26 Август, 2019 17:28 4 113 23

Щурмовият “Анаконда” - крилата на постапокалипсиса

  • анаконда-
  • русия-
  • ядрена война-
  • апокалипсис

Подробно беше обмислено как Русия ще се възроди от ядрените руини

Щурмовият “Анаконда” - крилата на постапокалипсиса - 1
Материал от Поглед.инфо

В Съветския съюз подготовката за евентуална ядрена война се провеждаше толкова сериозно и задълбочено, че днес дори е трудно да си го представим. Тези работи не се ограничаваха само до изграждането на бункери и приюти и запълването на съоръжения за дългосрочно съхранение, пише "Поглед Инфо".

Подробно беше обмислено как страната ще се възроди от ядрени руини и животът ѝ ще бъде възстановен във всички аспекти. Предполагаше се, че в резултат на унищожаването на основните индустриални центрове на страната ще се случи значително намаляване на технологичното ниво. Въз основа на това са разработени проекти на различни машини и оборудване, чието производство може да бъде установено в условията на разрушена страна и прекъснати производствени връзки.

Освен всичко друго, стартира програмата ЛВЩ (Лесен за възпроизвеждане щурмовик), според която е разработен проект за евтино и несложно производство на боен самолет, способен да реши широк спектър задачи за огнева поддръжка на войските. В края на 80-те години в конструкторското бюро „Сухой“, съгласно програмата на ЛВЩ, така наречената бригада „100-2“ разработи редица интересни проекти като част от тази програма.

Техническото задание за проекта ЛВЩ предвижда максимално използване на елементи на самолета Су-25, а понеже апаратът е обозначен с кода T-8, след това създаденият самолет получава код T-8B (витлови). Основната работа е извършена от ръководителя на бригада „100-2“ Арнолд Иванович Андрианов, водещите проектанти Н.Н. Венедиктов, В.В. Сахаров, В.И. Москаленко. Водещ на темата е Е. П. Грунин. Консултант Викторович Ивашечкин. Един от най-интересните в рамките на тази програма е проектът T-710 „Анаконда“ – корпус с два фюзелажа, като американския щурмови самолет OV-10 „Бронко. В допълнение към противопожарния самолет, тази машина може да се използва в амфибиен, санитарен, тренировъчен вариант, като разузнавателен самолет, самолет за електронна война и за коригиране на огъня.

Предполагаемите характеристики на самолета са следните: излитащото тегло се приема за 7500 кг, празното тегло на превозното средство - 4600 кг, теглото на товара - 2900 кг, а теглото на горивото - 1500 кг. При максимално зареждане с гориво масата на нормалното бойно натоварване остава 1400 кг, включително 7 парашутиста. В претоварен вариант може да носи до 2500 кг боен товар.

Самолетът има 8 точки за окачване на оръжие, 4 на крилото и 4 на пилона под фюзелажа. Носът на фюзелажа е взет от Су-25УБ (заедно със сдвоеното 30-мм оръдие ГШ-30), зад бронираната кабина на пилота има бронирано отделение за отделяне на парашутистите. Предполагаше се да се използват двигатели ТВД-20, ТВД-1500 или други варианти с мощност около 1400 к.с., мотогондолите на двигателя са затворени с броня, а витлата са с шест перки. Приема се, че скоростта с тези двигатели е 480-490 км/ч. Пълният процес на прочистване на модела беше осъществен в ЦАГИ, но след като СССР се разпадна и заплахата от ядрена война загуби своята актуалност по това време, програмата беше ограничена.

В момента обаче в света има любопитна тенденция - разработването на леки щурмови самолети с ниска интензивност за участие в конфликти на базата на тренировъчни или дори граждански турбовитлови самолети. Това е логично - използването на свръхмодерни високотехнологични многоцелеви самолети при контра-партизански операции е не само твърде скъпо, но и не винаги ефективно. На този фон „Анаконда“ или други машини, проектирани като част от програмата ЛВЩ, направени, като се вземат предвид съвременните реалности и изисквания, могат да бъдат много популярни на световния пазар. Освен това тези щурмови самолети може да са полезни в руските аерокосмически сили, участващи в конфликти с ниска интензивност.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    34 50 Отговор
    Егати нашмърканите с военна пропаганда пияни нещастници. Денонощно коментират разни макетчета от кръжока "Млад идиот".

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Бау

    12 16 Отговор
    Поглед.инфо - Дойче Веле-то на Путя.
  • 3 Краварника на "Доброто" цъфти и връзва

    31 15 Отговор

    До коментар #1 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    Айй стига йе соросня, а Доналд Дъмп, който иска да мята ядрени бомби в ураганите в кой кръжок е ???

    Коментиран от #21

  • 4 Рашка с чашка

    19 21 Отговор
    Това е някакво комично копие на американския П-38, създаден доста преди ВСВ! С около 40 години закъснение руснаците са го изобретили и чак го нарекли Анаконда! Разбира се е безаналог.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шойгу обосрался

    15 17 Отговор
    Рисували ракети та се забравили -а той може под 3 тона . Това не е Ф 15 . Никога няма да види бял свят тая картинка - прекалено е мършав тоя самолет
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 VVV

    5 10 Отговор
    Това на снимката е по добър щурмовик от су 25. Су25 най често е свалян с преносими комплекси които се насочват термично от топлината на реактивните двигатели . А най добрия щурмовик в днешно време е дрона .И да има война на земята сателитите ще останат а с тях може да се управлява .
  • 10 майкооо

    9 6 Отговор
    Тия явно ги хапе коня Готвели се за след Апокалипсиса
  • 11 Име

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Цвацо,пак ли си тука?Я кажи колко вида ядене ядът в американските казарми?
  • 12 ФатмакЪ

    8 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ЛВЩ (Лесен за възпроизвеждане щурмовик) Болни мозъци! Двуплощник или парапланер са още по-лесни за възпроизвеждане от успешна пенсионна политика.
  • 13 Хрониките на Евразия

    6 5 Отговор
    Казват , че не трябва да се приемат приспивателни заедно със слабителни таблетки , резултата може неприятно да ви удиви ..
    Така и на руснаците , не трябва тяхна мания за величие , да се подсилва с мания за преследване ..
    Както виждаме , вече започват да си мислят, че целият свят иска да унищожи Русия .. ..

    Коментиран от #14

  • 14 Дух

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хрониките на Евразия":

    Русия през 50 година принудена да води война.
    Така че да дьржиш рька на спуська,-логично и за полза.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дух

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хрониките на Евразия":

    Да му беше обяснил на Хитлера сьщото.
    Нали бяхте дружки,-лошарик!

    Коментиран от #17

  • 17 Хрониките на Евразия

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дух":

    Наполеон забыли 😂
    Вот что я думаю :

    "Россия заняла 7 место по расходам на оборону, после Японию "
    На оборону? Это чтобы оборонять свои ямы в дорогах, покосившиеся избы и облупленный треснутый потолок в поликлинике?

    Врятли. Это деньги на шантаж мира, мол, в случае чего мы вас всех в Россию превратим ...!!!
    Так та ..

    Коментиран от #18

  • 18 Дух

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хрониките на Евразия":

    Зле си с руски.Точно ти и такива,като теб,не са нуни на Русия дори в качество на тоалетната хартия.
    Руснаци казват:Чуждо не искам,-свое не давам.

    Коментиран от #19

  • 19 Хрониките на Евразия

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Дух":

    😂😂😂
    Ето за това говорих ..
    Не сте добре , мания за величие + слабителни !
    Да се гордеете , когато ходите по нужда в дупка на улицата ..
    А за руският език не ми говори , отдавна сменихте езика на Пушкин , с този на Моторолата и Гивито и сега без междуметието " блядь " едно изречение не можете да свържете

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 от краварника

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Краварника на "Доброто" цъфти и връзва":

    Май само ти не си разбрал,че това е опашата лъжа.
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Само аз ли си мисля, че НАТО не е държава. Ето защо ЕДНА ДЪРЖАВА - РУСИЯ се страхува щом всички са против нея !!! Да но времената се смениха и вече РУСИЯ не е сама а заедно с КИТАЙ !!!
  • 23 шмоло

    0 0 Отговор
    Тия няма ли да се научат да живеят,все оръжия им в главите.Пък били извън земни,голяма лъжа.То затуй оня С. ги е трепал
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания