Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 07:31 37 063 80

Тръмп го направи! Обяви война и на Европа

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • мита-
  • ес

САЩ ще наложат мита от 25 процента за шотландското уиски, италианското сирене и френското вино, но пощадиха италианското вино, паста и зехтин

Тръмп го направи! Обяви война и на Европа - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати ще наложат мита от 25 процента върху френското вино, италианското сирене и шотландското малцово уиски, но пощадиха италианското вино, паста и зехтин, предаде Ройтерс.
От офиса на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър публикуваха списък със стотици продукти от различни страни от ЕС, които ще бъдат обект на наказателните такси.

Митата ще бъдат наложени като ответна мярка на европейските субсидии за самолетостроителя Airbus. Те ще бъдат насочени срещу стоки за 7,5 милиарда долара - максималната стойност, разрешена от Световната търговска организация (СТО).

Митата ще влязат в сила на 18 октомври.

Сред другите стоки от ЕС, които ще бъдат обложени с наказателни мита от 25 процента, са британските пуловери, кашмирени и вълнени изделия, маслините от Франция, Германия и Испания, европейските салами и други продукти от свинско месо с изключение на шунката и германското кафе.

Асоциацията на американските компании, занимаващи се с бизнес с хранителни специалитети, призова администрацията на президента Доналд Тръмп да не налага наказателните мита с аргумента, че "малко или никакви домашни продукти. . . могат да заменят тези вносни хранителни специалитети". Тя предупреди, че ще бъдат засегнати 14 000 специализирани търговци на дребно, както и още над 20 000 хранителни заведения в Съединените щати.

Администрацията на Тръмп ще наложи мита от 10 процента върху самолетите от Европейския съюз. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на Airbus в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Boeing, което включва европейски компоненти.

Тръмп го направи! Обяви война и на Европа

Вчера СТО разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7,5 милиарда долара заради незаконно отпуснати субсидии на Airbus. Решението е пореден етап от стария конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Boeing.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Учуден

    195 25 Отговор
    Тоя Трънп бил голям мазохист, сам си го набива и то целия???

    Коментиран от #5

  • 4 бат Рамбо е гей

    196 19 Отговор
    Краварите се мятат като котка в чувал ! Ама отърване няма , няма начин да избият парите за огромния си дълг !

    Коментиран от #25

  • 5 987

    59 196 Отговор

    До коментар #3 от "Учуден":

    Как си го набива ще ни обясниш ли ? Човек който е врял и кипял в сферата на сделките и търговията.Милиардер е точно поради тази причина,а ти някакъв форумен трол ще ни обясняваш тука.Така говорехте и за Китай,ама китайците сега отиват лично да преговарят,а американската икономика става все по стабилна.

    Коментиран от #7, #12, #13, #22, #58

  • 6 Реално

    168 23 Отговор
    Отдавна пиша тук,че САЩ се самоизолират и най-вече сами си правят враговете.Не само Трьмп а целият политически елит,са тотално неадекватни-изперкали старчета бутащи страната си по пьтя на СССР.
  • 7 Пилотът Гошу

    119 13 Отговор

    До коментар #5 от "987":

    Абе май не си много наясно с некадърността на Тръмп. Банкрути, измами... Човекът има добри адвокати и счетоводители обаче.
  • 8 Гост

    108 75 Отговор
    Стига сте оплювали Тръмп. Това е единствения политик, който си изпълни всички предизборни обещания, за които хората в САЩ го избраха. Много ясно, че ще наложи по-високи мита, защото лично съм се убедил какви мита плащат САЩ за стоките си в Европа - исках да си вкарам нов Мустанг от магазина за 21 000$, а тук му искаха мита 23 000$, т.е. повече от себестойността му. Така, че хайде малко да мислим, преди да плюем по човек, който прави истинска политика!

    Коментиран от #18, #37, #40, #42

  • 9 Браво Господине

    102 11 Отговор
    Русия била такава и инакава!
    А тия кви са?
    Ма май ние (Европа) сме си за таковане!

    Коментиран от #48

  • 10 Ели

    78 26 Отговор
    Този човек няма едно предизборно обещание, което да не е спазил, крив-прав, друга тема на разговор.
  • 11 друм

    48 38 Отговор
    Махнете тоя палячо най накрая моля ви

    Коментиран от #66

  • 12 Име

    86 26 Отговор

    До коментар #5 от "987":

    И като е милиардер какво? Колко фалита е обявил тоя милиардер, сам ли ги е направил тия пари или е богат наследник? Пълен непрокопсаник, а сега иска да фалира и щатите. Той може да си разиграва коня като се мисли за велик стратег и да разбутва света, обаче не мисли кога и как светът ще му го набута. Докато всички играят отделно номерата му ще минават, но е въпрос на време всички да се обединят поне по неговия въпрос и щатите отиват на майната си. Заради една откачалка всички ще страдат и то за дълго.

    Коментиран от #15, #62

  • 13 Учуден

    40 13 Отговор

    До коментар #5 от "987":

    А ти какъв си бе някакъв специалист и професор по всичкология а???😃😃😃
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трумпет

    93 11 Отговор

    До коментар #12 от "Име":

    Не бой се! Не е възможно Тръмп да фалира САЩ! Просто нещо, което отдавна е фалирало, дори и Тръмп не е в състояние да го фалира.
  • 16 Така е

    71 11 Отговор
    Когато краварите се опитват да правят самолети и не им се получава, налагат мита на тези, които могат. А в бъдеще ще виждаме още модели на Боинг паркирани по паркингите за коли.
  • 17 Затова

    54 29 Отговор
    Слава Россий!Слава Путина!
  • 18 Фен на България

    30 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Ти Чисто ново мпс от САЩ неможе вкараш така.Трябва да минат минимум 6 месеца от закупуването.

    Коментиран от #33

  • 19 дедо Риц

    33 3 Отговор
    Продължавайте да му ходите по гайдата на тоя пл@шипут@рник...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 И така

    52 4 Отговор
    Навремето на САЩ за да спечели търговската война срещу Япония му се е наложило да потърси помощта на ЕС,а сега ги взима срещу себе си във войната срещу Китай.Или умишлено искат да окепазят Тръмп или са толкова уверени в себе си че могат да търгуват
    само със себе си .Ако ЕС обърне гръб на САЩ а няма това как да стане докато Сорос командва Европа тогава янките ще клекнат.
  • 22 Милиардер с три фалита зад гърба си

    34 6 Отговор

    До коментар #5 от "987":

    Голям бизнесмен няма що...
  • 23 Триацетат

    19 6 Отговор
    "... и други продукти от свинско месо с изключение на шунката и германското кафе."
    ----------------------------------------------------------------------
    Абе, автора, в Германия кафето от свинско ли го правят?! Ти да видиш!
  • 24 onq s konq

    16 30 Отговор
    Тръмп е Политик,който отстоява СТРИКТНО И РЕВНОСТНО интересите на Страната си.Конкретно Евростоките които облага с Мита се водят "Луксозни" Хранителни стоки,като бутилка от Определена марка Френски вина или Шотл. виски варират в широк диапазон а бетилката може да достигне и 1000 долара.Но да сравним нещата с цените в БГ:Ако примерно бутилка Виски със средно качество от 30лв в магазина стане с 25% по-скъпо - ще "обезсърчи" ли евентуалният купувач, чийто месечни приходи са в границите между 1500 и 15000лв?А такива Професии мога да изброя ПОНЕ 100 в Бизнеса,Държ. администрация,Търговията и услугите,Медицината,АйТи-сферата,Юридическия бранш,Земеделието и т.н.А въобразява ли си някой,че вследствие въпросното "поскъпване" на тоя вид стоки в Щатите ПОТОКЪТ МЕРАКЛИИ да се установят там ще се пренасочи на Изток към Русия и Китай?!
  • 25 БАЙ ОЙ

