Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 14:56 3 362 26

Падна Берлинската стена между България и Сърбия (ВИДЕО)

  • бойко борисов-
  • българия-
  • сърбия-
  • магистрала-
  • откриване

По-бързо стигаме с кола до съседите

Падна Берлинската стена между България и Сърбия (ВИДЕО) - 1

„И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официалното откриване на новоизградения участък от автомагистралата от българската граница до град Ниш, Сърбия. Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10. За откриването българският премиер бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич.

„Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия“, подчерта премиерът Борисов пред стотиците гости на церемонията. Министър-председателят акцентира, че цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа и поднесе поздравленията си за откриването му.

Падна Берлинската стена между България и Сърбия (ВИДЕО)

„България днес е по-близо от всякога, затова благодаря на министър-председателя Бойко Борисов“, обърна се сръбският президент Вучич към българския премиер. Вучич подчерта, че Сърбия ще се свърже с братска България и чрез „Балкански поток“. „Без съседите - къщата не може да се опази. С нашите български комшии - пътят ни е отворен. Министър-председателят Бойко Борисов каза, че от днес Сърбия има достъп до пристанищата Варна и Бургас. А той е добре дошъл - и в Пирот, и Ниш“, каза още президентът на Сърбия пред българския премиер и водената от него делегация.

Преди церемонията по откриването премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по важните за региона инфраструктурни проекти. „От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И сега строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през АМ „Струма“, изброи българският министър-председател. Сръбският президент даде висока оценка на направеното от правителството на България.

Падна Берлинската стена между България и Сърбия (ВИДЕО)

Участъкът, който президентът на Сърбия и българският министър-председател откриха днес, е с дължината 86,9 км като строителните дейности по изграждането му започват през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2,6 км) и 5 детелини. При строежа на участъка са използвани 290 000 кубични метра бетон, 37 000 тона арматура и около 780 000 тона асфалт. Тази магистрала ще свърже двата района - Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души, и ще осигури по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище „Константин Велики“ в Ниш.

С пускането в експлоатация на трасето от българската граница до Ниш или на т.нар. „източно разклонение” се завършва изграждането на целия участък на транспортния коридор № 10 през територията на Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Maf1ata BG

    42 10 Отговор
    Тoя Бoкo, дa кaжe зaщo cърбитe нaпрaвихa мaгиcтрaлaтa прeди нeгo?! Тиквун! Уж cмe в EC, a eднa мaгиcтрaлa нe мoжeм дa пocтрoим! Cтрумa пaк e зaтвoрeнa зa рeмoнт.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 кукурукуку

    20 3 Отговор
    Сърбите 86км направиха а ние имаме 45 и сега ги почваме
  • 7 ШОП

    18 4 Отговор
    Какви 4 часа до хърватия.??? Най малко 11 часа до дубровник, лъжци!!!

    Коментиран от #23

  • 8 476 млн : 87 км

    25 3 Отговор
    Дайте да сметнем колко струва 1 км от сръбската магистрала. Амииии НЯМА И 5,5 млн.евро. Ами у нашенско защо няма такива под 20 млн. лв.за 1 км.? (риторичен въпрос) А имаме и един участък, който е със световен рекорд!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Хаджи хаджи Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "476 млн : 87 км":

    Ти ми окраде мисълта! А 87 моста на отсечка 89+ километра! Мост на всеки километър!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Я ми светни как ще се краде? Питам за един приятел бивш комунист...
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    11 3 Отговор
    А дебелото Лиле и тя ли е летяла с хеликоптера? В качеството на каква се представя там?
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 1 Отговор
    Ех-х, уредиха се турските гастарбайтери...
  • 14 Болен

    12 4 Отговор
    Господи прибери го тоя главанак. Каква стена какви пет лева. Всеки може да да премине за пет минути и да пътува където си иска.
  • 15 СЪрбина с Ина глава по висок

    10 2 Отговор
    От Нашия. Сигур щот си ядат тяхните прасета а не шкартото на света.....
  • 16 Какъв круиз, а!

    13 6 Отговор
    НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ. КРАТУНАТА ОТНОВО ПОКАЗА, ЧЕ В ИДИОТИЗМА НЯМА РАВЕН НА СЕБЕ СИ. ТОЙ "ПОДАРЯВА" НА СЪРБИТЕ ПРИСТАНИЩАТА НА ВАРНА И БУРГАС, ЗА ДА ИМАТ ПО-ПРЯКА ВРЪЗКА С РУСИЯ, КОЯТО Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОТИВНИК НА ЩАТИТЕ. ДАЛИ ЗАТОВА Е ПРИВИКАН ВЪВ ВАШИНГТОН, ОЩЕ НЕ ЗНАЕМ, НО СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ. ДАНО ГО НАХРАНЯТ ПОДОБАВАЩО
  • 17 1944

    12 4 Отговор
    събраха се балканските комунисти да лъжат и мажат. те си вярват, всички им се смеят. московски палячовци.
  • 18 Действителността

    13 1 Отговор
    Този лъжец защо не каже,че от Сливница до границата пътя е непроходим.Павета слагани по времето на Георги Димитров,неравности и скорост 10-20 км/ч.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Матей

    3 2 Отговор
    Постижението е за Русия и е от полза и за Сърбия,за нас нищо,тук е само транспортен коридор,а може да се окаже някаква подла игра на американците,уж се правят на разсеяни и после да наложат вето.Докато България е в американската сфера на влияние,така ще е,нищо сигурно няма да има.
  • 21 анонимен

    5 1 Отговор
    време е за обединение на държавите.
  • 22 Мордор

    6 1 Отговор
    Значи руските и сръбските танкове до Колотина вече няма да имат проблеми!
  • 23 Магнум

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ШОП":

    Да до Дубровник са 10-11 часа, но не е само Дубтовник в Хърватия. До Белград от границата са 4 часа и от Белград до Загреб още 4 часа и 380 км. Зависи от границите. Но иначе евала за магистралата често пътувам през Сърбия с кола за различни държави. Мога да кажа, че не са лоши новите магистрали. Във всеки случай повече ми харесват от Гръцките.
  • 24 7777

    0 0 Отговор
    Сърбите са готови, а ние кога? На прриказки добре го докарваме, но като тръгнеш по пътя, истината е друга.
  • 25 Димитров

    0 1 Отговор
    Бойко даже не знае каква е длъжността на Л. Павлова, пълен срам. Предлагат да му превеждат, а той "... аааа аз всичко разбирам, бе!" Само едно не разбра! Смисъла на тая реч на Вучич и причината за поканата! Пълен продан във външната политика си господин, другарю, комсомолски секретар
  • 26 гост

    0 0 Отговор
    Втората снимка ме кефи дългият лунгор крачи уверено напред а боко подтичва след него и стреснато го зяпа.
Новини по държави: