Last news in Fakti

17 Декември, 2019 07:20 6 205 24

Австрия се размина на косъм с кървава Коледа

  • австрия-
  • атентат-
  • ислямска държава

Властите осуетиха атентат срещу коледен базар във Виена

Австрия се размина на косъм с кървава Коледа - 1
Снимка: Shutterstock

Австрийските власти са предотвратили план за извършването на серия от терористични атаки, включително взривяване на един от коледните базари на Виена, съобщиха медиите в страната.

Според една от публикациите, планът е включвал трима чеченци.

Лидерът им е 24-годишен мъж, който е бил повлиян от идеологията на "Ислямска държава". Той вече се е намирал в затвора, след два опита да отиде в Сирия и да се присъедини към ИДИЛ.

Останалите двама - на 25 г. и на 31 г., са били арестувани в края на миналата седмица. Другите цели са били в Залцбург, както и в Германия, Франция и Люксембург.

Основният заподозрян е поддържал контакт с двама свои сънародници,които в момента са следствени във Винер Нойщадт, град в близост с Хартберг.

Планът на основния заподозрян е бил да избяга от затвора в Хартберг, за да извърши атентатите. Междувременно той е преместен в друг затвор с по-строг режим.

По данни на австрийската информационна агенция АПА първият атентат е бил заплануван на най-големия базар пред кметството или на също много посещавания базар около катедралата Свети Стефан. Последващи атентати са били запланувани в Залцбург, Германия, Франция и Люксембург.

Организаторът на терористичните действия е осъждан ефективно два пъти за участие в терористическите милиции "Ислямска държава".

Първата си присъда е получил през 2015 г., тъй като заедно с майка си и с жена си е искал да се присъедини към терористичните милиции в Сирия. Случайно тримата са били открити от турски полицай и са върнати в Австрия.

На съдебното заседание жената се е появила изцяло забулена и едва след разрешение на съпруга е разкрила лицето си. Чеченецът е осъден на две години затвор, но е пуснат преждевременно условно, въпреки, че е станало известно как е вербувал съзатворниците си и е успял да убеди един полски католик да приеме исляма.

Месеци по-късно при нов опит да замине за Сирия служител на виенското летище открива, че пътникът е с фалшив паспорт. Следва повторна присъда две години ефективно, към които се прибавя и условната година от първата присъда.

Двамата предполагаеми съучастници на 25 и 31 години са били включени в бягството от затвора и извършване на атентатите. Както бе съобщено, срещу двамата се води следствие.

Анонимно съобщение е насочило вниманието на службите за сигурност и за защита на конституцията към тримата мъже. След прослушване на телефонни разговори и наблюдение подозренията се затвърждават, което води до арест на двамата съучастници.

Полицията е проследила постоянните контакти между тримата дори след като 24-годишният е бил преместен в Хартберг, където е била забранена комуникация с външния свят посредством мобилен телефон.

Адвокатът на 31-годишния съучастник е заявил, че неговият клиент няма нищо общо с терористичните милиции и че има данни за разследване и срещу други лица.

Защитникът на другия съучастник е подчертал, че неговият клиент е водил единствено частни разговори с намиращия се в затвора в Хартберг чеченец. Освен това не е имало никаква подготовка за предстоящи атентати, е добавил адвокатът


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    12 1 Отговор
    Просто чудесно

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Меркел

    12 3 Отговор
    Сер Либерал...гут гут. Нехтес мал виъддър за 2 години го осъдете за да ви думне, ако може всички те овце през 2022-ра
  • 4 Евро

    25 0 Отговор
    Нали уж забрани ха бурките бе... И забрадки те на обществени места..ама май не се спазва.. . Няма ли да разберат управниците, че това е важно в борбата срещу иссламистите?!
  • 5 Как така

    15 2 Отговор
    Не е вярно бе-те са инжАнери и лекари бе...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Отегчен

    7 4 Отговор
    Единия в затвора , другите следствени и в същото време организират мащабни терористични атаки ! Нямат ли край тези медийни глупости ?

    Коментиран от #9

  • 8 мИНДИЛ

    18 3 Отговор
    Що арестувате хората, бе ? Що им пречите да упражняват културата си?
    Нали искахте мулти-култи, пък сега двоен стандарт?
    Какво стана с плюшените меченца, "вилкомен" и шарени байрачета?
    Я да пуснете хората да идат при папата да им измие краката. Пък може и да го придумат да приеме исляма.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Алфа Вълкът

    9 12 Отговор

    До коментар #2 от "Знам знам🙄":

    Кви соросоиди бе? За вас всеки който не руски гъзолизец е соросоид. Ана с мерак да те прекара човек и да ти натроши простата тиква.

    Коментиран от #17, #24

  • 12 Шляхтиц

    13 2 Отговор
    Всичко ново е добре забравено старо. Преди около 70, 80 години Сталин го е измислил: Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем. С няколко ефективни присъди, освободен предсрочно. Нямам думи, нямам мисъл.............
  • 13 ИВАН

    13 0 Отговор
    И защо се хаби ресурс за тия маймуни, след като всеки знае че са фанатици и не подлежат на превъзпитание в затворите, просто да се пропъждат по надалече и всеки свързан с тях
  • 14 бл.134 в Зап. парк

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Жозефино":

    Фалшива новина , за оправдание на 14 заплата.
    Аллах , е велик. Виена , ще е новата Османска столица .До 10 години !!¡
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГосТ

    10 0 Отговор
    Само до преди десетина години във Франция имаше и мароканци и алжирци и нямаше атентати. Кой създаде ислямистите, кой ги финансира и кой ги въоръжи ? Кой направи войните в близкия изток и защо и кой пусна безконтролно всякаква паплач в Европа и защо. Май същите тея,които финансираха брекзит.
  • 17 Каракачанската Овчарка

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа Вълкът":

    Леко с трошенето на тикви, кьопек с кьопек! Да не те набара некой майчин и бащин с рунтави гърди и да те направи първа ханъма.

    Коментиран от #19

  • 18 Отегчен

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кинбо":

    Ако имах кокошки , със сигурност щяха да са по-умни от Кинбо .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Абе ,

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Алфа Вълкът":

    Ти да не си изкарал някоя нещастна любов с такъв ?

    Коментиран от #23

  • 21 Знам знам🙄

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Pompev, taka taka":

    Колко ти плати Сорос за този коментар?
  • 22 Турците ги хващат, те ги пускат...

    3 0 Отговор
    Случайно тримата са били открити от турски полицай и са върнати в Австрия.

    На съдебното заседание жената се е появила изцяло забулена и едва след разрешение на съпруга е разкрила лицето си. Чеченецът е осъден на две години затвор, но е пуснат преждевременно
  • 23 Алфа Вълкът

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Абе ,":

    Един такъв ми се молеше да ми го лапа, два шамара и се разрева.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: