Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 14:35 3 155 9

Експерти: Откраднатите бижута са безценни (СНИМКИ)

  • грюнес гевьолбе-
  • дрезден-
  • обир-
  • германия

Музеят "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден притежава една от най-големите колекции на скъпоценности в света

Експерти: Откраднатите бижута са безценни (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Откраднатите в Дрезден бижута са безценни, защото са културни и исторически съкровища и стойността им се измерва не само с вложения в тях материал, съобщиха световните информационни агенции.

Крадците са обрали само една витрина, като са взели три комплекта с диаманти, рубини и изумруди, изработени в началото на 18-и век. По тях има десетки скъпоценни камъни, но стойността им не може да бъде изчислена, защото те не могат да бъдат продадени, каза генералният директор на дрезденските държавни колекции Марион Акерман.

Като се има предвид колко са известни, бижутата са откраднати или за голям частен колекционер, или за да бъдат рециклирани под друга форма.

Експерти: Откраднатите бижута са безценни (СНИМКИ)

В залата с бижутата са заснети двама крадци. Възможно е да има и други участници. Полицията още не може да каже дали има и други липсващи бижута.

Музеят "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден, който притежава една от най-големите колекции на скъпоценности в света, беше ограбен около 5 ч. сутринта. Обрана е залата със скъпоценностите на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г.

Експерти: Откраднатите бижута са безценни (СНИМКИ)

Според разследването в близост до музея е бил разрушен електрически трафопост, за да бъде деактивирана алармената система. Злосторниците са се промъкнали през прозорец в музея, след което са задигнали три комплекта бижута.

Музеят "Грюнес Гевьолбе" (Зеленият свод) е построен през XVI век. От 1723 година крал Август II е съхранявал в него скъпоценности от епохата на Ренесанса и Барока.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    11 0 Отговор
    Пръст при пръста, Прах при праха! Безценни за кой???
  • 2 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    СПОРЕД " ПРОУЧВАНЕ " НА БЕЛИНГКЕТ И ЩПИГЕЛ ВСИЧКИ СЛЕДИ ВОДЯТ ДО РУСИЯ - ГРУ И АГЕНТИТЕ " МИЩКИН" ; "ПЛЪХАРОВ"; "СТРАХОПЛАХОВ " И ДРУГИ НА "СНИМКИТЕ " !!!!!!!!!???
  • 3 ЕХА

    2 0 Отговор
    Жива охрана трябваше да има, за тези безцени съкровища..икономия майката на мизерия.

    Коментиран от #8

  • 4 Рошко

    4 0 Отговор
    Ми те ако не са ценни, няма ги крадът
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕХА":

    Те и застраховка нямат, махни другото. Само един музей имал застраховка, този не.
  • 9 Д-р Ломброзо

    1 0 Отговор
    Тя тая работа не е точно такава, каквато я описват. Истината е, че Мюмюн, Салито и Седефчо са влезли в трафопоста за бакър. Другото се е навързало в последствие.
Новини по държави: