25 Ноември, 2019 21:00 18 469 51

Шокиращи разкрития: тайният план на Китай за уйгурските мюсюлмани

  • мюсюлмани-
  • китай-
  • геноцид-
  • таен план-
  • малцинство

Това е вероятно най-масовото интерниране от Холокоста насам

Шокиращи разкрития: тайният план на Китай за уйгурските мюсюлмани - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поверителни документи на Китайската комунистическа партия за пръв път разкриват подробности за преследванията срещу уйгурите в Северозападен Китай. Документите, обозначени като "China Cables", бяха огласени от Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. От тях става ясно, че така наречените „центрове за квалификация", изградени от китайските власти в провинция Синцзян, са всъщност строго охранявани лагери за превъзпитание. Досега Пекин твърдеше, че престоят в тези „центрове" е доброволен. Секретните документи разкриват обаче друго. Смята се, че в изправителните лагери са попаднали над 1 милион души - без съдебен процес и за период от поне една година. Повечето лагерници принадлежат към мюсюлманското малцинство на уйгурите.

Документите, които датират от 2017-2018 година, били предадени на разследващите журналисти от уйгури в изгнание. В журналистическия консорциум участват медии от няколко държави, сред които германските „Зюддойче Цайтунг", ВДР и НДР, а също така БиБиСи, „Ню Йорк Таймс", „Монд", „Ел Паис" и други.

"Културен геноцид"

В Китай живеят около 10 милиона уйгури, повечето от тях - в провинция Синцзян. Уйгурите, които в мнозинството си изповядват исляма, са етнически близки до тюрките и открай време твърдят, че в Китай са подложени на политически, икономически и културен тормоз. Когато през 1949 година взеха властта, китайските комунисти присъединиха тогавашния Източен Туркестан към територията на страната. Днес властите в Пекин обвиняват уйгурски групи в сепаратизъм и тероризъм.

Документите "China Cables" включват между другото и указания за управлението на лагерите. Освен десетките правила, там са изброени и ограниченията, на които са подложени интернираните - например при ходене до тоалетната или в рамките на занятията. Става ясно, че всички стаи и коридори се държат под ключ, а задържаните са подложени на превъзпитателни мерки, които включват и физически наказания. Поведението им се оценява по точкова система.

Според информациите в документите, само за една седмица през юни 2017 година китайските власти са арестували и въдворили 15 638 уйгури. Става ясно още, че Китай наблюдава и шпионира дори уйгурите, живеещи зад граница, като за целта посолствата и консулствата събират съответната информация. Властите поддържат цяла база данни, в която се вливат информации от проведени разпити и видеоматериал от камерите за наблюдение в Синцзян. Представители на властите проучват „на терен" настроенията сред уйгурите и най-вече техните нагласи към Комунистическата партия. После хората биват групирани в различни категории - според степента на тяхната „опасност".

Документите са били анализирани от Адриан Ценц, който е един от водещите световни експерти за ситуацията в провинция Синцзян. Според него те доказват съвсем еднозначно, че „от 2017 година насам правителството провежда масова кампания за превъзпитание, маскирана като професионална квалификация". Тези документи „по шокиращ начин потвърждават, че всичко това е систематична и най-вече тайна кампания", казва още Ценц. Според него става дума за систематично интерниране на цяло едно етно-религиозно малцинство, което по мащабите си „вероятно е най-масовото от Холокоста насам". "Културен геноцид" е навярно най-правилното определение, смята Ценц.

"Концентрационни лагери"

Наскоро „Ню Йорк таймс" написа, че лично китайският президент Си Дзинпин е наредил тези твърди действия срещу уйгурите. Според изданието, в една своя реч през 2014 година Си бил казал, че в подхода към уйгурите не бивало да се проявява "никаква милост". След въпросната публикация президентът на Световния конгрес на уйгурите Долкун Иса призова на Китай да бъдат наложени международни санкции. Иса говори буквално за „концентрационни лагери" и твърди, че откакто Си Дзинпин е на власт, положението на уйгурите се е влошило особено драматично. В интервю за германския „Ди Велт" Долкун Иса отправи следния конкретен призив: „Много германски фирми все още имат бизнес с Китай. Германия би трябвало сериозно да се замисли за санкции срещу Китай". Да припомним, че заради действията на властите в провинция Синцзян САЩ наскоро включиха 28 китайски фирми и правителствени служби в така наречения „черен списък".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коко

    122 27 Отговор
    Е ко стана сега европа цъфти ние тръгнахме Китай да оправяме тва си е проблем на Китайците не е наш
  • 3 Yamaha

    127 31 Отговор
    Как само говоря от DW за нацистите и фашистите все едно нямат нищо общо с Германия! Многи нагло племе са швабите СССР трябваше да ги изрине до дупка.

    Коментиран от #17, #33

  • 4 ГосТ

    100 13 Отговор
    Дойчето освен че не престава да сдухва германците за измисления холокост, се прехвърли и върху Япония и Китай. Особено за японците и прочутите им "подвизи" в Нанкин не спират да пишат. Ко не вземат да пишат нещо и за геноцида над палестинците?
  • 5 Обективен

    119 35 Отговор
    Поредният брилянтен ход на Китай. Ето така се пази държавата!. от враждебни групи хора
  • 6 Хаджи хаджи Българин

    70 31 Отговор
    Уйгурите са наследници на едно от племената, на съюза на Прабългарите! Които, како и прабългарите в Татарстан и още други приемат исляма! А ние наследниците на Аспарух в Дунавска България - християнството! Точно в северозападен Китай, носят тъкани ризи със шевици, както и останалите българи! В Ютуб има интересен руски документален филм
    За един брод с две държави и две религии!

    Коментиран от #8, #10, #12, #21, #38

  • 7 Хаджи хаджи Българин

    33 22 Отговор
    Един народ с две държави и религии!
  • 8 стоян 79

    27 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи хаджи Българин":

    Здравей, под кое име е филма в YouTube? Благодаря и поздрави от LA

    Коментиран от #9, #11, #13

  • 9 Умберто

    34 4 Отговор

    До коментар #8 от "стоян 79":

    "Един народ,две съдби"
  • 10 Behemoth

    10 32 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи хаджи Българин":

    На баба ти фърчилуту !
  • 11 Хаджи хаджи Българин

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "стоян 79":

    Умберто беше по бърз с отговора!
  • 12 Бесен Язовец

    26 39 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи хаджи Българин":

    И лунните хора са пра-българи! Чувал ли за лунните хора живели са на Луната? по някое време са слезли на земята и са я заселили!!

    Коментиран от #25

  • 13 Хаджи хаджи Българин

    17 16 Отговор

    До коментар #8 от "стоян 79":

    Булгарьй, две судубьй едного народа!
  • 14 Бесен Язовец

    47 23 Отговор
    Защо не разкажат как тия скумрии брадати уйгурите са клали будисти?

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анти милиционер

    22 7 Отговор
    Сороссссс
  • 17 К. за БХК на евреина Сорос

    54 6 Отговор

    До коментар #3 от "Yamaha":

    Не са немци, а евреи, Айнщайн. DW е изцяло еврейска медия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бесен Язовец

    32 8 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи хаджи Българин":

    Тъкани ризи със шевици??!!! Казва се на български извезани, може верно да са българи виж как и на тех не им върви като на нас!
  • 22 българин

    27 9 Отговор

    До коментар #20 от "ЕI Comandante":

    Е, да, твоите пра деди са османците

    Коментиран от #23

  • 23 El Comandante

    3 28 Отговор

    До коментар #22 от "българин":

    Е, И? Аз съм горд с това

    Коментиран от #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаджи хаджи Българин

    25 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Освен да се дрънчиш с всеки от форума, акъл за друго май нямаш!
  • 26 666

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Мерси че ми напомни-всички вътре...без изключения...
  • 27 Германистан акбар

    50 7 Отговор
    Някой може ли да ми обясни, каква е тази любов на германците към мисюлманството !?!? Само да не ми излизат с обяснения, че са загрижени за някакви хора и човечеството !!! Цял святги видя в последните две големи европейскивони, колко са "загрижени" избиха милиони, милиони... !!! Вълкът, козината си мени, но нрава не, така че пак питам, каква е тази мисюлманизация на Германистан ?!?

    Коментиран от #30

  • 28 Анти мангал.

    39 32 Отговор
    Ако тия на снимката са уйгурите наистина трябва да бъдат заличени от лицето на земята жалки миризливи плъхове подобия на човешки мърши миришат чак през дисплея.

    Коментиран от #48, #49

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Защото they feel regreds for Hitler

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "Германистан акбар":

    И да се направят на хуманни
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 окончателно решение

    40 17 Отговор
    браво на китайците, освен турците в китай, бих искал те да имат подобни планове и за "турците" на турция
  • 33 100

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Yamaha":

    А комунистите колко са нагли...не е истина...
  • 34 гост2

    11 32 Отговор
    Ако тези джуджета знаеха,истината за Исляма биха го направили държавна религия,но уви молят се на статуята от среща...

    Коментиран от #37

  • 35 Никой

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "El Comandante":

    не е съвършен!
  • 36 Дърваря

    46 9 Отговор
    Няма друга религия за българския народ, освен християнската... това е пътя, истината и живота.... всичко останало е изопачаване на вярата.... точка

    Коментиран от #50

  • 37 Комунист

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "гост2":

    Те са комунисти, следователно нямат вяра.
  • 38 Ники

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи хаджи Българин":

    Да, знам, че уйгурите са ни братовчеди, даже има исторически извори, които ни обединяват като един народ. Надявам се човекът от коментар 28 да се замисли малко повече, защото тези наистина много бедни хора живеят край полупустини, при които зимата пък е още по-тежка от нашата. И би трябвало ние най-много от всичките да се възмутим от тормоз на нашите братовчеди. Но защо ли си мисля, че това може да е провокация срещу и да няма нищо вярно. Един милярд и поне сто милиона китайци да се чувстват едва ли не застрашени от 10 милиона????? При това бедни и прости? Нещо не виждам мотива???

    Коментиран от #43

  • 39 Кгб

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka- liturgiq":

    Е,Батьошка,за теб май трябва нещо повече от тези лагери.
  • 40 бона сера

    13 0 Отговор
    Това не са,китайци по приличат на талибани
  • 41 каспичан

    12 0 Отговор
    Исл. е коварство,действа подмолно
  • 42 соросоидни кърлежи

    16 3 Отговор
    БОЖЕ..било шокиращ план, а при нас как да наречем планът по който половин България се изнесе, или пенсионери да живеят за 200лв.пенсия.или деца на 9-12 години раждат,/заплодени от педафили/,нормално за Бг, Това ужасяващо ли е? Уйгури ли..така решили китайци,пазят държавата си от талибани,нямам нищо против.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ела

    14 2 Отговор
    Deutsche Welle е най-отвратителното, долно и лъжливо ( даже на това което съм бил свидетел) и когато прочета не мога да повярвам това което видях и това което пишат. Затова никога за нищо не бих им повярвал.
  • 45 Мунчо

    10 4 Отговор
    Браво на Китайците, че докарват западните педали до изстъпления, които не могат да преглътнат, защото в устата си държат и смучат винаги по един голям сочен и хлъзгав... морков, ма май не е морков.
  • 46 Гост

    12 3 Отговор
    Китайците не са джендър либерали....Там има ред и правила,които задължително се спазват!
  • 47 Който е чел история

    7 6 Отговор
    сигурно знае, че тези хора са българи.
  • 48 Това са дедите ти,бе аптал

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Анти мангал.":

    Уйгури,унугундури и чикундури!А,че миришат,верно е!
  • 49 Всичко се връща

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Анти мангал.":

    Ако и ти си пленен в такъв концлагер дали ще изглеждаш по-добре?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Според Божията воля

    0 0 Отговор
    Независимо че уйгурите изповядват исляма и те също са създадени от Бога като нас те също са овешки същества и имат пълното право да живеят свободно и да изповядват своята религия независимо къде.За Бог всички сме равни и всички имаме еднакви права.Аз не толерирам убиди и обвинения към хората който задържат уйгурите в някакви си лагери Всички сме хора и Бог Обича всички ни по равно и не мисля че Бог би искал уйгурите да не живеят свободно.Не е представление да изповядваш собствената си религия и да я уважаваш независимо къде .Не знам за вас но аз мисля така нещо вътрешно ми подсказва че и Бог мисли така.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания