Last news in Fakti

19 Септември, 2019 14:10 2 035 8

Снимка на Трюдо предизвика скандал в Канада

  • джъстин трюдо-
  • снимка-
  • канада-
  • расистко-
  • араби-
  • лице

Канадският премиер се извини

Снимка на Трюдо предизвика скандал в Канада - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо поднесе извинение след възникване на скандал заради негова снимка, на която е с тюрбан, а лицето му е боядисано в кафяво. Снимката е направена на парти през 2001 г., когато е бил учител, пише "Гардиън".

Трюдо признава, че това е било расистко. Британският вестник коментира, че този случай може да окаже влияние върху резултата от планираните за следващия месец парламентарни избори. Снимката с Трюдо беше публикувана от списание "Тайм" в сряда. Тя е в училищен годишник. Тогава Трюдо е бил на 29 г. и е работил като учител в West Point Grey Academy, предаде News.bg.

"Извинявам се дълбоко", каза канадският премиер в сряда вечерта след публикуването на снимката. "Дълбоко съжалявам. Дълбоко съжалявам за това, което съм направил, трябваше да знам по-добре. Било е нещо, което не е трябвало да правя. Тогава не съм мислил, че е расистко, но сега това е расистко", продължи той. Трюдо не отговори на въпрос дали обмисля да подаде оставка.

"През 2001 г., когато бях учител във Ванкувър, участвах на тържество за края на годината, темата беше "Арабските нощи". Облякох се в костюм на Аладин и сложих грим. Не трябваше да го правя. Трябваше да знам по-добре, но не знаех и наистина съжалявам", заяви Трюдо. Опозицията се възползва от случая да атакува премиера.

Андрю Шиър, лидерът на консерваторите и основен опонент на Трюдо, коментира, че е "изключително шокиран и разочарован" от действията на премиера. Според Шиър Трюдо не е способен да управлява Канада. "Било е расистко през 2001 г., расистко е и сега", смята Шиър. Националният съвет на канадските мюсюлмани обяви, че поведението на премиера е "позорно", но по-късно благодари на Трюдо за извинението му.

Премиерът потвърди също, че не за първи път е правил подобни неща. Скандалът идва на фона на борбата на Трюдо да запази парламентарното си мнозинство. Канадците ще гласуват на 21 октомври, като се очаква оспорвана битка. Социологическите проучвания показват, че Трюдо и Шиър са с изравнени позиции.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    24 1 Отговор
    Аре бе к'во ше се извинява ! И Тея печки и чалми почват вече много да лазят по нервите. Само искат.
  • 2 Браво

    19 0 Отговор
    Полудя този свят.
  • 3 Госあ

    14 2 Отговор
    😄😄😄 иначе снимката е много Куул !!!
  • 4 Зле

    19 1 Отговор
    Време е да сложим край на расизма. Всички черни в резерват.
  • 5 Гилбърт

    13 0 Отговор
    Аз пък си слагам чалма на оная работа и ме боли точно тя за тия дето си слагат чалми на главите много сте нагли овцефесовете.
  • 6 Borislav Popov

    0 12 Отговор
    Руските подлоги негодуват, как може да си прави майтап с любимите им чаршафосани аятоласи !?
  • 7 Александър

    6 0 Отговор
    Тук нашия премиер си прави каквото иска и няма оставки, те за един маскарад...
  • 8 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Глупак, да се извинява,защото иска някой друг глас от бурки и чалми. Споко ,скоро при нас ще има избори и ще има кюфтета за едно племе като този аладин..и малко бира изкуфяла с изтекъл срок ,после има да дрискат в махалата.
Новини по държави: