Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 20:50 2 317 15

Опасно: Хонконг ври и кипи

  • хонконг-
  • китай-
  • опасно-
  • протести-
  • насилие-
  • демонстранти

Полицията вече заплашва да стреля с истински патрони

Опасно: Хонконг ври и кипи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кадрите от Хонконг за съжаление вече са ни до болка познати: горящи барикади, водни оръдия, запалителни бомби. Напрежението в бившата британска колония продължава да ескалира.

Полицията в Хонконг вече действа фактически без никакъв контрол. Явно така ще бъде и занапред. Дори когато върши груби закононарушения, полицията на практика остава в зоната на безнаказаността. Правителството на Хонконг съвсем отчетливо показа, че не е готово да отстъпи пред исканията на демонстрантите. Включително и пред най-важното им настояване: да има независимо разследване на насилията, извършени от полицията.

Насилието ражда насилие

Но склонността към насилие отчетливо нараства и у отсрещната страна - сред демонстрантите. Всички видяхме стрелците с лъкове и самоделните катапулти за изстрелване на запалителни бомби. Демонстрантите вече действат насилствено не само срещу представителите на държавната власт. Те понякога нападат и цивилни граждани - просто поради това, че са на различно мнение или критикуват протестното движение. В мрежата от няколко дни се въртят шокиращи кадри, които илюстрират тази тенденция.

Полицията в Хонконг току-що оповести, че ще увеличи натиска върху демонстрантите и дори заплаши с използването на истински куршуми. Отсега е ясно обаче, че колкото повече полицията увеличава натиска, толкова повече ще се множат и проявите на насилие от страна на демонстрантите.

Хонконг има политически проблем

За да разберем как се стигна до сегашното положение, просто трябва да хвърлим поглед назад - към случилото се през последните години. През цялото това време широки прослойки от населението в Хонконг излизаха на мирни протести срещу нарастващото влияние на Пекин и се застъпваха за демократичните си права. Тези протести обаче не доведоха до нищо. И много от демонстрантите стигнаха до извода, че промяна не може да се постигне само с мирни протести.

Всъщност Хонконг е изправен пред политически проблем. И ако правителството иска да се измъкне от сегашната задънена улица, това може да стане единствено чрез намиране на политическо решение. В момента обаче това изглежда повече от невероятно. И правителството не предприема никакви видими усилия в тази посока.

Автор: Филип Билски


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    7 5 Отговор
    Намирисва на опиум.
  • 2 Омг

    26 2 Отговор
    Тези да се радват, че имат поне нещо демократично, а не са като нас да ходят до мвр-то да пишат обяснение защо сме писали срещу Гешев
  • 3 Гошо

    14 12 Отговор
    Решението скоро ще дойде. Като задтрелят 100 анархисти и страстите ще отихната.

    Коментиран от #12

  • 4 Хишник

    21 8 Отговор
    Определено в Хонг Конг ще се се повторят нещата на площад Тян ан мън и после соросоидите отноо ще мънкат!
  • 5 Шиката

    14 2 Отговор
    Познат сценарии...

    Коментиран от #8

  • 6 Sol

    16 3 Отговор
    Не знам що дърпат дракона за мадете. Това не е некоя третокласна република. Запасете се с пуканки за шоуто. Това е хубавото на малките и незначителни държави като България, че не ги забелязват и никой не се интересува от тях иначе българете щяха да ядат голямата тояга. Този сценарии с ХК е все едно да пуснат в Бъкингам банда дрогирани да си правят пикник. Ще има квич.
  • 7 въх въх

    7 3 Отговор
    само да не поскъпнат китайските предмети, че си пазаря от там :)
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Шиката":

    ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /РЕШЕТНИКОВ/
  • 9 Аз си мислех, че Тиквата е едонствен

    3 5 Отговор
    Най-нагъл на света. Е имало и други като него.
  • 10 Наблюдаващ

    5 4 Отговор
    Този път Сорос си хвърли парите напразно , "пролет" няма да има .
  • 11 РОСФАКТ

    3 2 Отговор
    "много хубаво, комунизъм"
  • 12 Чочо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Ще УТИХНАТ, Гошо, ще утихнат.
  • 13 Румяна Костова

    5 3 Отговор
    Кадрите от Хонконг са ни познати, както и методите на Западната пропаганда. Намирате млади и не мислещи тинейджъри и студенти, давате им няколко лекции по демокрация и ги пускате да бъдат пушечно месо заради интереси, които нямат нищо общо с демокрацията. И тук, както при всички революции като по учебник водачите са на по 20 години.
  • 14 ke da

    2 1 Отговор
    Хонконг е с изградени демократични устои и гражданско общество - от англичаните - което е насилствено принуждавано да приеме тоталитарните порядки на Китай! Сблъсък между ХУМАННОТО срещу НЕЧОВЕШКОТО , ДЕМОКРОТИЧНОТО срещу ТОТАЛИТАРНОТО!
    Кое ще победи - демокрацията и свободата - света вече доброволно е приел английският за пръв и официален език - все пак китайците продължават да имигрират в Англия и САЩ - което е показателно !

    Коментиран от #15

  • 15 Мао

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ke da":

    Кучето баю, "играе" според тоягата !
    Китайската полицейска и военна машина
    има опит със справянето с подобни платени от Запада
    помияри /излезли по улиците на града/, като техните сподвижници
    от близкото минало . . .размазани от китайската армия на площад
    "Тян-Ан-Мън"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания