Last news in Fakti

16 Декември, 2019 20:08 1 445 24

Захариева: Ролята на жените е незаменима

  • екатерина захариева-
  • жени-
  • незаменима-
  • мадрид-
  • дипломация

Жените гарантират мира, каза външният ни министър

Захариева: Ролята на жените е незаменима - 1
Снимка: БГНЕС

Ролята на жените в политиката е незаменима - основно в разрешаването на конфликти, воденето на преговори, гарантирането на мира, сигурността и устойчивото развитие. Това заяви в Мадрид вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на 14-та среща на министрите на външните работи на страните от форума “Азия Европа” (АСЕМ), която е председателствана от новия Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика на сигурност Жозеп Борел. В срещата участват крал Фелипе VI и премиерът Педро Санчес.

Захариева бе водещ говорител по време на първата пленарна сесия на министерската среща, съобщиха от Министерство на външните работи.

“България е първа в Европа по брой жени, работещи в сектора на информационните и комуникационните технологии, както и по брой студенти жени в тези специалности. Сред учените и инженерите в страната ни жените са 53%, с което заемаме едно от първите пет места в ЕС”, каза българският първи дипломат. Тя цитира и доклада на Световната банка "Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на реформи", според който България е на едно от челните места сред страните по равенство на половете. За страната ни от 100 възможни пункта индексът показва 93,75. В 22 държави, сред които е и България, са премахнати изцяло нормативните пречки жените да упражняват определени професии. В момента председателят на Народното събрание, седем министри (от които двама вицепремиери), омбудсманът и кметът на българската столица са жени.

Захариева изтъкна, че по данни на Световната банка, ако политиците работят със същите темпове, пълна равнопоставеност на половете ще бъде постигната чак през 2073 г. Не е нужно да чакаме още 60 години, преди да предприемем по-решителни действия, заяви българският вицепремиер.

Освен равнопоставеността на половете, външните министри от Азия и Европа обсъждат мултилатерализма, актуални международни и регионални въпроси, като неразпространението на оръжия за масово унищожаване, киберсигурността, борбата с тероризма и предотвратяването на радикализацията, морската сигурност. Бяха разгледани и редица регионални въпроси като ситуацията в КНДР, Иран, Близкоизточния мирен процес, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан, Украйна, Мианмар.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ленчето с кремчето в ръце

    13 1 Отговор
    ГЕНИАЛНО
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    14 3 Отговор
    Жените гарантират мира, защото оставят мъжа без душица.
  • 3 Истина е !

    19 1 Отговор
    Ролята на жените е незаменима ! Да правят сФирки , за друго не стават !
  • 4 незаменима е я

    13 2 Отговор
    Верно си е , некак си не оди да се кеца мъжко.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лора, внимавай...!!!!

    5 5 Отговор
    Да,като има умни и много образовани жени, защо не...!!!
  • 7 ГосТ

    17 0 Отговор
    Тази да не е роднина на божинката 😂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Може би

    14 2 Отговор
    Съм го писал тук.... но пак ще го напиша....Много ми се кл..ца Катето Захариева. Страшно ку.....енска физиономия има
  • 10 арабина

    12 1 Отговор
    Права е министъра. За да не остана без, вземам четири
  • 11 Уйчо

    11 1 Отговор
    Але твоята роля ,като пате в кълчишта си ,проста патка.
  • 12 Гост

    13 1 Отговор
    Незаменима е разбира се,най-вече в задния двор!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Йосарян

    6 2 Отговор
    Тая мога да я ритна, където си пожелае тиквата. Сега мачле да е!
  • 14 абе

    10 1 Отговор
    ти ли го казваш тъпа паткооо?!....
  • 15 ЧанЧун

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Много цапа без калник
  • 16 Тръмп

    9 1 Отговор
    Това са фалшивите мантри на Сорос!!!:):):)
  • 17 Отчаян Хасан

    4 2 Отговор
    Cтранно, тази жена или е станала много красива, или аз не съм ... отдавна.
  • 18 Бояришник

    3 2 Отговор
    Това в руския БАН, току що са го измислили!
  • 19 бай Шиле

    5 0 Отговор
    Ако знаете от кое посолство я набутаха за министър,всичко ще ви се изясни.

    Коментиран от #22

  • 20 Един

    0 1 Отговор
    Естествено! Само жените раждат! Е, ние мъжете само "помагаме".
  • 21 партизанин

    0 1 Отговор
    От къра на Пазарджик да очила на Долче и Габана на 2000евро.А вие вие сте глупци...
  • 22 Сещаме се

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "бай Шиле":

    Всички знаем къде работеше преди това
  • 23 322

    1 1 Отговор
    Голяма пропаганда се развива, че жените това, жените онова, а света отива подяволите, щото женски се правят на човеци, учените не са на това мнение, женската да води цялата държава, има решения, които трябва да се вземат обективно, разумно и без емоции, учените още отбелязват, че поради структурата и морфологията на женския мозък е в "състояние на хаос" , заради хормоните, които го атакуват всяка секунда и се получават едни емоционални състояния, които пречат на женските да виждат проблема обективно, при тях си е субективна оценката към обикалящата ги среда, женска на ръководен пост не търси качество и подготвени хора за дадена позиция, а дали му харесва като човек и дали ще си създаде "семейно огнище" на работното място от хора, които да не ѝ пречат във взимането на решения. Тъй като няма учени в Бг да направят експеримент и да оповергаят тази пропаганда, ще се вайкате още столетия. Друго което ми направи впечатление с едно интервю с известен учен, че той о ядни защо са ненужни политиците, те не са експерти, те не оправят проблеми и не подобравят благополучието на народите си. Те нямат решения, решенията ги имат инженерите, учените, технолозите, конструкторските бюра, те са тези, които движат напред цивилизацията.Китайците са казали, "не давайте власт на жена, защото държавата ще потъне в хаос".
  • 24 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Още на донаборната комисия, един доктор с бели гумени ръкавици констатира и бе категоричен,че съм ..мъж. Убеден съм, че има / и познавам дори/ жени, които са физически по-силни и по-умни от мен в общ план. Не мога да приема обаче такива "изхвърляния" на отделни представителки на нежниа пол. Още по-вече в области като точни науки, механика, политика.Дойдоха времена, когато за секса се говори само като удоволствие. Но неговота функция преди всичко е продължение на човешкия род. А детето го формира , ражда и отглежда жената. И жена с дете на ръце още няма в нито един Министерски съвет по света, нито в един Военен щаб. Много точно е обяснението на № 23 "322" за функциите на женския организъм и всякакви напъни на г-жа Екатерина са просто смешни.Тя нека се мисли за "голямата работа" и да си получава министерската заплата плюс бонусите и привилегиите............
Новини по държави: