11 Ноември, 2019 09:50 1 057 1

"Хизбула" няма намерение да отстъпи

  • хизбула-
  • ливан-
  • саад харири

Ливанското движение заяви, че няма да прави компромиси в преговорите за ново правителство

"Хизбула" няма намерение да отстъпи - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

В Ливан продължават да буксуват политическите преговори за съставяне на ново правителство, тъй като влиятелното шиитско движение "Хизбула" е заявило, че няма да допусне да го принудят към компромиси, предаде Ройтерс.

На среща снощи между премиера в оставка Саад Харири и високопоставени представители на "Хизбула" и шиитския му съюзник движението "Амал" не е бил постигнат пробив към сформирането на новия кабинет, казаха трима високопоставени източници.

"Кризата се задълбочава", казал близък до Харири източник, а друг източник, близък до "Хизбула" и "Амал" заявил, че "нищо не се е променило, пътят е напълно блокиран".

Харири подаде оставка на 29 октомври сред безпрецедентни масови протести срещу бедността, безработицата и липсата на основни услуги като електроподаване.

Харири иска експертно правителство, докато "Хизбула", "Амал" и християнското "Свободно патриотично движение" искат кабинет, в който има и технократи, и политици.

"Хизбула" няма намерение да отстъпи

Според Харири обаче такъв смесен кабинет от експерти и политици няма да може да получи западна помощ и освен това ще разгневи протестиращите, които искат смяна на лицата в държавното управление. На срещата снощи той е заявил позицията си, че би оглавил само експертно правителство, след като "Хизбула" и "Амал" предложили той да е премиер на смесено технократско-политическо правителство.

"Ръцете ни няма да бъдат извити и няма да ни се попречи да постигнем целите на нашите мъченици", каза депутатът от "Хизбула" Мохамад Раад, видимо имайки предвид буксуващите преговори за нов кабинет и загубите на бойци от шиитското движение в различни конфликти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мама ви дееба чалми

    5 2 Отговор
    Мръсни яжте свинскио