21 Декември, 2019 18:30 1 735 15

Орбан национализира клиники за бебета

  • бебе-
  • унгария-
  • виктор орбан

Целта е да се промени тенденцията за спад на раждаемостта, заявява правителството в Будапеща

Орбан национализира клиники за бебета - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарското правителство пое контрола върху шест частни клиники за инвитро и увеличи финансирането за тези процедури, за да ги направи по-достъпни за повече двойки, предаде Ройтерс. Целта е да се промени тенденцията за спад на раждаемостта, заяви правителството.

Премиерът Виктор Орбан постави като основна задача увеличаването на населението и решаването на проблема с недостига на работна ръка. Целта е това да се постига по-скоро чрез мерки за стимулиране на раждаемостта, отколкото чрез увеличаване на миграцията. Правителството на Орбан вече прие поредица от мерки, включително данъчни облекчения, субсидирани кредити и други програми в подкрепа на семейството.

В публикувано в четвъртък в държавния вестник "Модяр Кьозльон" постановление се казва, че шест частни клиники, занимаващи се с инвитро оплождане, стават държавна собственост и преминават под контрола на правителството. Посочва се, че това е въпрос от стратегическо значение за нацията и че клиниките трябва да бъдат изключени от правилата на конкуренцията.

Освен това от 1 януари стават безплатни лекарствата, използвани при лечение на безплодие, премахват се и ограниченията върху финансирането от държавата на процедури инвитро, за да няма списъци на чакащи.

Правителствен говорител не отговори на молбата на Ройтерс да предостави повече подробности. От водещата в Будапеща клиника за инвитро - Института Кали, който става държавна собственост, също не пожелаха да коментират.

Основателят на клиниката професор Геза Над Кали е цитиран в правителствено изявление да казва на пресконференция, че подобряването на финансирането на този тип процедури ще помогне да се раждат повече деца.

През 2017 г. в писмо до Орбан Кали заяви, че 20-25 процента от унгарските двойки, които искат да имат деца, имат репродуктивни проблеми. Според професора, ако се премахнат ограниченията на държавното финансиране за инвитро лечението броят на децата, родени след такова оплождане, може да се увеличи от 2000 до 3500 годишно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    7 27 Отговор
    Болниците ще помогнат на раждаемостта толкова колкото Макдоналдс ще помогне с гладните африканчета.

    Коментиран от #11

  • 2 666666

    26 3 Отговор
    Патриот
  • 3 Да забранят

    5 11 Отговор
    Абортите, ще е по-ефективно.

    Коментиран от #7

  • 4 Комуниста

    32 6 Отговор
    Истински патриот е Виктор Орбан, а не като нашия еничарин!

    Коментиран от #5

  • 5 Фашиста

    5 24 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Виктор Орбан от отявлен анти комунист се превърна в обикновен путинист.
  • 6 сас

    3 13 Отговор
    Глупак!!
  • 7 Сеянин

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да забранят":

    Да стерилизират един етнос за 20 години ,мигновенно, ще останат пари от социалните помощи в излишък, за такъв вид проекти и в Бг!
  • 8 Супер

    17 4 Отговор
    Браво! Така се прави. Нашите трябва само да го копират и не е нужно да мислят много.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 JPower

    13 1 Отговор
    Наш боко, отвори нови болници за раждане на манговци и направи социална политика за отглеждането им от българи....!!!! Боко обича цманго и те обичат него. Боко мангало!!!
  • 11 Не е така.

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Не става въпрос само за болници. Споменати са цяла серия от мерки за подпомагане на семейството и насърчаване на раждаемостта , ама кой да чете целия материал ,пък и да вникне в него. По- важно е бързо да изсе Рем поредния тъп коментар,само и само да сме първи. Да те опънат мана фите, да те опънат.
  • 12 Браво

    8 2 Отговор
    Ето това е държавна политика и истинска стратегия за повишаване на раждаемостта, не като нашите само приказки и лапане на пари.
  • 13 Сорос

    12 0 Отговор
    Браво на Орбан. Разбра че със третополови и ГМО храни, бебета не се разждат.
  • 14 gggw

    5 0 Отговор
    тук пък си имаме антидемографска политика - затваряне на детски болници, ковьози от капачки щот парите отиват за 8 самолета и 1 подводница. скьпи детски храни, памперси, лекарство - отглеждането на дете е лукс , който малцина си позволяват. няма тротоари за детските колички, паркирането до гза пред блока е най-важното нещо. в училищата ученици бият учители, родители и те бият учители, ученици. държавата е абдикирала от всичко. цяло чудо е че още има деца
  • 15 gggw

    7 1 Отговор
    а най-чудното от всичко е как има индивиди, дето плюят по орбан щот не бил демократлиберал и хвалят наште разрушители на българия..
Новини по държави: