Last news in Fakti

7 Ноември, 2019 18:36 2 821 42

Повече от половината руснаци не знаят кой е построил Берлинската стена

  • берлинска стена-
  • русия-
  • германия-
  • стена-
  • ссср

Берлинската стена е един от символите на Студената война

Повече от половината руснаци не знаят кой е построил Берлинската стена - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Практически всеки руснак знае или е чувал за падането на Берлинската стена през 1989 година, но повече от половината (60%) се затрудняват да отговорят кой я е построил. Това показват данните от анкета на Руския център за изучаване на общественото мнение, проведена по случай 30-тата годишнина от това събитие, съобщи ТАСС.

В отговор на въпрос за причините за това събитие, руснаците отговарят, че до това е довела смяната на политическия курс на СССР (17%), решението на Михаил Горбачов (13%), недоволството на жителите на Германия (11%), затоплянето на отношенията между страните (5%) и политическите промени по света (5%). „Най-често руснаците казват, че по време на падането на Берлинската стена са реагирали положително на това събитие (28% през 2019 г. и 32% през 2009 и 2005 г.) От 11% до 15% през различни години твърдят, че тогава не са успели да преценят ситуация, а от 10% до 14% виждат плюсове и минуси в това събитие.

Само от 4% до 8% през различните години заявяват предимно негативно отношение към падането на Берлинската стена, се казва в материала на изследователския център. Мненията на руснаци относно последствията от падането на Берлинската стена за СССР са разделени. Повече от една трета от анкетираните - 37% - смятат, че падането ѝ има положителни последици, други 35% са на противоположно мнение. В същото време проучването показа, че руснаците се отнасят по-скоро положително към изтеглянето на съветските войски от Германия (44%), а не отрицателно (28%).

Освен това почти една трета от анкетираните (31% срещу 44% през 2009 г.) посочват, че виждат в обединението на Германия повече предимства за интересите на Русия, отколкото минуси, предаде Би Ти Ви. Берлинската стена е един от символите на Студената война. Тя е издигната през 1961 г. по инициатива на ръководителя на Германската демократична република Валтер Улбрихт и с одобрението на ръководството на Съветския съюз на фона на масов отлив на работна ръка и млади специалисти към Западна Германия. Според някои сведения до началото на 60-те години около 1,6 милиона германци са избягали на Запад.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    38 15 Отговор
    Почти всички не энаехме че варварския иэрод Чърчил е инициатор на Желяэната Эавеса.

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1944

    16 20 Отговор
    мислят се за велики, а са мизерници. по големи от нас. 102 години назад и в ляво от нормалния свят.

    Коментиран от #5

  • 4 Браво

    9 7 Отговор
    Е как кой ? Borkata , НааСсРаНнияя, NASDAC , МасонскиудариСвинеРашка и компания! Цялата фанатична група от многословни, сложни и извънземни Абривиатури написани на маймуница !
    Унищожителите , славните хамерски лакеи готови на всичко !
    СЛАВА !

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Диамантения хой

    18 8 Отговор
    Те не знаят горките на кой континент са, кой им е президент, президента им мъж ли е, жена ли е, или е мъж с женски и мъжки полови органи едновременно, а вие ги питате за сложни неща. Това се учи по история, а те там от 3 клас направо в млеконадойната ферма отиват като доячки, а мъжете като трактористи в колхоза.Тъпите руски кравари на знаят и Белин в кой континент е:):)

    Коментиран от #20, #31, #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Borislav Popov

    17 9 Отговор
    А бе, хора, те повечето от половината руснаци не знаят, кой е написал азбуката с чия Нто помощ те се учат да четат и пишат, а вие сте седнали за Берлинската стена да се кахърите. Ние с един руснак (инженер с две висши образования) едно време, във влака София - Москва за малко да се сбием, понеже той много ми се обиди, когато му рекох, че ние българите сме приели православната християнска вяра много по рано от тях...) Но те са си такъв народ, не обичат когато някой се слага по нависоко от тях, великоросите !

    Коментиран от #16, #30

  • 9 И аз да кажа

    12 6 Отговор
    Щеше да стои стената, докато изпукат от глад! Соцът падна, защото Западът отказа да му дава повече кредити и соц.лидерите, скърцайки със зъби и подлагайки ръчица за още подаяния трябваше да признаят, че стройчето им (дето щяло да завладее целия свят) е едно недоносче (вашият Тато го каза) и сега давайте помагайте по хуманитарни причини, да не страдат невинни. Заслугата на Горбачов е, че не направиха поразии с атома, че можеше някой изгладнял фанатик да натисне копчето...Обаче трябваше да има декомунизация, както е имало денацификация- я вижте как си научиха урока германците и колко дръпнаха напред, като ги отказаха от маниите за величие и владеене на света!
  • 10 Хрониките на Евразия

    11 5 Отговор
    " Стената е построена заради жителите на Западен Берлин , да им се попречи да изкупуват хранителните продукти от Източен Берлин с което създават дефицит и глад в Народната република Германия .."
    Това учиха в съветските училища ..
  • 11 Айде бе

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    И кой ще я вдигне ? Комундетата, включително руските, дето парите и децата им са в злия Запад?
  • 12 ай де бе

    12 5 Отговор
    Бе, то и в САЩ не знаят, че целият свят знае как САЩ излъгаха и нападнаха Ирак...
  • 13 Диамантения хой

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Руcия aкo прeкaлявa c хибриднитe cи aтaки, aрмиятa и щe бъдe cкoвaнa нeпoдвижнo и щe бъдe oтвятa oт извънзeмни кocмичecки кoрaби при втoрoтo пришecтвиe нa Иcуc Хриcтoc, a Путин рaзпънaт нa кръcт нa Чeрвeния плoщaд c крaкaтa нaгoрe, зa дa мoжe цeлия cвят дa ce убeди в двупoлoвaтa му cиcтeмa /мaйтaп рaзбирa ce:):)/.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 El chochone

    1 2 Отговор
    Как кой я е построил, лошите капиталисти.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Nyakoj

    8 2 Отговор
    По-младите най-вероятно не знаят, но не вярвам някой от възрастните да не го знае.
    И на Запад поне половината младежи не знаят как да дефинират комунизма, само повтарят като папагали наученото в училище или четеното от интернет, без да си правят труда да проучат какъв е бил животът през комунизма.

    Коментиран от #21

  • 18 Бммм

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Падна защото господарите на Русия от САЩ така им наредиха ...навсякъде в Европа където е имало комунизъм да го махнат и да се започне нов експеримент с хората
  • 19 Бай Шиле

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Тези брат, всичките са за екарисажа!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хрониките на Евразия

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Nyakoj":

    Какъв комунизъм бълнувате още бе 😂
    Комунизъма го обещаваха само и призоваваха да търпим мизерният живот , ниските заплати , празните магазини , диктатурата , понеже строим комунизъм и когато го построим ще заживеем като бели хора !

    Коментиран от #26

  • 22 6852

    4 1 Отговор
    Ако питате ББ вероятно виновниците ще са онези дето убили майка му, дядо му и Буров. :-))
  • 23 Варна

    2 0 Отговор
    Как кой бе? - Бай Кольо! - Фичето!
  • 24 А стига бе

    4 2 Отговор
    Защо американците не знаят за военните престъпления на САЩ ?
    Според проучване на френската компания Ifop, само 26% от гражданите на САЩ са запознати с такова важно историческо събитие като бомбардировките над Югославия от силите на НАТО през 1999 г. Може да се каже, че в САЩ са предпочели да забравят за това, от което се срамуват. Но всъщност за това невежество има съвсем различни причини.
    Външната политика на САЩ – това са около 600 военни бази по света и безпрецедентно огромни средства, които се харчат годишно за дипломация и „мека сила“. Въпреки това, в по-голямата си част американците имат малък интерес към външната политика, сякаш продължава периода на самоизолация и „доктрината Монро“, според която „Америка е за американците“ и целият свят около нея не заслужава много внимание ??!!!!
  • 25 Не може да бъде

    6 0 Отговор
    Грубо казано, обикновеният гражданин на САЩ ясно знае името на своя конгресмен, размера на данъка върху домакинствата в неговия щат и набора от местни закони, но той не чете Мопасан и не изучава столицата на Алжир (да това е Алжир – „Взгляд“). Нещо повече, той често е отличен специалист в своята тясна област, а външната политика причислява към областта на общите хуманитарни знания, които са напълно безполезни в ежедневието.
    За да може събитие извън САЩ да стане част от информационния багаж на американския търговец, то трябва да бъде правилно митологизирано. И, трябва да кажа, участието на Пентагона и Държавния департамент в 15-годишния разпад на Югославия е именно тази област на мита и напълно изкуствена - създадена от човека. Може да се обобщи по следния начин: злите сърби се опитаха да убият всички съседи и да изградят своята империя на Балканите, но Вашингтон и европейските му съюзници им попречиха да направят това.
    В случая специален акцент беше поставен именно върху злонамереността на сърбите и върху месианската роля на САЩ в "мироопазващата мисия на Балканите".
  • 26 папагалче

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хрониките на Евразия":

    2015 година достигаме покупателната способнос от 1989 година. И то само на книга , защото много малко хора получават средната работна заплата.
    Можеш да провериш и сам.
    Това значи че 26 години сме марширували на място !

    Коментиран от #33

  • 27 Ко рече

    2 0 Отговор
    Типичен пример е войната в Ирак. Почти всички знаят за нея в САЩ и повечето граждани недвусмислено ще посочат, че Джордж Буш е направил грешка или престъпление, което не се оправдава от свалянето на истинския диктатор - Садам Хюсеин.
    В този ред пример е и поредната война и - виетнамската. Фактът, че Вашингтон по едно време всъщност призна поражение във Виетнам и се отказа от по-нататъшни опити да го задържи в зоната си на влияние, е пряка заслуга на американското гражданско общество. Относно тази война и причините за нея също бяха обгърнати с много лъжи, но истината бързо излезе наяве и в един момент протестите срещу интервенцията в Азия придобиха общонационален характер.

    Във френския филм „Играчка“ има реплика, според която „французите се интересуват само от френски трупове“. Същото може да се каже и за американците, за които съчувствието към жертвите на другите минава през тъгата за своите.
  • 28 Пилотът Гошу

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Офффф американците поголовно не знаят кой е Абрахам Линкълн, бил продавач на картофи в съседния град, ти за руснаците и берлинската стена се кахъриш....
  • 29 Borislav Popov

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Монгола":

    Създадена с много труд и с помоща на перо, мастило и хартия, тоест написана е, неграмотно монголче.

    Коментиран от #32

  • 30 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Ти не зле да се запознаеш с понятието "Граждански шрифт " а после да спориш
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Borislav Popov":

    Помощта се пише бе.
  • 33 Хрониките на Евразия

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "папагалче":

    😂😂😂😂😂
    През 2015 година , една количка празна не видях в големите супермаркети ..
    А през 1989 година и салама "кучешка радост "с връзки го купуваха , а профсъюзите по предприятията даваха купони за него ..
  • 34 Пакича

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Аз знаех,-прословутата реч във Фултън в която
    обявява СССРза враг,а дотогава са били уж
    съюзници.
    Но пък да кажат също и,колко българи(като
    изключат хората над 60г.)знаят какво е
    Берлинска стена и за какво е била построена
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Слави Славов

    1 1 Отговор
    А българите знаят ли?
  • 37 до хрониките на евразия

    1 0 Отговор
    Вижда се с просто око,че тебе вече са те превърнали в тъп консуматор,който освен за търбуха си-няма друга мисъл,което е и крайната цел на англосаксите и Сорос!
  • 38 до хрониките на евразия

    1 1 Отговор
    Вижда се с просто око,че тебе вече са те превърнали в тъп консуматор,който освен за търбуха си-няма друга мисъл,което е и крайната цел на англосаксите и Сорос!

    Коментиран от #40

  • 39 само питам бе

    0 1 Отговор
    А знаят ли кой е построил БАМ...Бай Хой със сигурност знае.
  • 40 Хрониките на Евразия

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "до хрониките на евразия":

    Вижда се , че и хал хабер си нямате и какви могат да бъдат последствията за България !
  • 41 незнайко

    0 1 Отговор
    След години ще пишат, че не знаят кой е унищожил тази стена !!! Все още източна и западна Германия са две различни дестинации !!! Защо сега източно германците не бягат на запад ??? Защото разбраха реалната истина !!!
  • 42 Той

    0 1 Отговор
    Те половината американци не знаят кой им е президент и с кого граничи САЩ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания