Last news in Fakti

13 Декември, 2019 18:00 3 919 20

Джонсън спечели, Великобритания загуби

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • избори-
  • консерватори

Какво губи Великобритания, когато печели Джонсън?

Джонсън спечели, Великобритания загуби - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Последният път, когато британските консерватори постигнаха подобна съкрушителна победа, беше на изборите през 1987 година. Тогава премиер беше Маргарет Тачър, която се заканваше на ЕС, размахвайки енергично чантичката си, че ще си поискат парите обратно.

Сега британският гняв се изразява в тези три думи: „Да приключим с Брекзит“ (Get Brexit done). Само че приключване засега няма и не се очертава да има в обозримо бъдеще.

Живеем във времена на откровени лъжи, неизпълнени обещания и на неприкрит расизъм ала Тръмп. Образование, престъпност, бездомници и една загиваща Национална здравна служба – всичко е впрегнато в пропагандната машина за печелене на гласове. Борис Джонсън усвои почти всички трикове от каталога на Доналд Тръмп. И никой не се стряска от това. Джонсън ще продължи да залъгва Великобритания, че излизането от ЕС ще е лесно и меко, и че още в края на преходния период през декември 2020 година ще има търговска сделка с Общността. Само да припомним: на ЕС и Канада им трябваха цели 10 години, за да финализират търговското си споразумение.

Провалът на лейбъристите

Къде сбъркаха лейбъристите? Много просто: грешката им беше Джереми Корбин. Имало ли е изобщо друг по-недолюбван и колеблив лейбъристки лидер? И наистина ли той си вярваше, че още веднъж ще успее да попречи на торите да спечелят мнозинство - както през 2017 година с Тереза Мей начело?

Корбин няма друг избор, освен да си подаде оставката и така да направи една последна услуга на своята партия. Той вече заяви, че няма да се кандидатира за следващите избори – нещо, което всъщност трябваше да направи още преди сегашните.

Голям удар за лейбъристите е това, че те не успяха да спечелят в избирателните региони, които са смятани за тяхна крепост - т. нар. „червена стена“. Става въпрос за обширни райони в постиндустриална Северна Англия, където политиката на икономии на консерваторите осакати обществото и икономиката и направи бедните дори още по-бедни. Партията на Корбин се оправдава за катастрофалния си резултат на тези избори с това, че хората били уморени да се занимават с проточилия се Брекзит. Това е твърде елементарно обяснение. Да не говорим, че още по-малко помогна двойнственото отношение на Корбин по въпроса за Брекзит. Много по-сложно е обяснението защо лейбъристите се провалиха на тези избори срещу една партия, чието некадърно управление в продължение на години съсипва страната - социално и икономически. Лейбъристката партия е в дълбока криза и губи все повече значението си, подобно на социалдемократите в Германия.

Тези избори бяха по-скоро състезание за приемане на по-малкото зло. Спечели Борис Джонсън. Ще изпълни ли сега той обещанията си? Едва ли. Но избирателите бяха разтревожени повече от обещанията на Корбин.

Най-болезнена е непоправимата вреда, която този резултат ще нанесе върху и бездруго дълбоко разделената и поляризирана страна.

Разединеното кралство?

Шотландия изглежда ще се вслуша в призива на Шотландската национална партия, която ще засили натиска си за провеждане на нов референдум за независимост. Разбира се, че правителството на консерваторите ще се противопостави на подобна стъпка. Предизвикателството обаче вече е хвърлено – шотландската министър-председателка Никола Стърджън заяви, че Борис Джонсън няма мандат, позволяващ му да извади страната ѝ от ЕС. Дали ирландските националисти, които за пръв път спечелиха много повече гласове от пробританските юнионисти, също ще настояват за напускане на Обединеното кралство?

Резултатът от тези избори е важен и от друга гледна точка: той ще определи каква роля ще играе занапред Великобритания на световната сцена. И трябва да кажем, че ставаме свидетели на трансформация на британската политика, която ще сложи отпечатък върху страната за години напред.

Автор: Робърт Мъдж


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    24 4 Отговор
    Джонсън спечели, Сорос И Сорос Веле загубиха. Хаха

    К. за Комитет 300 и Ротшилдите.
  • 2 Тъжно Соросче

    18 5 Отговор
    Плача със Сорос и си посипвам косите с пясък. Цял Израел плаче, а негрите мигранти закъсаха.
  • 3 Сорос чрез DW

    22 0 Отговор
    Путин е купил вота.
  • 4 среднощен

    22 1 Отговор
    Което е вярно, си е вярно..! Обаче, DW много удобно премълчава нещо съществено - "крайно либералните политически ценности" прокарвани в ЕС последно време..?
  • 5 По дяволите страх ме е

    20 3 Отговор
    Какво ще стане сега със Сорос и Телавив Веле???
  • 6 Дебилен соросоид

    16 3 Отговор
    Язи съм тъжна соросня. 😥
  • 7 Пламен

    11 6 Отговор
    Грешите ДВ, грешите! Джонсън спечели, мъртвородената Меркел/Европа загуби. Ама истиският проблем е, че щайгите няма кой да купува, премиумите се оказаха фейк. Конвейрите работят все по-бавно, а Хасаните ръстат, възмъжават... Скоро ще има груповка под мост с 14-годишна немска спортна надежда.
  • 8 12345

    3 14 Отговор
    Явно Раша пак са се месили в изборите, щом този шут спечели абсолютно мнозинство. Друг шут управлява щатите. Абе света става все по-интересен.
  • 9 Госта

    8 11 Отговор
    Еми......ще хапнат дръвцето,пък ЕС не го мислете,всеки съюз е по-силен от единствен играч,Борката да му мисли!!!

    Коментиран от #13

  • 10 ЗЕВС

    17 5 Отговор
    Публикувано във Факти.Бг.
    „Джонсън спечели, Великобритания загуби".
    Великобритания губи чернилки, мюсюлмани, спящи клетки, терористи, Българи или всичко това, което е свързано с еврейските принципи за свободно движение. Какво печели- ясно бъдеще, излизане от клоаката наречена ЕС, и някакви си 18 млрд. евро, които ще останат в кралството, а не служещи като инкубатор за развъждане на олигарси в треторазрядни държави!
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 7 Отговор
    Англия без ЕУ, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна, изостанала европейска провинция. Тия главорези още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕУ, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
  • 12 ФЕН

    7 4 Отговор
    Прочиташ заглавието, и ти е ясно - Работническо дело, пардон - Дойче веле! И после, ма журналистиката в България не била свободна! Ми много ясно - то Сорос, то ДВ, то Прокопиев, то СЕГА, .....За Стефанов (фрог), да не говорим!
  • 13 Иво

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Госта":

    Борка, тоя няма глава, с която да мисли ! Както и другия шут - ДоняАлдчо! Как ги изравят такива сбъркани , да се чуди човек ! А сложи до тях и Ердо, и оня от Сирия, и Корея ... - картината е пълна !Картината направо КЪРТИ !
  • 14 йьйь

    3 0 Отговор
    Нещо за КГБ и Руснаците
  • 15 Панагюреца

    2 5 Отговор
    Турчина Б Джонсън Осман ага измами цяла Великобритания ,горчивите плодове ще стигнат и до България.
  • 16 Споко Другарю

    2 2 Отговор
    Говориш като политкомисар. ЗКПЧ. Отегчават ме хора които не са мръднали от помийната яма в България, а агитподготовката им е от времето на зрелия социализъм.
  • 17 брекзитирал отдавна

    4 0 Отговор
    Джонсън помогни и на България как да се спасим и ние!Нали сте приятели със Бацока.Поне така нашия се хвали.
  • 18 Братя Българи

    5 0 Отговор
    Дойче Веле статия.
    Няма какво да четете повече.
    Това е медия на унищожителите на белия човек, на масова имиграция на мюсюлмани, негри и т.н. не-европейци.
  • 19 анонимен

    3 0 Отговор
    не плачете за англия вие сте за оплакване.
  • 20 София

    2 0 Отговор
    Дойче Зеле
Новини по държави: