Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 10:26 3 663 26

В Нидерландия: вече само до 100 км/ч

  • магистрала-
  • скорост-
  • холандия

Ограничението ще важи само през деня - от 6:00 до 19:00 часа

В Нидерландия: вече само до 100 км/ч - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко информационни агенции съобщават, че нидерландското правителство е решило да въведе 100 км/ч максимално допустима скорост по магистралите в страната. Ограничението ще важи само през деня - от 6:00 до 19:00 часа. Решението е част от пакета с мерки на кабинета в защита на околната среда. Министър-председателят Марк Рюте вече го определи като "решителна стъпка".

На много участъци от магистралите в Нидерландия и сега разрешената скорост е 100 км/ч. Занапред обаче ограничението ще важи и за участъците, в които до момента е било възможно и движение със 130 километра в час.

Високи нива на замърсяване

От няколко месеца правителството обсъжда въвеждането на по-ефективни мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха с азотни съединения. Едно решение на Държавния съвет в Хага - най-висшия административен съд в страната - постави управляващите под натиск: през май Съветът спря издаването на разрешения за големи строителни обекти именно за да спре замърсяването на въздуха. Занапред дори нови жилища ще могат да бъдат строени само ако за компенсация другаде бъдат редуцирани вредните емисии.

Автомобилният бранш предпочита друго решение

Съюзът на търговците на автомобили в Нидерландия разкритикува ограничението на скоростта на движение по магистралите. Говорител на организацията посочи, че делът на движението по аутобаните в общата картина на замърсяването на въздуха в страната е незначителен. В Съюза смятат, че по-ефективна мярка би било въвеждането на премии за бракуването на стари автомобили, които значително замърсяват въздуха.

Екологични организации пък приветстваха решението. Те смятат, че това действително ще намали концентрацията на вредни азотни съединения във въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганя и Изгъзиците

    17 6 Отговор
    МОДЕРНИТЕ КОЛИ ТРУДНО СЕ КАРАТ БАВНО, ОСОБЕНО ГАНЯ ОБИЧА ГОЛЕМИ МОЩНИ ВОЗИЛА КОИТО МНОГО ТРУДНО СЕ КАРАТ В ГРАДА С 30-40км/час

    Коментиран от #6

  • 2 Townboy

    15 9 Отговор
    Казвате че живеем в демокрация а? Производителите правят мощни автомобили които поддържат 180-200 км/ч а ш. политици ни ограничават до 100 км/ч. Тогава всички да се качим на Смарт а?
  • 3 крило

    12 7 Отговор
    тези сбърканяци защо не си забранят превоза с коли направо, ами се излагат така...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иванчо

    20 6 Отговор
    Аз предлагам направо да се спре употебата на коли! Съществуващите да се унищожат, а производството на нови - да се преустанови. Само един въпрос ме мъчи: защо никой нищо не казва за камионите, които в световен мащаб са основен доставчик на стоки? Постоянно се дъвче темата за колите на дизел и колите като цяло, ама защо никой дума не обелва за камионите? Ами защото дори членовете на най-активните "зелени" организации потребяват стоки, които са били докарани с камион от някъде. Този континент се самоубива и то с бързи темпове....
  • 6 Гост

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ганя и Изгъзиците":

    Нормално, при толкова ниски скорости новите голи започват да тресат, давят се ,и едвам вървят. Просто си искат обороти и газ.
  • 7 Иванчо

    9 8 Отговор
    Аман от толерантност и "загриженост" за околната среда. Да вземем направо всички дружно да се самоубием, за да не издишаме въглероден диоксид, освен?

    Коментиран от #9

  • 8 ес рейсър

    12 4 Отговор
    Холандците има най-яките магистрали в Европа, бият и германците, голяма мъка са тия 100 км, пък и карат само хубави и нови коли, ужас.
    Бълхаринът ако имаше толкова пари щеше да се скъса от катастрофи.
  • 9 Марийка

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иванчо":

    И да спреш да пръцкаш от кеф кога ма цункаш долу. Мърсиш въздуха повече от голфа, бе.
  • 10 Факт!

    21 4 Отговор
    Нормално населението на планетата не трябва да е повече от 4-5 милярда изпуснаха Африка и Азия и планетата вече се задушава.Отдавна трябваше тази раждаемост да бъде контролирана...За сметка на това Европа която има нужда от деца няма раждаемост...

    Коментиран от #23

  • 11 автоинструктор

    10 4 Отговор
    Какво чакате Ограничавайте скороста и в България
  • 12 Факт!

    7 2 Отговор
    НЕ повече от 4-5 милярда!Но то планетата ще ви намали спокойно.
  • 13 Българина

    5 2 Отговор
    Като всеки чиновник, той удря там където няма организирана съпротива, а само виртуална форумна ако посегнат на камионите и самолетите, целя бранш ще скочи за два часа и ще ги обеси. Но индиводуални решения като това ще удари бедните и неорганизираните. Богатия ще плаща глоби обще кара. Бедния ще се търси обществен транспорт като влак например, защото той ще е два пъти по бърз от кола с 100 км по магистрала. Всички тези мерки са абсурдни беамисленини целящи само събиране на пари. Ето идея, да св забранят всички видове моторни спортове, реално ефект нулев само замърсяване, а също целия спорт, защо 22 трябва да тичат и да замърсяват кто изразходват 3 пъти повече въздух! Найбдобребда стоич в къшини да не дишаме, а защо не се самоубием просто?
  • 14 Българина

    6 6 Отговор
    А пък ще карам със 100 но на 2 предавка, за да им покажа че мерките им са пълна глупост! Екологията беше измислена при соца уважаеми НИСКОЗЕМЦИ! Цял живот една кола, един телевизор, дрехи нови два пъти годишно, двигатели до 1.8, всички храни в опаковки за многократна употреба, пластмасата беше лукс и не се изхвърляше! Ето това е екоогията която търсите. Тогава никой не строеше заводи за изгаряне на боклука, защото нямаше такъв! Смешници нещастни. Сега ще си гледаш часовнила, дали али в станало 19.00 за да дам газ на по висока предвка.

    Коментиран от #20

  • 15 1234

    8 2 Отговор
    Предлагам да се къпем веднъж годишно и да пускаме водата на 10 ходения веднъж. Така ще е по екологично! Сега щели да облагат самолетните полети с цел екология!!!!! Допълнителните 20 евро на билет как точно ще намалят замърсяването??? Очаквам подробно обяснение от Горанов, но да не излиза с номера за ебонитовата пръчка и вълната, щото самолети на ток още няма
  • 16 НЕКОЙ

    4 4 Отговор
    Всъщност така автомобилите ще отделят повече вредни вещества и ще потребяват повече гориво, което всъщност е целта. Другата цел е вменяването на малолитражките, като средство за контрол. Третото е налагането на електромобили.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "НЕКОЙ":

    Особено налагането на електромобили. С ограничението до 100 кмч де факто подсигуряват добрите впечатления от таблетите на колела.
  • 18 Димов

    1 1 Отговор
    Нидерландия?! Като сме почнали с отпадането на екзонимите, да продължим. Гърция става Елада. Германия - Дойчланд. Китай....... тука съм пас.

    Коментиран от #21

  • 19 Алфа Ромео

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "НЕКОЙ":

    Как го реши това, премине ли се границата от 100км/ч разхода се вдига значително. Нашите магистрали са криви, наводняват се лесно при дъжд, асфалта ни е със по-ниско сцепление от допустимото, колите ни 80% са над 20 годишни и може да караме със 140-150км/ч, не сме ли готини самоубийци а....
  • 20 Те Така Те

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българина":

    Къф ти е проблема? ТИ живееш в кочината България,нямаш го този проблем. Не ги мисли тях, те пак ще са си добре и ще имат нормален живот,а ти ще караш по осеяната с бабуни Тракия със 180 и ще си мислиш,че си много як.
  • 21 Селянин с кололо

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Нидерландия,никога не се е казвала официално Холандия. Името Холандия е измислено за благозвучност и за по -лесно произнасяне. Като нямаш кво да кажеш по темата, нема кво да ръсиш мозък.
  • 22 край на безумието

    2 1 Отговор
    При едно допитване осемдесет процента от Българите ще искат и при нас да се намали до сто км
  • 23 един луд колоездач

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Факт!":

    Браво един от най-смислините коментари,които съм чел в този сайт!!!
    А относно ограниченията от 100 километра, това вече идва в повече. С тези нови коли които правят 100 за 6-7 секунди е много трудно и безсмислено. Нали затова са толкова безопасни и умни, вместо да се вдигат те......!!!!
  • 24 Българин

    2 1 Отговор
    При това положение не виждам смисъла от коли. Ще си копуваме камиони да се возиме.
  • 25 JVT

    1 1 Отговор
    Ей се не засрамихте да правите катастрофи. Колко пешеходци убихте и осакатихте и пак недоволни. Но спокойно - това освен че е в чужбина, засяга магистралите и предпазва тамошните шофьори от вас, а в българските градове карайте на воля и трепете поред. Деца нали ще имате - ще мрат я от тумори, я от сърца.
  • 26 Арабите,ще им продухат трабите,споко

    0 1 Отговор
    Решение ,с БГ регистрация в Дойчланд! По възможност над 250 коня да има под капака! Те затова и холандци идват в Германия да настъпват колите си! Кел файда да имаш ламбо,бугати или макларън като не може да пуснеш конете да бягат? Гейска държава,гейски закони.
Новини по държави: