няма вина,а когато е виновен си го отнася...Кога ще бъдем едно цяло като народ?
  • 22 Вени

    24 5 Отговор
    А Петковски защо не каже колко македонци взеха български паспорти, само да се махнат от Македония?
    По това си приличаме.
    Не си обичаме Родината.
  • 23 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    АБЕ " ЛЕКИ" -ДАЙТЕ СИ СМЕТКА КАКВО ОЗНАЧАВА -С К О П Я В А М !?!?
  • 24 Доктора

    23 1 Отговор

    До коментар #20 от "Трпе":

    Драги Търпо, я се опитай да си кажеш названието както си го написал! Пробва ли? Звучи като цъкане на бушмен нали! Значи ти си бушмен. Това е твоята логика, не моята. Много години Ви оставихме на мира.И видяхме че е грешка.От депресивно разстройство преминахте в пълна лудост.Затова сега ще пиете хапчета. А ние ще ви ги даваме.
  • 25 Знаем

    16 1 Отговор
    Бившият ... на бившият .... Знаем ги тези бивши. Всички до един агенти на сръбското разузнаване.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Д.Талев

    20 0 Отговор
    Господин Борисов, много Ви моля пазете се от Македонците, не бъдете наивен. Те преписват всички свои несполуки на нас Българите. Казусът Гоце Делчев, или някоя друга неуредица измежду хилядите други, просто разкрива системната и организирана враждебност към всичко Българско. Да, ние наистина сме братя, но да ви кажа, аз когато бях в Скопие преди години и им казах на хората че сме братя, от съседните заведения се събра недоволна тълпа готова да ме пребие! Много съм се интересувал от отношението им към България, за това съм разговарял с млади Македонци които следват в България, от самите тях разбрах че те от деца са "възпитавани" да презират Българите, за тях ние не сме добри хора. Въпреки това имат снизходително отношение, те са великодушните и превъзходни които толерират нас изпадналите. Може би все пак усещат дълбоко в себе си връзките на кръвта. Знае ли човек. Въпреки всичко да не генерализираме, защото отделно има хора с много добро отношение към България. Вие трябва да сте изключително внимателен, предизвикателствата пред Македония са огромни, опасностите реални. Много е тъжно, но ние категорично не бихме могли да подкрепим държава която е враждебна спрямо България, в никакъв случай! И недейте да бъдете толкова наивни че да очаквате признателност от тях, това никога няма да се случи. Ние сме си в правото, и това е в духа на европейските норми, да не подкрепим европейската перспектива на Северна Македония, поне на този етап. Те са страната която трябва
  • 28 юго

    23 0 Отговор
    на тито петковски баща му е бил югославски комунист и го е кръстил на Тито.Той казва,че е македонец, а си е чист предател .Име ПЕТКО има само в България и никъде другаде.
  • 29 Кирил

    11 2 Отговор
    Макар и българин с родители които винаги са се определяли само и единствено като българи,той е работил в полза на македонизма и иредентизма.
  • 30 ИСТИНАТА

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Българите трябва да се научим да спазваме законите. На някой му се иска в задния двор, незаконно да си отглежда прасета, без регистрация, без ваксина, без спазване изискванията за хигиена. Терикатлъкът ги докара до това дередже. Виновен ви е ББ, защо? Защото, когато управляващите предупреждаваха, К. ИМПЕКСОВА си правеше пиар с болката на хората. НЯМА ДА ИМ СЕ ПОЗВОЛИ ДА ВЪРНАТ КОМУНИЗМА И ДА РАЗГРАБЯТ ДЪРЖАВАТА. Накрая едно прасе за дома, едно си продавам. Точно те подпалиха свинекомплексите. Не спазвалите законите, трябва да бъдат глобявани и съдени, а не поущрявани. В Италия, 30 г.са водили борба с чумата. Колкото до Гоце Делчев, лично той се е чувствал българин, с българско самосъзнание. Комунистите са предали тялото му на Македония. Въпрос: Щом имат претенции, да отговорят "В коя държава е починал Гоце Делчев? Защо е дошъл в Б-Я? От добро, никой не бяга!". Наглост е, да имате непрекъснато изисквания и отговорности само от една партия. На луната ли бяхте? Колко комунистически правителства се смениха, разграбвайки, безотговорно? Поне 1 чешма да бяха построили. Точно те, нямат достойнство и морал да изискват и да дават предложения. Когато понесат отговорност за фалита и разграбването на държавата (пенсионен фонд, банки, ергенски данък, масовата приватизация и РМД-та), ще имат това. В ЦЯЛ СВЯТ ГИ ЗАБРАНИХА. ЖАЛКО, ЧЕ В Б-Я ВСЕ ОЩЕ ИМА ХОРА С ПРИТЪПЕНИ МОЗЪЦИ, СВИКНАЛИ С РОБСКАТА СИ НАТУРА, КОИТО ТРУДНО БИХА СЕ ПРИСПОСОБИЛИ КЪМ ЕВРОПЕЙСКО МИСЛЕНЕ. В МОМЕНТ
  • 31 Д.Талев

    22 0 Отговор
    Простете но продължавам коментара си...Те са страната която трябва да положи искрени усилия, те са тези които трябва да ни убедят в своята добронамереност. Според мен европейската дипломация трябва да участва много по-активно в процеса, ние очевидно самите имаме нужда от посредник, защото няма съмнение че Македонската страна враждува морално с нас. И не правете г-н Борисов грешката да желаете на всяка цена процеса да се финализира по време на вашето управление. Вие им давате едно огромно предимство и те ще го използват чисто в своя полза. Те трябва да знаят че ние сме си в правото, и това е в духа на европейските норми, да не подкрепим на този етап европейската перспектива на Северна Македония. Глупаво е да им го казваме, но е полезно да знаят че сме категорични. Понякога се налага и ние да покажем воля и непоколебимост.

    Коментиран от #34

  • 32 Уии

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Смърт на комунизма

    Коментиран от #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иван

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Д.Талев":

    Съгласен съм с написаното. Само че аз има по-добра идея с оглед на сегашната ситуация. Пределно ясно е, че политиците им знаят истината. Имат документи и те, но заради дребните им игрички, към всяка наша добронамереност се отговаря с обиди и злоба. От една страна трябва да си много сбъркан в 21 век да не влезеш в поне един музей и да видиш истината с очите си, а да вярваш на сърбогръцките измислици. Не трябва да си много умен за да прозреш че това ще продължи. Сегашната им мимикрия е заради ЕС. Затова моята идея е да им се тегли една. Да се спрат и даже да се отнемат дадени вече паспорти. И да ги оставим на албанците. Заради албанците оста север юг вече е затворена страница. И смятам че виждайки какво ги чака от запад, сами ще започнат да търсят истината за да се спасят.
  • 35 Тръмп

    8 1 Отговор
    Тито Петковски да идва и да си прибере Оная работа на Даме Груев,щом му трябва за да диша превъзбудено!!!:):):)
  • 36 Тръмп

    10 4 Отговор
    Тито Петковски е русофил и саботьор,изпълнява заповедите на Москва за конфронтация!!!:):):)Путин и Сърбия ридаят,че изпускат от контрол поредния си роб на Балканите!!!:):):)Сърбите са единствените които останаха васали на комуноидна Москва и ще си платят за глупостта чрез бедност и нищета!!!:):):)
  • 37 Дългият

    11 0 Отговор
    На зло куче.. зъл прът...такава е нашата поговорка...
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор
    Македонците 3-то поколение са като "бесни кучета", направо налитат на бой ако им оспорваш "иденцитета"... Нека не си правим илюзии, без твърди крути мерки от страна на България, там нещата няма да се оправят!... За голямо съжаление!
  • 39 Айхман

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тито Петковски си задава въпроса, дали един ден и Борисов няма да бъде обявен за предател за това, че е подписал договора със Северна Македония. Абсолютно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 40 Дсъгърност

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Уии":

    глоба 5 лева.
  • 41 предатели

    7 2 Отговор
    много ясно че боко и цялото правителство и тези преди тях предадоха Бъгария не само с договора за макетата

    Коментиран от #42

  • 42 Глупости

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "предатели":

    Предадоха я комунистите които македонизирваха пиринския край.
  • 43 Айде бе !

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Трпе":

    Имало е Македония,едно време , античността! Македония на Филип Македонски и на Александър Македонски ! И те са били гърци ! Та ти какъв македонец се имаш ? Проучи си историята хубаво, и тогава изказвай мнение ! НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ ! А и твоя "Македонски " език е мешавица между български и сръбски език ! 👅 ! Спри да се правиш на професор ,ставаш смешен !
  • 44 Айде бе !

    5 0 Отговор
    Сигурно и Батман е македонец ? Роден в град Прилеп ?
  • 45 Македонецъ

    1 0 Отговор
    Гоце се бил определял за българин но е раборил за македонизма. Хахаха... Сеедно: Ердоган се определя за българин но работи за турцизма. Хора, ползвайте главите си. Тези на раменете.
Новини по държави: