21 Октомври, 2019 11:22 4 757 32

Милано: САЩ да се извинят

  • италия-
  • милано-
  • сащ

Кметът на града иска съжаление за атака по време на Втората световна война

Милано: САЩ да се извинят - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Кметът на Милано призова САЩ да се извинят за бомбардировките срещу града в периода на Втората световна война, съобщи ANSA.

Молбата беше отправена от Джузепе Сала. Той присъства на меса по повод годишнина от нападението.

„Мисля, че е необходимо американското правителство да се извини. Там трябва да знаят, че ние сме тук, за да простим. Ще отправя официална молба към американското консулство през тази седмица. Мисля, че това ще е хубав жест“, заяви Сала.

Американските военни атакуват Милано през 1944 г. Цел на атаката е индустриален комплекс, но атакувани са били и цивилни райони.

В САЩ не са коментирали призива на кмета.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gea

    57 10 Отговор
    А ние, ние сме доволни, че и паметник им вдигнахме...

    Коментиран от #9

  • 2 Еврогаванките съвсем изтрещяха

    14 35 Отговор
    Защо не иска извинение от тогавашните италианци вкарали Италия във войната. Все едно сега византийците да искат извинение, че хан Аспарух е преплувал дунава
  • 3 Ферма за кравари

    34 9 Отговор
    Геноцидни кравари.
  • 4 ЪРП

    46 9 Отговор
    ДОООСТА ОПТИМИСТИЧНИ ОЧАКВАНИЯ ОТ ВАРВАРИТЕ ТЕРОРИЗИРАЩИ ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА!!!!!!
    В СТОЛИЦАТА НА КОЛОНИАЛНА БЪЛГАРИЯ -СОФИЯ ЗА БЛАГОДАРНОСТ ,ЧЕ СА НИ Я РАЗРУШИЛИ ДО ОСНОВИ , ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ИМ ИЗДИГНАХА ОГРОООМЕН ПАМЕТНИК НА ТЕЗИ ГОВЕДАРИ, КОИТО ИЗБИХА ХИЛЯДИ ЦИВИЛНИ СОФИЯНЦИ!!!!!!!!..........ХВАЛЪЪ НА ГЕРБЕРАСОПИТЕК БОЙС И КРАДЛИВАТА ИМ ШАЙКА

    Коментиран от #7, #23

  • 5 незнайко

    41 6 Отговор
    ПО ТАЗИ ЛОГИКА САЩ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ НА ЦЕЛИЯ СВАТ !!!
  • 6 Ердоган

    7 22 Отговор
    Веднага българите да се извинят, че са бомбардирали Одрин!!!!!

    Коментиран от #11

  • 7 хахаха

    13 26 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    ДрОгарѝО Ърп ли си, Сърп ли си, не знам, но ще ти кажа само, че В CТOЛИЦAТA НA КOЛOНИAЛНA БЪЛГAРИЯ -COФИЯ ЗA БЛAГOДAРНOCТ ,ЧE CССР РAЗРУШИ ДO OCНOВИ БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ДЪРЖАВА, РУСОПИТEЦИТE КАТО ТЕБ, ИМ ИЗДИГНAХA OГРOOOМEН ПAМEТНИК НA ТEЗИ ОКУПАТОРИ, КОЙТО И ДО ДНЕС БОДЕ ОЧИТЕ НА СОФИЯНЦИ С ШМАЙЗЕРА, ВДИГНАТ НАД ГЛАВИТЕ ИМ И ПОД ЧИЯТО ДИКТОВКА, КОМУНЯГИТЕ ИЗБИХA ЦВЕТА НА НАЦИЯТА! А София е бомбардирана от САЩ като воюваща държава, на страната на Оста, докато Милано е бомбардирано, за да бъде ОСВОБОДЕНО от Вермахта, разлика разбира се, има, но тя се вижда само от нормални хора, а не от зомбирани чугуни с петолъчки на челата!

    Коментиран от #8, #28, #31

  • 8 ти си с петолъчките

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "хахаха":

    Петолъчките са на хаааамериканското и еврогеиското знаме. САЩ са военнопрестъпници
  • 9 Истината

    15 16 Отговор

    До коментар #1 от "gea":

    ВИЕ, русофилите вдигнахте паметник на руската армия окупаторка. А паметната плоча пред американското посолство е издигната от американци.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Радо

    14 2 Отговор
    Кметовете на Хирошима и Нагасаки какво да кажат!!!!!
  • 11 Бай хой

    18 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ердоган":

    Само че Българите са бомбички огневи позиции и укрепления. А сащ и Англия са бомбички предимно жилищни квартали и индустриални райони. Кръвожадни алчни изроди.
  • 12 Бай хой

    25 15 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Червената армия донесе свобода и възход при който разорена България достигна до 25 място по стандарт на живот и БВП според световните класации. А сега е след деветдесето място при развиващите се африкански страни.

    Коментиран от #16

  • 13 соросоидни кърлежи

    23 6 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Така ни окупираха руснаците,че станахме 9млн, сега под шапката на Брюксел, Нато ,нпо свине-цъфнали сме ,няма накъде ...ще изчезнем и на нашето място ще живеят цигано -роми,при тях спирка няма,раждат като за световно...тях не ги интересува политика, има размножаване и лапане на социални.Това се казва демокрация,да затриеш един народ, да го накараш да сменя памперси на цяла Европа...браво на управляващите последни 30години.

    Коментиран от #17

  • 14 Обективен

    9 2 Отговор
    А нашите тук им издигнаха паметник, че са убили толкова невинни българи . Да не говорим колко други измряха след демократичното бомбардиране на бивша Югославия с обеднения уран. Даже и на бългоромразец Рейгъм паметник направиха за срам на цял един народ!

    Коментиран от #18

  • 15 Генерал

    6 4 Отговор
    Какъв паметник си вдигнал бе ? Има една плоча до посолството на САЩ - по-малка от средностатистически български гроб в памет на американските военнослужещи загинали на територията на България през WW2. Повечето са свалени от нашите ВВС в северна България, когато са се връщали от бомбардировки над Плоещ - Румъния. Повечето свалени самолети не са имали ресурс да заобикалят България поради щети от германското ПВО до рафинериите. Пътя до северна Африка и после до Италия е дълъг. Много лесно е да сваляш бомбардировачи, които летят на магия. Половината северна България е с покриви но плевни и бараки от алуминиеви плоскости от летящи крепости и Ланкастър-и. Там даже има един паметник в който е вградено такова парче. Роднините на летците със свои средства го издигнаха, като на него вписаха имената на загиналите членовете на българското семейство обядващо на сянка на нивата си, върху което пада самолетът. Четете повече, преди да съскате. На война - като на война.
  • 16 Истината

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Червената армия донесе властта на неграмотни лумпени и идиоти, които на три пъти фалираха България.
  • 17 Истината

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "соросоидни кърлежи":

    Най-пагубното за България НПО е това на НД "Русофили" . И единствено руско-червен кърлеж може да бъде срещу европейският избор на България. Когато вашите лидери започнат да изпращат децата си да учат и работят в русия тогава кивичете, че в Европа е лошо.

    Коментиран от #20

  • 18 Истината

    2 10 Отговор

    До коментар #14 от "Обективен":

    Повтарям за теб : Публикувано във факти.бг: ВИЕ, русофилите вдигнахте паметник на руската армия окупаторка. А паметната плоча пред американското посолство е издигната от американци.
    А на Сърбия и бяха малко бомбардировките, много леко и се размина, трябваше и Войводина да получи независимост.

    Коментиран от #30

  • 19 Бах

    11 3 Отговор
    Каквото и да пишете и плещите , паметника на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ в София и на АЛЬОША в Пловдив , ще са на мястото си до второто пришествие . Само малоумен може да мисли , че някой ще ги премахне!

    Коментиран от #21

  • 20 Бай хой

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Кой европейски избор? Този дето ни приравни с африканските държави ли? Или този който пропъди децата ни. Или пък онзи дето разруши България и развъжда алкохоли.

    Коментиран от #22

  • 21 Истината

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Бах":

    Единствено малоумен може да мисли, че психопата Путин ще управлява вечно и ,че руската кочина няма да последва съдбата на СССР. И днешните русофили, ще бъдете първите, които ще квичат, че паметниците трябва да се премахнат.
  • 22 Истината

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    Ако не беше съпротивата на руската измет европейското развитие на България щеше да бъде много по-успешно. А от баща дърт путиноид всяко дете би избягало!

    Коментиран от #24

  • 23 До ЪРП

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    РЪП, къде го видя този грамаден паметник ? По-голям ли е от този на червената армия ?
  • 24 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Май съпротивата на сащисаните окупатори спряха южен поток и ядрените централи. Виж ся как беше преди европейското бъдеще. За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България се изкачва на супер престижното 25-то място в света. За сравнение, през 2013 г. България вече се е сринала до 78-мо място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF). Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на „съвета за икономическа взаимопомощ“.

    Коментиран от #25

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    Пак лъжеш! България разви електрониката въпреки СЭВ. Е кат` си толку вещ, що не припомниш и за бастисването на българската електроника с "братска помощ" на СССР и лакейската им организация СЭВ ???
    Старите компютърджии помнят как с решение на СИВ електронната промишленост бе иззета от БЪЛГАРИЯ и прехвърлена да се развива от ГДР. На нас ни оставиха само електронното оборудване за коли, а това, преди 40 години, - означаваше автомобилните аларми.
    COPY-PASTE: ......След 1985 г. обаче общата ефективност от износа на българска електроника в СИВ започва да спада. СССР прави откази на българската електроника, поради прекалено завишената й цена, като я замества с внос от ГДР или Чехословакия....
    /Все още ни се налага да четем между редовете...../
  • 26 Лудия макс

    0 0 Отговор
    До коментара на хапнаха ти си пълен малоумник грам мозък нямаш в тая празна тиква
  • 27 Лудия макс7б

    0 0 Отговор
    Каква истина си бе олигофрени убита за никакъв гвоздей не ставаш убита скапан
  • 28 ODB

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "хахаха":

    Умрииииии
  • 29 Крали Марко

    2 0 Отговор
    Куражлия и достойнство има този кмет! Не е джендъркраволизец като много твари защитаващи долните грингос които бомбардираха ЦЕНТЪРА НА София И ГРАЖДАНСКИ ОБЕКТИ!! Пускаха бомби -играчки, бомби- табакери, и на шок. бомбони! НЕ ви ли е срам да ги защитавате?! -гниди!
  • 30 Крали Марко

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Ти пубер, пъпчив ли си? Знаеш ли какво значи война? А казарма? Аз бях в Сърбия, Хърватска и Б и Х 2 месеца след югобратоубйствената война ! Няма "добра" война! Вчерашни дриш.йовци! Евролиберасти ньедни!
  • 31 Крали Марко

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "хахаха":

    Да внимаваш да не се набоеш на някой ак 47, 7,62 и краварски да измучиш "омайгот
  • 32 Враца

    0 0 Отговор
    И във Враца са бомбардирали цивилни зони. Уж целта им била казармата, ама предвид ефективността им не знам защо, но не ми се вярва.
Новини по държави: