31 Октомври, 2019 11:30 3 132 10

САЩ vs. Китай - войната продължава

  • сащ-
  • китай-
  • търговска война-
  • майк помпео

Майк Помпео разкритикува КНР, но и дългогодишните американски схващания за тази страна

САЩ vs. Китай - войната продължава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският държавен секретар Майк Помпео каза, че има намерение да увеличи натиска над Китай по редица въпроси и нарече тази страна "открито враждебна" към САЩ, предадоха световните агенции.
Помпео съобщи, че в идните месеци ще произнесе серия от речи, в които ще представи случаи, вариращи от идеологията до търговията, в които Пекин се опитва да влияе на САЩ.

"Днес ние най-накрая си дадохме сметка до каква степен Китайската комунистическа партия е открито враждебна към САЩ и нашите ценности", каза Помпео в реч в консервативния мозъчен тръст Институт Хъдсън в Ню Йорк. Той допълни, че това осъзнаване е станало възможно благодарение на лидерството на президента Тръмп.

"Не е реалистично повече да игнорираме фундаменталните различия между нашите две системи, въздействието, което имат различията в тези системи върху американската национална сигурност", каза Помпео.

Държавният секретар обаче допълни, че САЩ не се стремят към конфронтация с Пекин, а искат да насърчат един по-демократичен Китай.

"Направихме всичко, което можахме, за да свикнем с възхода на Китай с надеждата, че комунистически Китай може да стане по-свободен, по-придържащ се към пазарните правила и в крайна сметка по-демократичен", допълни той.

"Ние бавно съзряхме риска, който Китай представлява за американската национална сигурност, защото искахме приятелство с Народната република още от началото. Ние все още се надяваме на това. Но в усилията си да постигнем тази цел, ние се нагодихме и насърчихме китайския възход в продължение на десетилетия - дори в ущърб на американските ценности, сигурност и благоразумие", заяви той. Помпео допълни, че администрацията на Тръмп агресивно ще критикува Китай заради действията му, особено по икономическите въпроси, но също и по сигурността.

Помпео каза, че в речите си ще обърне внимание и на темата за засилването на китайските военни способности, които доста превишават нужното на Китай за самозащита.

Помпео повтори и предходните си критики за китайските "хищнически" заеми и инфраструктурни инвестиции в развиващи се страни, за кражбата на интелектуална собственост, за ограничаването на религиозната свобода и за изграждането на военни обекти в Южно и Източнокитайско море, които заплашват по-малките съседи на Китай.

Преди седмица критики към Китай отправи и американският вицепрезидент Майк Пенс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак

    26 5 Отговор
    Китайците са купили най-голяма част от дълга на САЩ, това ако не е дружба, не знам как да го нарека
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бай Тодор

    29 8 Отговор
    Явно,САЩ искат да "демократизират" Китай,както "демократизираха " арабския свят . Дали ще удпеят или ще си подпишат смъртната присъда ?
  • 4 Тъпанар

    31 2 Отговор
    прост, вие ги направихте велики, щото вашите капиталисти които гледам 15 минути в бъдещето си изнесоха всички производства там, и ниско- и високотехнологични. И сега мрънкЯте.
    Щели били да ги насърчават да станели по-демократични. Ми насърчете ги.
  • 5 Бай Шиле

    27 4 Отговор
    Егати наглата политика.САЩ правят всичко това,в което обвиняват Китай.
  • 6 1234

    20 4 Отговор
    Като всяка млада полудържава и мислеща се за империя, сащ и юдеите ще си научат урока, що е то да своюва на всички възможни фронтове, Китай, Русия Европа. Сащ ще бъдат навряни в юдейския заднк .
  • 7 Чичо Сам

    7 7 Отговор
    Щатите са прави за себе си... Щом могат да оскубят китайците с по високи мита, защо да не го направят... Нищо лично, просто Бизнес:) ')
  • 8 Osman

    0 7 Отговор
    Sled kato izgoniha Lutvi Mestan ot Nay demkratitniq spravedvila partiya na Bulgariya sveta zapochna da se otoplqva po burzo i ozonovite luchi stanat mnogo po gadni
  • 9 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ПИМПЕЙО ПОЗНАВА ЛИ ЗАКОНА ЗА " РАВНОТО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ " ???
  • 10 Гражданин

    0 0 Отговор
    Големите мита ги плаща американския народ. Вноса на американски стоки в Китай е незначителен защото американското производство е изнесено в Китай.