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "бат Рамбо е гей":

    E как да няма начин? ? ? Ще си ги напечатат и ще ги изперат! Те това го правят непрекъснато иначе дълга щеше да им е двоен
  • 26 1234

    26 3 Отговор
    С политиката на ще облагаме френското но не и италянското вино, се цели разбиване на ес, нищо повече. Създават от 70 г проблеми на евроатлантическите си колонии
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нека

    19 6 Отговор
    Да плащат американчетата, нали имат кинти... В крайна сметка потребителят губи.
  • 29 онзи

    16 3 Отговор
    Митата би трябвало дя бъдат еднакви и за двете страни,които търгуват.И най който му върви повече стоката върви,на който не върви не върви...САЩ търгувят коли с Япония на нулеви мита доколкото знам...но интерес има предимно към Вранглер,другите американски коли са нежелани.По времето на Комунизма в щатите е имало представителство на Застава Юго
  • 30 Бизнес

    31 26 Отговор
    Сащ са бита карта вече. Само Китай. Той е номер едно защото на първо място е икономика, търговия а не " демократични" войни по света. Турция върви по пътя на Китай и ще става по силна
  • 31 Е тоа единствен

    25 2 Отговор
    Е направил така че казино да фалира 😂😂😂😂😂нататък думите са излишни😂😂😂
  • 32 И по зле ше става

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Morgoth":

    Още пропадане ше има
  • 33 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Фен на България":

    Абе защо обясняваш на човек който е чул някой батко да говори глупости понеже имал мечта ама нямал пари хахахах исках да си купя ама понеже много скъпо митото ще си ларам корсата иначе нема грижи такива ги слушам по цял ден
  • 34 Гост

    34 4 Отговор
    80% от продуктите с новите митнически ставки нямат аналог. Тоест американците пак ще ги внасят просто ще влизат повече пари в явно изтънелия джоб на хазната на САЩ.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 kyky

    27 3 Отговор
    Чакаме съвсем скоро европейския тръмп... още ми е чудно как Турците пълнят Европата с боклуците си без мита. А ето ,че дори не спазват и договора по който нямат мита и такси - султана обещал на ваген майка си и баща си. Еврогейовете да си свършат работата и или да въведат обратно мита или да забранят турски ФВ в ЕС.
  • 37 гост

    16 12 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Имал си мечта да си купиш Мустанг и дотам е свършило всичко просто спри да пишеш глупости
  • 38 5576

    39 6 Отговор
    Митата са селективни и разбира се протекционистични. - Така както тек има мита за ЕС, така има и мита в обратна посока. Не мисли, че американците не правят магарии. До скоро пробутваха стоките си през Норвегия, понеже Норвегия имо договор за търговия с ЕС по едно споразумение от 91 година в условията на Евро 1 и други регулации. Американците са най- гнусната и паразитна нация. Където човек не означава нищо ако няма пари. Бачкане по 14 часа и дългове до живот. 40 000 души на година умират от огнестрелни оръжия
  • 39 стоян георгиев

    30 4 Отговор
    голям праз като наложи мита на стоки дето американците няма как да заменят с други.просто ще накара самите американци да ги купуват по-скъпо.демек товари американския данъкоплатец.
  • 40 Добър избор

    16 27 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Форд Мустанг тази кола не е за умствено изостаналата европа слава на Мустанга!
  • 41 Кой68

    30 4 Отговор
    Сега да видя EU със нейната "самостоятелна" политика как /дали ще отговори или ще клекне?Докога ще се угажда на САЩ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Не е добре

    15 9 Отговор
    Този едва ли ще го изберат повече. Причини доста хаос в световен мащаб.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Вуте

    29 5 Отговор
    Цитирам , заглавие : Тръмп го направи ! Обяви война и на Европа ! "Страшно подвеждащо заглавие ! Стресирата хората бре ! Прочиташ заглавие то, и първата мисъл е: почна война ! Моля ,не пишете такива подвеждащи заглавия !

    Коментиран от #61, #70

  • 46 Тръмп

    16 28 Отговор
    Планетата се управлява от Ню Йорк,а не от Брюксел или Москва и Пекин!!!:):):)Ясно???:):):)

    Коментиран от #78, #80

  • 47 Ооо

    17 3 Отговор
    Сега ЕС да сложи мита на електрониката от Щатите ... и ще стимулира отварянето на десетки заводи в ЕС. Но Тръмп все още използва това че ЕС не е едно цяло а сбирщина от държави с различна политика и си играе със всяка една по отделно. Това трябва да се проумее много добре от ‘великите’ в ЕС, които хем са за обединение, хем си гледат само тяхното. едно обединение на Европа от типа на Русия, САЩ, Канада или Китай ще заздрави цялостната позиция и стратегия на континента.. въпрос на време... и на гащи.
  • 48 Обективен

    7 24 Отговор

    До коментар #9 от "Браво Господине":

    Точно така!Русия е така и инаква - пробита кочина с претенции
  • 49 Ивайло

    10 40 Отговор
    Даването на еднозначни определения за САЩ и обидите от сорта "кравари" , "мелези" ,"неграмотни" "гнусни" и пр. говорят за ниска култура и техническа неграмотност ! Америка е дала много на Света и дълго време беше "аврамов дом" за много държави и спасени от глад народи ! Драскачите в този форум са жалки отрепки ! Засега Америка все още е номер 1 , а не Русия и Китай ,както на много хора им се иска !

    Коментиран от #51, #63

  • 50 дон Корлеоне

    13 2 Отговор
    Зехтина ни да не закача,ако не,ще му
    предложим пътуване на което няма да може
    да откаже........,
  • 51 Вуте

    16 4 Отговор

    До коментар #49 от "Ивайло":

    Моля не обиждайте хора които не познавате !А това че са мелези ,няма нищо лошо,макар че е истина ! Индиянци , французи,англичани,немци,китайци,японци,холандци ,Туци и какви ли още не са се омешали !

    Коментиран от #52

  • 52 Нане

    10 4 Отговор

    До коментар #51 от "Вуте":

    ИндиАнци....

    Коментиран от #55

  • 53 факти

    7 11 Отговор
    Дони Тръмп ти си моя президент.
  • 54 Дългият

    13 5 Отговор
    Отговорът на Европа трябва да е реципрочен...7,5 милиарда...Този психясал тип с кой ли не се скара...
  • 55 Вуте

    1 12 Отговор

    До коментар #52 от "Нане":

    Моля не ме поправяте ! Така ми е изписано от клавиатурата ! За ваше сведение,не съм неграмотен , и имам 2 висши образования ! Така че не ми правете забележки ! Много ви моля "Нане " !НЕ МИ ОТГОВАРЯЙТЕ ! НЯМА ДА ЧЕТА КОМЕНТАРИ ! ЛЕК ДЕН !
  • 56 Дон Чворлеоне

    7 3 Отговор
    За италианската паста, зехтин и вино им направих предложение, което не можаха да откажат!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Mid

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "987":

    Защо има още хора който да вярват, че милиардер се става с работа не знам. Никакъв бизнесмен не е върти крадени и кървави пари като ги прекрива чрез фирмите си това е Трумп и не само той а и всички много богати хора на планетата!!!
  • 59 Фалшиво!

    14 2 Отговор
    За такова фалшиво заглавие трябва съд и бой с тояги!
  • 60 Костов

    7 2 Отговор
    Помага на англичаните, защото нямат споразумение.
  • 61 ТОЧКАТА

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "Вуте":

    ТОВА е война , бе вуто!!!Заспал си преди 50г/СЪБУДИ СЕ Всичко е война!!!

    Коментиран от #79

  • 62 Булаир

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Име":

    Погледай малко хамерикански образователни програми. Там се казва, че ТръмпОТ е наследил едни 900 милиарда от баща си. Сега има около 100 милиарда. Но дори и да беше ги направил сам - това пак нямаше да му пречи да е тъп, най-вече изкуфял старец, който няма какво да прави в свободното си време.

    Коментиран от #71

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 kjl

    14 1 Отговор
    Който консумира повече от колкото произвежда, има търговски дефицит! След наложените мита към Китай, търговският дефицит на САЩ с Китай намалява, НО се увеличава с всички останали и като ОБЩО търговският им дефицит вече гони трилион долара. За това и е целият вой. Просто намалете асортимента на софрата, драги американци. Яжте това което си произвеждате и няма да имате търговски дефицит.
  • 65 Bat Sande

    3 2 Отговор
    Тъп, по-тъп, най-тъп...Тръмп на мозъка. Финална диагноза.
  • 66 началника

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "друм":

    Добре..щом казваш :-))
  • 67 Бобо

    9 1 Отговор
    Сега да видим плужаците от ЕС какво ще направят? Най вероятно ще ближат Американски дупета 😠😠😠
  • 68 1234

    4 1 Отговор
    Просто тропа с крак на колониите а излайват в знак на протест и започват да ядат лайната си
  • 69 1122

    8 1 Отговор
    Най на края прекратявате всякаква търговия със САЩ,ПЪК ТЕ ДА СИ ПРАВЯТ САНКЦИИ НА СЕБЕ СИ.ИЗКЛЮЧВАТЕ ГИ ,и си търгувате с останалия свят

    Коментиран от #73

  • 70 Ами да

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Вуте":

    Браво Вуте стресиран съм .
    Шъ ни бомбят ли краварите или шъ ни скинат от глоби и правила естествено в тяхна полза?
    Или първо глобите и ако не слушкаме бам,бам също като при Сталин .
    ИМА ЧОВЕК ИМА ПРОБЛЕМ.....НЯМА ЧОВЕК НЯМА ПРОБЛЕМ.Това не са мои думи а фраза на титуляра
    Само че тия бомбят цели народи.те само това е разликата.
  • 71 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Булаир":

    Не случайно съм вкарал "или е богат наследник", написал съм го за разаъждаващи, а не просто четящи. Ако трябва са си говорим сериозно за тоя папардак няма да стигнат коментарите.
  • 72 посерко

    5 0 Отговор
    С една дума няколко човека си мерят пишките, а хората го отнасят и плащат повече за продукти и данъци да задоволи субсидиите и митата на лайнарите.
  • 73 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #69 от "1122":

    Само че САЩ са половината икономически свят и то платежоспособната половина. В Нигерия и Виетнам не знам точно колко италианско вино пият.
  • 74 Алло

    5 2 Отговор
    Алп Тръм, ти ако знаеш че бат бойко е нахакал 300% надценка на всичко... с тия 25% къде отиваш
  • 75 Алло

    4 1 Отговор
    Алп Тръм, ти ако знаеш че бат бойко е нахакал 300% надценка на всичко... с тия 25% къде отиваш
  • 76 Слава на Камбоджа

    3 3 Отговор
    Глупак, начело на държава от реднекове и свръх дебели пъркуди, които лющят пуканки от микровълнова и не знаят каква марка е смартфона им... Заслужават се взаимно, но да си българин и защитаваш този човек, товвече е жалко!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Вуте

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Тръмп":

    Ей ,много хейтъри бре ! Много ви ЗДРАВе от мене ! Накривихте ми шапката !Много умници се извъдихте ! И вие самите не знаете за какво хейтите !
  • 79 Вуте

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "ТОЧКАТА":

    Вуте,не Вуто ,неграмотник ! И май ти си спал в часовете по български език ! Айде ,много ти здраве ! Струва ми се че не знаеш разликата между война и икономическа война ! Ограмоти се ! А и съм на 44 години , можеш сам да сметнеш че не спя 50 години !
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.