18 Ноември, 2019 09:44 11 182 24

Китай предупреди САЩ: Не ни показвайте мускули

  • китай-
  • южнокитайско море-
  • тайван-
  • пентагон-
  • ляонин

Пекин призова Пентагона да не прибавя "нови неясноти" около Тайван

Китай предупреди САЩ: Не ни показвайте мускули - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай призова въоръжените сили на САЩ "да престанат да показват мускули" в Южнокитайско море и да не прибавят "нови неясноти" около Тайван, предаде Ройтерс.

Изявлението на китайския министър на отбраната Вей Фънхъ е било направено на среща с шефа на Пентагона Марк Еспър в Банкок, ден след като последният публично обвини Пекин, че "все повече прибягва до натиск и сплашване за постигане на стратегическите си цели" в региона.

На срещата на закрити врата в рамките на форум на министри на отбраната в Банкок Вей е призовал Еспър "да престане да "показва мускули" в Южнокитайско море и да не предизвиква и ескалира напрежението в Южнокитайско море", каза говорител на китайското министерство на отбраната.

"Споразумяхме се да продължим разговорите и да контактуваме редовно. Продължаваме да отбелязваме напредък по редица въпроси", каза Еспър след срещата.

Китай има претенции към почти цялата богата на енергийни ресурси акватория на Южнокитайско море, където е разположил военни постове на изкуствени острови. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам обаче също имат претенции за различни райони на морето.

ВМС на САЩ редовно дразнят Китай с операции, които наричат операции "за свободата на мореплаването", с кораби, които преминават близо до заети от Китай острови в Южнокитайско море.

В отговор на въпрос към Вей какво Китай би искал от САЩ да променят в поведението си и дали това включва спирането на операциите "за свобода на мореплаването", говорителят на китайското министерство на отбраната отвърна: "Призоваваме САЩ да престанат да се намесват в Южнокитайско море и да спрат военната провокация в Южнокитайско море."

Вей и Еспър са обсъдили и деликатния въпрос с Тайван, който Китай възприема като своя бунтовна провинция.

Вей е подчертал пред Еспър, че Китай "няма да търпи никакви инциденти за независимост на Тайван" и че Пекин не приема никакви официални или военни контакти с Тайван.

Китай предупреди САЩ: Не ни показвайте мускули

Вчера Китай изпрати първия си самолетоносач - "Ляонин", с придружаващи военни кораби в Южнокитайско море за тестове и участие в учения. Корабната група премина през Тайванския проток, което Тайван определи като сплашване и обяви, че е изпратил самолети и кораби да следят отблизо движението на китайските съдове.

Вторият китайски самолетоносач, който още не е влязъл официално във въоръжение, също мина вчера през Тайванския проток. Според китайските ВМС той изпълнява "научноизследователски тестове и рутинни тренировки".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    128 21 Отговор
    США са доказани терористи и предатели!
    Боко Тиква се целува с посланичката що за селения !!! :(

    Коментиран от #2

  • 2 Ho Ho Ho

    79 6 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Било много трудно да се говори с Тиквата, бил в затворен кръг като в Мафията!
  • 3 Бигдик🤓

    10 32 Отговор
    Поредната пропаганда.
  • 4 Тототототот

    72 17 Отговор
    Ще ще има шут в краварските муцуни
  • 5 СссереМ

    22 65 Отговор
    Южнокитайско море не е на Китай, всеки може да си плава там,а дръпнатите да не умуват много,че не се знае какво ще сънува бай дончо довечера.

    Коментиран от #10

  • 6 Шъ ги опраим и Амерканците.

    24 5 Отговор
    ГуГуРу
  • 7 Психиатрията

    77 12 Отговор
    Китай казали :"Не ни показвайте мускули, дето ги нямате!"
    И добавлили: "Цял свят вече видя, че царя е гол и да ни се чуди човек на акъла, дето 70 години ви играем по свирката?! Ама и на това дойде края, така, че драги ми психично-болни, свиквайте вече!"
  • 8 Истината

    17 58 Отговор
    Достатъчно е едно заглавие в руски хибриден стил и цялата глутница от проруски тролове започва да квичи
  • 9 говедо само от бой разбира

    56 9 Отговор
    Краварите ще ядат дървото ..... рано или късно !
  • 10 шут в гъза

    51 9 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Южнокитайско море да не е Калифорнийския залив? Ами тогава китайците да закарат двата самолетоносача там!
  • 11 Истината

    37 2 Отговор
    Заложен е през 1985 г. в корабостроителницата на Николаев за ВМФ на СССР под името „Рига“, като втория авионосен крайцер от проекта 1143.6. На 19 юни 1990 г. е преименуван на „Варяг“.

    След разпада на СССР кораба преминава към Украйна и построяването му е прекратено през 1992 г. През 1998 г. е закупен от Китай, официално – с цел организирането на плаващ център за развлечения. Отбуксиран е в Китай и е достроен като самолетоносач. На 25 септември 2012 г. влиза в състава на ВМФ на НОАК. Към 2018 г. е единият от двата съществуващи самолетоносача на Китай.
  • 12 Истината

    27 2 Отговор
    Конструкцията на кораба е близка до еднотипния „Адмирал на Съветския съюз Кузнецов“, повечето разлики се заключават в използваните системи на бойното и радиоелектронното въоръжение. Според наличните данни, пусковите установки за противокорабните ракети П-700 „Гранит“ в носовата част на самолетоносача са демонтирани, а палубните шахти за тях са запушени, за да се освободи място за разполагането на резервните части за самолетите и вертолетите от корабната авиогрупа.
    Вместо 8 зенитни ракетно-артилерийски комплекса „Каштан“, достроеният в Китайската Народна Република самолетоносач носи три 11-стволни 30-мм зенитни артилерийски комплекса Type 1130, явяващ се своеобразен хибрид между системите Goalkeeper и Meroka. Зенитно-ракетното въоръжение се състои от три 18-зарядни пускови установки за зенитните управляеми ракети FL-3000N с близък радиус на действие, снабдени с инфрачервени глави за самонасочване и с далечина на стрелбата до 6 километра.

    Като цяло, ракетно-артилерийското въоръжение на „Ляонин“ е силно отслабено по сравнение с първоначалния съветски проект и вече е ориентирано изключително към близката противовъздушна отбрана на самолетоносача, но и в това си качество съществено отстъпва на базовия проект (например, боекомплекта на зенитните управляеми ракети на борда е съкратен почти пет пъти – от 256 до 54 единици, а броя на 30-мм артилерийски стволове намалява тройно – от 96 до 33). Впрочем, възможно, за сметка на това решение да е увеличен запаса на

    Коментиран от #13, #20

  • 13 Патриот

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    На кое?
    (Много интересен коментар, изчетох го с удоволствие).
    От къде имаш тази информация?
  • 14 до СссереМ

    15 1 Отговор
    И какво ще стане както сънува бай ти Доня? Те в Гренада със сто души от кубинския КЕЧ се мъчиха цяла седмица,какво остана с Китай!
  • 15 Гост

    20 1 Отговор
    Холивудските глупости вече не правят впечатление на никой!Жалки кравари останаха самички и не смеят да жужнат!
  • 16 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор
    В раздела ,,спорт,, има нокдауна на годината!!!Ефектен Китайски номер може да стане........ ТЕ са си ,,странни,, по презумпция.
  • 17 Диамантения хой

    19 3 Отговор
    САШ управлявана от комунист милиардер започва да се превръща в нещо като ЕС, а китайците от комунисти стават постепенно капиталисти, но това ще отнеме много време, така че проблемите между САЩ и Китай не ни интересуват в настъпващата беднотия на България. Бългaрcкитe coциaлиcтo-кoмуниcти ca мaлкo глупoвaти и ниcкo oбрaзoвaни хoрa, зaщoтo aкo имaхa пoнe cрeднo oбрaзoвaниe щяхa дa знaят чe Eврoпeйcкият cъюз нe e нищo другo, ocвeн eднa oгрoмнa нeoкумнa кoятo рeшaвa вcичкo цeнтрaлизирaнo нa принципa ''нa вceкиму cпoрeд пoтрeбнocтитe oт вceкиму cпoрeд възмoжнocтитe'' в cлучaя eврoфoндoвeтe. Тe дoри и тaзи ceнтeнция нe я знaят зaщoтo нe ca cтигaли дo пoвeчe oт 8 ми клac и нa прaктикa EC e тoвa зa кoeтo трябвa дa ce бoрят. Aнгличaнитe първи уceтихa нacтъпвaщия нeoкoмунизъм c цeнтрaлнo упрaвлeниe Брюкceл и ce oпитвaт дa излязaт. Ниe cъщo трябвa дa нaпуcнeм тoзи кoмуниcтичecки кoшeр oт някoлкo хиляди змии oплeтeни в кълбo и дa нe изпълнявaмe нитo нaрeждaния cпуcкaни oт Брюкceл, нитo oт Мocквa, нитo oт Вaшингтoн и oт кoгoтo и дa билo, нo зa cъжaлeниe прaвитeлcтвoтo ни нe e мнoгo пo-нaпрeд в нaчинa cи нa миcлeнe oт oбикнoвeнитe бългaри нaceлявaщи cгрaдитe кaтo тaзи нa Пoзитaнo 20....
  • 18 Митьо

    12 2 Отговор
    Ако "случайно" попадне някой ранчоски кораб на "мина от ВСВ", ще се научат да не си бутат гагата, където не им е работа!
    Кой дава право на тези наглед и да определят световният ред? Да си стоят на континентчето и да си живуркат.
    Колкото повече шават, толкова по-мразени стават!
  • 19 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    СМАЖЕТЕ ЦИОНИСТКИЯ ДОЛАР В СВЕТОВЕН МАЩАБ !!! ДРУГ ЕКВИВАЛЕНТ ,НО НЕ ДОЛАРЪТ НА МЕРАКЛИИТЕ ЗА ДОМИНАЦИЯ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НАД НАРОДИТЕ !!! ХИТЛЕР ГИ ЗАПОЧНА -РУСИЯ ГО СПРЯ !!!!!!!
  • 20 стоян

    2 8 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    До 12 ком -Явно си влюбен маняк в руските бракми =кой го интересува твоите глупости за това старо изгнило корито=че толкова си се напрегнал
  • 21 История Амнезиева

    4 0 Отговор
    Българите знаем добре максимата, че победителите не ги съдят
  • 22 българин

    3 1 Отговор
    демокрацията ще се заличи .ако не си премине на договаряне .света се задъхваа.жалко зо човечеството. ще се възползват други.
  • 23 японец

    1 0 Отговор
    БАС ЛОВЯ! МНОГО ШУМ ЗА ... НИЩО!
  • 24 ДОКО

    1 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ КИТАЙ..ТАКА СЕ ДЕЙСТВА..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания