20 Ноември, 2019 15:30 2 018 21

Заев: Френското вето ме унищожи

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • франция-
  • вето-
  • премиер

Ние останахме на тъмно, каза премиерът

Заев: Френското вето ме унищожи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Европа е наша пътеводна светлина. Сега, когато тази светлина изгасна, ние останахме на тъмно и никой не знае, накъде може да поемем”, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев за The New York Times. След отлагането на преговорите за членство в ЕС Заев обяви, че се оттегля от поста. Договорено беше служебно правителство от януари и провеждането на извънредни парламентарни избори през април следващата година.

На въпрос за причината да вземе толкова сериозно решение, Заев отговаря, че не е имал избор. Според него, ако не се проведат избори, национализмът ще расте. „Ужасявам се”, признава Заев пред изданието. Само преди два месеца лидерът на младата балканска държава ходеше изправен, поздравяваха го световните лидери и получи похвала от ръководителя на ООН заради появата на светлина в иначе проблематичен контекст. След това името му се появи в списъка с кандидати за Нобелова награда за мир, предаде "Актуално".

Премиерът Зоран Заев заложи политическата си кариера и бъдещето на своята държава за решаването на продължилия 30 г. спор за името със съседна Гърция. Благодарение на усърдна дипломация и въпреки всички очаквания, той успя. В момента от кабинета му в Скопие всичко това изглежда много далечно, пише изданието. „Разкъсвам се отвътре”, споделя Заев в интервюто. Смяната на името се очакваше да разчисти пътя на Северна Македония към ЕС, но миналия месец Франция наложи вето на решението, като настоя за реформа на процеса на разширяване на Евросъюза, припомня вестникът. Това дестабилизира правителството в Скопие, а което е още по-лошо, заплашва крехкото статукво в региона след кървавото разпадане на Югославия през 90-те години. „Това ме унищожи лично, психически”, заяви Заев и изрази загриженост не само за себе си и страната, но и за стабилността на целия регион на Западните Балкани. Национализмът и радикализмът могат да си възвърнат властта, смята Заев и добавя, че отново съществува риск не само от открит конфликт вътре в държавите, но и от нови конфликти между тях.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 K-2SO

    24 0 Отговор
    Ваще историци, историята все в тъмното я пишат. Трябваше да я пишат докато има светлина.
  • 2 goni

    21 1 Отговор
    Ще ги приемат, като част от Албания. Не ма да се косите!:)
  • 3 Последния софиянец

    19 2 Отговор
    А добър ден. Те макетата си живеят в някаква паралелна вселена. Шизофреници.
  • 4 Гост като гост

    18 7 Отговор
    Защо бре Маке, защо ревеш за тоз Евро съюз ?
    Хич не Ви трябва !
    Само ще се дупите на Франсета, Германци и техния командир Американци. Кат наш Б.Борисов
    Ще ви подхвърлят трохи както при нас и ще Ви залъгват, че сте много добре.
    Я си стойте независими от Никой
    Жалко че Гърците Ви смениха името.
    А ако толкова много искате да сте в ЕС
    Махаме границата и си идвате у дома
    Но само заради това че ще можете да се придвижвате с лична карта свободно из ЕС не печелите нищо.
    Това е истината за този Съюз
    Всичко друго е бош-лав.
    Пийте си ракията и си мезете с салата на Спокойствие и няма да Ви боли глава за ЕС
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай

    18 2 Отговор
    Ха ха ха..............пътеводна светлина ,а ? Ще гледате Европата като една далечна миниатюрна светла точица в един безкраен тунел.Да ви дойде акъла в кухите кратуни. Е, Гърция да ви ,,ходатайства,, ама и те са в батака с двата крака. Нали ,, гърчоля,, взехте да се пишете. Не искате България, плюете, ама всичко се връща. Парле ву франсе?

    Коментиран от #21

  • 7 друг път да не се месин в чужда работа

    10 8 Отговор
    Баце също е виновен за положението там ! Що приказки изприказва за Западните балкани , що пътеки направи. Македонците бадева си смениха името и си разрушиха паметниците. Сега наистина ще имат повод дани плюят. Ама да ходят да плюят в градината в Банкя.
  • 8 акуд

    6 3 Отговор
    макрон еБЛЯДКА и то евтина
  • 9 Колю

    14 3 Отговор
    Докато пишете по вашите вестници, че Яне Сандански, Гоце Делчев и Даме Груев са "станали" Българи в Уикипедия...За вас никакъв Европейски съюз..
  • 10 Арим

    9 1 Отговор
    Да побързат да си вземат български паспорти и са в Европейския съюз.
  • 11 0987

    8 2 Отговор
    В пакет с албанските мюсулмани няма да стане; все някоя държава ще откаже, дори просто ще се редуват няколко като Франция, Холандия, Унгария...Вадете български паспорти докато можете и учете българската история; така ще станете европейска държава без шиптъри.
  • 12 Умберто

    7 0 Отговор
    Селски тЕрикат с малки оченца и жълти зъбенца.
  • 13 НеЕС

    7 3 Отговор
    А нас питаш ли ни?!
    Защо не дойде като българин с българин а ти разкажем от къде извира бензина и къф го ядохме.., и ядем...
  • 14 За северомакедонците

    5 3 Отговор
    българските братя са по-големи врагове от албанците. Следователно да си седят с тях и те да им признаят историята. Още не са разбрали, че да ги има трябва да са с нас.
  • 15 Заьо байко

    9 0 Отговор
    За голям играч се имаше, а сте гледа като препикан. Има още малко време да се присъедини към нас и въпроса е уреден. Няма Меркел, няма Макарон, Трънп или Путин.
  • 16 Диамантения хой

    5 6 Отговор
    Не се страхувай братко българино от Северна Македония!!Нещата скоро ще бъдат оправени... Макрон е руски шпионин русофил и много скоро ще му намерят цаката френските националисти, но не тези на руската шпионка Льопен, а истинските френски нацисти!!!
  • 17 мор

    3 2 Отговор
    Скоро и човекът от Банкя ще последва същата учас на прецакания Заяк!
  • 18 бай Даньо

    1 2 Отговор
    Според мен пропуснахме исторически шанс , както винаги почти. България трябваше да спре Македония за ЕС , най малкото света да разбере и за нашия български проблем с македония, но какво да се прави "като сите сме българи" както е казал Гоце и насоката на външната ни политика е още от татово време "снишаване, снишаване, другари!" . Трябваше да ошамарим мънкидонците ( за да тръгне и нашия български дневен ред в Македония) така както големия брат нашамарва малкия и после пак са братя ... Това прозвуча малко евтино , но всъшност си е основен принцип в политиката ...
  • 19 Трпе

    2 3 Отговор
    Наjголемиот Македонски ПРЕДАВНИК!

    Коментиран от #20

  • 20 бай Даньо

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Трпе":

    Абе я да те питам защо няма нито един вестник в Мънкидония с форум като нашите български ( където няма нито един без форум) . Да не се страхувате от нещо !? Например някой да напише нещо различно от УДБАшката и московската пропаганда. То се е видяло че в ЕС няма да ходите, поне дръжте здраво мънкидонизма да не тръгне някоя татарска фашистичка пропаганда, ей !
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай":

    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
Новини по държави: