Last news in Fakti

8 Ноември, 2019 19:55 3 866 19

Полковник шпионирал за Русия

  • австрия-
  • русия-
  • полковник-
  • шпионаж-
  • разследване-
  • разузнаване-
  • залцбург

Военният 25 години е шпионирал в полза на руското военно разузнаване

Полковник шпионирал за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Прокуратурата в австрийския град Залцбург предяви в местния провинциален съд официално обвинение в шпионаж за Русия срещу бивш полковник от австрийската армия, съобщи агенция ТАСС.

Задържаният през ноември миналата година 71-годишен офицер от резерва е обвинен, че в продължение на 25 години е шпионирал в полза на руското военно разузнаване ГРУ и е извършил престъпление, като е "предавал държавни тайни и умишлено е огласявал военни тайни" на Австрия, се казва в съобщението на прокуратурата в Залцбург. Обвинителното заключение се основава на следствени мероприятия: информация за откриване на банкови сметки на обвиняемия, изучаване на конфискувани носители на информация и разпити на свидетели. Самият обвиняем обаче отказва да даде показания по делото.

Полковникът, чието име не се съобщава, "от 1993 г. е шпионирал в полза на руското военно разузнаване и е предавал на своя водещ офицер изчерпателна информация за военния спектър на Въоръжените сили на Австрия, в частност за оръжейните системи и задачите на сухопътните и въздушните сили", посочва прокуратурата.

По данни на австрийските власти, за своята дейност обвиняемият е получил 300 000 евро. Ако подозренията срещу него бъдат доказани, той може да получи присъда до 10 г. лишаване от свобода. Полковникът е в ареста от 30 ноември 2018 г. поради подозрение, че може отново да извърши престъпление. Самият той, според неговия адвокат, не се смята за шпионин и твърди, че не е разгласявал държавни тайни във вреда на Австрия.

През месец юли австрийското вътрешно министерство обяви за международно издирване руския гражданин Игор Зайцев по подозрение, че работи за Главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Той е обвинен в получаване на секретни сведения във вреда на Австрийската република. 65-годишният руски гражданин е заподозрян, че е вербувал полковника от австрийската армия, арестуван през 2018 г. за предаване на секретни данни на Русия, и че е бил негов водещ офицер.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    12 28 Отговор
    Трябва да бъде разстрелян!

    Коментиран от #4

  • 2 Диамантения хой

    9 25 Отговор
    Тръмп щe бъдe първият прeзидeнт нa плaнeтaтa изпeпeлeн нa eлeктричecки cтoл, зa връзки c Крeмъл и cъcипвaнeтo нa НAТO, CAЩ, EC, обикновения руски народ /заради свръхпроизводството на скъпи оръжия/ климатът на планетата и cвeтoвнaтa търгoвия c вeликитe cили, пoд диктoвкaтa нa Крeмъл. Русия ако прекалява с хибридните си атаки cрeщу дeмoкрaтичнитe държaви нa плaнeтaтa Зeмя, армията и ще бъде скована неподвижно и ще бъде отвята от извънземни космически кораби при второто пришествие на Исус Христос, а Путин разпънат на кръст на Червения площад с краката нагоре, за да може целия свят да се убеди в двуполовата му система /майтап разбира се:):)/.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Диамантения хой

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Диамантения хой":

    обърках статията
  • 4 Бай хой

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Адаш някой те е гръмнал у акъла и между краката. Съско пак не си си пил хапчетата.
  • 5 среднощен

    2 9 Отговор
    Това е високата цена за даваните под наем суверенитет и национални интереси..? Защо ли няма изненада в разкритията..? Австралия е една от държавите в Европа, в които разузнавателните служби от изток и запад са "като у дома си"..?

    Коментиран от #7, #8, #9, #10

  • 6 Име

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Диамантения хой":

    Диамантеният луд си ти,глупако!
  • 7 Бай хой

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    А ве ти да не си наистина среднощен пияндурник? Ква Австралия у Европа. Я удари един бульон трезве(зелева чорба) па си управи поста.
  • 8 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Залцбург е в Австрия
  • 9 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Така де, нерде Австрия, нерде Австралия. Нещо като компютри и компоти.... Весело да е.
  • 10 среднощен

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Става дума за Австрия..., естествено..!
  • 11 Последния софиянец

    2 2 Отговор
    Да бяха пратили шпионина в Австралия, тя поне има армия, което не може да се каже за Австрия.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Бай хой

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    Те кенгура са една армия мале, мале.

    Коментиран от #14

  • 13 среднощен

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    Не е толкова лесно, колега, както с авто-коректора...! Грешките при писането с това приложение са разбираеми, но грешка при сравнение на суверенитета на Австрия и Австралия е недопустимо...! Още повече, че Австралия е сигурен съюзник на САЩ - няма място за грешки..!!
  • 14 Последния софиянец

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    През двете световни войни австралийците са се били много храбро. Не заслужават подигравки.
  • 15 Барчо

    5 0 Отговор
    Най-хубавото е, че български шпиони е невъзможно да бъдат хванати никъде по света. Сещате се защо.

    Коментиран от #16

  • 16 среднощен

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Барчо":

    Нашето разузнаване бе едно от добрите... Но днес не е така..? Тежката цена при "смяната на курса" на България..! Бяха осветлени наши разузнавачи..? Познавам семейства пострадали от това безумие..!! Иначе коментарът ви е много свеж..!
  • 17 Тръмп

    0 6 Отговор
    В България сигурно има 1000полковника на КГБ-Путин,а няколко са тук!!!:):):)Но това не е Новина,а прост Фактум!!!:):):)

    Коментиран от #18

  • 18 Въйко

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тръмп":

    В България пък какви шпиони и оранжеви тикви 😂😂 то армия ли да шпионират 🤔, оборудване на армията ли да шпионират 🤔кое по напред да шпионират? 😂🙄😂🙄
  • 19 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Единият на 75 а другия на 65! За балъци ли ни взехте?
Новини по държави: